Vadászat magyar civilekre - Külföldi ügynökökkel

Publikálás dátuma
2018.03.22 06:08
Siewert András a bizonyítékokkal - Fotó: Tóth Gergő
Gyanús körülmények között hívták külföldi találkozóra a sorosistának bélyegzett civileket. Egy beszélgetés részletei a kormánysajtóban jelentek meg.

Több, menekültek segítésével is foglalkozó, a Fidesz által közellenségnek kikiáltott magyar civil szervezetet is megkerestek e-mailen és telefonon valójában nem is létező, külföldi információtechnológiai cégek ugyanazzal a fedőtörténettel. E szerint a menekülteket azonosító biometrikus rendszer kiépítéséhez kerestek szakértőket. A megkeresett civil szervezeteknek, így a Migration Aid-nek és a Helsinki Bizottságnak is azt ajánlották, hogy a képviselőik menjenek ki velük Bécsbe tárgyalni. Azt nem indokolták meg, hogy miért nem a magyar fővárosban akartak találkozni a magyar civilekkel. A Helsinki Bizottság vezetője, Pardavi Márta lapunknak elmondta: a Smart Innotech nevű, nem létező cég képviselője február végén e-mailen, majd telefonon is megkereste, ám végül az egész gyanúsnak tűnt, és semmilyen kapcsolat nem jött létre a céggel. Pardavi hozzátette: az év elején a Smart Innotech mellett két másik külföldi cég is próbálkozott náluk lényegében ugyanezzel a történettel.

A Migration Aid vezetője, Siewert András elfogadta a meghívást. Január elején kiutazott Bécsbe és találkozott a Grigorij Alexsandrovként bemutatkozó emberrel, és állítólagos finn kísérőnőjével, majd február végén újabb tárgyalás következett. Siewert András lapunknak is elmondta: az első találkozó után számára nyilvánvaló volt, hogy ügynökökkel van dolga, akik a találkozón arra próbálták rávenni, hogy beszéljen valami olyanról, ami illegális tevékenységnek számít. Siewert állítása szerint Bécsből hazaérve felvette a kapcsolatot az ilyen ügyekben illetékes magyar hatóságokkal. A Migration Aid vezetője megemlítette: ekkor már ő is hallott arról, hogy más civil szervezetet is megkörnyékezett a rejtélyes Grigorij Alexsandrov, de – állítása szerint – kíváncsiságból mégis vállalkozott arra, hogy február végén újra leüljön vele tárgyalni, hátha kiderül, milyen szervezet áll mögötte. Titokban rögzítették a teljes, négyórás beszélgetést – miként mint később kiderült a titokzatos férfi is. A februári találkozó után a „Smart Innotech” cég weblapja eltűnt, miként Grigorij Alexsandrov is – a bécsi beszélgetésekből összevágott részletek pedig hétfőn és kedden a kormányszócső Magyar Időkben jelentek meg a Békemenet-szervező publicista Bayer Zsolt neve alatt.

Az összevágott, meglehetősen zavaros és rossz minőségű felvételből nem igazán derül ki terhelő adat a civilekre: Siewert András Grigorjev erőltetésre csak annyit mond el, hogy valamiféle adatbázist építettek a menekültekről a tranzitzónában, de azt nem tudni, hogy ez miféle adatbázis. Siewert szerint ők csak a menekültek ruhaméreteit rögzítették. (Péterfalvi Attila a NAIH vezetője szerda délután közölte, hogy vizsgálatot indít az ügyben.) Ugyanakkor Siewert beszélt arról is, hogy kapcsolatot tart fenn több civil szervezettel, amit a Magyar Idők, illetve a Fidesz arra használt, hogy a „Soros-hálózat” létét bebizonyítsa.

Kerestük Bayer Zsoltot, hogy pontosan honnan jutott a Magyar Időkhöz el a külföldön – Siewert szerint ügynökök által – rögzített beszélgetés, vagy hogy közzéteszik-e a teljes, vágatlan beszélgetést, de nem reagált hívásainkra, üzeneteinkre. Siewert András ellenben közölte: hamarosan közzéteszik a teljes, vágatlan anyagot, ami szerinte bizonyítja, hogy titkosszolgálati hátterű akciót vetettek be a magyar civilek ellen.

Érdekes egybeesés, hogy nem sokkal a Helsinki Bizottság és a Migration Aid elleni konspirált akciók előtt magukat potenciális támogatóknak kiadók keresték meg Dénes Balázst, a németországi székhelyű Európai Szövetség a Szabadságjogokért nevű szervezet vezetőjét és titokban felvették a Dénessel folytatott beszélgetésüket. Ebből egy részlet a Soros ellen uszító Jerusalem Postban jelent meg. Itt Dénes Balázs arról beszélt: a német kormánynál lobbizik azért, hogy gyakoroljanak gazdasági nyomást Magyarországra a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket korlátozó törvény visszavonásának érdekében. Szíjjártó Péter külügyminiszter közleményben tudatta: a magyar kormány kikéri a Jerusalem Post hangfelvételét.

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14