Előfizetés

Nincs "érdemi" panasz: nem vizsgálódik az NVI

Publikálás dátuma
2018.04.10. 18:58
Illusztráció: Népszava
Olvasták a híreket, de nem kaptak konkrét jogorvoslati kérelmet - így a szavazókörzetek furcsábbnál furcsább eredményei miatt nem indított vizsgálatot sem a Nemzeti Választási Iroda (NVI), sem a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Számos "politikai jellegű" felhívás, nyilatkozat, illetve újságírói kérdés érkezett az NVI-hez - írják közleményükben -, arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Választási Iroda milyen jellegű vizsgálatot folytat a választásnapi, egyes pártokkal, választási szervekkel kapcsolatos észrevételek miatt.

A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatásul közli - folytatódik a szöveg -, hogy hatáskörébe tartozó, érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott.

Az ügy, melyben épp magyarázkodnak, az, hogy egyes szavazókörökben csak a Fidesz listája kapott érvényes szavazatot, máshol több szavazólap került elő az urnákból, mint amennyit hivatalosan beletettek, és százával vándoroltak voksok a kamupártok listáira is.

Sokan ellógják, pedig bemelegítve az edzés hatékonyabb

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.04.10. 17:15
Illusztráció: pexels.com
Tízből kilenc hobbisportoló ellógja a bemelegítést, pedig fontos lenne, már csak azért is, mert sokkal jobban terhelhető, hatékonyabb munkavégzésre képes a test, ha nem hirtelen csap bele a mozgásba.

A bemelegítés felkészíti a testet és az idegrendszert, a mozdulatokat vezérlő agyat a terhelésre – mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató a Népszavának. Ideális esetben van általános és sportágspecifikus eleme. Utóbbi az várható edzés gyakorlatait vezeti be, labdarúgás esetén ez például néhány perces passzolgatást vagy rugdosást jelent.

Akkor hatékony a bemelegítés, ha keringésfokozó, nyújtó és erősítő fázisa is van. Jó, ha kocogással kezdünk például futni, de meg is kellene állni, és finom előrehajlításokkal, vádlinyújtással, vagy edzettebbek akár négyütemű fekvőtámaszokkal kellene teljessé tenni a bemelegítés folyamatát.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A mindössze négy-öt perces művelet amellett, hogy felkészíti, kevesebb energiabefektetéssel nagyobb teljesítményre ösztönzi a testet, ezáltal hatékonyabbá teszi az edzést, ráadásul csökkenti a sérülésveszélyt is – foglalta össze Bogdán-Molnár Virág. A jógaoktató elmondta, gyakorlott sportolók megérzik a hiányát, és azt is, mennyivel jobban esik utána a mozgás.

És, ahogy megírtuk, nem kevesen vannak, akik a megdolgoztatott izmok megnyújtását is hanyagolják, pedig az is hozzájárul az erősebbé, hajlékonyabbá tételükhöz.

Működik az UV-sugárzás-előrejelző

Publikálás dátuma
2018.04.10. 15:33
Illusztráció: pexels.com
Keddtől működik az UV-sugárzás-előrejelzés - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Az előrejelzés segítségével megtudható: hány percet lehet a tűző napon tölteni anélkül, hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV-sugárzás erősségét és szakmailag korrekt előrejelzést is készít Magyarország területére. Ha az UV-sugárzás másnap várható maximuma eléri a 7.5 UV-index-értéket legalább az ország területének 50 százalékán, a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést ad ki.

Az adatok elérhetők az OMSZ (met.hu) honlapján, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), valamint a szolgálat Meteora alkalmazása segítségével - olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.