Lemondások, bűnbakkeresés és perrel fenyegetés

Publikálás dátuma
2018.04.09 21:11

Fotó: /
Lemondások, bűnbakkeresés és perrel fenyegetés – a választási vereség súlyos következménnyel járt az ellenzéki oldalon.

Több ellenzéki párt vezetései is benyújtotta lemondását a kétharmados Fidesz-győzelemmel zárult vasárnapi választás után. Molnár Gyula, az MSZP elnöke még a voksolás éjszakán jelentette be saját, és a párt teljes elnökségének távozását. Hiller István, a szocialisták választmányának elnöke lapunknak azt mondta, hogy az MSZP alapszabálya szerint legkorábban június második felében írhatják ki a tisztújító kongresszusukat, az „átmeneti” időszakban ő, valamint a hivatalban lévő frakcióvezető, Tóth Bertalan és Tóbiás József pártigazgató irányít.

– Egyhangú szavazással döntöttünk a lemondásról, mindenkinek mérlegelnie kell, hogy újra megméretteti-e magát – mondta a Népszavának egy volt szocialista elnökségi tag. Információnk szerint többen próbálkoznak majd, de beszélgettünk olyan politikussal is, aki egyértelműen jelezte: nem indul újra. A párt mostani hangulatát forrásunk szerint meghatározza, hogy a szocialisták szerint egyértelműen az LMP a fideszes kétharmad okozója. – Az LMP a saját szavazóit is becsapva, az úgynevezett külön-utas bohóckodásával a fővárosnak is becsukta a kaput. Okosabb kooperációval Kocsis Máté körzetén kívül egész Budapestet megnyerhettük volna – mondta a lemondott elnökségi tag, aki szerint ez annak fényében különösen felháborító, hogy Szél Bernadettnek, az LMP társelnök-miniszterelnök-jelöltjének a komplett magyar baloldal lefeküdt a Pest megyei 2-es körzetben.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese az ATV-ben jelentette be, hogy lemond listás mandátumáról. Döntését azzal indokolta: így bejut a parlamentbe Harangozó Tamás, és Gőgös szerint most a fiataloknak kell lehetőséget biztosítani. Közölte azt is: visszavonul a politikától, de az MSZP-ből nem lép ki, tanácsokkal szívesen segíti a pártot.

A zöldpártnál Szél Bernadett egyelőre nem mondott le, viszont elnöktársa,Hadházy Ákos igen. Ezután pedig elszabadultak az indulatok: Hadházy a 24.hu-nak arról beszélt, hogy az LMP-s Sallai Róbert Benedek és Schiffer András egykori elnök perrel fenyegették meg azokat a képviselőjelölteket, akik visszalépést fontolgattak más pártok javára. Nem kellett sokat várni az elméletileg visszavonult Schiffer válaszára sem: szerinte ez szemenszedett hazugság. A Magyar Nemzetnek ugyanakkor azt elismerte, hogy valóban kértek jogi szakvéleményt az engedély nélküli visszalépések estleges következményiről egy kollégájától. Sallai, aki Schiffert a "cimborájának" nevezte, a 444 kérdésére indulatosan szögezte le: Schiffer soha senkit nem buzdított peres eljárásra. Azt állította, hogy ő maga sem fenyegetett senkit ilyesmivel, pusztán figyelmeztette az érintetteket a veszélyre. Schiffer jogi lépéseket is fontolgat Hadházyval szemben.

– Állok elébe – reagált lapunknak a volt társelnök. Hadházy szerint általában a Fidesz sem meri beperelni, mert „nagyon jól tudják, hogy amiket állítani szoktam, az a valóság.” – Ha Schiffer szerint ez a megoldás, természetesen most is tudom bizonyítani, amit állítok – hangsúlyozta a politikus. Hadházy egyébként úgy véli, minden ellenzéki, pártvezető kollégájának le kell mondania. Arra a kérdésünkre, hogy ide érti-e Szél Bernadettet is, azt mondta: az LMP miniszterelnök-jelöltjének nincs szégyellnivalója. Minden felelős politikusnál komoly dilemmákat kell felvetnie annak, hogy milyen módon képzeli el a következő éveket. Nyilván Szél Bernadett is mérlegelni fog – mondta Hadházy.

Miközben Szél még csak mérlegel, az Együttben komoly lépésekre szánták el magukat. Még a választás éjszakáján lemondott a párt teljes elnöksége, Juhász Péterrel és Szigetvári Viktorral egyetemben. Ráadásul – mivel az egyszázalékot sem érték el –, vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást. Juhász Péter a párt leköszönő elnöke szerint ez az ötfős elnökségre személyenként leosztva 30 millió forint. Szigetvári Viktor, a párt volt választmányi elnöke pedig azt hangsúlyozta: a tisztújító kongresszusukon javasolni fogja, hogy ne folytassák tovább ebben a formában.

A Momentumnál még nincs hivatalos bejelentés, de Fekete-Győr András pártelnök a választás előtt pár nappal azt mondta: ha nem jutnak be a parlamentbe, biztosan lemond a teljes elnökségük. Ebben az esetben a következő tisztújításig egy ügyvivő testület vezetné a pártot, de ez az ügyvivő testület valószínűleg a jelenlegi elnökség tagjaiból állna.

Egyedül a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíciónál nem hullottak fejek, sőt Gréczy Zsolt a párt szóvivője, és újdonsült parlamenti képviselője sikernek nevezte, hogy a DK kilencfős frakciót alakíthat.

2018.04.09 21:11
Frissítve: 2018.04.10 00:11

Leégtek

Az ellenzék számára siralmas eredménnyel jártak az utóbbi hetek időközi választásai: Józsefváros, Miskolc, Veszprém csúfos bukás, jellemzően kétharmad-egyharmad arányú vereség, helyben szinte megismétlődnek az áprilisi eredmények. Lám, még Rokker Zsoltti is elcsúszott a jégen, pedig nem panaszkodhat lanyha sajtóérdeklődésére. Humoristaként nevét, arcát is többen ismerik Miskolcon, mint győztes fideszes ellenfeléét, akiről még a saját körzetében sem tudták sokan megmondani, kicsoda.
Mégis. Lett, ami lett.
Politikai elemzők és ellenzéki politikusok azt mondják, nem kell messzemenő következtetést levonni az eredményekből, ez csak egy időközi, jövő ősszel jönnek az igazi önkormányzati választások, most már arra koncentrál mindenki, nem vesztegeti az erőit, nem dob be apait, anyait, inkább kivár. A részvételi arány pedig jellemzően olyan alacsony, hogy ezt akár azzal is magyarázhatnánk: a fegyelmezett fideszes szavazótábor kötelességtudóan elment most is, a többiek meg vagy nyaraltak, vagy meccset néztek, s legfeljebb az egzotikum kedvéért ugrottak be néhányan szavazni, ha egyáltalán.
Itt, most, július közepén nem igazán látszik, mi változna, változhatna meg a bő egy év múlva esedékes „rendes” helyhatósági választásokig. Miskolc az üzeni: a fideszes jelöltnek nincs szüksége arcra, egyéniségre, netán politikai programra, sőt még csak el se kell mennie a választói közé, elég, ha a voksolás előtti napokban kiplakátolják vele a környéket jó narancssárgával: a néhány tíz méter alatt, míg az oszlopoktól beérnek a fülkébe, a szavazásra jogosultak tán nem felejtik el a nevét. Az erő szavaz, nem az eszme.
Jól is jön a nyár, már a miniszterelnök is „kációzik”. Az ellenzéki politikusoknak sem kell „kijönniük” a fényre, nem is nagyon akaródzik nekik, az is titkolózik, aki már eldöntötte, hogy ilyen körülmények között is megméreti magát jövőre. A leégés most látványos, talán az őszi napfény kíméletesebb lesz velük.
Miskolc az üzeni: a fideszes jelöltnek nincs szüksége arcra, egyéniségre, programra. Az erő szavaz, nem az eszme
2018.07.17 09:10
Frissítve: 2018.07.17 09:10