Alföldi Róbert most Pécsett nem kívánatos - Kerestük a színidirektort

Publikálás dátuma
2018.04.17 21:24
Forrás: Átrium/Facebook
Fotó: /

Nem hajlandó nyilvánosságra hozni a pécsi Zsolnay Kulturális Központ annak okát, hogy miért mondták le – bármiféle előzmény és indoklás nélkül – az Átrium Színház Igenis miniszterelnök úr! című előadását. A pécsiek azt feltételezik, hogy a központ vezetése politikai nyomásra döntött így, mivel a darabban szerepel Alföldi Róbert, aki köztudottan ellenzéki gondolkodású, és meggyőződésének nem egyszer hangot is adott. A május 27-ei előadásra a jegyek döntő többsége már elfogyott. A Kodály központ a Facebookon tette közzé kedden, hogy az előadás elmarad, és a jegyeket visszaváltják.

Az Átrium Színház meglepődve és értetlenséggel fogadta a hírt, a fővárosi teátrummal a pécsi partner nem közölte döntése okát. Az Átrium korábban több, szintén Alföldi Róberthez köthető előadással Az őrült nők ketrecével és a Vaknyugattal vendégeskedett már Pécsett. Eddig telt házzal, gond nélkül mentek a darabok.

Felhívtuk a pécsi kulturális intézmény sajtóreferensét, akitől megtudtuk, hogy nem kívánják megindokolni a lemondást. Kerestük az intézmény vezetőjét, Vincze Balázst. A kiszivárgott hírek szerint ugyanis Vincze adott utasítást munkatársainak az előadás lemondására, így tőle vártunk volna magyarázatot, ám a Harangozó-díjas táncművész nem vette fel a telefont, és nem válaszolt az ez ügyben küldött sms-re.

Vincze nem először hozott politikai színezetű döntést kulturális kérdésben. Márciusban a Zsolnay egyik házában szeretett volna fórumot tartani az Emberség Erejével Alapítvány (EEA), ám Vincze nem adta a civil szervezetnek bérbe az épületet. A szervezetet Pécs fideszes többségű közgyűlése a múlt évben nem kívánatosnak minősítette a városban, mondván: az EEA dönt annak a 140 millió forintnak a kiosztásáról, amivel Soros György egyik alapítványa idén 111 dél-dunántúli egyesület működését támogatja. Vincze akkor kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem a városvezetők utasítására mondott nemet az EEA rendezvényének befogadására, hanem saját akaratából, ugyanakkor elismerte, döntését befolyásolta a városi közgyűlés állásfoglalása, hisz a Zsolnay az önkormányzat intézménye.

Arról nem tudunk, hogy a város fideszes irányítói az önkormányzat intézményei számára megtiltották-e az ellenzéki gondolkodású művészek produkcióinak befogadását, vagy van-e olyan tilalom, ami személy szerint az Alföldi Róbertet szerepeltető előadásokra vonatkozik.

Érdemes felidézni azt is: a választás előtt Alföldi Róbert zalaegerszegi meghívását tiltotta le a térség fideszes képviselője, ami után egy másik városban, az ellenzéki vezetésű Zalaszentgróton – teltház mellett – rendezték meg a beszélgetést.

Szerző
2018.04.17 21:24

Tarlós feljelentést tett a bedőlt e-jegyrendszer miatt

Publikálás dátuma
2018.12.12 15:08

Fotó: / Vajda József
Rendkívüli ülésén döntött a projekt folytatásáról is a Fővárosi Közgyűlés. Az e-jegyrendszer megvalósításának új határideje 2020 vége.
Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, a projekt aktuális helyzetéről szóló előterjesztés vitájában jelentette be, hogy kedden Bagdy Gábor főpolgármester-helyettessel feljelentést tett az országos rendőr-főkapitánynál. A főpolgármester azt mondta:
"Tiszta vizet kell önteni a pohárba"
- fogalmazott Tarlós. A feljelentést azért tették, hogy az illetékes hatóság vizsgálja ki, mi történt az ügyben. A főpolgármester hangot adott annak az elképzelésének is, hogy amíg a vizsgálatnak nincs eredménye, az ellenzéknek mással kéne foglalkoznia.

A folytatásról is döntöttek

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén támogatta, hogy újrastrukturálják a budapesti elektronikus jegyrendszer projektjét, miután a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerződésszegés miatt felmondta a kivitelezővel a szerződést.
A testület 18 kormánypárti képviselő igen szavazatával, az ellenzékiek 8 nem szavazata ellenében döntött arról, hogy továbbra is támogatja az elektronikus jegyrendszer projektjének megvalósítását.
A közgyűlés felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a BKK vezérigazgatója útján az érintettek - ezen belül az érintett kormányzati szervek - bevonásával gondoskodjon a projekt újrastrukturálásáról, és az ahhoz szükséges egyeztetések lefolytatásáról.
A projekt befejezési határidejét 2020. december 31-ére módosíthatja a testület.
2018.12.12 15:08

Orbán: ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak

Publikálás dátuma
2018.12.12 15:01

Fotó: / Molnár Ádám
Fontos és jó törvényt alkottunk - mondta a miniszterelnök a rabszolgatörvény elfogadása után. Azt állította, figyelt a szakszervezetek véleményére.
Az MTI beszámolója szerint a kormányfő a Parlamentben újságíróknak úgy nyilatkozott: ""Mindenkire figyelek, a szakszervezetekre különösen, követem a véleményüket, tisztelem is a vélemény-nyilvánítás szabadságát, és megfontolom mindig a fölvetett érveket. Ez esetben szerintem a fölvetett érvek súlya jóval csekélyebb, mint maga a törvényjavaslat súlya, ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak."
Arra a kérdésre, hogy belefért-e az ellenzék parlamenti tiltakozásának formája a demokratikus keretekbe, Orbán úgy válaszolt, "bízzuk ezt a történészekre". Arra a kérdésre, hogyan élte meg, hogy egy ellenzéki képviselő - aki Szabó Szabolcs független képviselő volt - közelről az arcába fütyült, Orbán Viktor azt válaszolta: a Fideszben ezt úgy hívjuk, hogy nemzetszolgálat.  A szavazás előtt az ülésteremben az ellenzéki képviselők hiába kérdezték Orbánt a törvénnyel kapcsolatban, a kormányfő nem állt szóba velük. 
A rabszolgatörvényt botrányos ülésen, az MSZP szerint házszabályellenesen fogadta el a Fidesz-KDNP többsége. Az ellenzék kivonult a parlamenti szavazás után; a Kossuth térre tüntetés szerveződött, a jobbikosok a Sándor-palotához vonultak
2018.12.12 15:01