"A lakásomba bejelentettek 200 ukránt" - Választási csalás a határnál?

Publikálás dátuma
2018.04.04 11:48
Illusztráció: Bohanek Miklós
Fotó: /
Kelet-Magyarországon, határ menti településeken hol 17, hol 54, de van olyan ház, ahol 100-nál is több ukrán-magyar kettős állampolgár lakik papíron, derül ki az RTL Klub Házon kívül című műsorából. Az ott lakók - ha ugyan vannak ilyenek - sose látták őket, de sejtik, szavazni mind fognak. Az együttműködésre állítólag pénzt ígérve és közmunkával zsarolva veszik rá az embereket a polgármesterek.

"A lakásomba bejelentettek körülbelül 200 ukránt" - mesélte az RTL stábjának a kispáldi Sankó Józsefné. Hatalmas köteg választási értesítő levelet lapoznak át a riporterrel, miközben arról mesél, hogyan is kezdődött ez az önkormányzati választások előtt. Mint mondja, a polgármester, Magyar Sándorné akkor egy este azzal hívta magához, hogy ha aláírja az ukránok bejelentéséről szóló papírt, állandó közmunkát szerez a nőnek. Akkor állítólag a polgármester azzal nyugtatta a Sankó házaspárt, hogy a rendőrséggel már lebeszélte a dolgot. Közmunkájuk viszont már nincs egy ideje: mint Sankóné mondja, azért, mert beszéltek a bejelentésekről.

Kispáldot 22 éve vezeti a Fidesz színeiben Magyar Sándorné. Kérdezte őt az ügyről az RTL stábja, de hiába. Ugyan egy fél mondattal elismerte, hogy tud a sok száz fantom-szavazóról. De ragaszkodott hozzá: "nem nyilatkozom, és kész".

Minden statisztika azt mutatja, az ország keleti régióiból a legnagyobb arányú a lakosság elvándorlása. Ennek ellenére, Kispáldon 2010 és 2018 között 382-ről 802-re nőtt a választásra jogosult lakosok száma. Beregsurányban ugyanez a szám 455-ről 897-re emelkedett. Ott "50-től 80 ezer forintig kérnek egy bejelentésért", hangzik el a riportban.

Még a beregsurányi ravatalozóban is többen "laknak". Sőt, a stáb ellátogatott egy 37 éve halott asszony sírjához is, aki - mint értesültek - szintén szerepel a választási névjegyzékben. Vasárnap sokan még a 2001-es tiszai árvíz után teljesen elpusztult utcákból is "mennek majd szavazni".

Keresték a megyei kormányhivatalt, hogy megtudják, hogyan és milyen időközönként ellenőrzik, valóban ott élnek-e egy címen az oda bejelentettek, illetve, hogyan lehet az, hogy egy ügyintéző nem veszi észre, mikor 100-nál több embert jelentenek be egy-egy házba. A válasz: a kormánymegbízott hivatali elfoglaltsága miatt nem tud a napokban nyilatkozni.

Mint a műsorban elhangzik, az ismeretlen szavazópolgárok - állítólag 5300-nál többen - európai uniós állampolgárságot és magyar nyugdíjat is kapnak szavazatukért.

Szerző
2018.04.04 11:48

Éljen a munka társadalma!

Nagy lépést tettünk előre a teljes foglalkoztatás irányába. 
Na jó, azért akkorát nem, mint az átkosban, amikor a rendőrök árgus szemekkel vizslatták az utcán járó-kelő embereket, és ha napközben valaki olyat láttak, aki gyanúsan ráérősen jött-ment, azt azonnal igazoltatták. Megnézték, van-e bejelentett munkahelye, ha nem volt, közveszélyes munkakerülőként áristomba dugták. Az persze senkit nem érdekelt, hogy akinek volt munkahelye, ott mivel töltötte az idejét, de a statisztika szép volt, ismeretlen volt a munkanélküliség.
Innen nézve azok tényleg szép idők voltak. Tökéletesen megértem, hogy manapság is valami ilyesmi lebeg a NER urainak szeme előtt. Az év elején közzétett adatok szerint egyre kevesebb munkanélküli van Magyarországon, óriás léptekkel haladunk a munka társadalma felé. Az év eleji 3,8 százalékos munkanélküliségi rátára reagálva Varga Mihály miniszter akkor azt mondta: egyre közelebb a teljes foglalkoztatottság. 
Mindannyian tudjuk, aki dolgozni akar, az ne legyen finnyás. Jó lesz, ha ezt minden állami alkalmazott megjegyzi magának, mert ha beindulnak a beígért nagy leépítések a közszférában, akkor lehet majd választani: akit elbocsátanak, az beállhat a mintegy 250 ezer emberből álló munkakereső sor végére, vagy valamelyik nagyáruházban elszegődik árufeltöltőnek. Ha szerencsés, és korábban egy minisztérium pénzügyi osztályán dolgozott, akár még pénztáros is lehet az üzletláncnál. Akinek ez sem sikerül, ne csüggedjen: igaz, a munkanélküliek 37,9 százaléka legalább egy éve keres állást, de Varga miniszter szerint aki ma Magyarországon dolgozni akar, az előbb vagy utóbb egészen biztosan talál magának munkát.
Nem megvetendő az sem, ha közmunkát. Az ember büszkén elmondhatja magáról, nem heverészik odahaza naphosszat, ha kell, lapátot, seprőt ragadva munkálkodik a köz javán. Ahogyan annak idején a gyárkapukon belül sem kérdezte meg senki a ténfergőket, mi az, amit éppen nem csinálnak, a közmunkásokat sem szégyeníti meg senki ilyen kérdésekkel.
Falun különösen nem tesznek ilyet. Mindenki tudja, hogy közel s távol ez az egyetlen olyan munka, amiért többet fizetnek, mint ha valaki segélyért kuncsorog. Átkozzák is a gazdák a közmunkát, mert nem találnak embert, aki elmenne a termést betakarítani, nincs a faluban senki, akit jó pénzért rá lehetne bírni, hogy szabadidejében az idősek háza körül segítsen takarítani, levágja a füvet, netán helyére tegye a tetőn elmozdult cserepet. A közmunkások, ha letették a seprőt, békésen hazamennek. Ők már megkeresték azt a pénzt, amire a napi betevőhöz szükségük van. Majd holnap megkeresik a következőre valót is. És a gyerek se lát más példát maga előtt: tizenhat évesen „közmunkába” lehet állni, felesleges iskolába járni, szakmát tanulni.
Fogalmam sincs, kikből lesz ilyen körülmények között Debrecenben autószerelő az új gyárban, de megnyugtat, hogy amikor Parragh úr egyenesen azt szerette volna, tizenöt évesen szűnjön meg a tankötelezettség, biztosan tudta, mit csinál. 
Jó úton járunk. Közel már a munka társadalma.
2018.08.16 09:00
Frissítve: 2018.08.16 09:10

Orosz-grúz konfliktus: Tiltakozik a Fidesz

Publikálás dátuma
2018.08.09 00:00

Fotó: /
Oroszország nem vette észre: a kommunista gyarmatosítás ideje lejárt, és visszavonulást hazudik a világnak, miközben tovább támad
Visszatért a kommunizmus szelleme – egyebek közt erről beszélt Deutsch-Für Tamás az orosz nagykövetség előtt tartott demonstráción.
A beszédekben többször is elhangzott, hogy Oroszország nem vette észre: a kommunista gyarmatosítás ideje lejárt, és visszavonulást hazudik a világnak, miközben tovább támad egy független és demokratikus országot.
Szijjártó végül feltette a kérdést, miért nincs határozott véleménye a magyar kormánynak az orosz agresszióról: „Talán egy zsíros állás van a háttérben?”

 Népszava 2008. augusztus 16.
2018.08.09 00:00
Frissítve: 2018.08.09 08:32