Alföldi Róbert most Pécsett nem kívánatos - Kerestük a színidirektort

Publikálás dátuma
2018.04.17 21:24
Forrás: Átrium/Facebook
Fotó: /

Nem hajlandó nyilvánosságra hozni a pécsi Zsolnay Kulturális Központ annak okát, hogy miért mondták le – bármiféle előzmény és indoklás nélkül – az Átrium Színház Igenis miniszterelnök úr! című előadását. A pécsiek azt feltételezik, hogy a központ vezetése politikai nyomásra döntött így, mivel a darabban szerepel Alföldi Róbert, aki köztudottan ellenzéki gondolkodású, és meggyőződésének nem egyszer hangot is adott. A május 27-ei előadásra a jegyek döntő többsége már elfogyott. A Kodály központ a Facebookon tette közzé kedden, hogy az előadás elmarad, és a jegyeket visszaváltják.

Az Átrium Színház meglepődve és értetlenséggel fogadta a hírt, a fővárosi teátrummal a pécsi partner nem közölte döntése okát. Az Átrium korábban több, szintén Alföldi Róberthez köthető előadással Az őrült nők ketrecével és a Vaknyugattal vendégeskedett már Pécsett. Eddig telt házzal, gond nélkül mentek a darabok.

Felhívtuk a pécsi kulturális intézmény sajtóreferensét, akitől megtudtuk, hogy nem kívánják megindokolni a lemondást. Kerestük az intézmény vezetőjét, Vincze Balázst. A kiszivárgott hírek szerint ugyanis Vincze adott utasítást munkatársainak az előadás lemondására, így tőle vártunk volna magyarázatot, ám a Harangozó-díjas táncművész nem vette fel a telefont, és nem válaszolt az ez ügyben küldött sms-re.

Vincze nem először hozott politikai színezetű döntést kulturális kérdésben. Márciusban a Zsolnay egyik házában szeretett volna fórumot tartani az Emberség Erejével Alapítvány (EEA), ám Vincze nem adta a civil szervezetnek bérbe az épületet. A szervezetet Pécs fideszes többségű közgyűlése a múlt évben nem kívánatosnak minősítette a városban, mondván: az EEA dönt annak a 140 millió forintnak a kiosztásáról, amivel Soros György egyik alapítványa idén 111 dél-dunántúli egyesület működését támogatja. Vincze akkor kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem a városvezetők utasítására mondott nemet az EEA rendezvényének befogadására, hanem saját akaratából, ugyanakkor elismerte, döntését befolyásolta a városi közgyűlés állásfoglalása, hisz a Zsolnay az önkormányzat intézménye.

Arról nem tudunk, hogy a város fideszes irányítói az önkormányzat intézményei számára megtiltották-e az ellenzéki gondolkodású művészek produkcióinak befogadását, vagy van-e olyan tilalom, ami személy szerint az Alföldi Róbertet szerepeltető előadásokra vonatkozik.

Érdemes felidézni azt is: a választás előtt Alföldi Róbert zalaegerszegi meghívását tiltotta le a térség fideszes képviselője, ami után egy másik városban, az ellenzéki vezetésű Zalaszentgróton – teltház mellett – rendezték meg a beszélgetést.

Szerző
2018.04.17 21:24

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21

Három napig várt Orbánra a jobbikos képviselő, felfüggeszti a tiltakozást

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:00

Fotó: Facebook/
Varga-Damm Andrea hiába szobrozott a miniszterelnöki dolgozószoba előtt, nem járt sikerrel. Orbán vasárnap reggel is járt bent, de nem állt szóba vele.
Felfüggeszti a várakozást Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti dolgozószobája előtt Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, aki a kilakoltatások határozatlan idejű felfüggesztésével és az ápolási díj minimálbérre történő emelésével kapcsolatos kérdéseire vár válasz a miniszterelnöktől. Korábban azt mondta, addig marad a kormányfő dolgozószobája előtt, míg választ nem kap kérdéseire. Az ellenzéki országgyűlési képviselő vasárnapi újságíróknak azt mondta: reggel Orbán Viktor bement a szobájába, de ekkor sem adott neki választ a július 14-én írásban feltett kérdéseire. Ez után úgy döntött, felfüggeszti a várakozást, hogy kidolgozza azt az indítványt, amellyel összehívhatja a parlament rendkívüli ülését és tárgyalásokat kezdeményez a több ellenzéki párttal ennek támogatásáról. Emellett elkészíti azt a két törvénymódosító javaslatot is, amellyel felfüggeszthetik a kilakoltatásokat, illetve július 31-ig elkészülhet az ápolási díjak emeléséről szóló javaslat. A jobbikos politikus azt mondta, ha ezek után sem fog választ kapni a kérdéseire a miniszterelnöktől, akkor folytatja majd a parlamenti dolgozószoba előtti akcióját és várni fog Orbán Viktor válaszára. Varga-Damm Andrea utalt arra: péntek délután, amikor elfogadták a 2019-es költségvetést, világossá vált számára, hogy sem a kilakoltatások felfüggesztéséről, sem pedig az ápolási díjak minimálbérre emeléséről nem születik döntés, és nem lesz napirenden ennek a két problémának a megoldása. A képviselő szerint ezeknek a kérdéseknek a rendezése nem várhat szeptemberig, a parlament következő üléséig, ezért maga kezdeményezi az Országgyűlés összehívását, hogy a képviselők egyszerű többséggel módosítsák a végrehajtási törvényt és függesszék fel a kilakoltatásokat addig, amíg nem rendezik a devizahitelesek kérdését.
2018.07.22 16:00