„Itt a vége, fuss el Viktor!”

Publikálás dátuma
2018.04.07 20:02
Forrás: Mérce videó
Fotó: /
Szavazzunk a rendszer ellen! – szólított fel a mozgalom. A rendszer ellen, ami – idézzük a meghívót – vegzálja a civileket, tönkreteszi az egészségügyet, szétveri az oktatást, kizsákmányolja és elnyomja a szegényeket, leuralja a nyilvánosságot, gyűlöletet kelt és megfélemlít. Megtorlással fenyeget.

Az elmúlt években sokan, sokféle módon tiltakoztak a kormány igazságtalan, kizsákmányoló, korrupt intézkedései ellen. A Közös Ország Mozgalom szerint most „itt az ideje, hogy el is zavarjuk őket! Kormányváltást akarunk!”.

Fél órával a rendezvény hivatalos kezdete előtt a városligeti Olof Palme és Dvorak sétány találkozásánál csak 20-25 láthatósági mellénybe öltözött szervező, néhány ténfergő újságíró, valamint rendőrségi autók és kisbuszok jelezték, hogy karnevál készülődik. Lassan gyülekeztek az emberek.

Végül mintegy hétszázan jöttek össze. Többen magyar és uniós, vagy éppen vörös-fekete és szivárvány színű zászlókkal érkeztek. Feliratokból kifejezetten jó volt a felhozatal: „Itt a tavasz, szavazz!”, „STOP stopli!” „Itt a vége, fuss el Viktor!”. És egy igazi gyöngyszem: „Kedves Viktor! Kérjük, hogy fejezze már be ezeket a dolgokat Ön! Köszönjük Mi!”.

A hangszóróból szóló zenét időnként fideszesektől származó örökbecsű bejátszások szakították meg. Hallhattuk Kovács Zoltánt, Rogán Antalt és például Mészáros Lőrincet is, aki mérhetetlen vagyonosodását azzal magyarázta, hogy okosabb, mint Zuckerberg.

Az elsőként felszólaló Gulyás Márton bejelentette, hogy holnap, a vasárnapi választáson „erőszakmentesen, békésen és demokratikusan elégtételt fogunk venni ezen a hatalmon”. Külön köszönetet mondott a demonstráción is megjelent Ligetvédőknek, akik nélkül a Városligetet már letarolták volna, a közpark elvesztette volna közpark jellegét.

Rajtunk nem fog múlni, hogy esélyt kapjon Magyarország – közölte a volt KDNP-s Lukácsi Katalin. Az egyéni körzetekben átszavazásra bátorította az ellenzéki pártok híveit. A temérdek gyűlölet után – állapította meg – van alkalmunk a kéznyújtásra. A szeretet sokkal nagyobb hatalom annál, amivel a Fidesz valaha is rendelkezett. Lukácsi Katalin hozzátette: a választás napján az „irgalmasság vasárnapja” van a katolikus egyházban. Menjünk el szavazni, szeressük ezt az országot, hiszen a szeretetből építhetjük újjá – zárta felszólalását.

Linczényi Márkó énekes, dalszerző a saját életéből vett példák alapján arról beszélt, milyen fontos a választás szabadsága. Kóti Piroska, egy Tiszavasváriban működő civil roma szervezet képviselője hangsúlyozta, hogy a romák ugyanúgy méltósággal szeretnének élni, ahogyan a nem romák is. Mindenkit arra kért, hogy pár gazember vezető miatt ne mondjanak ítéletet a teljes cigányság felett. A romáknak is azért kell elmenniük szavazni, hogy változás legyen – mondta.

A beszédek után a karnevál felvonulással folytatódott. A kormányváltó demonstrálók rendőri felvezetéssel indultak a Szabadság térre – oda, ahol egy évvel ezelőtt Gulyás Márton bejelentette a Közös Ország Mozgalom létrehozását. Megkérdeztük tőle, hogy szerinte mit sikerült elérnie a mozgalomnak. A válasz: vasárnap kiderül.

"Már csak pár lépés a Szabadság tér, már csak pár lépés a szabadság!"

 

Szerző
2018.04.07 20:02

Cáfolja a kormány érvelését gender-ügyben a CEU rektorhelyettese

Publikálás dátuma
2018.08.14 10:45

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A tavaly végzett felmérésük eredményét ismertette a Facebook-oldalán Fodor Éva.
„Karrier lehetőségek társadalmi nemek tudománya diplomával” – címmel tett közzé egy bejegyzést a Facebook-oldalán Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese – szúrta ki a hvg.hu. Fodor Éva a posztban kiemelte: a CEU „Társadalmi Nemek Tudománya” tanszéke elvégzése után a hallgatók előtt számos álláslehetőség áll, a tanszéken szerzett analitikus, kommunikációs és probléma megoldó képességüket sokfelé kamatoztathatják. Hozzátette, hogy a megszerzett tudásra igényt tartanak nemzetközi nagyvállalatok, melyek szem előtt tartják a diverzitás „gender mainstreaming” kérdését, alapítványok és államigazgatási szervek, melyek EU-s vagy más követelményeknek igyekeznek megfelelni.  Mint írta, a legtöbb diák továbbtanul, hiszen az interdiszciplináris „gender studies” sokféle Ph.D. szak elvégzésére felkészít. A tavalyi esztendőben végzett felmérésük 398 volt diák adataira alapul.  
„Volt diákjaink 42%-a oktatási-kutatási területen dolgozik. Itt elsősorban PhD hallgatókról, illetve későbbi tanárokról, kutatókról van szó. Végzett MA-s diákjaink tanulnak például a Princetoni egyetemen, Berlinben, New York-ban, Oxford-ban, de Ljubljanában, Prágában vagy Tallinban is. Diákjaink több mint 22%-a nagyvállalatoknál helyezkedik el a magánszférában. Ezek közül néhány munkáltató példaként: Air France KLM, Citibank, IBM, KPMG, Media Plot, The Coca-Cola Company, Genesis Healthcare, Argyll Business Centers, stb.”
– hangsúlyozta a rektorhelyettes.
Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól. Az ügyben megszólalt Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes: az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. A hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban közölte: a „társadalmi nemek tanulmánya” mesterszakon végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki, a szak gazdasági szempontból nem racionális, „így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.
2018.08.14 10:45
Frissítve: 2018.08.14 11:10

A Magyar Rektori Konferencia sem támogatja a genderszak betiltását

Publikálás dátuma
2018.08.14 08:31
Az ELTE lágymányosi campusa, mely a Társadalomtudományi Karnak is otthont ad
Fotó: / Németh András Péter
Elküldték az Emmi-nek az előterjesztéssel kapcsolatos véleményüket, a kormányzati döntésig további nyilatkozatot nem tesznek.
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem támogatja, hogy a két érintett egyetemen, a CEU-n és az ELTE-n előzetes szakmai egyeztetések nélkül megszűnjön a „genderképzésként” ismert társadalmi nemek tanulmánya mesterszak – derül ki a testület 168 órának küldött közleményéből.
„A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emmi részére. A elküldött véleményben az MRK nem támogatta a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. Az MRK a kormányzati döntésig az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz”
– írta az MRK. Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól.   Az ELTE úgy véli, a szak rendeleti úton történő megszüntetése minden előzetes vizsgálat, konzultáció nélkül alaptörvény ellenes lehet, az egyetem szakmailag indokolatlannak tartja a szak megszüntetését. A CEU már korábban jelezte, hogy elkötelezettek a tanszabadság mellett, és elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát. A kutatók szerint „talán a közös fellépésre lenne szükség” – az erről szóló cikkünket itt találja. Megszólalt ugyanakkor Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes is, ő az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. 
2018.08.14 08:31
Frissítve: 2018.08.14 08:31