Lemondások, bűnbakkeresés és perrel fenyegetés

Publikálás dátuma
2018.04.09 21:11

Fotó: /
Lemondások, bűnbakkeresés és perrel fenyegetés – a választási vereség súlyos következménnyel járt az ellenzéki oldalon.

Több ellenzéki párt vezetései is benyújtotta lemondását a kétharmados Fidesz-győzelemmel zárult vasárnapi választás után. Molnár Gyula, az MSZP elnöke még a voksolás éjszakán jelentette be saját, és a párt teljes elnökségének távozását. Hiller István, a szocialisták választmányának elnöke lapunknak azt mondta, hogy az MSZP alapszabálya szerint legkorábban június második felében írhatják ki a tisztújító kongresszusukat, az „átmeneti” időszakban ő, valamint a hivatalban lévő frakcióvezető, Tóth Bertalan és Tóbiás József pártigazgató irányít.

– Egyhangú szavazással döntöttünk a lemondásról, mindenkinek mérlegelnie kell, hogy újra megméretteti-e magát – mondta a Népszavának egy volt szocialista elnökségi tag. Információnk szerint többen próbálkoznak majd, de beszélgettünk olyan politikussal is, aki egyértelműen jelezte: nem indul újra. A párt mostani hangulatát forrásunk szerint meghatározza, hogy a szocialisták szerint egyértelműen az LMP a fideszes kétharmad okozója. – Az LMP a saját szavazóit is becsapva, az úgynevezett külön-utas bohóckodásával a fővárosnak is becsukta a kaput. Okosabb kooperációval Kocsis Máté körzetén kívül egész Budapestet megnyerhettük volna – mondta a lemondott elnökségi tag, aki szerint ez annak fényében különösen felháborító, hogy Szél Bernadettnek, az LMP társelnök-miniszterelnök-jelöltjének a komplett magyar baloldal lefeküdt a Pest megyei 2-es körzetben.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese az ATV-ben jelentette be, hogy lemond listás mandátumáról. Döntését azzal indokolta: így bejut a parlamentbe Harangozó Tamás, és Gőgös szerint most a fiataloknak kell lehetőséget biztosítani. Közölte azt is: visszavonul a politikától, de az MSZP-ből nem lép ki, tanácsokkal szívesen segíti a pártot.

A zöldpártnál Szél Bernadett egyelőre nem mondott le, viszont elnöktársa,Hadházy Ákos igen. Ezután pedig elszabadultak az indulatok: Hadházy a 24.hu-nak arról beszélt, hogy az LMP-s Sallai Róbert Benedek és Schiffer András egykori elnök perrel fenyegették meg azokat a képviselőjelölteket, akik visszalépést fontolgattak más pártok javára. Nem kellett sokat várni az elméletileg visszavonult Schiffer válaszára sem: szerinte ez szemenszedett hazugság. A Magyar Nemzetnek ugyanakkor azt elismerte, hogy valóban kértek jogi szakvéleményt az engedély nélküli visszalépések estleges következményiről egy kollégájától. Sallai, aki Schiffert a "cimborájának" nevezte, a 444 kérdésére indulatosan szögezte le: Schiffer soha senkit nem buzdított peres eljárásra. Azt állította, hogy ő maga sem fenyegetett senkit ilyesmivel, pusztán figyelmeztette az érintetteket a veszélyre. Schiffer jogi lépéseket is fontolgat Hadházyval szemben.

– Állok elébe – reagált lapunknak a volt társelnök. Hadházy szerint általában a Fidesz sem meri beperelni, mert „nagyon jól tudják, hogy amiket állítani szoktam, az a valóság.” – Ha Schiffer szerint ez a megoldás, természetesen most is tudom bizonyítani, amit állítok – hangsúlyozta a politikus. Hadházy egyébként úgy véli, minden ellenzéki, pártvezető kollégájának le kell mondania. Arra a kérdésünkre, hogy ide érti-e Szél Bernadettet is, azt mondta: az LMP miniszterelnök-jelöltjének nincs szégyellnivalója. Minden felelős politikusnál komoly dilemmákat kell felvetnie annak, hogy milyen módon képzeli el a következő éveket. Nyilván Szél Bernadett is mérlegelni fog – mondta Hadházy.

Miközben Szél még csak mérlegel, az Együttben komoly lépésekre szánták el magukat. Még a választás éjszakáján lemondott a párt teljes elnöksége, Juhász Péterrel és Szigetvári Viktorral egyetemben. Ráadásul – mivel az egyszázalékot sem érték el –, vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást. Juhász Péter a párt leköszönő elnöke szerint ez az ötfős elnökségre személyenként leosztva 30 millió forint. Szigetvári Viktor, a párt volt választmányi elnöke pedig azt hangsúlyozta: a tisztújító kongresszusukon javasolni fogja, hogy ne folytassák tovább ebben a formában.

A Momentumnál még nincs hivatalos bejelentés, de Fekete-Győr András pártelnök a választás előtt pár nappal azt mondta: ha nem jutnak be a parlamentbe, biztosan lemond a teljes elnökségük. Ebben az esetben a következő tisztújításig egy ügyvivő testület vezetné a pártot, de ez az ügyvivő testület valószínűleg a jelenlegi elnökség tagjaiból állna.

Egyedül a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíciónál nem hullottak fejek, sőt Gréczy Zsolt a párt szóvivője, és újdonsült parlamenti képviselője sikernek nevezte, hogy a DK kilencfős frakciót alakíthat.

2018.04.09 21:11
Frissítve: 2018.04.10 00:11