A hatalomnak csőlátású droidok kellenek - Diákok tüntettek Kaposváron

Publikálás dátuma
2018.03.30 20:41
Fotó: Radó Ferenc

- Ne legyen droid az unokám! – tartotta magasba a táblát egy nagypapaforma férfi pénteken délután négy óra előtt néhány perccel a kaposvári főtéren, bő fél órával a tüntetés hivatalos kezdete előtt. A Kossuth teret ekkor még csak a színpad, s a hangosítás beállításával bajlódó technikusok különböztették meg egy átlagos nagypéntektől, no és a Gelencsér Attila fideszes képviselő-jelölt kissé átalakított plakátjával korzózó páros: a kormánypárti egyenszlogent "Nekünk a pénzed az első!"-re módosították, a hátoldal pedig "Az oktatás szar!" felirattal hasznosult.

- Föltámadott a tenger, a népek tengere – vezette fel az eseményt a Csiky Gergely Színházból tavaly - mint a bíróság jogerősen a napokban kimondta – jogtalanul kirúgott színész, Lecső Péter, ekkorra már úgy háromszázan gyűltek össze a demonstrációra. Jellemzően diákok, illetve a velük és céljaikkal szimpatizáló, szolidaritást vállaló idősebbek.

- Kérlek benneteket, nézzetek körül, nem áll-e mellettetek Szita Károly polgármester vagy Gelencsér Attila! – adta meg az alaphangot Bereczki Dávid, a diáktüntetés főszervezője, majd amikor elült a nevetés megjegyezte:- Kár, pedig meghívtuk őket, hogy meghallgathassák a problémáinkat, s jelezhessük nekik, a diákok azért tüntetnek hétről-hétre, mert óriási a gond az oktatásban.

A katolikus gimnázium diákja hozzátette, sokan nehezményezték, hogy nagypéntekre időzítették a demonstrácóit, hiszen ez a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, de hívőként úgy gondolja, meg kell férnie egymás mellett az egyháznak és a közéleti kérdéseknek. Arról viszont nem beszélt a nyilvánosságnak, hogy iskolájában az egyik tornatanár, aki éppenséggel a Fidesz helyi alelnöke éppen emiatt szapulta diáktársainak…

- A jelenlegi rendszer alapja, hogy a felnőtt társadalom tévedhetetlen, a diákoknak pedig nem lehetnek igényeik – mondta Gömbös Patrik, a Független Diákparlament somogyi képviselője, miközben a tömegben szép lassan a magasba emelkedett egy "Fuck NER!" tábla… - Hiányzik a vita, a problémák megbeszélése, s oktatási ügyekben éppen az érintetteket, a diákokat nem hallgatják meg. Nem véletlen, hogy a kormány által kreált Országos Diákparlament mellett létrejött a Független Diákparlament, mely mer beszélni a hibákról, gondokról, s lám, kiáltása Kaposvárig elhallatszik.

A tüntetőknek ezután felolvasták Vekerdy Tamás tüntetést támogató levelét, melyben a pszichológus arról beszélt, a jelenlegi iskolarendszer üzenete, legyél az, amit én akarok belőled, s feltette a kérdést: önálló, kreatív, gondolkodni tudó embereket akar-e nevelni az oktatás vagy alattvalókat?

- Három éve hallgatjuk a tanárainktól, nyugodjunk meg, nálunk hülyébbek is átmentek már az érettségin, s nálunk hülyébbeket is felvettek már egyetemre – jellemezte a jelenlegi oktatási rendszert Vass Karina, az iparművészeti szakgimnázium tanulója, míg a táncsicsos Solymos Máté arról beszélt, sokan azzal vádolják a tüntető diákokat, nem saját véleményüket mondják el, hanem politikai üzeneteket közvetítenek, de ez hazugság.

- Nem Soros György pénzel minket, s nem is a pártok, sokkal nagyobb a motivációnk: a józan ész! – üzente a hatalomnak, majd hosszan sorolta a közoktatás problémáit. – A jó oktatás kompetenciaalapú és gyerekközpontú - jegyezte meg. – Nem sétáló lexikonokat kell képezni, hanem gondolkodó, kreatív embereket!

- Árnyékszülőként akar gondoskodni rólunk az állam – lépett színpadra a fővárosi CEU-tüntetések egyik szervezőjeként a momentumos Berg Dániel -, s pofon helyett ötvenezer forintos csekkel bünteti azokat a gyerekeket, akik merik vállalni a véleményüket – utalt a budapesti diáktüntetések után a résztvevő diákoknak postázott rendőrségi bírságokra. – Ellopják a jövőnket, amikor kiszipolyozzák a pénzt az oktatásból, s kisvasútra és stadionokra költik. Az uszító kormánypropagandára fordított pénzből minden diáknak tabletje lehetne… A Nemzeti Lopás Rendszerének azonban önálló gondolkodásra képtelen fiatalokra van szüksége. A jelen hatalom nem érti a jövőt, s ezért fél, s mivel fél, agresszív. Egy feudális rendszert képzelnek el, s aki ebbe nem akar betagozódni, azokat vegzálják. Nincs jövőképük, s emiatt kitaláltak egy párhuzamos, hazug világot. De minden generációnak megvan a maga forradalmi élménye: a nagyszüleinké volt 1956, a szüleinké 1989, a tiétek 2018! Csak nektek nem tankokkal és katonákkal kell megküzdenetek, hanem a múlttal, a közönnyel és a maradisággal.

A hangulatot Bereczki Dávidnak sikerült tovább emelnie, amikor arról szónokolt, hogy a hatalom csőlátású, parancsokat teljesítő robotokat akar képezni a közoktatásban, s a jelen diákjait nem gondolkodni tanítják meg, hanem magolni egy tekintélyuralmi tanár-diák rendszerben.

- A világ elrohant Magyarország mellett, s észre kellene venni, hogy nem megállítani kell Brüsszelt, hanem utolérni! – jelentette ki. – Április 8-án nem az a tét, melyik párt alakít kormányt, hanem hogy a generációnk szétszóródik-e a világban, vagy itthon marad, mert meglátja az esélyt a boldogulásra…

Döntött a Jobbik: folytatják, de felkészülnek a feloszlatásra is

Publikálás dátuma
2019.02.23 15:26
Szilágyi György, a Jobbik szóvivője és frakcióvezető-helyettes a párt rendkívüli kongresszusa utáni sajtótájékoz
Fotó: MTI/ Mohai Balázs
Az alapszabály módosításával a Jobbik arra a lehetőségre is felkészült, hogy a Fidesz felszámolja a pártot. Szilágyi György szóvivő szerint „az utolsó csepp vérükig” küzdenek majd, akár „nulla forintból” is kampányolni fognak.
Rendkívüli kongresszus összehívását jelentette be Sneider Tamás pártelnök február elején, miután az Állami Számvevőszék tiltott támogatás elfogadása címén ismét megbüntette a Jobbikot (korábban összesen 662 millió, ezúttal – a visszatartott költségvetési pénzeket is beleszámolva – több mint 270 millió forintra). Sneider két napirendi pontot jelölt meg: az egyik a Jobbik és a párt parlamenti frakciója megszűnésének lehetősége, a másik a Fidesszel szembeni ellenállás folytatásának megtárgyalása. Nem elég, hogy a szombati kongresszust zárt ajtók mögött rendezték, még a helyszínt is titokban tartották (utólag derült ki, hogy egy XIV. kerületi, Gizella utcai rendezvényközpont adott otthont az események.) A Fidesz és médiabirodalma jó ideje szisztematikus kampányt folytat a Jobbik ellen. A kormánypárti sajtó kellemetlenkedésein túl a pártnak feltehetően az se hiányzott volna, hogy roma aktivisták és antirasszisták tiltakozó demonstrációt szervezzenek a helyszínre. A kongresszus időpontja ugyanis éppen február 23-ra, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság tízéves évfordulójára esett. A sorozatgyilkosság idején a markánsan szélsőjobboldali Jobbikban még szó sem esett a néppárti irányról, a jobbikos politikusok élen jártak a cigányellenes indulatok felkorbácsolásában. A kongresszusról beszámoló tájékoztatót a Képviselői Irodaházba hirdette meg a Jobbik. A pártelnök vagy Gyöngyösi Márton frakcióvezető helyett Szilágyi György szóvivő állt a sajtó elé.
Szilágyi elmondta, hogy – bár az elmúlt tíz hónapban az általa diktatórikusnak nevezett Fidesz részéről folyamatosan nemtelen támadások érték a pártot – a Jobbik nemhogy összeroppant volna, még elszántabbá vált. 44 új tagszervezet alakult, 400 új tag lépett be. A Jobbik ezt a számot szeretné megduplázni a közeljövőben.
A Jobbik „egyik fő erénye napjainkban a kitartás”, és ez így lesz a jövőben is – közölte a szóvivő, állítva, hogy
a párt mai lelke az igazság és a hősiesség. „Küzdünk az utolsó csepp vérünkig”
– mondta. Ha kell, akkor a Jobbik „nulla forintból” fog kampányolni az EP- és az önkormányzati választáson. A kongresszus egy kiáltványt is elfogadott, ami így kezdődik: „soha nem adjuk fel”. Szilágyi György megállapítása szerint a Jobbik az LMP-vel tartja elképzelhetőnek a legszorosabb kapcsolatot, de „ügyek mentén” más ellenzéki pártokkal is kész együttműködni.
A kongresszuson a párt megszüntetésének lehetőségéről végül nem szavaztak, az alapszabályt ugyanakkor – felkészülve rá, hogy a Fidesz esetleg felszámolja a pártot – módosították. Ennek értelmében
a Jobbik tagjai az elnökség írásos jóváhagyásával beléphetnek egy másik, az elnökség által megnevezett, a jövőben létrehozandó szervezetbe.
A közelmúltban a Jobbik parlamenti frakciója úgy határozott, hogy a párt önállóan indul az EP-választáson. Kérdésünkre, hogy a kongresszus megerősítette-e a döntést, és tárgyalt-e a jobbikos EP-lista összetételéről, Szilágyi elmondta: ezek a kérdések nem szerepeltek napirenden. Az EP-választásnak szerinte az a tétje, hogy amennyiben elég sokan szavaznak a Jobbikra, akkor a Fidesz nem meri betiltani a pártot.
Szerző
Frissítve: 2019.02.23 15:29

„A gyűlöletnél nincs nagyobb gyilkos” - a romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

Publikálás dátuma
2019.02.23 14:24

Fotó: Népszava/ Drakovics Ádám
Szombaton délután a Pest megyei Tatárszentgyörgyön is megemlékeztek a faluban tíz éve hideg vérrel meggyilkolt roma férfiról és kisfiáról.
Nem volt nehéz megtalálni Csorba Róbert és kisfia, Robika sírhelyét a tatárszentgyörgyi temetőben, amit érkezésünkkor már színes virágcsokrok, koszorúk, mécsesek borítottak. Tíz év telt el azóta, hogy a fiatal, 27 éves férfit és 5 éves kisfiát égő házuk udvarán, menekülés közben agyonlőtték. A bűnük annyi volt, hogy cigánynak születtek.
- Robika halálával bennünk is meghalt valami. 
Magyarország csak akkor lesz boldog ország, ha mindenki, kicsi és nagy, öreg és fiatal, cigány és nem cigány egyformán biztonságban érezheti magát.
Most úgy tűnik, viszonylagos nyugalom van. Egyelőre. Talán – mondta Horváth Ferenc, a megemlékezést szervező emlékbizottság képviseletében. A temetőben közben folyamatosan gyűltek az emberek; rokonok, barátok, romák és nem romák egyaránt.
- Elnémít a fájdalom. Elnémít, pedig üvöltenem kellene – erről Bódis Kriszta írónő beszélt. Mint mondta, nincs annál fájdalmasabb, mint amikor egy anyától elveszik a gyermekét. ­ De beszélnünk kell az elviselhetetlenről. Ha nem emeljük fel a hangunkat, ha nem ellenkezünk, a gyűlölet újra lecsap. A gyűlöletnél pedig nincs nagyobb gyilkos – fogalmazott.
Oláh József, az Idetartozunk Egyesület tagja aggodalmainak adott hangot. Szerinte a helyzet tíz év alatt szinte semmit nem változott, sőt ugyanott tartunk:
most is egy új, „náci horda” próbál beférkőzni a politikába, miközben a médiából 15 percenként a gyűlölet magvait szórják a társadalomra.
A romákat nagyobb összefogásra, együttműködésre, párbeszédkeresésre szólította fel.
- Ma is sokan elindítják és élvezik a gyűlöletkeltés rövid távú hasznait. Amennyire rajtunk múlik, mindig tennünk kell ellene. Az egyetlen kiút, hogy szakítunk ezzel és nem élünk a gyűlölet eszközével – hangzott el Iványi Gábor metodista lelkész beszédében, amely imával zárult, emlékezve a gyűlölet minden áldozatára. 

Liberálisok: nyilvánítsák nemzeti gyásznappá a tatárszentgyörgyi romagyilkosság napját!

"A rasszista indíttatású tatárszentgyörgyi romagyilkosság 10. évfordulóján kezdeményezzük, hogy a kormány nyilvánítsa február 23-át nemzeti gyásznappá. Február 23-a nem csupán a roma magyarok, egy társadalmi kisebbség tragédiája, hanem az egész magyar nemzeté. Fontos, hogy évről évre emlékeztessünk minden magyar állampolgárt arra az eseménysorozatra, mely összesen hat ártatlan roma honfitársunk halálához vezetett, és melyek mögött kizárólag az előítéletek, a rasszizmus, a kirekesztés és a gyűlölet állt" - közölte szombaton a Magyar Liberális párt, melynek több politikusa is részt vett a megemlékezésen.

Az Emmi is koszorúzott meg gyurcsányozott

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét.  Borzalmas tragédiára ébredt az ország tíz évvel ezelőtt, amikor Tatárszentgyörgyön meggyilkolták Csorba Róbertet és kisfiát, Robikát - írta az Emmi. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a minisztérium dolgozóival közösen rótta le kegyeletét a sírnál. A minisztérium azért nem felejtett el gyurcsányozni sem a tragédia évfordulója alkalmából: a közleményben felidézték, a tatárszentgyörgyi gyilkosság egy évtized múltán szimbólumává vált a gyilkosságsorozatnak, valamint annak az időszaknak, amikor a Gyurcsány-kormány idején lehetőség volt félkatonai gárdáknak a roma közösségeket félelemben tartani, miközben magukat jogvédőnek mondó politikusok nyilatkozataikkal azt közvetítették, hogy a romáknak csak az áldozat szerepe juthat Magyarországon.

Frissítve: 2019.02.23 15:44