Innen nézve - Mi dolgunk ezután?

Máig tisztelt mesteredzőm, Somodi Lajos mondta egy-egy komolyabb verseny után: próbáljak kikapcsolni! Menjek el lazítani a Lukácsba, üljek be a legmelegebb medencébe, csukjam be a szemem, és semmi másra ne gondoljak, csak valami kellemesre. Aztán ha elegem volt a brűgölésből, menjek haza, és gondoljam végig, hogyan tovább a következő naptól.

Innen nézve Lajos bá’ ma sem adhatna jobb tanácsot. Ha tehetném, most én is azt mondanám mindenkinek, hogy kapcsolja ki magában az elmúlt hónapok feszültségeit, próbálja kilazítani a politikai adok-kapok során elfáradt izmait és idegeit. Képzeletben üljünk be mindannyian egy jó meleg brűgölőbe, csukjuk be a szemünket, és gondoljunk valami szépre.

Mondjuk arra, hogy egyik napról a másikra eltűnnek a közéletből a viták és az ellenségeskedések. Gondoljunk arra, hogy az új parlamentbe csupa olyan képviselőt választottunk, akik friss erővel és elszántsággal készülnek jobbá tenni az ország mindennapjait. A házelnök szíves szóval köszönti majd az ellenzéki frakciókat; a képviselők körbe járnak, baráti mosollyal rázzák meg egymás kezét, politikai hovatartozástól függetlenül jó munkát kívánnak egymásnak. Szentül megfogadják, hogy nem fognak anyázni, a másik szavába vágni, kifütyülni azt, aki másképp látja közös dolgainkat. És gondoljunk arra, milyen szép volna, ha Polt Péter hirtelen előállna, és bejelentené: megértette az ellenzék szavát, holnaptól másként működik majd a hivatala…

Előbb-utóbb persze a víz is hűlni kezd, s ha elegünk lett abból, hogy a langyos vízben dagonyázzunk, akár ki is nyithatjuk a szemünket. Ne gondoljuk, hogy a legfőbb ügyész tényleg magába száll. Ne higgyük, hogy ilyen rövid idő alatt bármi megváltozhat körülöttünk ebben a végtelenségig szétszakított országban. Nem valószínű, hogy egyik napról a másikra Brüsszel a magyar kormány kedvence lesz. Nem is érdemes abban reménykedni, hogy nem találnak nekünk újabb ellenséget, aki – vagy akik – nemzeti önállóságunkra törnek. Akik irigyen lesik, mivel árthatnának nekünk. Biztosan találnak majd újabb célpontot, akiktől meg kell védeni a nyugdíjunkat, a lányaink becsületét, ifjúságunk boldog jövőjét…

Lassan véget ér a XXI. század második évtizede, de ne gondoljuk, hogy a harmadik nem ott folytatódik majd, ahol ez befejeződik. Egyikünk sem lépheti át a saját árnyékát. Az ellenzék sem lesz egységes, Orbán Viktorból sem lesz Bagarja, a béke barátja. Aligha fogja lecserélni környezetében a tüntetőket pocskondiázó Rogánt, a Németh Szilárdokat, a Kósa Lajosokat. Az országot vezető politikusok ezután is fülükre szorított néma telefonokkal menekülnek majd a közvélemény elől, ahogyan eddig is tették. Havasi, a miniszterelnök sajtósa soha nem fogja keresni a Népszavát, hogy a főnöke interjút adna a lapnak.

Ha mindezt beláttuk, ha kiengedtük magunkból a választási feszültség gőzét, akkor tényleg nincs más teendőnk, mint elgondolkodni azon: hogyan tovább? Mi a dolgunk ezután?

Szerző
2018.04.19 08:02

Nem lesz szavazás kedden a Brexitről

Publikálás dátuma
2018.12.10 17:09

Fotó: AFP/
Ezt Theresa May jelentette be soron kívül tartott parlamenti felszólalásában.
Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról – mondta soron kívül tartott hétfő délutáni parlamenti felszólalásában Theresa May brit miniszterelnök. Korábban May szóvivője még arról beszélt, a terveknek megfelelően megtartják kedd este a szavazást, a BBC viszont úgy értesült a kabinet három, meg nem nevezett tagjától, hogy a kormány mégis a szavazás elhalasztásáról döntött. A Downing Street szóvivője hétfői tájékoztatóján kijelentette, hogy Theresa May a hétvégén az Európai Unió vezetőivel tartott telefonos megbeszéléseket, és erről hétfőn konferenciahívásban számolt be kabinetje tagjainak. A konferenciahívásról már hétfő délelőtt hírek terjedtek el a brit médiában, azzal a feltételezéssel, hogy May a szavazás elhalasztást közli kormányának tisztviselőivel. Ezt erősítették meg a közszolgálati médiának nyilatkozó kormányzati források.  
2018.12.10 17:09

Már Trump börtönbe küldését emlegetik

Publikálás dátuma
2018.12.10 16:45
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ ALEX EDELMAN
Az amerikai elnökre is rávetül azoknak a vesztegetési vádaknak az árnyéka, amelyeket korábbi ügyvédjével szemben fogalmazott meg az ügyészség.
Michael Cohen intézte ügyvédként azoknak a hallgatási pénzeknek a kiutalását, amelyeket a 2016-os elnökválasztási kampány idején két olyan nő kapott, aki azt állította, hogy korábban szexuális kapcsolata volt Trumppal. Az ügyészségi beadványok a már korábban perbe fogott Cohennel szemben most először kötik Trump személyét ezekhez a kifizetésekhez, amelyek attól váltak egy magánember magánügyéből bűncselekménnyé, hogy az amerikai törvények nagyon szigorúan szabályozzák a politikai kampánykeretek felhasználását.  Miközben Cohen körül felforrósodott a levegő, Robert Mueller különleges ügyész is előállt újabb megállapításokkal azzal kapcsolatban, hogy milyen érintkezés volt 2016-ban Trump kampánystábja és az orosz kormányzathoz kötődő közvetítők között. E megállapítások szerint az oroszok már a kampány kezdetén igyekeztek befolyást gyakorolni Trumpra, és ennek során nem csupán az akkori republikánus elnökjelölt politikai érdekeire, hanem Trump, az ismert nagyvállalkozó üzleti érdekeire is próbáltak rájátszani.    Vezető demokrata párti politikusok vasárnap már olyan nyilatkozatokat tettek a Cohen ügyében benyújtott ügyészségi papírokra reagálva, amelyekben felvetették az elnök elmozdítására irányuló bűnvádi eljárás megindításának az eshetőségét. Arról is beszéltek, hogy amint Trump távozik hivatalából, a hallgatási pénzek miatt csaknem bizonyosan vádat emelnek majd ellene, és csak az őt követő elnökön fog múlni, kegyelmet kap-e, elkerülheti-e a börtönt.  Jerry Nader demokrata párti képviselő, aki a novemberben tartott választások nyomán demokrata többségűvé vált képviselőházban az igazságügyi bizottság vezetését veszi át, úgy fogalmazott, hogy a Michael Cohen ügyében beterjesztett ügyészségi iratokból kitűnik: Trump nagyszabású csalás középpontjában áll.  A szóban forgó ügyészségi dokumentumok nem tartalmaznak olyan kifejezett állítást, hogy az akkori elnökjelölt bűncselekményt követett el, azt viszont kifejezetten tartalmazzák, hogy Trump utasította Cohent, fizessen a Stormy Daniels néven ismert pornósztárnak és a Karen McDougal korábbi Playboy-modellnek. Eközben a Fehér Házban lázasan keresik a legalkalmasabb személyt, ki legyen az utódja John Kellynek, az elnöki hivatal vezetőjének, aki az év végével távozik posztjáról. A megürülő tisztség eddigi várományosának tekintett Nick Ayers közölte, hogy ő nem áll rendelkezésre, az elnök pedig dühödt Twitter-bejegyzésben álhírnek nevezte azt, hogy már döntésre jutott volna Ayers személyét illetően. Közölte, hogy még nem választotta ki a legalkalmasabb jelöltet. Értesülések szerint Ayers, aki eddig Mike Pence alelnök irodavezetője volt, abban nem tudott megállapodásra jutni Trumppal, hogy mennyi időre venné át a Fehér Ház apparátusának az irányítását. Kellemetlen hétvégéje volt Jared Kushnernek, az elnök vejének is, akiről azt írta a New York Times, hogy tanácsokat adott Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek, hogyan kezelje a Hasogdzsi-gyilkosság után kialakult válsághelyzetet. 
2018.12.10 16:45
Frissítve: 2018.12.10 16:45