Lövöldözés a YouTube székházban - Egy nő meghalt

Publikálás dátuma
2018.04.04 10:46
FOTÓ: YICHUAN CAO / ANADOLU AGENCY
Fotó: /
Összesen hárman sérültek meg, amikor egy nő magyar idő szerint kedden este lövöldözni kezdett a videomegosztó portál kaliforniai központjában. Nem terrorakció történt.

Az asszony maga körül kezdett lövöldözni a vállalat belső udvarán, ahol több alkalmazott éppen ebédelt. Az első segélyhívás helyi idő szerint 13 órakor érkezett a rendőrségre, ezután a belbiztonsági erők hamar megjelentek a helyszínen, s evakuálták a YouTube központját. Szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy helikopterek köröztek a környék felett. A YouTube menedzsere elmondta, először azt hitték, földrengést élnek át a menekülő emberek zaja miatt. Ahogy aztán a kapuk felé haladtak, vértócsa nyomát látták.

A nő holttestét később az épületben találták meg – közölte a San Franciscóhoz közeli San Bruno városának rendőrfőnöke, Ed Barbarini. Arról nem tett említést, miért hajtotta végre tettét, azt ugyanakkor a hatóságok kizártnak tartják, hogy terrorakció történt volna. A nyomozást nem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hanem a helyi rendőrség folytatja, ami szintén azt jelzi: nem abból indulnak ki, hogy államellenes támadás történt volna.

A helyi média több elmélettel állt elő. Egyes lapok kezdetben azt közölték, hogy a nő a barátját akarta lelőni. Ezt azonban később a rendőrség is cáfolta, azt állítván, hogy az elkövető nem ismerte személyesen áldozatait.

Később a 39 éves elkövető apja az egyik lapnak elmondta, lánya nem tudta megbocsátani munkaadójának, a YouTube-nak, hogy jelentős reklámbevételtől esett el. Az apa hétfőn bejelentette lánya eltűnését a rendőrségen, mert két nap óta nem vette fel a telefonját. Kedden aztán a rendőrség felhívta őt azzal, hogy az asszonyt egy gépkocsiban fedezték fel, ahol éppen aludt. Az apa ekkor figyelmeztette a rendőröket arra: lánya a YouTube központjába készülhet, mert valósággal gyűlöli a vállalatot.

A YouTube a Google leányvállalata. Az internetes világcéget irányító Sundar Pichai az eset után a cég alkalmazottainak írt üzenetében „elképzelhetetlen tragédiáról” tett említést. A YouTube vezetője, Susan Wojcicki pedig kifejtette, nem talál szavakat a történtekre.

Szakértők szerint még nagyobb lehetett volna a tragédia, hiszen a YouTube központjának épületeiben mintegy ezren dolgoznak. Chris Dale, a videomegosztó vállalat szóvivője azt közölte, „úgy érezzük magunkat, mintha minden alkalmazott a szörnyű bűncselekmény áldozatává vált volna”.

Az utóbbi időben több véres lövöldözés történt az Egyesült Államokban, amiért sokan Trump elnököt bírálják, akit már a 2016-os amerikai választási kampányban több tízmillió dollárral támogatott a fegyverlobbi. Donald Trump a Twitteren azt közölte: imádkozik az áldozatokért és hozzátartozóikért.

Szerző
2018.04.04 10:46
Frissítve: 2018.04.04 14:52

Véletlenül fejbe lőtte magát az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka

Publikálás dátuma
2018.12.16 21:29

Fotó: AFP/ ATTA KENARE
A veterán, aki egy katonai bázis parancsnoka is volt, gondatlanul tisztogatta fegyverét az iráni állami hírügynökség szerint.
Csak a fegyverét tisztította éppen Qodratollah Mansouri, az iráni Forradalmi Gárda tábornoka, az Irán és Irak közti, 80-as évekbeli háború veteránja, amikor az a fegyver elsült, és véletlenül eltalálta Mansurit. A tábornokot a fején érte a golyó, és belehalt sérülésébe - legalábbis ezt írja az IRNA iráni állami hírügynökség a Reuters szerint.
Mansuri egy észak-iráni katonai bázis vezetője volt.
2018.12.16 21:29

Ha karácsonyig nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Publikálás dátuma
2018.12.16 18:21

Fotó: AFP/
Porosenko szerint nem zavarhatja meg a közelgő választásokat a hadiállapot. Ám az orosz katonák alig tíz százalékát vonta vissza Ukrajna határaitól Putyin.
Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot - a rendkívüli állapot egy formáját - december 26-i lejárta után, ha nem történik nagy szabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről - biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
Az államfő leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. Mint fogalmazott:
"amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében".
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik.
2018.12.16 18:21