A madárfaj, aminek "bejön" a tavaszi tél (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.21. 11:20
Forrás: MME
A visszatérő fagyos, havas időnek köszönhetően figyeltek meg a madarászok egy Magyarországon még nem látott ázsiai madárfajt, a feketetorkú szürkebegyet.

Kisújszálláson, a saját etetőjén vette észre Pabar Zoltán madármegfigyelő a szokatlan tollazatú madarat március 19-én. A feketetorkú szürkebeggyel Magyarország madárfaunája így már 417 madárfajt tartalmaz - közölte a Magyar Madártani Egyesület az MTI-vel.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Magyarországon a csoport egyetlen tagja, az erdei szürkebegy fészkel, amely gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő. A magashegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegy néhány példánya évről évre Magyarországra érkezik telelni a sziklás hegyvidéki területekre, a kőbányákba és a várakhoz. A szibériai és a feketetorkú szürkebegy azonban nagyon ritka látogató Európában. 2016-2017 őszén és telén szibériaiszürkebegy-invázió volt a kontinensen, amelynek köszönhetően Magyarországon, a Szentendrei-szigeten is előkerült egy példány. Rokona, a most távcső elé került feketetorkú szürkebegy Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, valamint Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tiensan-hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól, Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég.

A most Magyarországra tévedt feketetorkú szürkebegyet kedd délelőtt még sikerült megfigyelni a madarászoknak, de az állat várhatóan a hó elolvadását követően, vagyis a következő napokban eltűnik majd. 

Szerző

Jane Goodall - Közvetlen közelről

Publikálás dátuma
2018.03.21. 06:14

Több mint százórányi, nyilvánosság előtt soha nem vetített felvétel került elő a National Geographic archívumából Jane Goodallról. Az ötven évvel ezelőtti felvételekből dokumentumfilm készült, amely betekintést enged Goodall munkájába, és közvetlen közelről mutatja meg, milyen volt az etológus élete a csimpánzok közt.

Szerző
Témák
Jane Goodall

Műfészek albatroszoknak

Publikálás dátuma
2018.03.19. 06:18

Az Ausztrália és Tasmánia közötti Bass-szoros három szigetén műfészkekkel kárpótolják az albatroszokat a felmelegedés okozta károkért – írja a La Repubblica.

Az albatrosz hűséges, abszolút monogám. Évente egy tojást költ ki, de ehhez barátságos fészekre van szüksége, amelyet a klímaváltozás és a nagy esőzések miatt egyre nehezebben tud megépíteni. A túlhajtott halászat pedig a halállomány csökkenésével jár, emiatt a madaraknak az eleségért messzebbre kell repülniük, ami szintén veszélyekkel jár.

A WWF egyik csoportja úgy tűnik, talált megoldást: 120 mesterséges fészket állított fel, amely jól működik, a madarak elfogadják.

A mesterséges fészkeket különleges cementből készítették, amelyet kókuszdiórostokkal vegyítettek.

Szerző
Témák
WWF albatrosz