Innen nézve - Mi dolgunk ezután?

Máig tisztelt mesteredzőm, Somodi Lajos mondta egy-egy komolyabb verseny után: próbáljak kikapcsolni! Menjek el lazítani a Lukácsba, üljek be a legmelegebb medencébe, csukjam be a szemem, és semmi másra ne gondoljak, csak valami kellemesre. Aztán ha elegem volt a brűgölésből, menjek haza, és gondoljam végig, hogyan tovább a következő naptól.

Innen nézve Lajos bá’ ma sem adhatna jobb tanácsot. Ha tehetném, most én is azt mondanám mindenkinek, hogy kapcsolja ki magában az elmúlt hónapok feszültségeit, próbálja kilazítani a politikai adok-kapok során elfáradt izmait és idegeit. Képzeletben üljünk be mindannyian egy jó meleg brűgölőbe, csukjuk be a szemünket, és gondoljunk valami szépre.

Mondjuk arra, hogy egyik napról a másikra eltűnnek a közéletből a viták és az ellenségeskedések. Gondoljunk arra, hogy az új parlamentbe csupa olyan képviselőt választottunk, akik friss erővel és elszántsággal készülnek jobbá tenni az ország mindennapjait. A házelnök szíves szóval köszönti majd az ellenzéki frakciókat; a képviselők körbe járnak, baráti mosollyal rázzák meg egymás kezét, politikai hovatartozástól függetlenül jó munkát kívánnak egymásnak. Szentül megfogadják, hogy nem fognak anyázni, a másik szavába vágni, kifütyülni azt, aki másképp látja közös dolgainkat. És gondoljunk arra, milyen szép volna, ha Polt Péter hirtelen előállna, és bejelentené: megértette az ellenzék szavát, holnaptól másként működik majd a hivatala…

Előbb-utóbb persze a víz is hűlni kezd, s ha elegünk lett abból, hogy a langyos vízben dagonyázzunk, akár ki is nyithatjuk a szemünket. Ne gondoljuk, hogy a legfőbb ügyész tényleg magába száll. Ne higgyük, hogy ilyen rövid idő alatt bármi megváltozhat körülöttünk ebben a végtelenségig szétszakított országban. Nem valószínű, hogy egyik napról a másikra Brüsszel a magyar kormány kedvence lesz. Nem is érdemes abban reménykedni, hogy nem találnak nekünk újabb ellenséget, aki – vagy akik – nemzeti önállóságunkra törnek. Akik irigyen lesik, mivel árthatnának nekünk. Biztosan találnak majd újabb célpontot, akiktől meg kell védeni a nyugdíjunkat, a lányaink becsületét, ifjúságunk boldog jövőjét…

Lassan véget ér a XXI. század második évtizede, de ne gondoljuk, hogy a harmadik nem ott folytatódik majd, ahol ez befejeződik. Egyikünk sem lépheti át a saját árnyékát. Az ellenzék sem lesz egységes, Orbán Viktorból sem lesz Bagarja, a béke barátja. Aligha fogja lecserélni környezetében a tüntetőket pocskondiázó Rogánt, a Németh Szilárdokat, a Kósa Lajosokat. Az országot vezető politikusok ezután is fülükre szorított néma telefonokkal menekülnek majd a közvélemény elől, ahogyan eddig is tették. Havasi, a miniszterelnök sajtósa soha nem fogja keresni a Népszavát, hogy a főnöke interjút adna a lapnak.

Ha mindezt beláttuk, ha kiengedtük magunkból a választási feszültség gőzét, akkor tényleg nincs más teendőnk, mint elgondolkodni azon: hogyan tovább? Mi a dolgunk ezután?

Szerző
2018.04.19 08:02

Gyümölcsösben esett áldozatának egy hargitai medve

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:36
Illusztráció
Fotó: AFP/
A sérült férfi tehenét akarta hazahajtani, mikor szembekerült az állattal. Esélyes, hogy kilövik a támadó medvét.
Ismét emberre támadt egy hargitai medve kedden - írja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán. A támadás Kobátfalván történt: az áldozat a faluhoz közel eső gyümölcsösből akarta hazahajtani a tehenét, amikor találkozott az állattal.
"A medve harapdálni kezdte, ő pedig rúgással védekezett, így sikerült megmenekülnie, majd vérző sebekkel szaladt el"
- részletezi az esetet Borboly. A 40 éves férfit a székelyudvarhelyi kórház fertőző osztályán látták el, innen a csíkszeredai kórház fertőző osztályára szállítják megfigyelésre, sérülései miatt nem tud dolgozni. Már készül a szükséges dokumentáció a medve kilövése érdekében Borboly azt reméli, a helyzet a csíkszeredai esethez hasonlóan végződik majd.
2018.08.21 19:36

Ismét a klímakatasztrófáért felelős erőműveket hozná helyzetbe Trump

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48

Fotó: AFP/ Pete Saloutos
Megszűnhet a szén-dioxid-kibocsátást egyszer már jelentősen korlátozó Tiszta Energia Terv.
A Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kedden terjesztette elő az erőművek szén-dioxid-kibocsátásának újraszabályozására vonatkozó terveket - írja az MTI. 
A Trump-adminisztráció ezzel megszüntetné az előző elnök, Barack Obama klímaváltozással kapcsolatos erőfeszítéseinek egyik fő elemét, az úgynevezett Tiszta Energia Tervet.
A Környezetvédelmi Hivatal új szabályozása lehetővé tenné, hogy a tagállamok a maguk belátása szerinti szabályokat dolgozzanak ki szénerőműveikre. Sőt, ha úgy látják jónak, akár engedélyt is kérjenek a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásának megszüntetésére.
A javaslat ismét jelentősen megnövelné a szén-dioxid-kibocsátás egyszer már korlátozott mértékét, és lehetőséget teremtene a tagállamoknak arra, hogy a környezetet kevésbé szennyező gáz-, szél-, és napenergia felhasználása helyett a szénerőművek fejlesztésére összpontosítsanak.
Az EPA egyelőre vitára bocsátja a tervezetet, és várhatóan jövő év elején dönt a végleges formájáról, majd a bevezetéséről.
2018.08.21 17:48