A Bihari utcaiak segélykiáltása - A Kőbányai Fidesz nem kegyelmez

Publikálás dátuma
2018.04.19 16:38
Forrás: AVM/Facebook

A kőbányai képviselő-testület fideszes többsége nemmel szavazott arra, hogy akár csak tárgyaljanak arról az előterjesztésről, ami biztosítaná, hogy a Bihari utca 8/C. lakói nem kerülnek az utcára- írták az A Város Mindenkié blogon

A Mérce videója az ülésről: 

Májusra elkészülhet az a szakértői jelentés, amelyből kiderülhet, hogy mennyibe kerülne a Bihari utcai bérház felújítása – közölte Kovács Róbert kőbányai polgármester a képviselő-testületi ülésen. Az épületet az önkormányzat eldózerolná, a benne élők egy részét pedig az utcára tenné, mert – legalábbis a korábbi indoklás szerint – a 2006 és 2010 között több mint 600 millió forintért felújított ház függőfolyosói életveszélyessé váltak, az újabb felújítás pedig „túlságosan költséges lenne”. Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora árral kalkulál az önkormányzat, ennek meghatározása a megrendelt szakértői jelentés egyik tárgya lesz. Kovács Róbert mindenesetre a testületi ülésen már nem is az épület életveszélyességével indokolta azt, hogy nem újították meg a bérleti szerződéseket, hanem egyrészt tartozásokkal, másrészt pedig azzal hogy, az épületben szegregátum alakulhat ki.

Ennek némileg ellentmond Szabó Krisztián jegyző korábbi tájékoztatása, amelyet Tóth Balázs helyi LMP-s képviselőnek küldött. Ebben azt írja a jegyző, hogy „tekintettel a (felújítási – a szerk.) költség nagyságára, illetve arra a tényre, hogy a függőfolyosó és a lépcső elbontása és cseréje lakott lakóépületben nem lehetséges, az a döntés született, hogy az önkormányzat folyamatosan kiüríti és ezt követően elbontja” a házat. Egyébként már arra is megvannak a tervek, hogy mihez kezdenek a felszabaduló területtel: a kerület fejlesztési terveinek első üteme szerint ugyanis a környéken százhúszezer négyzetméternyi iroda, valamint 420-480 lakásos lakópark épülne. A fideszes többségű testület csütörtökön nem támogatta azt a Tóth Balázs-féle javaslatot, amelynek következtében legalább a szakértői jelentés elkészültéig megakadályozható lett volna, hogy a lakók utcára kerüljenek. Az önkormányzatnak egyébként jogilag nem kötelessége másik lakást biztosítania azoknak a lakóknak, akiknek lejárt a bérleti szerződésük.

Lőrincz Tamás 

Charlie is üzent az önkormányzatnak, hiába.

Szerző
Frissítve: 2018.04.19 20:33

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.