2.0 Mi vagyunk a többség! - Véget ért a tüntetés (fotók)

Publikálás dátuma
2018.04.21 20:12
FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám / Népszava.

A tudósítás a hvg.hu közvetítésének segítségével készült.

21:15

Folytatjuk!

A tüntetés a Himnusz és az Örömóda hangjaival ér véget. A parlament alakuló ülésnek napjára, május 8-ára ígérik a folytatást.

21:00

Ezt a rendszert a félelem tartja össze!

„Lehet, nem kell négy évet várni, hogy ezt a kormányt megbuktassák” – mondja Márki-Zay. „Ne kívülről várjuk a segítséget, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki”

20:51

Van remény! Márki-Zay Péter következik, Hódmezővásárhely polgármestere, az est "sztárja"

Azt mondja, hogy múlt héten, a tömegben állva döbbent rá, hogy van remény, „és igen, mi vagyunk a többség. Az emberek adnak reményt a gonosszal szemben.” Márki-Zay kimondja: nem tudunk változtatni ezen a választási eredményen. De a mostani tömeg nem vesztes sereg, az máshogy néz ki. „Mi itt vagyunk, és itt is maradunk. A vereség ellenére tudnunk kell, hogy ami nem öl meg, az megerősít” – mondja. 

Márki-Zay szerint a nép leváltotta az ellenzéket: „Nincs azoknak esélye, akik nem fogtak össze saját érdekük szerint sem”. Új ellenzéket követel, mert bár minden pártban vannak tisztességesek, de mindenütt ott vannak a korrupt hatalom ügynökei. „Nekünk is Magyarország az első” – mondja Márki-Zay

20:33

Elegünk van! Homonnay Gergely következik, az egyik szervező és tanár.  Azt sorolja, hogy miből van elegük a tüntetőknek, akik át is veszik, skandálják, hogy "Elegünk van!" Rogánnak is üzen Homonnay: a bolha csípése igen kellemetlen. A miniszter ugyanis a múlt heti tüntetést bolhacirkusznak nevezte.

20:25

Irány az utca! Gyetvai Viktor diáktüntető először megpróbálja felmérni a tömeget, amely az Astoráig tart, majd lelkesíti a résztvevőket.

„Ti írjátok a történelmet – mondja, – és ez a mostani tüntetés is benne lesz a könyvekben. Egy hete többen voltunk, mint 1956-ban. Higgyünk benne, hogy elegen vagyunk a változáshoz. „Mi vagyunk a többség!” – skandálja a tömeg. Gyetvai szerint a változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget. Gyetvai szerint tanulni kell Orbán hibájából: nem lehet ketté osztani az országot. Egyesíteni kell azt.

20:05

Unyatyinszky György, a megszüntetett Magyar Nemzet újságírója a következő felszólaló.

Ő a tüntetéstől távolmaradókhoz is szól: „Higgyétek el, hogy nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni a munkahelyéről, nem lehet az emberek kétharmadát elüldözni az országból, csak mert nem egyezik a véleménye a kormányéval. Nem kell félnetek, keressétek egymást!” Szerinte nem a pártokra kell várni, a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel meglehet keseríteni a „kamukétharmadnak” a következő éveit.

Ezután videóüzenetek következnek.

20:00

Gulyás Balázs szervező először Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjének ad szót.

„A civilek elleni támadás célja a beleszólás, a vélemény eltiprása. De civilek nélkül nem kapnak segítséget az elesettek” – mondja Móra. „Ez rajtunk is áll, mert a civil társadalom belőlünk, állampolgárokból áll. Sokan vagyunk, sok eszközünk van tiltakozni, ki is fogjuk használni.”

19:50

Több mint százezeren vagyunk! - jelentik be a szervezők. Rengetegen vannak még a Kossuth Lajos utcában, amikor a színpadon megkezdődnek a beszédek. Az elhangzottak a végén külön cikkben is összefoglaljuk!

19:35

Kicsinek tűnik a hely, talán a szervezők sem számítottak ekkora tömegre a második alkalommal, sokan szorultak ki a Kossuth Lajos utcába. A kihangosítás így könnyen kevés lehet, sokan az Astoriát sem érték még el. Zúg a "Diktátor!" A színpadnál készülnek a felszólalók, köztük Hódmezővásárhely új polgármestere.

19:15

A Szabad sajtó útjánál már most meglepő számban várnak tüntetők az Astoriához érkező menetre. A színpad előtt már többen vannak, mint egy szokásos ellenzéki tüntetésen. Komoly tömeg mozdult meg a második hívásra is. Persze zúg az "Orbán takarodj!" és a "Mi vagyunk a többség!"

A tüntetés élő közvetítését itt is nézheti!

19:00

A Deák téren van a menet eleje, a szervezők szerint több tízezren lehetnek. Itt csatlakozik a Momentum. A Deák térnél több ezren nézik az érkező tömeget, feltehetően turisták. Van, aki itt csatlakozik, és van, aki a Budapest útikönyvben keresi, milyen "népszokás" lehet ez. 

18:45

A menet jókedvűen halad a Bajcsy-Zsilinszky úton, tucatnyi rendőr vezeti fel őket. A hangerő már megemelkedett. „Ébresszük fel Budapestet, hangos tüntetés ez, nem csendes!„ – mondja a műsorközlő. Feltűnik Demszky Gábor korábbi főpolgármester is.

18:41

A tömegben rengeteg a fiatal, a tömeg halad előre, és néha egy füttyögéshullám hallható. A képek tanúsága szerint a megmozdulás békés, nyugodt.

18:30

A tömeg elindult az Alkotmány utcán át. A cél a Szabad sajtó útja, ott hallgatják majd meg a beszédeket. Zúg az "Orbán takarodj!" és a "Mocskos Fidesz!"

18:10

A múlt hetihez hasonlóan mára is kormányellenes, békés tüntetést szerveznek a Parlament elé. A „2.0 Mi vagyunk a többség” nevű eseményre Facebookon több mint ötvenezren jelezték részvételüket.

Ma este a demonstráción felszólal majd Márki-Zay Péter, de szót kap még a tervek szerint Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója,  Gyetvai Viktor diáktüntető, Homonnay Gergely, Gulyás Balázs, és Unyatyinszky György is.

Szerző
2018.04.21 20:12

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46