A Falkland háború évfordulója

Publikálás dátuma
2018.04.16 18:35

Fotó: /
36 éve, hogy egy újabb veszélyes háború szélén táncolt a világ - visszatekintés

A brit hadügyminisztérium csütörtökön délben, közleményben jelentette be, hogy az argentin hadiflotta „egyes elemei” elhagyták a honi kikötőket. Brit részről arra számítanak, hogy ezek a hajók délnyugati irányban — azaz a Falkland-szigetek felé — indulnák el, adta tudtul a közlemény.

Argentína, amelyet külső agresszió fenyeget, eltökélte magát szuverenitásának megvédésére, és arra, hogy lezárja a latin-amerikai gyarmati rendszer történetének utolsó fejezetét — hangoztatta a nemzethez intézett üzenetében az argentin köztársasági elnök. Leopoldo Galtieri leszögezte, hogy országa sohasem mond le a Malvin- (Falkland)-szigetekre támasztott igényéről.

Ugyanakkor megerősítette, hogy Argentína előnyben részesíti a békés megoldást és igyekszik a lehető legjobb feltételeket biztosítani a visszaszerzett terület lakossága számára.

A La Razon című argentin lap, amely sok tekintetben a katonai körök nézeteit tükrözi, a következőkben összegezte azt az ötpontos tervet, amelyet Buenos Aires a csütörtökön Argentínába visszatérő amerikai külügyminiszter elé tár:

1. A szigetcsoportot argentin kormányzó igazgatja; 2. az argentin zászló továbbra is ott lobog a szigetcsoport fölött; 3. az argentin szuverenitás nem lehet tárgyalások témája; 4. a szigetlakóknak azonosak lesznek a jogaik és kötelességeik, függetlenül attól, brit vagy argentin származásúak-e; 5. a brit flotta visszavonulása és az argentin erőknek a szigetcsoportról való visszavonása.

A feltételek lényegében azonosak azokkal, amelyeket Argentína hétfőn a Biztonsági Tanács elnökéhez elküldött. A La Razón szerint Argentína kész elfogadni a közös közigazgatás valamilyen formáját a Déli-Georgia és a Déli-Sandwich szigeteken.

Az argentin parti őrség két hajója áthaladt a Nagy-Britannia által hétfőtől életbe léptetett kétszáz tengeri mérföldes blokádövezeten és megérkezett a Falkland- (Malvin)- csoportra — közölték az argentin hadiflotta tisztségviselői.

Alexander Haig amerikai külügyminiszter Reagan elnökkel folytatott szerdai megbeszélését követően sajtóértekezleten közölte: a helyzet „rendkívül nehéz és veszélyes”. Haig egyébként csütörtökön ismét Argentínába utazott.

Argentínából érkező hírek szerint egy százezres létszámú katonai kontingens és több száz harci gép áll készen, hogy visszaverje a brit agressziót — jelentette csütörtökön a TASZSZ szovjet hírügynökség. A szovjet hírügynökség beszámol arról, hogy Argentína állandó légi- hidat tart fenn a Falkland- (Malvin)-szigetekkel.

Népszava 1982. április 16.

Szerző
Témák
2018.04.16 18:35

SZOT szálló: 50 éve kezdték építeni, ma ismét torzó

1968 júliusában ezen a napon kezdődött meg a hányattatott sorsú, rózsadombi szakszervezeti gyógyszálló építése
Hétfőn délelőtt a Rózsadombon a Vérhalom utcánál ünnepélyesen elhelyezték a tervek szerint az ország legszebb szakszervezeti gyógyüdülőjének alapítólevelét. Az ünnepségen részt vett Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szaktanács főtitkára, a Szaktanács elnökségének tagjai, valamint a tervezők és kivitelezők.  Blaha Béla, a Szaktanács elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek XXI. kongresszusa egyik legfontosabb feladatként határozta meg az üdültetés, mindenekelőtt a gyógy-, a családos és gyermeküdültetés fejlesztését. Az elmúlt időszakban jelentős eredményeket értünk el, de a jövőben még nagyobb erőket kell koncentrálni az üdülők építésére, befogadóképességük nagymérvű növelésére. A Hídépítő Vállalat vezetői bejelentették: az alapozást határidő előtt két hónappal befejezik, így a Középületépítő Vállalat a tervezettnél hamarabb hozzáláthat a kivitelezéshez. Az 506 személyes gyógyszálló beruházási értéke meghaladja a 70 millió forintot. Vass Antal, a KÖZTI mérnöke, a gyógyszálló tervezője, modellen mutatta be, hogy milyen lesz majd az új létesítmény.  — Az volt a cél, hogy minél kisebb területet vegyünk igénybe, ugyanakkor a zsúfoltságot elkerüljük. Lehetővé akarjuk tenni, hogy a betegek a helyiségek többségéből láthassák a várost, hiszen innen csodálatos a panoráma. Éppen ezért nagyon sok üveggel dolgozunk, ahol lehet, még a falakat is üvegből alakítjuk ki Az egyik legnehezebb probléma az alapozás volt. Ezt a munkát a Hídépítő Vállalat dolgozói végzik: hat pillért süllyesztenek a földbe, amelyeknek a felső átmérője 14 méter, s ezekből összesen 90 láb áll ki, amelyeken az egész épület elhelyezkedik. A terepeltérések következtében az épületen szintkülönbségek lesznek, a legnagyobb magasság 30 méter.  — A szobák döntő többsége kétágyas, valamennyi fürdőszobás. Az étterem, a 114 méter hosszú szálloda Margitsziget felé néző részén helyezkedik el. Ez is kétszintes lesz, alul a presszó, fölötte 250 személyes ebédlő. Valamennyi emeleten társalgót, a földszinten üzleteket és fodrászatot is alakítunk ki. Az épület alatt lesz a parkírozó, a félemeletről egy híd vezet a kör alakú 180 személyes presszóhoz. A gyógyszállót üvegmozaikkal burkoljuk, valamennyi Pest felé elhelyezett szobához erkélyt építünk.  A beutaltak gyógykezelését a Lukács, illetve a Császár-fürdőben biztosítják. Ez a szálló reumás és légzőszervi megbetegedésben szenvedőket fogad majd.  Népszava 1968 július 17.  
2018.07.17 12:00
Frissítve: 2018.07.17 12:00