Kiátkozás van, felelősség nincs - Szél Bernadett a képernyőn

Publikálás dátuma
2018.04.10 11:29
Fotó: Facebook/Szél Bernadett
Fotó: /
Szél Bernadettet semmi nem tudja meggyőzni arról, hogy az LMP szavazói hajlandók lettek volna más párta voksolni, úgyhogy nem hiszi, hogy a zöldek miatt lett kétharmad.

Majdnem kiátkozták, amikor azt merte mondani, hogy fogjon össze jobb és bal - kesergett Szél Bernadett a HírTV-ben, azt magyarázva, hogy ő a teljes koordináció híve volt. Hogy amikor kiderült, hogy az összellenzéki összefogás miért nem működik, akkor miért nem vett részt részleges együttműködésben, arról nem beszélt.

Az LMP társelnöke a Hír Tv Egyenesen című műsorában azt mondta: nem gondolja, hogy a pártja lenne a felelős azért, ami történt a választásokon annak ellenére, hogy öt budapesti egyéni választókerületben is több szavazatot kapott az LMP-s jelölt, mint amekkora a különbség a nyertes fideszes és a második ellenzéki között, ezért sokak szerint LMP-s visszalépéssel ezekben a kerületekben is nyerhetett volna az ellenzék, írja a hvg.hu.

Szél szerint kutatás kellene ahhoz, hogy tudni lehessen, hogy ezekben a körzetekben tényleg átszavaztak volna-e az LMP-sek. A politikus úgy érzi, nemcsak az LMP-t lehet bűnbakként megnevezni, más pártot is lehetne így emlegetni, és őt nem lehet meggyőzni arról, hogy az LMP szavazói száz százalékban átszavaznak máshova.

Arról, hogy Hadházy Ákos társelnök szerint azért nem volt több LMP-s visszalépés, mert Schiffer András és Sallai Róbert Benedek perrel fenyegette azokat a jelölteket, akik kihátrálnak az indulásból (és így a párt 150 millió forint támogatást veszít el) Azél azt mondta, volt ilyen javaslat, de a párt elnöksége nem támogatta, és Schiffert nem szeretné belekeverni a történetbe. Arra, hogy akkor ezek szerint Schiffer András beleszól az LMP belügyeibe, azt válaszolta, nem tudja megerősíteni, hogy ez így lenne. (Megjegyzendő: Schiffer cáfolta, hogy a belefolyna a zöldpárt szervezeteinek döntéshozatalába, illetve az említett perről annyit mondott: egy jogi eljárás lehetőségéről adott Sallainak egyszer szóbeli tájékoztatást.)

Szél Bernadett a saját egyéni választókerületében (Budakeszi) újraszámoltatja a szavazatokat, ugyanis nagyon szoros az eredmény, és a külföldi szavazatok meg is fordithaják.
Szerző
2018.04.10 11:29
Frissítve: 2018.04.10 11:34

LMP: Szélt megfenyítették, Sallait újra szeretik - hosszú távú átrendeződés kezdődött

Publikálás dátuma
2018.07.19 13:58

Fotó: MTI/ Kovács Tamás
A nyáron még lesz sok szaggatás, de szeptemberre rendezzük sorainkat - bizakodott még egy június végi pártrendezvényen Ungár Péter. Az LMP-s politikusnak csak akkor van igaza a többesszám használatában, amennyiben általánosságban gondolt a párt tagságára és tisztségviselőire - ugyanis egyelőre nem tudni, ki él túl a jelenlegi "zöldpolitikusok" közül. Két mai példa: az LMP etikai bizottsága három évre eltiltotta a Szél Bernadettet mindenféle pártisztség viselésétől, illetve kizárta a választások véghajrájában visszalépő Kassai Dánielt. 
Nem bánom, hogy az LMP kizárt. 2011-ben azért csatlakoztam a párthoz, mert azt ígérte: meghaladja a jobb és baloldali szembenállás. Mára kiderült, hogy erre a magyar társadalom nem vevő, az LMP mégsem változtatott a politikáján. Úgy tűnik, mintha nem akarná leváltani a kormányt,
kesergett Kassai Dániel.
Hogy mi mozgatja az etikai bizottságot arról csak találgatni lehet. De támpontokat mindkét említett eset adhat. Kassai kizárásának indoklását a grémium nem eresztette túl bő lére, mondván, az LMP politikusa megsértette a párt alapszabályának több pontját. Részletekbe az "ítélet" nem bocsátkozott. Bűne az volt, hogy a XVIII. kerületben, ahol 2014-ben mindössze pár tucat szavazattal vesztett az LMP-s Kunhalmi Ágnes, most visszalépett, így biztosítva az ellenzéki győzelmet. Kassait a Hadházy Ákossal "heves szakmai beszélgetést" folytató Sallai Róbert Benedek, illetve Barta Ferenc panaszolta be (utóbbi Zuglóban indult volna, csakhogy az utolsó pillanatban kiderült, hogy a Fidesz is gyűjtött számára ajánlásokat). Szél Bernadett szintén az ellenzéki együttműködés híve volt - más pártok vezetői szerint mindenképp. Azaz a torolás célja, hogy az LMP-t távol tartsa más formációktól - a jövőben is.  
Csak éjjel kaptam meg az LMP etikai bizottságának döntését és próbálom értelmezni próbálja annak tartalmát. Mindenesetre már most látszik, hogy a jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom. Ehhez nyolc év megállás nélküli küzdelem után időre van szükségem,
kommentálta az etikai bizottság határozatát Szél Bernadett.
A Szél elleni büntetőhatározat még valamire rávilágít, nevezetesen arra, hogy az LMP-ben egy hosszútávra tervező sorcsere zajlik. Az etikai bizottság lényegében csak attól tiltotta el az LMP másfél hónapja újraválasztott társelnökét, hogy három éven át megint pozícióért jelentkezzen, mandátumát kitöltheti. Ebben forrásaink szerint az a ráció, hogy várhatóan nem lesz ordító siker sem az EP-, sem az önkormányzati választás, így ennek felelősségét Szélre lehet nyomni. Viszont mivel a párt másfél évente tart tisztújítást, Szél még a választásokra sem "jöhet vissza".  Hogy kinek söpörheti tisztára a terepet az etikai bizottság (ha egyáltalán), arról szórnak a vélemények. Egyrészt a grémium úgy döntött, hogy megváltoztatja Sallai Róbert Benedek kizárásról szóló határozatát ( amelyet azután hozott, hogy az LMP-s politikus tettlegességig fajuló vitába keveredett Hadházy Ákossal), és csak a pártpozíciók viselésétől tiltja el egy időre. Sallait egy körhöz sorolják az LMP másik társelnökével, Keresztes Lászlóval, aki nyíltan meghirdette a jobbra nyitást (megjegyzendő: az LMP baranyai tábora korábban is Schiffer függetlenségi szerette). Illetve különböző percepciók szerint a pártban egyre nagyobb befolyása van Pálvölgyi Miklós elnökségi tagnak, aki a Schiffer és Társai ügyvédi dolgozott partner-ügyvédként.
2018.07.19 13:58
Frissítve: 2018.07.19 13:59

Szaggatás az LMP-ben: Szél Bernadettet sem kímélte a fegyelmi bizottság

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:03

Fotó: / Molnár Ádám
Három évre eltiltották minden párttisztségtől, mégis társelnök maradhat.
Az LMP etikai bizottsága Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt három évre eltiltotta minden párttisztségtől, ennyi ideig kongresszusi küldöttek sem lehetnek – tudta meg a 24.hu. A portál szerint a döntéshozók azért büntették a két politikust, mert a választás előtt – a grémium szerint a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve – tárgyalt a választókerületi visszalépésekről, azaz szervezte a koordinációt. Ungár ezen kívül a Ron Werber szerződése körüli anomáliák miatt is felel – teszik hozzá. Úgy tudják, az ugyancsak országgyűlési képviselő Schmuck Erzsébet megúszta kétéves eltiltással. Az ítélet különlegessége, hogy bár Szélt három évre eltiltották a párttisztségektől, nem kell lemondania az elnöki posztról, azaz eltiltása ellenére viselhet párttisztséget. Információik szerint az etikai bizottság büntette az olyan LMP-politikusokat is, akik visszaléptek a választás előtt – legrosszabbul Kassai Dániel járt, akit kizártak a pártból. Volt viszont olyan is, akinek enyhítettek a büntetésén: Sallai Róbert Benedeket első fokon kizárták a pártból, ám az etikai bizottság most úgy döntött: ugyan öt évig nem viselhet párttisztséget, de az LMP tagja maradhat.
2018.07.19 08:03
Frissítve: 2018.07.19 08:03