Elkergették a tüntetők az elnököt Örményországban

Publikálás dátuma
2018.04.23 20:06
Fotó: AFP/Asatur Yesayants
Fotó: /

Hétfőn lemondásra kényszerült Szerzs Szargszjan örmény kormányfő - az utca tizenegy nap alatt elsöpörte Putyin helyi szövetségesét. A döntő fordulat egy alig háromperces vasárnapi tévévita, illetve az ellenzéket vezető Nikol Pasinyan átmeneti őrizetbe vétele nyomán következett be. Ekkor ugyanis egyenruhás katonák csoportjai bukkantak föl a tüntetők között. A védelmi tárca szigorú büntetéssel fenyegette meg a karabahi háború veteránjait és az aktív szolgálatban lévőket, ám Szargszjan nem sokkal később közleményben ismerte el, hogy Pasinyannak van igaza, ő pedig tévedett. Bár lettek voltak eszközei hatalmának megőrzésére, ezeket nem veszi igénybe, inkább lemond. A hírre Jerevánban és más városokban örömünnep tört ki.

A 63 esztendős Szargszjan 2008 óta állt államfőként Örményország élén. Az alkotmány két ötéves mandátumra korlátozta az elnökséget, ezért 2015-ben népszavazással módosították az alaptörvényt, amely 2018-tól a miniszterelnök kezébe teszi le a hatalmat, az államfő szerepe formálissá vált. Szargszjan akkor azt ígérte, hogy nem pályázza meg a kormányfői pozíciót, a parlament a múlt héten mégis megválasztotta. A fővárosban emiatt minden nap tízezrek vonultak az utcára, megbénították a közlekedést, az egyetemek pedig sztrájkba kezdtek.

Szargszjan ellen a fő vád az, hogy túl szorosan kötötte Örményországot Moszkvához. A mindössze hárommilliós kaukázusi állam Hegyi Karabah hovatartozása miatt katonai konfliktusban áll Azerbajdzsánnal és hagyományosan rossz a viszonya déli szomszédjával, Törökországgal is. A korábbi elnök ezt próbálta kiegyensúlyozni az orosz katonai szövetséggel, de már 2013-as megválasztását is halálos utcai összecsapások kísérték, mostani machinációját pedig az élethosszig tartó, korlátlan hatalom kiépítésére tett kísérletnek értékelték.

Megfigyelők mégis meglepődtek a bekövetkezett fordulaton, mivel az ellenzék megosztott, legismertebb vezetője, Pasinyan pedig alkotmányos okok miatt nem lehet miniszterelnök. A volt diplomata ugyanis munkája miatt sokat élt külföldön, így nem felel meg az országban lakás törvényi előírásának. A mindent eldöntő tévévitán Pasinyan azonnal Szargszjan lemondását követelte, mire utóbbi zsarolást emlegetett és kivonult.

Lásd még: Tömegtüntetés Jerevánban - Lemondott a miniszterelnök (videó)

Szerző
2018.04.23 20:06

Gázháború: Lengyelország Trump oldalára állt

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:02
Heiko Maas német (balra) ésJacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, augusztus 20-i találkozójukon
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Ártalmasnak tartja a tervezett német-orosz gázhálózatot Lengyelország, szerintük ez csak eszköz arra, hogy az oroszok tovább fejleszthessék hadseregüket.
Az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték projektje ártalmas, ez ügyben Lengyelország az Egyesült Államok oldalán áll - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecim közelében, a német diplomácia vezetőjével, Heiko Maasszal tartott közös sajtóértekezletén. A két miniszter az egyik auschwitzi altábor, a Harmense helyén létesített ferences központban tartott hétfőn kétoldalú megbeszélést, írja az MTI.
A találkozó elején rendezett sajtókonferencián Czaputowicz újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a gázvezetékre vonatkozóan eltér a lengyel és a német álláspont, Varsó ártalmasnak, Ukrajnát „nagyon nehéz helyzetbe hozónak" tartja a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 csővezetéket.Rámutatott: Donald Trump amerikai elnök szerint a projekt "újabb eszköz lesz arra, hogy Oroszország a hadsereg korszerűsítésére, a fegyverkezésre fordítható pénzforrásokhoz jusson".  „Ebben az amerikai-német vitában mi az Egyesült Államok oldalán állunk” - húzta alá Czaputowicz. Tény ugyanakkor, hogy a tervezett gázvezeték elkerüli Lengyelországot, annak építését nem is akadályozhatják meg a lengyelek. 
Heiko Maas megismételte a német álláspontot, miszerint a gázvezeték nem eredményezi majd Európában az orosz gáztól való függőséget. „Ismerjük a lengyel kormány aggályait, de nem osztjuk" - jegyezte meg.
Hétvégi amerikai sajtóértesülések szerint Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat-2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet. Az orosz külügyi tárca hétfői állásfoglalása szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek.

Német felelősségvállalás Auschwitzban

A lengyelországi sajtóértekezleten Maas beszámolt arról is, hogy aznap délelőtt - elődje, Klaus Kinkel 1992-es látogatása óta a német diplomácia vezetői közül elsőként - az egykori náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott.  A megsemmisítő táborok "a német történelem legsötétebb fejezeteit képviselik" - jelentette ki, hozzáfűzve: "vállaljuk a felelősséget a zsidókon, a lengyeleken itt elkövetett kegyetlenségekért". Újságírói kérdésre válaszolva a lengyel külügyminiszter megerősítette Varsó szándékát, hogy a második világháborús veszteségekért járó kártérítésekről tárgyaljon Berlinnel. Felidézte: a két fél januárban megállapodott a témát elemző szakértői csoportok felállításáról. 
2018.08.20 20:02

Egyre „okosabb” a mekkai zarándoklat

Publikálás dátuma
2018.08.20 19:00

Fotó: AFP/ BANDAR AL-DANDANI
Idén kétmillióan érkeztek a szent helyekre.
Évszázadok óta alapvetően ugyanazokat a szertartásokat végzik el a zarándokok  a minden muszlim számára kötelező nagy mekkai zarándoklaton, a haddzson. Ha a rituálék szigorúan kötöttek is, az élmény és a lebonyolítás azért sokat változott az idők során. A muszlimok számát napjainkban kétmilliárd körülire becsülik, a hétfőn kezdődött haddzsra nagyjából két millióan érkeztek. A zarándoklat tehát nem csupán szent esemény, hanem óriási tömegrendezvény is, amelynek zökkenőmentes lebonyolításához Szaúd-Arábia a legfejlettebb XXI. századi technológiát is beveti. Néhány éve minden zarándok saját karkötőt kap, amely tartalmazza legfontosabb adatait, egyszerűsítve ezzel az azonosítást. A szent helyeket és környéküket biztonsági okokból több mint hatezer kamera pásztázza, a forgalom elemzése pedig lehetővé teszi, hogy elkerüljék a tragédiával fenyegető torlódásokat. Más újítások a zarándokok életét hivatottak megkönnyíteni. A hívők különböző alkalmazásokat tölthetnek le telefonjaikra, melyek többek között a szertartások pontos leírásával, térképekkel, az imák idejével segítenek eligazodni a forgatagban. A 40 Celsius-fok feletti tikkasztó melegben érthető, hogy még a sátrak is légkondicionáltak, sőt, nemrégiben olyan, napenergiával vagy elemekkel működő ernyőt is feltaláltak, ami beépített apró ventillátorokkal menet közben hűsíti az embert. Az idei év nagy dobása a Japánból importált alvókapszula: az egyelőre tesztüzemben ingyen kipróbálható berendezés nem csak helytakarékos, de azoknak a megfáradt zarándokoknak is lehetőséget biztosít a pihenésre, akik nem engedhetik meg maguknak a drágább szállásokat.
Szaúd-Arábia idén augusztus elején, a nagy mekkai zarándoklat elé időzítve rendezte meg a Közel-Kelet eddigi legnagyobb úgynevezett hackathonját, ahol a programozók és feltalálók összesen több mint félmillió dollárért versenghettek ötleteikkel, hogyan tennék még "okosabbá" a haddzsot. Sokak szerint a technológiai fejlődésnek azért van árnyoldala is. Az „ami nincs fent a közösségi médiában, az meg sem történt” felfogás Mekkát is elérte: mióta tömegeknek lapul okostelefon a zsebében, az internetet valósággal ellepték a zarándokok szelfijei a szent helyekről. Egyesek úgy vélik, hogy az állandó fényképezés egyrészt balesetveszélyes az óriási tömegben, másrészt elvonja a figyelmet a lényegről, a spirituális élményről és Istenről. Mások szerint viszont a fotózásban semmi kivetnivaló nincs, hiszen örök emlékül szolgálnak egy valóban életre szóló vallási tapasztalatról.
Szerző
Témák
iszlám
2018.08.20 19:00
Frissítve: 2018.08.20 19:00