Csehül állnak Prágában

Publikálás dátuma
2018.04.07. 07:31
Andrej Babis ugyan miniszterelnök, de nincs kormánya Fotó: AFP/Michal Cizek
Andrej Babis, a tavaly októberi cseh parlamenti választáson győztes ANO párt elnöke szerint elkerülhetetlen az előrehozott választás.

A kinevezett miniszterelnök azt követően jutott erre a következtetésre, hogy kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások az ANO és a szociáldemokraták között. Együttesen ugyan nem lenne többségük a 200 tagú törvényhozásban, ám a kommunisták jelezték, kormányon kívülről támogatnák koalíciójukat. Elvileg úgy látszott, az adópolitikát kivéve nincsenek jelentősebb különbségek programjaikban, ráadásul az előző kormányban is együttműködtek egymással. A megbeszélések azonban csütörtökön este zátonyra futottak. Ezt a CSSD elnöke, Jan Hamacek közölte a CTK állami hírügynökséggel. A legvitásabb kérdésben ugyanis nem tudtak közös nevezőre jutni. Ez maga Babis személye. A kinevezett kormányfő ellen ugyanis januárban vádemelést javasolt a rendőrség azt követően, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) szabálytalanságokat állapított meg a nevéhez fűződő Gólyafészek szabadidőközpont uniós támogatása ügyében. A jelentés szerint a Gólyafészek jogtalanul jutott a mintegy 50 millió koronás (580 millió forint) európai uniós támogatáshoz.

A botrány miatt a CSSD két feltételt szabott a kormányba való belépésre. Vagy olyan kormányt akartak, amelynek Babis nem tagja, vagy pedig maguknak követelték a belügyi és a pénzügyi tárcát. A szociáldemokraták szerint így lehetne biztosítani a Babissal szembeni eljárás függetlenségét. „Ám ez utóbbit sem fogadták el” - közölte Hamácek. A kommunisták is Babist okolták a megbeszélések kudarcáért. A CSSD volt a tavalyi voksolás legnagyobb csalódása: mindössze 7,3 százalékot szerzett, az ANO ezzel szemben 29,6 százalékot.

A CSSD esetleges kormányzati szerepvállalása az Európai Unió számára is kedvező fordulat lett volna, hiszen félő volt, hogy Babis a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű párttal lép koalícióra. Ezt a megoldást szorgalmazta az év elején újraválasztott euroszkeptikus cseh elnök, Milos Zeman, aki minden követ megmozgatott azért, hogy unióellenes kormány alakuljon az országban. Az ANO és a CSSD tárgyalásainak kudarcával elvileg ez a lehetőség ismét fennáll, Babis azonban a Právónak adott interjújában kategorikusan kizárta a lehetőségét annak, hogy a nyíltan iszlámellenes ideológiát képviselő SPD-vel szövetkezzen.

Kérdés, mit szól Zeman az előrehozott választás gondolatához. Az elnök korábban már többször kijelentette, ragaszkodik Babis személyéhez, történjék bármi is a bizalmi szavazásokon. Így aligha teljesíti a voksoláson második helyezett Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökének követelését, aki szerint az általa irányított tömörülésnek kellene megkapnia a kormányalakítási megbízást. Ugyanakkor ha Babis ragaszkodik az idő előtti voksoláshoz, Zeman sem dönthet másként. Igaz, egy idő előtti voksolás sem jelentene megoldást, hiszen felmérések szerint alig van elmozdulás a pártpreferenciákban a tavalyi voksolás óta. Legfeljebb annyi, hogy a kereszténydemokraták, a jobboldali TOP 09, valamint a polgármestereket tömörítő STAN kieshet a parlamentből.

Az orosz kormányzat "káros" - Washington oligarchákat szankcionál

Publikálás dátuma
2018.04.06. 18:07
Steve Munchin, az Egyesült Államok pénzügyminisztere. Fotó: FREDERIC J,. BROWN / AFP
Orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket sújtott szankciókkal Washington a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra  hivatkozva.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntető intézkedések 7 oligarchát, 12 általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és 17 kormányzati tisztségviselőt érintenek.

"Az orosz kormányzat világszerte egy sor káros tevékenységet folytat, beleértve a Krím-félsziget változatlan bekebelezését és erőszak szítását Kelet-Ukrajnában, a saját polgárait bombázó Aszad-rezsim fegyverekkel történő támogatását, a nyugati demokráciák ellen irányuló felforgató tevékenységet és a számítógépes térben elkövetett kártékony tevékenységét" - olvasható a Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben.

Az érintett oligarchák között van például Oleg Gyeripaszka alumíniumipari mágnás, vagy Szulejman Kerimov képviselő és üzletember, akinek családjáé Oroszország legnagyobb aranykitermelő cége, a Polyus.

A szankciók - elemzők szerint - érzékenyen érinthetik az orosz gazdaság egyes ágazatait, elsősorban a pénzügyi és az energetikai szektorokat.

Washington március 15-én is hozott szankciókat Moszkva ellen, részben az amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos beavatkozásra, részben pedig Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya Dél-Angliában történt megmérgezésére hivatkozva, majd a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében 60 orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból.

Büntetni fogja Oroszország azt, aki nem működik együtt cégeivel
Többlettámogatást fognak kapni az új amerikai szankciók által sújtott orosz állami vállalatok - jelentette ki pénteken Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.
Közölte, hogy a szankciós listán szereplő orosz vállalatokkal való együttműködést megtagadó cégekkel szemben büntetőintézkedéseket fognak bevezetni.
A fegyverexportot bonyolító Roszoboronoexport állami vállalat szóvivője szerint az új amerikai szankciók célja Oroszország kiszorítása a globális fegyverpiacról.

Szerző

Újraindul a dömösi átkelőhajó

Publikálás dátuma
2018.04.06. 17:27

Ismét útnak indult az átkelőhajó a Dunán a dömösi kikötőnél az átkelőhajó járatának ünnepélyes átadása alkalmából rendezett eseményen 2018. április 5-én. A MAHART PassNave Kft. által újraindított dömösi járat a Duna bal partján lévő dömösi vasúti megálló és a jobb parton található kikötő között biztosítja az átkelést a folyón. Fotók: MAHART PassNave Kft./Facebook

Szerző