"Fogy körülöttünk a levegő" - Gyertya a Magyar Nemzetért

Publikálás dátuma
2018.04.14 19:24
Fotó: Vajda József
Fotó: /

Érzékelhetően fogy körülöttünk a levegő, támadnak minket és provokálnak – jelentette ki Pethő Tibor, a Magyar Nemzet volt munkatársa, a 80 éves újság szerdai megszűnése miatt tartott gyertyagyújtáson. A lap alapítójáról, Pethő Sándorról elnevezett utcában rendezett eseményen Pethő Tibor azt mondta, a Magyar Nemzet az elmúlt három évben egyre keményebb ellenszélben küzdött az ország igazáért. - Nem a Magyar Nemzet bukott el ebben a küzdelemben – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a megszűnésről szóló bejelentés okozta fájdalmat csak „az olvasók szeretete enyhítette”.

Torkos Matild újságíró szerint igazságtalan, hogy a kormány „sorosbérencezik”, kommunistázik vagy árulózik, szerinte ugyanis az Orbán-kabinet szolgált rá ezekre a jelzőkre. – Nem ezt a kormányzást ígérték 2010-ben – mondta, példaként említve, hogy arról korábban nem volt szó, hogy Putyinnal üzletelnek majd. - Arról sem volt szó, hogy menekülnek majd a sajtó képviselői elől és félelmet ültetnek el az állami dolgozók körében. Nem mi vagyunk az árulók, sőt, sajnos okkal feltételezhetjük, hogy minket csaptak be – mondta.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

A rendezvényen szamizdat Magyar Nemzetet osztogattak, a lap munkatársai ugyanis készítettek egy utolsó lapszámot erre az alkalomra. A mintegy 40 ezer példányból csak 20 ezret nyomtattak Magyarországon, mert - mint ahogyan azt Lukács Csaba újságíró elmondta – sok nyomda nem vállalta a munkát, ezért a pozsonyi Új Szó segítségét kellett kérni. A gyertyagyújtás után a mintegy kétszáz résztvevő csatlakozott az Operától induló tüntetéshez.

A fideszes kétharmadot hozó parlamenti választás után Simicska Lajos alaposan leépítette médiaportfóliáját. A Lánchíd Rádió kedden éjjel elhallgatott, a Magyar Nemzet szerdán jelent meg utoljára, a Heti Válasz némi haladékot kapott, hogy befektetőt találjon. Az LMP-s Ungár Péter mindhárom sajtóorgánumra vételi ajánlatot tett, azonban egyelőre nem tudni, hogy sikerül-e megállapodnia Simicska Lajossal. A Zoom.hu pénteki információi szerint az LMP elnökségi tagja Spanyolországban és Izraelben próbált befektetőket találni.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Szerző
2018.04.14 19:24
Frissítve: 2018.04.16 00:41

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56