2.0 Mi vagyunk a többség! - Véget ért a tüntetés (fotók)

Publikálás dátuma
2018.04.21 20:12
FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám / Népszava.

A tudósítás a hvg.hu közvetítésének segítségével készült.

21:15

Folytatjuk!

A tüntetés a Himnusz és az Örömóda hangjaival ér véget. A parlament alakuló ülésnek napjára, május 8-ára ígérik a folytatást.

21:00

Ezt a rendszert a félelem tartja össze!

„Lehet, nem kell négy évet várni, hogy ezt a kormányt megbuktassák” – mondja Márki-Zay. „Ne kívülről várjuk a segítséget, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki”

20:51

Van remény! Márki-Zay Péter következik, Hódmezővásárhely polgármestere, az est "sztárja"

Azt mondja, hogy múlt héten, a tömegben állva döbbent rá, hogy van remény, „és igen, mi vagyunk a többség. Az emberek adnak reményt a gonosszal szemben.” Márki-Zay kimondja: nem tudunk változtatni ezen a választási eredményen. De a mostani tömeg nem vesztes sereg, az máshogy néz ki. „Mi itt vagyunk, és itt is maradunk. A vereség ellenére tudnunk kell, hogy ami nem öl meg, az megerősít” – mondja. 

Márki-Zay szerint a nép leváltotta az ellenzéket: „Nincs azoknak esélye, akik nem fogtak össze saját érdekük szerint sem”. Új ellenzéket követel, mert bár minden pártban vannak tisztességesek, de mindenütt ott vannak a korrupt hatalom ügynökei. „Nekünk is Magyarország az első” – mondja Márki-Zay

20:33

Elegünk van! Homonnay Gergely következik, az egyik szervező és tanár.  Azt sorolja, hogy miből van elegük a tüntetőknek, akik át is veszik, skandálják, hogy "Elegünk van!" Rogánnak is üzen Homonnay: a bolha csípése igen kellemetlen. A miniszter ugyanis a múlt heti tüntetést bolhacirkusznak nevezte.

20:25

Irány az utca! Gyetvai Viktor diáktüntető először megpróbálja felmérni a tömeget, amely az Astoráig tart, majd lelkesíti a résztvevőket.

„Ti írjátok a történelmet – mondja, – és ez a mostani tüntetés is benne lesz a könyvekben. Egy hete többen voltunk, mint 1956-ban. Higgyünk benne, hogy elegen vagyunk a változáshoz. „Mi vagyunk a többség!” – skandálja a tömeg. Gyetvai szerint a változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget. Gyetvai szerint tanulni kell Orbán hibájából: nem lehet ketté osztani az országot. Egyesíteni kell azt.

20:05

Unyatyinszky György, a megszüntetett Magyar Nemzet újságírója a következő felszólaló.

Ő a tüntetéstől távolmaradókhoz is szól: „Higgyétek el, hogy nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni a munkahelyéről, nem lehet az emberek kétharmadát elüldözni az országból, csak mert nem egyezik a véleménye a kormányéval. Nem kell félnetek, keressétek egymást!” Szerinte nem a pártokra kell várni, a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel meglehet keseríteni a „kamukétharmadnak” a következő éveit.

Ezután videóüzenetek következnek.

20:00

Gulyás Balázs szervező először Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjének ad szót.

„A civilek elleni támadás célja a beleszólás, a vélemény eltiprása. De civilek nélkül nem kapnak segítséget az elesettek” – mondja Móra. „Ez rajtunk is áll, mert a civil társadalom belőlünk, állampolgárokból áll. Sokan vagyunk, sok eszközünk van tiltakozni, ki is fogjuk használni.”

19:50

Több mint százezeren vagyunk! - jelentik be a szervezők. Rengetegen vannak még a Kossuth Lajos utcában, amikor a színpadon megkezdődnek a beszédek. Az elhangzottak a végén külön cikkben is összefoglaljuk!

19:35

Kicsinek tűnik a hely, talán a szervezők sem számítottak ekkora tömegre a második alkalommal, sokan szorultak ki a Kossuth Lajos utcába. A kihangosítás így könnyen kevés lehet, sokan az Astoriát sem érték még el. Zúg a "Diktátor!" A színpadnál készülnek a felszólalók, köztük Hódmezővásárhely új polgármestere.

19:15

A Szabad sajtó útjánál már most meglepő számban várnak tüntetők az Astoriához érkező menetre. A színpad előtt már többen vannak, mint egy szokásos ellenzéki tüntetésen. Komoly tömeg mozdult meg a második hívásra is. Persze zúg az "Orbán takarodj!" és a "Mi vagyunk a többség!"

A tüntetés élő közvetítését itt is nézheti!

19:00

A Deák téren van a menet eleje, a szervezők szerint több tízezren lehetnek. Itt csatlakozik a Momentum. A Deák térnél több ezren nézik az érkező tömeget, feltehetően turisták. Van, aki itt csatlakozik, és van, aki a Budapest útikönyvben keresi, milyen "népszokás" lehet ez. 

18:45

A menet jókedvűen halad a Bajcsy-Zsilinszky úton, tucatnyi rendőr vezeti fel őket. A hangerő már megemelkedett. „Ébresszük fel Budapestet, hangos tüntetés ez, nem csendes!„ – mondja a műsorközlő. Feltűnik Demszky Gábor korábbi főpolgármester is.

18:41

A tömegben rengeteg a fiatal, a tömeg halad előre, és néha egy füttyögéshullám hallható. A képek tanúsága szerint a megmozdulás békés, nyugodt.

18:30

A tömeg elindult az Alkotmány utcán át. A cél a Szabad sajtó útja, ott hallgatják majd meg a beszédeket. Zúg az "Orbán takarodj!" és a "Mocskos Fidesz!"

18:10

A múlt hetihez hasonlóan mára is kormányellenes, békés tüntetést szerveznek a Parlament elé. A „2.0 Mi vagyunk a többség” nevű eseményre Facebookon több mint ötvenezren jelezték részvételüket.

Ma este a demonstráción felszólal majd Márki-Zay Péter, de szót kap még a tervek szerint Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója,  Gyetvai Viktor diáktüntető, Homonnay Gergely, Gulyás Balázs, és Unyatyinszky György is.

Szerző
2018.04.21 20:12

A pécsi Kossuth téren is zúgott az "Orbán, takarodj!"

Publikálás dátuma
2018.12.14 20:58

Fotó: / Csortos Szabolcs
A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk - mondta Hadházy Ákos a tüntetésen. A tüntetők tojással dobálták meg a kormánymédia megyei lapjának szerkesztőségét.
Pécsett mintegy félezren vettek részt azon a péntek este tartott kormányellenes tüntetésen, amit a rabszolgatörvény elfogadása miatt hirdetett meg a Momentum. A résztvevők fáklyákkal végigvonultak a baranyai megyeszékhely történelmi belvárosán, s közben azt skandálták, hogy "mocskos Fidesz!... Orbán takarodj!... nem kell Putyin, nem kell Orbán!... Európát!... ruszkik haza!... túlórázni jöttünk!... demokráciát!" Néha megálltak a demonstrálók, s a havat fújó, hideg szél ellen ugrálással melegítették magukat, ilyenkor azt kiabálták: „Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej, hej!”. Aztán így folytatta a kórus: „Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!”  
A tüntetők között voltak, akik ellenzéki pártokhoz – főleg a Momentumhoz, az MSZP-hez, az LMP-hez - kötődtek, ám az általunk kérdezett résztvevők túlnyomó többsége bevallotta, hogy nem szimpatizál egyik párttal sem, csak azt szeretné, ha a mostani kormány eltűnne, börtönbe kerülne végre. Nekik főleg a kormányhoz köthető korrupcióból van elegük, és abból, hogy Orbán csapata lebontotta a demokrácia intézményrendszerét. A menet a Kossuth téren állt meg. Ott Hadházy Ákos független parlamenti képviselő mondott rövid beszédet. A szekszárdi politikus elismerte, hogy az elmúlt napok kormányellenes megmozdulásai talán nem voltak mindig törvényesek, ám az ellenzéknek már nem maradt más lehetősége, hisz nincs parlament, nincs igazságos választási rendszer, nem lehet semmiről népszavazást rendezni, a közmédia és az összes megyei napilap a kormány zsoldosainak kezében van, akik meghamisítják és elhallgatják a híreket. A túlóratörvényre nem azért volt szüksége a kormánynak, mert hasít a gazdaság, folytatta Hadházy, hanem azért, mert több százezer magyar elmenekült az országból az itteni kilátástalanság elől, s így fogytán a munkaerő.  
Lehet, hogy törvénytelen az ellenzék, tért vissza kezdeti mondandójához Hadházy, 
de a lopás törvényes? A választási csalás törvényes? A média ellenzéket lejárató rágalmazása törvényes?
A kérdések mindegyikére harsogó nemmel feleltek a tüntetők. A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk, mondta a politikus. „Nem félünk!” – dörögték a tüntetők. A demonstráció végén Nemes Balázs, a Momentumnak a pécsi egyetem közgazdasági karára járó országos szóvivője január 5-ére újabb pécsi demonstrációt hirdetett meg. A hazafelé tartó tüntetők közül többen a Dunántúli Napló szerkesztőségéhez mentek,  
s tojásokkal megdobálták a lap épületének bejáratát,
mivel úgy vélték, hogy az egykor közkedvelt újság a kormánypropaganda hazug eszközévé vált.
2018.12.14 20:58
Frissítve: 2018.12.14 21:26

„A Fidesz-kormány elárulta az országot”

Publikálás dátuma
2018.12.14 20:50

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Gázálarcos pék, szánkós cukrász és pesti diák tüntetett együtt a Kossuth téren péntek este – erőszakot nem akarnak, változást annál inkább.
Nem értünk egyet sem a túlóratörvénnyel, sem az egész rendszerrel. Fiatalok vagyunk. Annyit tehetünk, hogy eljövünk tüntetni – nyilatkozta lapunknak feltűnő érettséggel Marci, egy 15 éves pesti gimnazista a Kossuth téren péntek késő délután. Marci két évfolyamtársával érkezett. Egyikük, Karcsi bevallja, hogy szüleik nem is tudják, hova indultak. Ha tudták volna, nem engedik el őket: „féltenek minket”. A gimnazisták az úgynevezett rabszolgatörvény elfogadása miatt kirobbant, napok óta tartó demonstrációkhoz csak most csatlakoztak, de korábban már részt vettek diáktüntetéseken és egy CEU melletti megmozduláson is. „A népnek erőt kell mutatnia” – magyarázta Marci. Megoszlott a véleményük arról, hogy „ennél a kormánynál” eredményre vezethetnek-e az utcai demonstrációk. Erőszakot és vérontást azonban nem akarnak. „Azért ez durva” – minősítette Karcsi a térre felfestett feliratot, ami így szól: „Kötelet nekik!” András, az 56 éves budaörsi cukrász egy szánkóra támaszkodva álldogált a Kossuth téri karácsonyfa közelében. A tüntetők megrongálták az oda kitett szánkókat, ezért úgy gondolta, hoz magával egyet a pótlásukra. Másokat is erre buzdított, akcióját meghirdette az interneten. „Eddig senki nem jött” – állapította meg csalódottan. Kollégánk, Tóth Gergő fotóriporter előző nap annyi könnygázt kapott a rendőröktől a Parlamentnél, hogy jobbnak látta, ha felszereli magát egy munkavédelmi boltban vásárolt gázálarccal. Egy másik tüntető, István sem csak azért takarta el sállal a fél arcát, mert megfázott: kérdésünkre elmondta, így készül arra, hogy a rendőrök megint bevetik a könnygázt. A 30 éves férfi az elmúlt napokban nem sokat aludt éjszaka. Pékként dolgozik, gyakorlatilag a tüntetésekről ment munkába. – A Fidesz-kormány elárulta az országot – jelentette ki István. Az egészségügy rendbetétele helyett stadionokra költik a pénzt, a köztévéből állandóan csak a migránsozás folyik. - Felháborító! Ahogyan az is, hogy mindent ráfognak egy olyan emberre, aki több ezer kilométerre él Magyarországtól – utalt a Soros György elleni kampányra a férfi, aki máskülönben a Jobbikkal szimpatizál. A többi megkérdezett nem tudott megnevezni olyan ellenzéki pártot, amelyet egyértelműen támogatna. „Egyikkel sem értünk egyet teljesen” – közölte például két egyetemista lány, Anna és Laura. Azért jöttek a Parlamenthez, hogy erősítsék a tömeget. Elsősorban az oktatás helyzete foglalkoztatja őket, de a dolgozók kihasználása ellen is tiltakoznak. Borúsan látják a jövőjüket. Azon gondolkodnak, hogy ők is külföldre költöznek. A huszonéves Kata apja jóslatát idézte: „Apukám azt mondta, hogy ebből vagy forradalom lesz, vagy totális diktatúra”. Kata elhagyta a lepukkant állapotban lévő egészségügyet: baristaként (kávéséfként) jóval többet keres, mintha az eredeti terveit valóra váltva mentőtiszti diplomát szerzett volna. Az előző napokban őt is lefújták könnygázzal, de még mindig jobban járt, mint egyik ismerőse, akit a földre is letepertek a rendőrök. – Nem szeretem azt látni, hogy mindig a leggyengébbekbe tapos bele a kormány – mondta. A rabszolgatörvénnyel szerinte azok „fognak a legnagyobbat szívni”, akiknek nincs választási lehetőségük, nem tudnak elmenni más munkahelyre dolgozni. Az apja által felvázolt perspektívák közül Kata, ha csupán ez a két lehetőség adódik, a totális diktatúra helyett a forradalmat választaná. A legjobban mégis azt szeretné, ha nem sorvadnának el a tüntetések, és békés úton sikerülne elzavarni a kormányt: „bíróság elé kellene állítani őket”.
2018.12.14 20:50