Törölte a szabálysértési nyilvántartást a választási szoftver fejlesztője

Publikálás dátuma
2018.04.19 11:00
Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Közel 9 milliárdért fejlesztette a használhatatlan Nemzeti Választási Rendszert a 2013-ban államosított IdomSoft Informatikai Zrt. - írja a 24.hu. A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonában lévő cég közbeszerzés nélkül nyerte a hatalmas megbízást. Az IdomSoft - amely számos kormányzati informatikai rendszeren dolgozott már - 2018 elején "kommunikációs hiba" miatt törölte a teljes szabálysértési nyilvántartási rendszert.

Az Orbán-kormány idején, 2013-ban államosított IdomSoft Informatikai Zrt. nem kispályás a kormányzati informatika terén. A nevéhez fűződik – a többi közt – az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartás és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer létrehozása.

Ám 2018 nem indult jól a  Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló cég számára: a 24.hu információi szerint az IdomSoftnál törölték a szabálysértések minden elektronikusan tárolt adatát. A szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) egész országra kiterjedő adatbázisában szerepeltek a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai, és az ügyek alapinformációi. A Belügyminisztérium irányítási körébe tartozó IdomSoftnál az SZNYR átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot. Az adatok végleges törlése után csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt. A BM egyelőre nem válaszolt az esettel kapcsolatban a 24.hu kérdéseire.

A 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére sem egy sikertörténet. A cég két éven keresztül fejlesztett rendszere helyett már a választás reggelén a régi szoftvert kellett beüzemelni. A Nemzeti Választási Iroda az ország alapvető nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva mellőzte a közbeszerzést, mikor az elmúlt két évben több címen is szerződtette a céget. A 24.hu kérdésére kiadott lista szerint negyedéves megrendelésekkel a Nemzeti Választási Rendszer a választásra történő továbbfejlesztéséért 2017-ben bruttó 870 milliót, az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítására pedig két év alatt 8 milliárd forintot fizettek ki a cégnek.

Az NVI vezetője, Pálffy Ilona a választás napján azzal magyarázta a választás.hu összeomlását, majd a lebutított változatban történt visszatérést, hogy a nagy látogatottság miatt akadozni kezdett a szoftver. Pálffy két nappal később viszont már azt állította, hogy csak a tájékoztatási rendszerrel, azaz a választási portállal volt baj, és ezt helyettesítették egy tartalékportál beindításával. Furcsa azonban, hogy az NVI a tartalékportálról 9 napig nem bírt visszaállni az eredeti, a korábbi választások adatait is tartalmazó portálra. Április 17. délutánjáig kizárólag a leegyszerűsített oldal volt elérhető.

A teljes cikk itt olvasható.

Helyreigazítás

"A „nepszava.hu" portálon a http://nepszava.hu/cikk/1157896-torolte-a-szabalysertesi- nyilvantartast-a-valasztasi-szoftver-fejlesztoje URL címen 2018. április 19-én 09:00 időpontban „Törölte a szabálysértési nyilvántartást a választási szoftver fejlesztője" címmel közzétett cikkünk címében valótlanul állítottuk, hogy „Törölte a szabálysértési nyilvántartást a választási szoftver fejlesztője". Cikkünkben ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy „Az IdomSoft - amely számos kormányzati informatikai rendszeren dolgozott már-2018 elején "kommunikációs hiba" miatt törölte a teljes szabálysértési nyilvántartási rendszert", és azt is, hogy „az IdomSoftnál törölték a szabálysértések minden elektronikusan tárolt adatát". Valótlan állításainkkal szemben a valóság az, hogy az adatbázisból nem történt törlés.
Valótlanul állítottuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda az IdomSoft Zrt.-nek fizetett ki közel 9 milliárd forintot a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A valóság ezzel a valótlan állításunkkal szemben az, hogy a 2018-as választás informatikai rendszerét (valasztas.hu), nem az IdomSoft Zrt. építette ki, valamint a Nemzeti Választási Iroda a 2018-as választások kapcsán nem fizetett ki az IdomSoft Zrt.-nek közel 9 milliárd forintot.
Ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy az IdomSoft Zrt. nevéhez fűződik az Ügyfélkapu és az okmányirodái hálózat létrehozása. A valóság mindkét valótlan állításunkkal szemben az, hogy IdomSoft Zrt. nevéhez nem köthető sem az Ügyfélkapu, sem az okmányirodái hálózat létrehozása.
Ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy „negyedéves megrendelésekkel a Nemzeti Választási Rendszer a választásra történő továbbfejlesztéséért 2017-ben bruttó 870 milliót, az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítására pedig két év alatt 8 milliárd forintot fizettek ki a cégnek".
A valóság ezekkel az állításokkal szemben az, hogy az IdomSoft Zrt. számára a „Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztése a 2018. évi választásokra, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtása" címen, a valótlanul állított bruttó 870 millió forinttal ellentétben, 2017-ben nettó 102 milliót fizettek ki.
A valóság a cikkben megfogalmazott állításokkal szemben az, hogy „az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítása a Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztésével" szerződés alapján pedig, a valótlanul állított két év és 8 milliárd forinttal ellentétben, négy év alatt nettó 593 millió forintot fizettek ki.
Valótlan állításainkért valamennyi érintett elnézését kérjük."

Szerző
2018.04.19 11:00
Frissítve: 2018.05.04 14:26

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29