Újra van kormány Pozsonyban

Publikálás dátuma
2018.03.28 07:32
Fotó: AFP/Vladimir Simicek
Fotó: /
Viszonylag stabil többségre számíthat Peter Pellegrini új szlovák kormánya, így várhatóan kitölti 2020 tavaszáig szóló mandátumát.

Minden jel arra vall, hogy egy időre elül a belpolitikai válság Szlovákiában. A kedélyek csillapodását jelezte már az is, hogy a szervezők lemondták a múlt péntekre tervezett tüntetéseket.

Az új kabinet a hétfő este tartott bizalmi szavazáson 81 voksot kapott a parlamentben. A Robert Fico volt kormányfő által fémjelzett Smer 49 képviselője mellett a kormány két további pártja is támogatta a kabinetet, így a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 15 és a Híd 14 törvényhozója. Rajtuk kívül azonban Alena Basistová, a Háló egykori képviselője, valamint Martina Simkovicová és Rastislav Holúbek is (ők Boris Kollár pártjából léptek ki) az igen gombot nyomta meg. Amikor Pellegrini múlt héten bemutatta a kormánylistát Andrej Kiska elnöknek, 79 képviselő támogatására támaszkodott. Ehhez képest a parlamenti szavazáson kettővel többen szavaztak az új kabinet programjára. Mint a pozsonyi Aktuality portálja írta, Pellegrini kabinetje azért sincs veszélyben, mert aligha szavazna ellene a Híd frakcióját elhagyó Igor Janckulík, valamint Peter Marcek. Ők ezúttal tartózkodtak. Utóbbi a bizalmi szavazás előtt reményét fejezte ki, hogy a kabinet megkapja a többséget a parlamentben, ám hozzátette, ezúttal nem tudja támogatásáról biztosítani a kormányt.

Az ellenzék számára már az is siker lett volna, ha a kormánykoalícióból bárki is átszavazott volna. Abban bízhattak, hogy Lucie Zitnanska volt igazságügyi miniszter, illetve a kulturális tárca éléről leváltott Marek Madaric, Fico egykori jobbkeze megy majd szembe a kabinettel, végül azonban ők is az igen gombot nyomták meg. Madaric menesztését követően még úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja automatikusan az új kormány törvényjavaslatait. Azt is mondta, el tudna képzelni egy jobb összetételű kormányt, a JOJ televízióban pedig amiatt bírálta Pellegrinit, mert szerinte túl gyorsan kérte a bizalmi szavazást. Röviddel a voksolást követően azonban azt közölte, hogy jelenleg ez volt a legjobb döntés részéről.

A szavazást megelőző kétnapos vitában kizárólag ellenzéki képviselők szólaltak fel, a kormánykoalíció képviselői csak az ő megjegyzéseikre reagáltak - írta az Új Szó. „Két évvel ezelőtt már mindent elmondtunk, folytatjuk, amit elkezdtünk. Nekünk teljesítenünk kell azt, amit a programban megfogalmaztunk” – magyarázta Bugár Béla a koalíciós képviselők passzivitását. A Híd elnöke szerint az ellenzéki felszólalók sokszor nem is a kormányprogramra reagáltak, hanem sértegették és megpróbálták bemocskolni a koalíciót.

Az ellenzéki képviselők közölték, azért nem szavaznak bizalmat a kormánynak, mert a koalíció az elmúlt két évben botrányok sorát hagyta maga után. Veronika Remisová, az Egyszerű Emberek képviselője például kifejtette, az új kormány az adócsalás gyanújába keveredett Ladislav Basternák ügye, a különleges ügyész, Vasil Spirko beszámolója, a páncélozott csapatszállító járművek vitatható beszerzése körül kirobbant botrány miatt nem kaphat bizalmat. A botrányok főszereplőit ugyanis nem vonták felelősségre – fejtette ki.

Peter Pellegrini a vita végén elnézést kért annak színvonala miatt, majd kijelentette, mindent meg fog tenni azért, hogy ne kerüljön a hatalom az ellenzéki képviselők kezébe, akik között állítása szerint adócsalók vagy épp a maffiával kapcsolatba hozható személyek vannak. Sajtóértekezletén kifejtette: „A mi elsődleges feladatunk az emberekért dolgozni. Én azon fogok munkálkodni, hogy segítsünk azoknak, akik segítségre szorulnak, és megbüntessük azokat, akik a rendszerrel való visszaélésre törekednek" – fogadkozott Pellegrini. Kifejtette, miniszterelnökként arra törekszik, hogy elvezesse az országot a következő, két év múlva esedékes parlamenti választásokig.

2018.03.28 07:32

Áldozata bugyija miatt mentettek fel egy erőszaktevőt - Botrány van Írországban

Publikálás dátuma
2018.11.15 09:43

Fotó: Shutetrstock/
Nők tömege tüntet csipkés bugyija megmutatásával, még az ír parlamentben is, hangsúlyozva: mindegy, milyen fehérneműt vesznek fel, attól az erőszak még erőszak marad.
Megerőszakoltak egy 17 éves lányt Írországban. A megvádolt 27 éves férfi ügyvédje a tárgyaláson ezzel érvelt ügyfele ártatlansága mellett:
"csak nézzék meg hogyan öltözött. Csipkés tangát viselt".
Sikerrel járt, mint a 444.hu írja, a bíróság felmentette a vádlottat. Miután az Irish Examiner napilap november elején részletesen ismertette a bíróság ítéletét, a dublini Erőszak-krízisközpont vezetője a védőt bírálta. Az ítéletet nem kérdőjelezte meg, de azt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jogrendszer, ami lehetővé teszi az ilyen szintű áldozathibáztatást, reformra szorul.
Sokak szemében ezzel azt mondta ki a bíróság: csipkés tangás nőket büntetlenül lehet megerőszakolni. A Twitteren hamar terjedni kezdett a #ThisIsNotConsent, vagyis az #EzNemBeleegyezés hashtag, amivel felháborodott nők alsóneműjükről posztoltak képeket. A tiltakozás egészen az ír parlamentig jutott, ahol Ruth Coppinger képviselő felszólalása közben rántott elő egy csipkés bugyit.
"Talán zavarba ejtő, hogy egy tangát mutogatok itt. Mit gondolnak, egy nemi erőszak áldozata vagy egy nő hogy érezheti magát, ha a bugyiját a bíróságon mutogatják?"
- mondta Coppinger a BBC beszámolója szerint. Az eset országszerte tiltakozásokat váltott ki. Cork városában, ahol az ítéletet hozták, kb. kétszáz nő vonult a városháza elé, aminek a lépcsőjére bugyikat szórtak. A főváros, Dublin főterén pedig szárítózsinórt feszítettek ki, a tiltakozók arra csíptették fel csipkés bugyijaikat, és a hétre több újabb tüntetést is bejelentettek már.
2018.11.15 09:43

Tüzes pokol Kaliforniában: járhatatlan utak, ihatatlan csapvíz és már 59 halott

Publikálás dátuma
2018.11.15 08:57

Fotó: AFP/ Josh Edelson
Hiába sikerült már megfékezni a lángok terjedését, máshol újabb tűzfészkek alakultak ki. Többen egy gáz- és áramszolgáltatót tartanak felelősnek a katasztrófáért.
59 halott a kaliforniai tűzvész legfrissebb, csütörtöki mérlege, írja az Euronews. Az újabb áldozatok maradványaira a teljesen leégett Paradise romjai között bukkantak rá, a szakemberek szerint évekbe fog telni a város újjáépítése.
Már előző nap 200 fölött volt az eltűntek száma, felkutatásukban a Nemzeti Gárda is segít.
Aviva Braun, az országos meteorológiai szolgálat szakembere újságíróknak azt nyilatkozta: a légkör szennyezettsége veszélyes mértéket ért el, mivel a szél "szétterítette" a sűrű füstködöt.
Bár az északi vidékeken pusztító tüzek egy részét sikerült csillapítani - nagyjából az érintett területek harmadán fékezték meg a lángok terjedését -, délen a Los Angeles környékén fekvő San Bernardino megyében újabb tűzfészkek alakultak ki. Az oltásban csaknem kilencezer tűzoltó vesz részt.
A pusztítás miatt otthon nélkül maradt helyiek a környékbeli parkolókban és kempingekben zsúfolódtak össze, ott juthatnak ugyanis meleg ételhez és ruha-utánpótláshoz.
A Malibuba vezető utak a tűzvész miatt vagy járhatatlanok, vagy elővigyázatosságból lezárták őket. Az ott élőknek hajókon visznek élelmiszert és ivóvizet. A hatóságok mindenkit figyelmeztettek, hogy a csapvíz fogyaszthatatlan, illetve csakis forralás után szabad főzéshez is felhasználni.
Az északi Butte megye seriffje, Kory Honea bejelentett: hat embert letartóztattak fosztogatás gyanúja miatt.
A tűzvész több károsultja feljelentést tett a Pacific Gas & Electric nevű áramszolgáltató ellen, mert úgy véli, hogy a vállalat hanyagsága okozta az első és később tovaterjedő tüzet.
Az erdő még mindig több mint 500 négyzetkilométeren ég, és az eddigi összesítések szerint több mint 7600 épület semmisült meg.
2018.11.15 08:57
Frissítve: 2018.11.15 09:09