Mészáros, a szerencsés bodrogi hajós

Publikálás dátuma
2018.03.28 07:00
FOTÓK: MTI, ZSIDAI PÉTER
Fotó: /
A kormányfő barátja megint jókor volt jó helyen: befektetett a folyónál, majd kiderült, a kabinet ott is jelentős összegért indít turizmusfejlesztési programot.

Bodrogkisfaludon az olcsón megszerzett borászat és pálinkafőzde után a kikötőt is bekebelezheti Mészáros Lőrinc, akinek folyóparti birodalma szállodával meg étteremmel is bővülhet. Túl sokat nem kockáztatna ezzel a miniszterelnök jó barátja, nem kell attól tartania, hogy vendég nélkül maradna: a kormány szerencsés módon épp most indít a Bodrogot is érintő, 4,6 milliárdos folyami turizmusfejlesztési programot. Mészáros egyébként alig egy évvel azelőtt vetette meg a lábát a Bodrog partján, hogy a kormány hivatalosan is bejelentette a turisztikai programot.

Valami készülődik Mészáros Lőrinc pincészeténél a folyó Bodrogkeresztúrt Bodrogkisfaluddal összekapcsoló kanyarulatánál. Néhány hete talajfeltöltést végeznek a parton a Dereszla Pincészet bodrogkisfaludi borfeldolgozója mögött. Szintbe kezdték hozni a pincészethez tartozó, most a kompkikötőnek helyet adó területtel. A megkérdezett környékbeliek kivétel nélkül arról beszéltek, hogy "beindult" Mészáros Lőrinc: elmondásuk szerint szállodát, panziót, éttermet, látvány-pálinkafőzőt fog építeni, kikötőt bővít. Olyan helybelivel nem találkoztunk, aki legalább az egyik fejlesztési tervről ne hallott volna.

Mészáros valóban ziccert hibázna, ha nem fejlesztené az idegenforgalmi kínálatot Bodrogkisfaludon. Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos decemberben jelentette be, hogy 4,6 milliárdból beindítják a nyaralóhajó turizmus programot a Bodrog Tokajtól a szlovák határig terjedő szakaszán is.

TÉVEDHETETLEN BEFEKTETŐ- A kormányfő barátjának malmára hajtja majd a vizet az állami program 

TÉVEDHETETLEN BEFEKTETŐ- A kormányfő barátjának malmára hajtja majd a vizet az állami program 

A tervek szerint az állami projekt részeként a kiszemelt folyóknál 15-20 kikötőhelyet létesítenek, ahol tankolási és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak a 8-10 főt befogadó, vízi jogosítvány nélkül vezethető járművek utasainak.

Nem mellékes az sem, hogy a Mészáros-birtok közvetlen telekszomszédja a Kalóz Kikötő és Yacht Club, amely 7 ezer négyzetméteren saját és bérelt part menti ingatlanokkal rendelkezik, vízfelületet is bérel. A kikötőben – amely a megelőző években három uniós pályázaton összesen 146 millió forint támogatáshoz jutott – épp Mészáros érkezésének idején történtek változások. A kikötőt üzemeltető cégben, az I. Controll Kft.-ben a Seszták Miklós fejlesztési miniszter köreihez sorolt Mikucza Tamás veheti át az irányítást. Mikucza, Mészároshoz hasonlóan 2016 végén szerzett érdekeltséget a Bodrogkisfaludon, nem sokkal azután, hogy 22 millió forint kölcsönt adott az 400 millió forint eszközértékű I. Controll Kft. ügyvezetőjének, tulajdonosának, Endresz Lászlónak, aki fedezetként a cég vagyonelemeit ajánlotta fel. Endresz a 2017. júliusi határidőre nem fizette vissza a kölcsönt. Lapunknak azt mondta, baráti viszonyban van Mikuczával, bízik benne, együtt fognak dolgozni, a visszafizetési határidőt meghosszabbították. Az is igaz – ismerte el –, eddig már legalább ötvenen hívták, hogy megtudják, igaz-e: Mészárosék megveszik a kikötőjét. Elmondása szerint eddig ezzel nem keresték meg, miközben azzal is tisztában van, akár tönkre is tehetik a cégét.

Helyben többen is úgy tartják, hogy előbb-utóbb összekapcsolnák majd a kikötőt és a Mészáros-birtokot, így a telkek határán lévő komp útban lesz. Bodrogkisfalud polgármestere, Ádám László érdeklődésünkre annyit mondott: neki is fülébe jutott már az elképzelés, hogy az önkormányzat által működtetett kompot megszüntetnék vagy áthelyeznék.

Így kötött ki a folyónál a felcsúti polgármester
Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Felcsút Kft.-je 2016. novemberben rendkívüli vétellel, egy csomagban vásárolta fel a francia Soparfint S.A. bodrogkeresztúri érdekeltségeit. Méghozzá egytized áron: 400 ezer eurót, hozzávetőleg 124 millió forintot fizetett a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. 1,3 milliárd forintos-, a Henye Hotel Kft. 2,7 milliós-, a Henye Borászat Kft. 2 millió forintos-, a Tokaji-Major Bortermelő és Értékesítő Kft. 3 millió forintos üzletrészeiért.
A felszámolás alatt álló Soparfint vételi ajánlatot kapott Mészároséktól,és nem tudott ellenállni. Mészáros ezzel a bevásárlással 3026 plusz 1318 négyzetméternyi Bodrog-parti ingatlan gazdája lett, továbbá megvette a bodrogkeresztúri pálinkafőzdét is, ahogy arról januárban az Átlátszó beszámolt.

2018.03.28 07:00

A Szabadság híd a budapesti demokraták jelképe

Publikálás dátuma
2018.11.18 00:02

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Budapest akkor lehet szabad és virágzó város, ha főpolgármester nem a Fidesz-elnökével köt paktumot, hanem az emberekkel állapodik meg.
Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este. Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt: minek nem szabad megtörténnie, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. "Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat!" - adott még egy szimbólumot az MSZP kék szívéhez (lásd: az uniós választások logója) Molnár Zsolt. A Szabadság híd azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze, bontotta ki a "híd-hasonlatot" Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke szerint mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk. Éppen ezért, mutatta fel a jövő őszi önkormányzati választás tétjét karácsony, az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után Budapest polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását. Ehhez viszont az kell, hogy a következő főpolgármester a budapestiek főpolgármestere legyen, és ne a Fidesz elnökével (lásd: az Orbán-Tarlós-paktum), hanem a polgárokkal állapodjon meg. "Azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe", tette világossá Karácsony, hogy míg délelőtt a miniszterelnök álságosan ezermilliárdos fejlesztéskeről beszélt, valójában a kormányzat Budapest minden erőforrását igyekszik kiszippantani.  És nem aprópénzről van szó, figyelmeztetett Horváth Csaba: a budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit. Nem csoda, hogy a főváros fejlődése megtorpant, így az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője, az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első. 
2018.11.18 00:02

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40