Árpád-sávos zászló és DK-s lufi - Együtt a többség

Publikálás dátuma
2018.04.22 01:15
FOTÓ: Markoszov Szergej
Fotó: /

Este hat órára hirdették meg a tüntetést. Fél hatra már teljesen megtelt a Kossuth tér, de az emberek folyamatosan csak jöttek a környező utcák felől. Sok tízezren gyűltek össze ismét. „Orbán! Hol vannak a kameráid? Remélem, látsz minket!” – kiáltotta egy férfi. „Ha ő nem is, a TEK-esek látnak” – nyugtatta meg az ismerőse. Volt mit nézni: negyed hétkor indult meg a tömeg az Alkotmány utcán. Majdnem egy teljes órába telt, mire az utolsó demonstrálók is elhagyták a Kossuth teret, mindenki a Szabad sajtó útja felé vette az irányt, ahol később beszédek hangoztak el.

A helyszínválasztás nem véletlen: a Mi vagyunk a többség csoport által szervezett újabb megmozdulás – az előző hetihez hasonlóan – az április 8-ai választások tisztaságát kérdőjelezte meg, ám most konkrétan a Fidesz közpénzből épített pártmédiája, a sajtószabadság korlátozása került a figyelem középpontjába. A szervezők szerint a Fidesz újabb kétharmados győzelme jórészt annak köszönhető, hogy az Orbán-kormány vidéken teljesen felszámolta a szabad, független sajtót, a helyi médiumok mindenhol a hazug kormánypropagandát terjesztik.

– Rohadt sokan vagyunk most is. Valamit kezdeni kellene ezzel. Jó, hogy így vonulgatunk, de azért egyszer nem ártana rendesen odacsapni nekik – nyilatkozta lapunknak a férfi, aki az imént „Orbán kamerái” után érdeklődött. Arra a felvetésünkre, hogy ha a 2006-os őszi eseményekhez hasonló helyzet alakulna ki, a kormánymédia az Origótól az M1 Híradóig minden bizonnyal „agresszív anarchista csőcseléknek” kiáltaná ki a tüntetőket, mindössze annyit felelt: „magasról tesz” az Origóra.

A Bajcsy-Zsilinszky úton haladó több tízezres tömeg moraját egy háztömbbel arrébb is hallani lehetett. A Deák Ferenc téren egy külföldi asszony angolul érdeklődött, meg tudnánk-e mondani, mi történik. Turista volt, mint kiderült, férjével együtt Németországból, Münchenből érkeztek Budapestre.
– Tüntetés – hangzott a rövid tájékoztatás.
– Nahát. És mi ellen tüntetnek?
– A kormány és Orbán Viktor miniszterelnök ellen.
– Hát, nem lennék a miniszterelnökük helyében – mondta nevetve a férj.

Az Astoriánál egy idős néni keltett derült hangulatot, miközben lakásának erkélyéről, ránézésre már pizsamába öltözve nemzetiszín zászlót lengetett és integetett a demonstrálóknak. A Szabad sajtó út végén, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított pódiumnál néhány perccel este nyolc előtt már moccanni sem lehetett, a tömeg vége nem sokkal a Puskin mozi előtt állt meg. Gyerekektől idősekig minden korcsoportból láttunk résztvevőket, de különösen feltűnő volt, hogy más, korábbi demonstrációkhoz képest milyen sok a fiatal arc.

A beszédek megkezdése előtt volt alkalmunk megkérdezni néhányukat, mit gondolnak a megmozdulásról. – Mindenképp nyomást kell gyakorolnunk, aztán vagy elérünk valamit, vagy nem. Orbán fél a tömegtől – nyilatkozta egy 26 éves fiú, aki barátnőjével együtt érkezett. A lány még egyetemista, tanárnak készül. – Néha elbizonytalanodom, hogy rosszul választottam, de aztán mindig történik valami, ami megerősít. Most például ez a tüntetés – mondta.

– Engem halálra idegesít, amit ezek csinálnak. Nem bírom felfogni, hogy így be lehet hülyíteni egy népet – utalt az Orbán-kormány „eredményeire” a 32 éves Patrik. Hangsúlyozta: a múlt heti tüntetésen is kint volt, most is kint van, és ha kell, jövő héten is kint lesz. A tömegben összefutottunk Lukácsi Katalinnal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egykori tagjával is. – Nagyon jó érzés, hogy most is ilyen sok ember jött el. Nem tudom, hogy kialakulhat-e ebből egy mozgalom, de az mindenképp jelent valamit, hogy békésen együtt tud vonulni az Árpád-sávos zászló a DK-s lufival. Jó látni, hogy képesek vagyunk egy ilyen összefogásra, és nem dőlt tőle össze a világ – fogalmazott. Lukácsi szerint ez erős löketet adhat az ellenzéki politikusoknak, hogy szedjék össze magukat. – Jövőre önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek, addigra le kell tenniük valamit az asztalra – mondta.

A demonstráción felszólalt Móra Veronika, a kormány által vegzált Ökotárs Alapítvány igazgatója, Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője, Gyetvai Viktor diáktüntető, Homonnay Gergely újságíró, tanár, Unyatyinszky György, a nemrég megszüntetett Magyar Nemzet újságírója, valamint Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is. Mindannyian megköszönték a megjelent tízezreknek a támogatást, s hangsúlyozták: a békés, demokrata állampolgároké a valódi erő. Gyetvai külön kiemelte, hogy tanulni kell Orbán Viktor hibájából: nem szabad kettéosztani az országot, egyesíteni kell azt. Homonnay üzent Rogán Antal propagandaminiszternek, aki a múlt heti tüntetést bolhacirkuszhoz hasonlította. – A bolha csípése igen kellemetlen tud lenni – mondta.

– Lehet, nem kell újabb négy évet várnunk arra, hogy megbukjon ez a kormány – erről Márki-Zay Péter beszélt a végeláthatatlan tömeg előtt. A hódmezővásárhelyi polgármester ugyanakkor kemény üzenetet intézett az ellenzéki pártok felé, szerinte a mostani választásokon a szavazók őket váltották le. Úgy véli, teljesen új ellenzékre lenne szükség. A demonstrálóknak pedig azt üzenete: ne várjanak külső segítségre, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki.

A tüntetés hivatalosan este kilenckor ért véget. A szervezők bejelentették: petíciót indítanak a közmédia felszabadításáért, a következő megmozdulást pedig május 8-ára, az új parlament alakuló ülésének napjára ígérik.

A tüntetésről szóló korábbi cikkünket itt találja, a fotógalériát pedig itt tekintheti  meg.

2018.04.22 01:15

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48