Csehül állnak Prágában

Publikálás dátuma
2018.04.07 07:31
Andrej Babis ugyan miniszterelnök, de nincs kormánya Fotó: AFP/Michal Cizek
Andrej Babis, a tavaly októberi cseh parlamenti választáson győztes ANO párt elnöke szerint elkerülhetetlen az előrehozott választás.

A kinevezett miniszterelnök azt követően jutott erre a következtetésre, hogy kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások az ANO és a szociáldemokraták között. Együttesen ugyan nem lenne többségük a 200 tagú törvényhozásban, ám a kommunisták jelezték, kormányon kívülről támogatnák koalíciójukat. Elvileg úgy látszott, az adópolitikát kivéve nincsenek jelentősebb különbségek programjaikban, ráadásul az előző kormányban is együttműködtek egymással. A megbeszélések azonban csütörtökön este zátonyra futottak. Ezt a CSSD elnöke, Jan Hamacek közölte a CTK állami hírügynökséggel. A legvitásabb kérdésben ugyanis nem tudtak közös nevezőre jutni. Ez maga Babis személye. A kinevezett kormányfő ellen ugyanis januárban vádemelést javasolt a rendőrség azt követően, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) szabálytalanságokat állapított meg a nevéhez fűződő Gólyafészek szabadidőközpont uniós támogatása ügyében. A jelentés szerint a Gólyafészek jogtalanul jutott a mintegy 50 millió koronás (580 millió forint) európai uniós támogatáshoz.

A botrány miatt a CSSD két feltételt szabott a kormányba való belépésre. Vagy olyan kormányt akartak, amelynek Babis nem tagja, vagy pedig maguknak követelték a belügyi és a pénzügyi tárcát. A szociáldemokraták szerint így lehetne biztosítani a Babissal szembeni eljárás függetlenségét. „Ám ez utóbbit sem fogadták el” - közölte Hamácek. A kommunisták is Babist okolták a megbeszélések kudarcáért. A CSSD volt a tavalyi voksolás legnagyobb csalódása: mindössze 7,3 százalékot szerzett, az ANO ezzel szemben 29,6 százalékot.

A CSSD esetleges kormányzati szerepvállalása az Európai Unió számára is kedvező fordulat lett volna, hiszen félő volt, hogy Babis a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű párttal lép koalícióra. Ezt a megoldást szorgalmazta az év elején újraválasztott euroszkeptikus cseh elnök, Milos Zeman, aki minden követ megmozgatott azért, hogy unióellenes kormány alakuljon az országban. Az ANO és a CSSD tárgyalásainak kudarcával elvileg ez a lehetőség ismét fennáll, Babis azonban a Právónak adott interjújában kategorikusan kizárta a lehetőségét annak, hogy a nyíltan iszlámellenes ideológiát képviselő SPD-vel szövetkezzen.

Kérdés, mit szól Zeman az előrehozott választás gondolatához. Az elnök korábban már többször kijelentette, ragaszkodik Babis személyéhez, történjék bármi is a bizalmi szavazásokon. Így aligha teljesíti a voksoláson második helyezett Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökének követelését, aki szerint az általa irányított tömörülésnek kellene megkapnia a kormányalakítási megbízást. Ugyanakkor ha Babis ragaszkodik az idő előtti voksoláshoz, Zeman sem dönthet másként. Igaz, egy idő előtti voksolás sem jelentene megoldást, hiszen felmérések szerint alig van elmozdulás a pártpreferenciákban a tavalyi voksolás óta. Legfeljebb annyi, hogy a kereszténydemokraták, a jobboldali TOP 09, valamint a polgármestereket tömörítő STAN kieshet a parlamentből.

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.