Elefántot festeni - Itt a thai újév

Publikálás dátuma
2018.04.12. 10:48

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT! - FOTÓ: ROMEO GACAD/AFP

Kiválasztott festők pingálták össze a hatalmas emlősöket a Songkran Fesztiválon a thai újévre, Ayutthayában, 2018. április 11-én. A buddhista újév hivatalosan április 13-án kezdődik, az évszak köszöntésére rendezett fesztivál 3 napig tart. 

Szerző

Dés Lászlóval ad koncertet a Szent Efrém Férfikar

Publikálás dátuma
2018.04.12. 10:34
Fotó: Németh András Péter
Az ortodox húsvét alkalmából szombaton a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban ad koncertet a Szent Efrém Férfikar Dés Lászlóval közösen.

A Szent Efrém Férfikar az Orientale Lumen 2018 sorozat koncertjén a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban Dés László szaxofon improvizációi reflektálnak a férfikar által előadott ősi és kortárs dallamokra, amelyeket a nagyböjti és a húsvéti időszak keleti és nyugati egyházzenéjéből válogattak - közölték a szervezők az MTI-vel. 

A grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek és Dés László szaxofon improvizációi mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán szerző a hegyi beszéd szövegére komponált műve is. Grigory Lvovszkij orosz zeneszerző virtuóz motettája szintén elhangzik a koncerten Liszt Ferencnek a 72. zsoltár versére írt motettájával együtt, majd Ilja Csavcsavadze grúz költő művét, a Miatyánk szövegének átdolgozását hallhatja a közönség. A vers sorai között Dés László zenei reflexiókat mutat be szaxofonon.

A koncert második részében Bubnó Tamás, Márk és Lőrinc a húsvétkor újra megszólaló harangok "ujjongását" érzékelteti egy harang-imában, majd a húsvét ünnepének főéneke, a Feltámadt Krisztus hangzik el magyarul, görögül és ószlávul Bubnó Tamás kompozíciójában. A koncerten Dukay Barnabás három női szólóhangra komponált húsvéti tematikájú művének ősbemutatóját is hallhatja a közönség.

Elhangzik a Miatyánk imádság arámi nyelven, helyenként nyolc szólamban Dés László közreműködésével, majd az előadók négy mediterrán paraliturgikus éneket fűznek össze. A hagyományhoz híven a közönség és az előadók közös énekléssel zárják a koncertet.

A számos díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás alapította 2002-ben. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, fő céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány ápolása.

Szerző

Kissé gyengült a forint

Publikálás dátuma
2018.04.12. 10:09
Illusztráció: Shutterstock
Alig változott, kissé gyengült a forint árfolyama csütörtökre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.

Az eurót a szerda esti 311,40 forint után csütörtök reggel nyolc óra előtt kissé magasabban, 311,53 forinton jegyezték.

A dollár jegyzése 251,66-ról 252,13 forintra, a svájci franké pedig 262,62-ről 262,69 forintra emelkedett.

Az euró gyengült, jegyzése szerda este 1,2374 dolláron, csütörtök reggel 1,2356 dolláron állt

Szerző