Előfizetés

Megúszta a botrányt a brüsszeli Raszputyin

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.04.20. 07:31
Jean-Claude Juncker hosszú ideje számíthat Martin Selmayr munkájára, s talán ezt a készséget honorálta a váratlan előléptetéssel
Puccs az Európai Bizottságban! Ez nem egy friss brüsszeli krimi címe, hanem az Európai Parlament nagy többségének a véleménye Martin Selmayr előléptetéséről.

Hogy kicsoda Martin Selmayr? Immár két hónapja az Európai Bizottság nagyhatalmú főtitkára, több mint 30 ezer uniós köztisztviselő főnöke. Senki nem ismerné a nevét, ha kinevezésének botrányos körülményei nem ejtettek volna messziről látható foltot a brüsszeli bürokrácia becsületén.

A 47 éves német jogász másfél évtizede dolgozik az Európai Bizottságban, viharosra sikeredett előléptetése előtt Jean-Claude Juncker elnök kabinetfőnöke volt. Rendkívüli munkabírását és tudását mindenki elismeri. Az uniós jogban való jártasságáról legendák keringenek, állítólag fejből tudja idézni az uniós szerződések szövegét. Ellenállást nem tűrő, hatalmaskodó stílusával azonban sok ellenséget szerzett magának. Nagy machinátor hírében áll, aki Juncker mellett pótolhatatlanná tette magát. Az elmúlt években komoly befolyásra tett szert az EU döntéshozatalában, amit háttérbeszélgetéseken a biztosi testület több tagja is kifogásolni szokott.

Martin Selmayr néhány perc leforgása alatt katapultált a bizottsági elnök kabinetfőnöki irodájából a testület első számú adminisztratív vezetőjének a székébe. Főnöke a február 21-i bizottsági ülésen először a főtitkárhelyettesi posztra jelölte, majd a kollégium jóváhagyása után rögtön a főtitkári tisztségre javasolta. A 28 tagú grémiumnak azonnal kellett döntenie, és a biztosok állítólag annyira meglepődtek Juncker előterjesztésén, hogy nem találtak szavakat, inkább rábólintottak. Mint később kiderült, az ülés előtt Frans Timmermans első alelnökön és Günther Oettinger emberi erőforrásokért felelős biztoson kívül egyetlen bizottsági tag sem értesült Martin Selmayr tervezett előléptetéséről. Új főtitkár megválasztása nem szerepelt a napirenden.

A kinevezésnek nem csak a gyorsasága, hanem a módja is kételyeket ébresztett a brüsszeli “buborékban”. Különösen az európai parlamenti képviselők vonták fel a szemöldöküket, hiszen nekik egyébként is dolguk a Bizottság be- és elszámoltatása. Sokan szabálytalanságokat sejtettek a hirtelen pozícióváltás mögött. Szerintük Martin Selmayr nem rendelkezett kellő vezetői tapasztalattal a főtitkári tisztség elnyeréséhez. Ráadásul igazgatói beosztásban volt, ahonnan nem ugorhatott volna egyszerre ekkorát a hivatali ranglétrán. Felháborodást váltott ki, hogy az Európai Bizottság főtitkári állását nem hirdették meg a munkatársak között, csupán a főtitkár-helyettesire lehetett pályázni. Ráadásul erre a tisztségre Jean-Claude Juncker kabinetfőnökén kívül csak egyetlen személy jelentkezett: a kabinetfőnök helyettese. Ő viszont az állásinterjú előtt visszavonta a pályázatát, így egyedül Martin Selmayr maradt versenyben. Cserébe a helyettes elfoglalhatta korábbi felettese székét.

Máig kiderítetlen, hogy a korábbi főtitkár, a 62 éves Alexander Italianer miért kérte idő előtti nyugdíjazását. Pletykák szerint megsúgták neki, hogy kell a helye, jó lenne, ha távozna. Jean-Claude Juncker viszont azt állítja, Italianer már 2015-ben közölte vele, hogy 2018 márciusában vissza akar vonulni. Érthetetlen, hogy a bizottsági elnök három évig miért nem osztotta meg ezt az információt a környezetével.

A mutyigyanús megbízás hírére az Európai Parlament első felindulásában fejeket követelt, néhányan a teljes Juncker-bizottság leváltását helyezték kilátásba, ha nem semmisítik meg Selmayr kinevezését. Kiszivárgott hírek szerint az elnök az Európai Néppárthoz tartozó állam- és kormányfők márciusi brüsszeli találkozóján azzal zsarolta meg a résztvevőket, hogy lemond, ha pártfogoltjának távoznia kell új hivatalából.

Végül az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága kapta a feladatot, hogy derítse ki, mi történt. A képviselők meghallgatták Günther Oettinger biztost, és kétszer is írásban kértek választ az aggodalmaikra. Az Európai Bizottság illetékesei végig azt állították, hogy Martin Selmayr kinevezésénél minden írott és íratlan szabályt betartottak. Szerintük a volt kabinetfőnök teljes mértékben megfelel az elvárásoknak. Az elnök pedig saját hatáskörben dönthet róla, hogy kit kíván főtitkárnak jelölni.

Junckeréknak nem sikerült meggyőzniük az EP-t, amely szerdán elfogadott állásfoglalásában leszögezte: “a főtitkár két lépésben történt kinevezése egy puccshoz hasonló intézkedésként is felfogható, feszegette a jogszabályok kereteit, sőt akár túl is lépte azokat”. De a képviselők tartózkodtak attól, hogy a lemondását követeljék. Ehelyett felkérték az Európai Bizottságot, hogy a jövőben nyílt és átlátható jelentkezési eljárásokat alkalmazzon.

Martin Selmayr nyugodtan ülhet a főtitkári székben. Úgy hírlik, hogy megőrizte irodáját az elnöki titkárságon is.

Felfelé ívelő karrier
Főtitkári kinevezése előtt Martin Selmayr három évig volt a bizottsági elnök kabinetfőnöke. Előtte Jean-Claude Juncker elnökjelölti kampányát irányította a 2014-es EP-választásokon. 2010-15 között Viviane Reding igazságügyi biztos kabinetfőnökének posztját töltötte be. 2004-ben került az Európai Bizottságba, ahol a testület szóvivőjeként dolgozott.

Vizsgálják a MET TIGÁZ-vásárlását

Már a Gazdasági Versenyhivatal előtt van a MET Holding AG összefonódás bejelentése arról, hogy a MET közvetlen egyedüli irányítást szerez a kelet-magyarországi gázvezeték-rendszer üzemeltetője, a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. felett, ugyanis a részvények 98,99 százalékát megvásárolja az olasz ENI S.p.a-tól. 

Vizsgálják a MET TIGÁZ-vásárlását

Már a Gazdasági Versenyhivatal előtt van a MET Holding AG összefonódás bejelentése arról, hogy a MET közvetlen egyedüli irányítást szerez a kelet-magyarországi gázvezeték-rendszer üzemeltetője, a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. felett, ugyanis a részvények 98,99 százalékát megvásárolja az olasz ENI S.p.a-tól.