Az MSZP „csinálja meg” a Párbeszéd frakcióját - Fotók

Publikálás dátuma
2018.04.21 16:58
Karácsony Gergely (b), Hiller István (k), Tóth Bertalan (j). FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
Egy szocialista képviselő átültetésével oldja meg az MSZP, hogy a Párbeszédnek is legyen frakciója – a két képviselőcsoportot egy úgynevezett koordinációs irányító testületet hangolja össze. Ezt érdemi többséggel szavazta meg az MSZP választmánya, amelyik egyben arról is döntött, hogy június közepén lesz a tisztújító kongresszus. Az ülésen Tóth Bertalan – egy kvázi pártépítési javaslattal – meg is kezdte elnöki kampányát. A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám.

1989 óta most tartotta meg legfontosabb ülését az MSZP választmánya, emelte meg a tétet Hiller István. A választmány elnöke szerint a hangulat nem volt paprikás, de az MSZP parlamentjének nevezett testület fontos döntéseket hozott. És valóban, a hangütés több forrás szerint mérsékelten kritikus, például a választási vereséget leginkább technikai problémának festik (értsd: az összefogás hiánya), miközben ha az összes ellenzéki párt összefog, akkor sem képes legyőzni a Fideszt, márpedig ez tartalmi problémára utal. Egyrészt hibádztak az üzenetek, másrészt – és ez az ülésen is szóba került – ugyan a 2014-es választások után készült arról egy kutatás, hol is kell erősíteni az MSZP-nek (az ötezer fő alatti településeken, ahol listán mindössze 9 százalékot kapott a párt), de elmaradt az aprómunka. (Karácsony Gergely viszont arról beszélt, hogy az MSZP és a Párbeszéd jó úton indult el, amikor szövetséget kötött, hisz a választások eredménye is pont azt üzente, hogy az emberek több együttműködést szerettek volna.)

Azonban a választmány azt kívánta alapvetően hangsúlyozni, hogy a vereség ellenére is megy előre az MSZP és a Párbeszéd, miközben a Jobbikban éppen egy olyan társelnöki rendszer épül, amely – szabadszájú szocialista szóhasználat szerint – a jelek szerint egy zsidólistázó és egy egykori szkínhed kezébe adja a pártot. (Ez lényegében azt jelenti, hogy a Jobbikkal mérsékelt lesz az együttműködés – és csak is konkrét ügyekben.) Hogy valóban megalakulhasson az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetsége, a választmány rábólintott, hogy az MSZP átadjon egy képviselőt. (Az átülő honatya Burány Sándor lesz, aki Kőbányán szerzett egyéni mandátumot.) Ugyanis frakciót őt fő alapíthat, csakhogy erre egyelőre három „párbeszédes”, és egy liberális politikus áll készen – az Együtt színeiben Csepelen mandátumot szerzett Szabó Szabolcs ugyanis úgy döntött, nem közösködik. A politikus egyelőre csak annyit árult el, hogy egy olyan párt képviselőcsoportját erősíti majd, amelyik visszalépett a javára. Ugyan Csepelen a legnépszerűbb ellenzéki jelölt a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is átengedte a pályát Szabónak, de nem nevesítette, hogy kinek a javára lép vissza, ezt csak az LMP és a Momentum embere tette meg.

Azt persze nem mindenki fogadta örömmel, hogy elvész/átalakul egy MSZP-s mandátum, de abban a legtöbben egyetértettek, hogy a „képviselő átadás” a harmonikus együttműködés garanciája lehet. Hiszen ha a szocialisták hazarendelnék, akkor megszűnne a Párbeszéd frakciója. A két frakció együttműködését, egy kvázi koordinációs irányító testület alakítja majd, a grémiumot Tóth Bertalan vezeti. (Azt senki nem vitatta, hogy Karácsony Gergely szépen felhúzta a pártját, így a Párbeszéd túlreprezentált a T. Házban társadalmi beágyazottságához képest, ám ez nem okozott feszültséget, a választmányon mindenki köszönte a közös miniszterelnök-jelölt munkáját.) Ezt mutatja, hogy a frakciószövetségről szóló javaslatokat a választmány 71 igen szavazattal, 8 nemmel, illetve 4 tartózkodással fogadta el.

Még egy, a honatyákat érintő ügyben született döntés: Tóth Bertalan frakcióvezetőként elvárja a szocialista képviselőktől, miszerint költségtérítésüket úgy használják fel, hogy a lehető legtöbb időt töltsék vidéken, és érdemben működtessenek ott irodát, intenzív kapcsolatot tartva a választóikkal. Ha úgy tetszik, ez a javaslat Tóth kampányának nyitányaként is értelmezhető. Amint a Népszava megírta, a frakcióvezető a júniusi tisztújító kongresszuson sorompóba áll az elnökségért, márpedig az új első ember egyik alapvető feladata az lesz, hogy újraépítse az MSZP vidéki bázisát/hálózatát. (A tisztújító kongresszust Hiller István június 17-re datálta.)

2018.04.21 16:58

Sikamlós iskolabezárás Erdőhorvátiban

Publikálás dátuma
2018.08.21 09:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Lakat került egy zempléni református iskolára, a helyiek szerint ennek egy intim webshophoz is köze van.
Vajon azért zárták be az erőhorváti református általános iskolát, mert kevés volt a gyerek, vagy azért, mert az egyik tanárnő nevén potencianövelő krémeket, óvszereket és egyéb intim termékeket reklámozó webshop működött, ez pedig nem tetszett a fenntartó egyháznak. Ám hiába szerették volna eltávolíttatni a „fertőbe tévedt” pedagógust, az igazgató nem volt hajlandó kirúgni az amúgy törvényes vállalkozást tulajdonló alkalmazottat.
Az biztos, hogy lakat került az intézményre, az ott tanuló közel harminc gyereknek új helyet kellett keresni, és munkanélkülivé váltak a tanárok is.
Az is tény, hogy az utóbbi években felére csökkent a gyereklétszám, és ha a református egyház nem veszi át 2015-ben az iskolát, az állam már akkor bezárta volna. A falu szülötte, egy sikeres vállalkozó azonban minden évben adományként biztosította az intézmény fenntartásához szükséges pénzt, évente több mint százmillió forintot. A hivatalos indoklás szerint az iskola azért zárt be, mert a vállalkozó idén szeptembertől már nem vállalta ezt a költséget. A történet szálait bogoztuk a zempléni kis falucskában, és nem volt egyszerű dolgunk. Az első járókelő, akivel találkoztunk, egy nagymama, aki égre emelt tekintettel, borzongva suttogta, hogy február óta ez a történet tartja lázban a falut, akkor pattant ki a „szexbótos sztori”. Ő maga egyébként nem látta a weboldalt, s erkölcsös asszonyként amúgy se nézne meg ilyesmit soha. De a gyerekeket meg a szüleiket sajnálja, mert mostantól Tolcsvára vagy Sárospatakra kell utazniuk, ha iskolába akarnak járni, eddig pedig elvoltak a védett környezetben. 
Egy biciklit támasztó asszony szerint az egész ügyet a tantestület egyik tagja „fújta fel”, ő bukkant rá a honlapra, aztán ahelyett, hogy normálisan lerendezték volna az ügyet mondjuk egy értekezleten, még a református egyházközséget vezető presbitériumot is összehívták. A harmadik járókelő éppenséggel az a tanárnő volt, aki a sok vihart kavart oldalt működtető cég tulajdonosa. Vagyis volt, egészen a történet kipattanásáig, mert onnantól kezdve kiszállt a nevén lévő cégből, s még annak székhelyét is másik településre helyezték át. Nyilatkozni nem akart, azt mondta, épp állást keres, s nem szeretné veszélyeztetni azt. 
A falubeliek jó része – hallottuk a helyiektől - döbbenten állt az előtt az ámokfutás előtt, amit ebben az ügyben a református egyházközség, az iskola fenntartója rendezett, és úgy tudjuk, a család is gondolkodott azon, hogy jogi elégtételt vesz a történtekért. A tanárnő nevén volt „ominózius” cég ugyanis nem szexshopot működtet, és a híresztelésekkel ellentétben sem guminőt, sem pedig egyéb szexuális segédeszközt nem árul, hanem internetes marketinggel foglalkozik, többféle terméket népszerűsít a kisállat-felszereléstől a multivitaminokig, s kezelnek online-oldalakat is. Az egyház által kifogásolt oldalon pedig csak olyan termékeket hirdettek, amelyet egy normális drogériában is megtalál bármelyik vásárló: krémeket, gyógynövényeket. Az ügy akkor csúszhatott vakvágányra, amikor – noha a békesség kedvéért kiszállt a vállalkozásból, amelynek csak tulajdonosa volt, nem vállalt benne aktív szerepet –, a presbitérium mégis a tanárnő fejét követelte, s azt, hogy távolítsák el az iskolából. Az igazgatónő azonban nem volt hajlandó ezt levezényelni, az indulatok egyre inkább elfajultak, az iskola fő támogatója pedig, aki maga is tagja a presbitériumnak, végül úgy vágta el a gordiuszi csomót, hogy a gyereklétszám csökkenésére hivatkozva megvonta a támogatást. Az iskola honlapján sajátos búcsúszöveg zárta le az idei tanévet, ami nem egészen azt sugallja, hogy létszámhiány miatt tettek volna lakatot az intézményre. (A szomszédos Komlóskán például mindössze hat gyerekkel működik az általános iskola, a zempléni kis falvakban gyakran vannak kis létszámú vagy összevont osztályok. - a szerk. )
„Eljött az idő, az a pillanat, amit senki se várt, vagyis a búcsúzás ideje. Búcsúzunk iskolánktól, hiszen véget ért története, befejezte, vége. Nincsen rá szó, mily nehéz ez a közösségnek, az egész falunak, a környező településeknek. Lehet, nem volt könnyű az út, sok barátot szereztünk, de annál több ellenséget, akik a jövő, az iskola ellen dolgoztak. Az embert néha megtévesztik egy szép mosollyal, vagy épp a hazugság folytonos ismételgetésével. Egy híres ember a következőket mondta régen: „Egy hazugság, ha elég sokszor mondogatják, igazzá válik.” De már nem számít, kinek milyen szerepe volt ebben a történetben, hiszen a múlton változtatni nem lehet...”
- olvashatók a talányos mondatok.
Szerettük volna megtudni a református egyházközség vezetőjétől, hogy mi volt valójában az iskola bezárásának indoka, Moheb-Ashya Katalin azonban azt mondta, mikor találkoztunk vele, hogy sem ő, sem a presbiterek nem nyilatkoznak. Hiába kerestük a település polgármesterét is, titkárnője információja szerint „épp elvesztette a telefonját”, nem lehet elérni. Az iskolát támogató nagyvállalkozó szülőházába is hasztalan csöngettünk, a helyiek azt mondták, amúgy is kerüli a nyilvánosságot. Elértük viszont Donkó Józsefet, a sárospataki tankerületi központ igazgatóját, aki annyit mondott: a gyerekeket a tolcsvai általános iskola fogadja, szállításukról pedig a tankerület gondoskodik, ám mielőtt a munka nélkül maradt tanárok sorsáról kérdeztük volna, letette a telefont.
2018.08.21 09:00
Frissítve: 2018.08.21 09:00

Hűtlen kezelés – Feljelentik Gulyást, amiért csaknem 3 milliárdot adott a Lukács Cukrászda épületéért

Publikálás dátuma
2018.08.21 08:20
Gulyás Gergely
Fotó: / Tóth Gergő
Az MSZP elnöke szerint a felek előre tudhatták, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával.
Két hete hivatalosan is állami kézbe került az az Andrássy út és az Izabella utca sarkán álló épület, amelyben száz éven keresztül a Lukács Cukrászda működött. A Miniszterelnökség közel 3 milliárd forintot fizetett egy svéd multicég magyar leányvállalatának a négyszintes tömbért, amelybe új kormányzati irodákat telepítenek – írja a 24.hu. A portál szerint így jó nyarat zár a svéd milliárdos Olsson családhoz tartozó Stena-Group egyik magyarországi leányvállalata, a Stena Property Kft. ugyanis valószínűleg elég jól járt az üzlettel.

Elővásárlási jog

A háztömböt tíz éve vásárolták fel az akkori budapesti ingatlanpiac sztárcégnek számító ORCO Grouptól, amely A-kategóriás irodákat alakított ki az épület felső szintjein. Az utcafronton 2008-ban még a százéves Lukács Cukrászda üzemelt. A cukrászda időközben bezárt, éveken át üresen kongott a tágas üzlethelyiség, majd eltűntek a 3000 négyzetméteres épület jelentősebb bérlői is. A Stena Property bevételei a 2013-as 100 millió forintos szintről 2017-re kevesebb mint 2 millió forintra apadtak. A kft. tavaly év végén egy ingatlantanácsadóval friss értékbecslést készíttetett a házról, amit a cég 2017-es éves beszámolójában így foglaltak össze: „az értékbecslő által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5 300 000 euró”. Az ingatlan értéke az év elején tehát körülbelül 1,7 milliárd forint körül mozoghatott. Néhány hónappal később viszont már 9 millió euróért (mintegy 2,9 milliárd forintért) adták el. A Stena Property az OTP ingatlancégével, az Inga Kettő Kft.-vel állapodott meg a magasabb árban, mégis a Miniszterelnökség lett a vevő. Az állam úgy került a képbe, hogy január óta az Andrássy út 70. is rajta volt azon a több ezer ingatlant tartalmazó listán, amelynek tételeire az Orbán-kormány örökségvédelmi elővásárlási jogot adott az államnak. Az Andrássy út 70. esetében viszont külön kormánydöntés is született, hogy átcsoportosítsanak 4 milliárd forintot a vételár fedezetére.

A legfőbb ügyészhez fordult Tóth Bertalan

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a napokban Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A szocialista politikus szerint irreálisan magasnak tűnik a Stena Property és az Inga Kettő Kft. között kialakított vételár, ezért azt feltételezi, hogy a felek előre tudhatták, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával. Tóth szerint a Miniszterelnökségnek fel kellett volna ismernie, hogy a költségvetés lehúzása lehetett az előzetes megállapodás célja. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint viszont az 1,2 millió forint körüli négyzetméter ár egyáltalán nem nevezhető kiugróan magasnak. Gulyás a portálnak azt mondta, éppen kormányzati célokra hasznosítható épületet kerestek a belvárosban egy új minisztériumi osztály számára, amikor beérkezett az Andrássy 70.-re vonatkozó ajánlat. Az épületet ezután a Miniszterelnökség is felbecsültette, és saját szakértői nem tartották rossz vásárnak, különösen azért, mert ritkán bukkan fel a piacon ilyen kiváló állapotban lévő irodaház.
2018.08.21 08:20
Frissítve: 2018.08.21 08:24