Szkripal-ügy - Belgium kiutasít egy orosz diplomatát

A Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében több más uniós tagállamhoz csatlakozva egy orosz diplomata kiutasítását jelentette be Charles Michel belga kormányfő kedden, írja az MTI.

Michel nyilatkozata szerint a döntésről 48 órán belül hivatalos értesítést küldenek Oroszország brüsszeli nagykövetének. Az érintett diplomatának ezt követen két hét áll rendelkezésére, hogy elhagynia Belgiumot.

"Figyelembe véve az eset súlyát, az intézkedést teljes mértékben indokoltnak tartjuk. Ennek ellenére Belgium továbbra is elkötelezett a nyílt és őszinte párbeszéd mellett Moszkvával" - húzta alá.

A belga kormányfő elmondta azt is, hogy Belgium eleget tesz az észak-atlanti katonai szövetséggel kötött szerződésben foglaltaknak, és tiszteletben tartva a NATO keddi döntését végrehajtja a hét orosz diplomata kutasítását.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára kedden délután jelentette be, hogy a NATO visszavonja hét orosz diplomata akkreditációját Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát pedig az eddigi harminc helyett húsz főben maximálja. A bejelentés szerint a moszkvai vezetésnek tulajdonított merénylet miatt emellett elutasították három orosz diplomata függőben lévő akkreditációját is.

Szkripal és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország a felelős. Moszkva ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát.

A nyugati államok jelentős részben felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Számos európai kormány, az Egyesült Államok, illetve Kanada is bejelentette hétfőn, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki megtorlásul az idegméreggel elkövetett angliai merényletre. Hétfő óta Belgium a 18 uniós tagállam, amely orosz diplomaták kiutasítása mellett döntött.

Szerző

Zuckerberg nem megy el a meghallgatásra

Publikálás dátuma
2018.03.27. 20:30
Fotó: AFP/Lluis Gene

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító vezérigazgatója nem kíván megjelenni a londoni alsóház illetékes bizottságának meghallgatásán, amelyen arról kérdeznék, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. Zuckerberg kedden közölte, hogy technológiai vagy termékfejlesztési ügyekért felelős helyettesét küldené Londonba.

A Cambridge Analytica egy volt alkalmazottja, Christopher Wylie azt mondta a CNN-nek, vállalata megsérthette a választási törvényeket, mert nem amerikai állampolgárok is dolgoztak a 2014-es időközi választási ciklus kampányaiban. Wylie, aki a botrányt kirobbantotta, azt állítja, az hogy a cég részt vett a 2016-os kampányban, annak ellenére történt, hogy két évvel korábban a törvénysértésre a vállalat amerikai ügyvédi cége két évvel korábban már figyelmeztette őket. De sem Trump kampányának főnöke, Steve Bannon, sem Rebekah és Robert Mercer, akik adományokkal látták el a republikánus pártot, sem Robert Nix, a Cambridge Analytica már felfüggesztett főnöke nem törődtek ezzel. A volt New York-i polgármester, Rudy Giuliani akkori cége írt egy emlékeztetőt Bannonnak, Rebekah Mercernek és Nixnek 2014 júliusában, amelyben rávilágított arra, hogyan tiltják el az amerikai törvények a külföldi állampolgárokat attól, hogy választással kapcsolatos tevékenységekben döntéseket hozzanak. A külföldi stáb, amelyet leginkább a CA londoni főhadiszállásáról küldtek, a politikai üzenetekre, és stratégiára specializálódott.

Az érintettek nem válaszoltak a CNN megkeresésére, hogy kommentálják Wylie állításait. Brendan Fischer a kampányok törvényességét vizsgáló központ igazgatója azt mondta, a külföldiek alkalmazásával kapcsolatban minden tényt meg kell vizsgálni, mielőtt a jogi következményekre kerül sor.

Szerző

Szkripal-ügy: újabb kiutasítások, a NATO is lépett

Publikálás dátuma
2018.03.27. 19:36
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára brüsszeli sajtótájékoztatóján. Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP
A NATO visszavonta hét orosz diplomata akkreditációját Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, írja az MTI. A katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát az eddigi harminc helyett húsz főben maximálták - jelentette be kedd délután Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára. E mellett Ausztrália és Moldova is orosz diplomatákat utasított ki.

Az akkreditációk visszavonása mellett elutasították három orosz diplomata függőben lévő akkreditációját is, számolt be Brüsszeli sajtótájékoztatóján Stoltenberg. "Ez világos üzenetet küld Oroszországnak, hogy elfogadhatatlan és veszélyes magatartásának ára és következménye van" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a NATO-tagok egységesen támogatták a mostani döntést.

Mint mondta, a lépés arányos, jogszerű és tükrözi a szövetségesek súlyos biztonsági aggályait. A főtitkár kiemelte, a szövetség fennállása óta ez volt az első eset, hogy idegmérget vetettek be valamely NATO-tagállam területén, és mélységes aggodalmát fejezte ki a Szkripal-ügy miatt, amelyre válaszul elmondása szerint a katonai szervezet több mint huszonöt tagja és partnere legalább 140 orosz diplomatát utasított ki.

Stoltenberg ugyanakkor aláhúzta: a döntés nem változtat a NATO Oroszország-politikáján, továbbra is nyitottak a párbeszédre, a NATO-Oroszország Tanács következő ülésének előkészítésére is.

Kedden jelentette be Ausztrália is: Csatlakozva a nyugati országokhoz, a Szkripal-ügy miatt kiutasít két orosz diplomatát, akik feltehetően hírszerző tisztek. Malcom Turnbull ausztrál miniszterelnök közleménye szerint az ausztrál hatóságok két orosz diplomatáról derítették ki, hogy hírszerző tisztek, ezért a bécsi konvenciókkal összhangban a státuszukkal nem összeegyeztethető tevékenységük miatt kiutasítják őket, számol be a Magyar Nemzet.

Moldova három orosz diplomata kiutasításáról döntött kedden, az ügy kapcsán. A chisinaui külügyminisztérium honlapján az intézkedést az Egyesült Királysággal való szolidaritással indokolta. Moldova oroszbarát elnöke, Igor Dodon az Európa-párti kormánnyal szembehelyezkedve oroszellenes provokációnak nevezte a diplomaták kiutasítását. Hangsúlyozta, Moldovának nincs is szövetségesi kötelezettsége Nagy-Britanniával vagy más NATO-tagállam felé, amely ilyen lépéseket indokolna.

Számos európai kormány, az Egyesült Államok, illetve Kanada még hétfőn jelentette be, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki megtorlásul a Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya ellen idegméreggel elkövetett angliai merényletre.

Lásd még: Magyarország is kiutasít egy orosz diplomatát

Szerző