Szkripal-ügy: négy országban bekérették az orosz nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.03.26. 16:21
A londoni orosz nagykövetség épülete. Illusztráció: Alberto Pezzali/NurPhoto
A három balti ország fővárosában és Varsóban hétfő délutánra bekérették az ott szolgálatot teljesítő orosz nagyköveteket - közölte a TASZSZ hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva, írja az MTI.

A TASZSZ szerint Rigában, Vilniusban és Tallinnban közép-európai idő szerint 14 órára várják, Varsóban pedig 12 órára kérették be az orosz misszióvezetőket. A hírügynökség a lépést azzal hozta összefüggésbe, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs részvevői úgy döntöttek: a Szkripal-ügy miatt konzultációra visszarendelik az unió moszkvai nagykövetét. Több EU-tagállam - köztük Franciaország, Lengyelország és a három balti állam - jelezte akkor, hogy a brit példát követve hazarendeli misszióvezetőjét. 9-10 tagállam fontolgatja, hogy területéről hírszerzési tevékenységet végző orosz diplomatákat fog kiutasítani.

Donald Trump amerikai elnök is arra készül, hogy a Szkripal-ügy miatt kiutasítson több tucat orosz diplomatát, a Bloomberg hírügynökség szombaton közölt értesülése szerint. A lépést valószínűleg hétfőn jelentik be. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hírre reagálva hétfőn újságíróknak elmondta, hogy Moszkva erről a szándékról nem kapott hivatalos értesítést Washingtontól, de ha az Egyesült Államok ilyen döntést hoz, Oroszország a kölcsönösség alapján fog válaszolni.     

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

London és az Európai Unió vezetői szerint az egyetlen ésszerű magyarázat, hogy a merénylet mögött az orosz vezetés áll - Moszkva ezt visszautasította. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát.

Szerző

Még több halottja van az orosz mozitűznek (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.26. 12:43
Fotó: AFP/RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY
Hatvannégyre nőtt a dél-oroszországi Kemerovo egyik üzletközpontjában kitört tűzvész halálos áldozatainak száma az orosz hatóságok szerint.

Az eddigi hírek szerint 64 ember halt meg, amikor a Zimnyaja Visnya üzletközpontban található három moziterem közül két harmadik emeleti leomlott. A hétfő reggel pontosított adatok szerint 16 ember sorsa még ismeretlen. Orvosi segítségre 44-en szorulnak.

Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelő minisztérium vezetője közölte, hogy a filmszínház környékén a legnehezebb folytatni a mentést. Pucskov szerint egyelőre korai a tűz okairól nyilatkozni. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy a tragédiával kapcsolatban négy embert őrizetbe vettek és kihallgattak, köztük a bevásárlóközpontot üzemeltető cég igazgatóját, valamint annak a helyiségnek a bérlőjét, ahonnan a tűz a feltételezések szerint elterjedt. Korábbi hírek szerint a tűz egy trambulinteremből terjedt szét.

A katasztrófa következményeinek felszámolásával foglalkozó operatív parancsnokság tájékoztatása szerint a kemerovói üzletközpontban vasárnap kitört tüzet eloltották, de odabent még sűrű a füst. A tűzoltók locsolják az izzó épületszerkezetet, hogy ne kapjon újra lángra. Hozzáláttak a romok eltakarításához, hogy hozzáférhessenek azokhoz a helyiségekhez, amelyekben túlélőket találhatnak. Hegyi mentők is segítik a tűzoltók munkáját.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy a tragédiával kapcsolatban négy embert őrizetbe vettek és kihallgattak, köztük a bevásárlóközpontot üzemeltető cég igazgatóját, valamint annak a helyiségnek a bérlőjét, ahonnan a tűz a feltételezések szerint elterjedt. Korábbi hírek szerint a lángok egy gyerekeknek kialakított játszóteremből terjedtek szét.

Az üzletközpontot a történtek után le fogják bontani. Oroszország több nagyvárosában a nagy forgalmú épületekben tűzrendészeti ellenőrzést rendeltek el.

Szerző

Százezrek a fegyverek ellen

Publikálás dátuma
2018.03.26. 07:40
Fotó: AFP/Rem O'Donnelley

Százezrek tüntettek a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorításáért Washingtonban Los Angelesben és számos amerikai nagyvárosban szombaton. A megmozdulást a floridai ámokfutás túlélői szervezték.

A floridai Parkland gimnáziumában elkövetett, 17 halálos áldozattal járó februári mészárlás egyik túlélője azt követelte a fővárosi tüntetésen, hogy a katonákon kívül senki ne viselhessen fegyvert. A tömeg ünnepelte beszédét.

"Úgy vélem, hogy a fegyver ostoba dolog" - mondta a washingtoni felvonulás egyik résztvevője, a 11 éves Zoe Tate. - "Önmagában az is elég ijesztő, hogy biztonsági őrök vannak az iskolában. Nem kellenek fegyveres tanárok".

Hatalmas tiltakozásokra került sor Bostonban, New Yorkban, Chicagóban, Houstonban, Fort Worthben, Texasban, Minneapolisban és a tömeggyilkosság színhelyén, a floridai Parklandben. A középiskola közelében található egyik parkban több mint 20 ezren gyűltek össze fokozott rendőri jelenlét mellett. "Ami elég, az elég" - kiabálták a tüntetők. "Miért számítanak inkább a fegyvereid, mint a mi életünk?" - állt az egyik transzparensen.

Az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) nem fűzött megjegyzést a szombati eseményekhez. Az NRA a fegyveres erőszak ellen meghirdetett, március 14-i diákfelvonulásokra válaszul egy géppisztoly képét tette közzé a Twitteren a következő üzenet kíséretében: "Köszi, de majd én ellenőrzöm a saját fegyvereimet".

Mintegy 30 fegyverpárti ellentüntető tiltakozott a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) washingtoni székhelye előtt némán. "A felfegyverzett áldozatok tovább élnek", "Ne sértsétek tovább a polgári jogokat" - állt a transzparenseiken.

Az Egyesült Államok a nyugati országok között az egyetlen, ahol a fegyverviselés alkotmányos alapjog az alaptörvény 1791-ben elfogadott második kiegészítése óta, de a vásárlás és viselés szabályait az egyes államok határozzák meg.

Friss felmérések azt mutatják, hogy az amerikai közvélemény a fegyvertartás szigorítása felé mozdult el. Egy, az amerikai hírügynökség által készített új közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 69 százaléka mondja azt, hogy szigorítani kellene a fegyvervásárlásra és -birtoklásra vonatkozó törvényeket. 2016 októberében még csak a válaszadók 61, 2013 októberében pedig 55 százaléka gondolkodott hasonlóan.

Clooney nyílt levele
George Clooney nyílt levélben tisztelgett a parklandi gimnázium diákjai előtt, dicsérve a fiatalok fegyveres erőszak elleni tiltakozó mozgalmát. Mint írta: kiállásuk miatt megint büszkének érzi magát hazájára. A The Guardian US pénteki, különkiadását vendégszerkesztőként a parklandi Majory Stoneman Douglas középiskola újságjának szerkesztősége készítette. A diákok a lapban a felvonulással foglalkoznak, emellett a fegyvertartás szigorításának, az iskolai biztonság növelésének szükségességére hívják fel a figyelmet.

Szerző