Alföldi Róbert most Pécsett nem kívánatos - Kerestük a színidirektort

Publikálás dátuma
2018.04.17 21:24
Forrás: Átrium/Facebook
Fotó: /

Nem hajlandó nyilvánosságra hozni a pécsi Zsolnay Kulturális Központ annak okát, hogy miért mondták le – bármiféle előzmény és indoklás nélkül – az Átrium Színház Igenis miniszterelnök úr! című előadását. A pécsiek azt feltételezik, hogy a központ vezetése politikai nyomásra döntött így, mivel a darabban szerepel Alföldi Róbert, aki köztudottan ellenzéki gondolkodású, és meggyőződésének nem egyszer hangot is adott. A május 27-ei előadásra a jegyek döntő többsége már elfogyott. A Kodály központ a Facebookon tette közzé kedden, hogy az előadás elmarad, és a jegyeket visszaváltják.

Az Átrium Színház meglepődve és értetlenséggel fogadta a hírt, a fővárosi teátrummal a pécsi partner nem közölte döntése okát. Az Átrium korábban több, szintén Alföldi Róberthez köthető előadással Az őrült nők ketrecével és a Vaknyugattal vendégeskedett már Pécsett. Eddig telt házzal, gond nélkül mentek a darabok.

Felhívtuk a pécsi kulturális intézmény sajtóreferensét, akitől megtudtuk, hogy nem kívánják megindokolni a lemondást. Kerestük az intézmény vezetőjét, Vincze Balázst. A kiszivárgott hírek szerint ugyanis Vincze adott utasítást munkatársainak az előadás lemondására, így tőle vártunk volna magyarázatot, ám a Harangozó-díjas táncművész nem vette fel a telefont, és nem válaszolt az ez ügyben küldött sms-re.

Vincze nem először hozott politikai színezetű döntést kulturális kérdésben. Márciusban a Zsolnay egyik házában szeretett volna fórumot tartani az Emberség Erejével Alapítvány (EEA), ám Vincze nem adta a civil szervezetnek bérbe az épületet. A szervezetet Pécs fideszes többségű közgyűlése a múlt évben nem kívánatosnak minősítette a városban, mondván: az EEA dönt annak a 140 millió forintnak a kiosztásáról, amivel Soros György egyik alapítványa idén 111 dél-dunántúli egyesület működését támogatja. Vincze akkor kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem a városvezetők utasítására mondott nemet az EEA rendezvényének befogadására, hanem saját akaratából, ugyanakkor elismerte, döntését befolyásolta a városi közgyűlés állásfoglalása, hisz a Zsolnay az önkormányzat intézménye.

Arról nem tudunk, hogy a város fideszes irányítói az önkormányzat intézményei számára megtiltották-e az ellenzéki gondolkodású művészek produkcióinak befogadását, vagy van-e olyan tilalom, ami személy szerint az Alföldi Róbertet szerepeltető előadásokra vonatkozik.

Érdemes felidézni azt is: a választás előtt Alföldi Róbert zalaegerszegi meghívását tiltotta le a térség fideszes képviselője, ami után egy másik városban, az ellenzéki vezetésű Zalaszentgróton – teltház mellett – rendezték meg a beszélgetést.

Szerző
2018.04.17 21:24

Hídlezárás, menetelés, majd könnygázfürdő a Kossuth téren

Mintegy 5-6 ezer tüntető vonult a belvárosban, a jó hangulatú és békés demonstráció résztvevői visszatértek a Kossuth térre, ahol a hangulat már korántsem volt olyan békés.

Szerző

Megosztás
2018.12.13 21:54
Frissítve: 2018.12.13 22:31

Pintér Sándor: a rendőrség gátat fog szabni az erőszaknak

Publikálás dátuma
2018.12.13 19:52

Fotó: / Tóth Gergő
A belügyminiszter a szerdai tüntetés kapcsán azt mondta: a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
Ráerősített a kormány a szerdai tüntetést gyalázó kommunikációjára. Csütörtökön először Gulyás Gergely nyilatkozott úgy, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatti demonstráció törvénytelen volt, a résztvevők bűncselekményt követtek el, és egyébként is keresztényellenes, erőszakos Soros-kitartottak tüntettek a Kossuth téren. A hvg.hu cikke szerint aztán Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrséget védve azt mondta, a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt, mint szerdán a Parlament előtt. A miniszter hangsúlyozta, a demokráciát rendbontók zavarták meg, azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal.  
Pintér szerint  
a szerda esti tüntetés nem lehet a demokrácia része, mivel a résztvevők durván megsértették a törvényeket, és a demonstráció biztosítása során kilenc rendőr szenvedett sérülést.
A belügyminiszter elmondta, a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
A szerdai tüntetésen késő este a Kossuth téren a demonstrálók egy része megdobálta a rendőröket sörösdobozokkal, tojással, valamint a Parlament előtt felállított karácsonyfa körüli szánkókkal. Válaszul a rendőrség - előzetes figyelmeztetés nélkül - többször könnygázzal fújta le a tüntetőket. A rendőrök többeket kiemeltek a tömegből, a Parlament lépcsőin dulakodás is folyt. 
police.hu-n Semmi se szent címmel jelent meg közlemény arról, hogy "több tüntető megkísérelte felgyújtani az ország karácsonyfáját, arra petárdákat és pirotechnikai eszközöket dobáltak". Megemlítik, hogy a szánkók közül többet elloptak. A rendőrség - amely a honlapján a csütörtöki vonulós demonstráció résztvevőit kifejezetten lekezelően említi - elfogta az elkövetőket, akik ellen lopás miatt indított büntetőeljárást. (A hatóság honlapján megjelent közleménnyel kapcsolatos írásunkat itt olvashatja.)
Ugyanakkor a rendőrség sem tett mindent azért, hogy szakszerűen és arányosan lépjen fel - legalábbis a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. A jogvédő szervezet úgy látja, a rendőröknek valóban közbe kellett avatkozniuk, mer erőszakossá vált a tüntetők fellépése, de a hatóságok egyáltalán nem kommunikáltak a tüntetőkkel, nem figyelmeztették őket a jogsértő magatartásuk következményeire, a rendőrség tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását. A TASZ szerint érthetetlen, miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, amikor az erőszakos cselekményeket tapasztalta, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett.
A szerdai tüntetés után Gulyás Gergely közlése szerint 34 személy ellen indult eljárás, közülük 20 ellen garázdaság, a többek ellen pedig a gyülekezési jog megsértése és lopás gyanújával.
2018.12.13 19:52
Frissítve: 2018.12.13 20:25