Jégkorong-vb - Magyarország-Olaszország 3-2

Publikálás dátuma
2018.04.23 23:50
Fotók: Tóth Gergő
Fotó: /
A képre kattintva galéria nyílik!

Harmadszorra csak sikerül!

A magyar jégkorong-válogatott szurkolói legalábbis nagyon reménykedtek, hogy kedvenceik végre legyőzik az olasz válogatottat egy budapesti világbajnokságon, ha már 2011-ben és 2013-ban éppen a taljánokon bukott el a feljutás a legmagasabb osztályba. Előbb hosszabbításban, utóbb egy szűk, 2-1-es vereségen múlt a nagy álom, mely természetesen ebben az esztendőben is téma a magyar csapattal kapcsolatban. Még akkor is, ha a nyitónapon a kazahoknak gólt sem sikerült lőnie – három kapott ellenében – a finn Jarmo Tolvanen dirigálta válogatottnak, miközben az olaszok 3-1-re legyőzték a lengyeleket. Akik aztán hétfőn a vasárnap a britek ellen is zakózó, amúgy éppen az A- csoportból érkező szlovénok ellen javítottak, vagyis, aki előzetes esélyekről és papírformáról értekezett a vb kapcsán, máris új elméleteket gyárthatott.

A magyar csapattal kapcsolatban például többen emlegették, hogy míg az utolsó felkészülési meccsen az ukránok ellen kilenc percre veszítette el a fonalat – és kapott egy négyest -, addig a kazahok ellen már csak négyre – ebből lett, ugye, a mínusz három -, vagyis a matematika azt diktálta volna, hogy ezen a találkozón már ne legyen üresjárat, persze a jégen a számtani sorozatoknak kevés a jelentőségük. Sokkal inkább az kellett a sikerhez, hogy a elöl és hátul is eredményesebb legyen a válogatott, azaz sikerüljön végre gólt lőni, illetve eladott korongokkal ne hozza felettébb kellemes helyzetbe az ellent. Az előbbi érdekében Tolvanen kicsit belenyúlt a sorokba, Galló Vilmos és Chris Bodo helyet cseréltek az első két sorban. Szintén a reményeket táplálta, hogy a magyar csapat az elmúlt három évben rendre legyőzte az olaszokat, ráadásul a 2015-ös vébén éppen egy kazahok elleni, a vasárnapinál is súlyosabb vereséget követően…

Ehhez képest alig öt perc elteltével máris hátrányba került a hazai csapat, ugyanis Simon Kostner kékvonalas lövése olyan szerencsétlenül pattant meg a kapu előtt eleső Tommaso Traverse korcsolyáján, hogy Vay Ádám feje felett a kapu jobb sarkába hullott. A magyar válogatott szinte azonnal válaszolhatott volna, ám a túloldalon Andreas Bernardnak sokkal nagyobb szerencséje volt a megpattanó pakkokkal. Ahogy Vaynak is egy zúgó kapuvasnál, és az Egyesült Államokban pallérozódó kapusnak amúgy is akadt dolga bőven, hiszen az olaszok minden szögből lőttek, az első harmadban éppenséggel négyszer annyit – 16 alkalommal – próbálkoztak, mint a magyarok.

Vélhetően erre hívta fel a figyelmet Tolvanen is az első szünetben, ugyanis támadásban pörgősebb hokira váltott a hazai csapat, s ennek hamar meg is lett az eredménye: Sofron István bombáját ugyan bernard kitornászta, a kipattanót azonban Andy Sarauer bevágta – a vébé 82. percében megszületett az első magyar gól! Mely láthatóan átszakított egy gátat, s innetől lőttek is rendesen a mieink, már csak az irányzék hibádzott. Mégis az ellenfél talált be, ráadásul ismét egy hulló korong lett majdnem Vay veszte, szerencsére a bírók szabálytalanságot láttak. Aztán mégis elnémult a lelátó, ugyanis szabályos gólt is szereztek az olaszok, ráadásul emberhátrányból… Ezúttal azonban nem örülhettek sokáig, ugyanis még ugyanabban a fórban sikerült az egyenlítés Vas Jánosnak köszönhetően. A játékrész végén előbb egy hazai pergőtűzön lelkesedett, majd egy kiállításon háborgott a nagyérdemű, mely annyiban örülhetett, hogy kedvenceik végre megnyertek egy harmadot – annak már kevésbé, hogy a kapura lövési arány 14-33-ra változott. Persze oda.

Az eredmény viszont 3-2-re ide, rögtön a záró periódus elején, Sebők Balázs ugyanis pimasz csel után kilőtte a bal alsót, ami természetesen az ellent paprikázta fel, így a magyar csapat hosszú percekig saját harmadába szorult, ám Vay rendíthetetlennek bizonyult. Pedig ekkor az olaszoknál már egyre többet voltak jégen a honosított tengerentúliak, akik erőltették a fizikális hokit, s megpróbáltak kiállításokat kiprovokálni, ám a hazaiak, ha egyre fáradtabban is, de rendkívül fegyelmezetten tették a dolgukat, így szépen fogyott az idő. Fél perccel a vége előtt már állt az egész lelátó, az ellenfél pedig levitte a kapusát, de ez sem segített, így a második magyar meccsen megszületett az első győzelem.

Harmadszorra csak sikerült!

Magyarország megérkezett a vébére.

Divízió 1-es világbajnokság, Budapest:

Magyarország-Olaszország 3-2 (0-1, 2-1, 1-0)

Gól: Sarauer (Sofron, Galló, 22.), Vas J. (Sebők, Galló, 33., emberelőny), Sebők (Wehrs, 42.), illetve Traverse (S. Kostner, Zanatta, 5.), Larkin (S. Kostner, Deluca, 32., emberhátrány).

Kiállítás: 6, illetve 6 perc.

További eredmény: Lengyelország-Szlovénia 4-2 (1-0, 2-1, 1-1)

2018.04.23 23:50

Háfra: nem állíthatnak meg minket!

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:00

Fotó: Facebook/FTC Kézilabda/
Háfra Noémi ott folytatta, ahol a legutóbbi idényben abbahagyta: a hétvégi, FTC-sikerrel végződő népligeti női kézilabda felkészülés torna legjobb játékosa lett.
A még mindig csupán 19 éves kézilabdázó körül zajlik az élet. Mióta tavaly nyáron visszatért a Ferencvároshoz, csapata egyik erőssége volt a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is, decemberben megjárta a felnőtt vb-t a nemzeti csapattal, júliusban pedig a gárda vezéregyéniségeként világbajnoki címhez segítette a junior válogatottat. Mindeközben a pályán kívül is fontos feladatai voltak, egy-egy mérkőzés és az edzések mellett ugyanis a tavasszal leérettségizett.
Az átlag végzősök a vizsgákat követően fesztiválról fesztiválra járnak vagy munka mellett lazítanak a továbbtanulás előtt, ön viszont a nyár nagyját is a pályán töltötte: világbajnok lett a junior válogatott tagjaként, a Ferencvárossal pedig ezekben a napokban is a következő idényre készül. Pihenésre is jutott ideje?
Igen, a világbajnokság után kaptam egy hetet, amikor csak arra koncentráltam, hogy kipihenjem magam. Akkor semmi mással nem foglalkoztam, kizártam a kézilabdát, sokat strandoltam például. Számomra egyébként a vb is egyfajta feltöltődés volt: bár nehéz meccseink voltak, nem éreztem kimerültséget utána, hiszen fokozatosan odafigyeltek rá, hogy ne fáradjunk ki. A győzelem mentálisan is sokat adott nekünk.
Egy kölcsönjátékosként eltöltött szezon után tavaly nyáron tért vissza a Ferencvároshoz, teljesítménye alapján a magyar női kézilabdázás nagy reménységeként tartják számon. Hogy érzi, miben fejlődött a legtöbbet az utóbbi egy évben?
Az MTK-ban jobbátlövőként játszottam, míg a Fradiban balátlövőként kapok lehetőséget, így volt mit csiszolni a játékomon, de már az MTK-nál kölcsönben eltöltött év alatt is sokat tanultam, hiszen belekóstolhattam az NB I-be. Úgy érzem, el tudtam hozni mindazt a Fradihoz, amit ott tanultam. Gyorsaságban nagyon sokat fejlődtem, de ugyanez igaz az átlövéseimre és a védekezésre is.
A hazai dicséretek mellett gyakran kivívja a nemzetközi szaksajtó elismerését is – mit jelent mindez egy 19 éves kézilabdázó számára, mennyire figyel oda a visszajelzésekre?
Az ilyesmivel egyáltalán nem szoktam foglalkozni. Persze, a szezon során folyamatosan érzékeltem, hogy egyre több figyelem irányul rám, de megvoltak a feladataim is, ezért nem igazán jutott időm arra, hogy kövessem a visszajelzéseket, gyakran észre sem vettem őket. A jövőben sem szeretnék erre túlzottan nagy figyelmet fordítani, hiszen lehet, hogy rosszul jönnék ki belőle, ha túlgondolnám a dolgokat.
Az új idényben mindenesetre már nem kell bemutatni az ellenfeleknek – számít rá, hogy jobban odafigyelnek önre a pályán?
Igen, már a junior-világbajnokságon is tapasztaltam, hogy jobban odafigyelnek rám az ellenfelek, mint a többiekre. Ilyenkor természetesen az edzőimtől is kapok instrukciókat, közösen az ilyen helyzeteket is meg tudni oldani.
Átalakult, ám a felkészülés egyik fontos állomásaként a hazai rendezésű Elek Gyula-Rail Cargo Hungaria Nemzetközi Kézilabda Kupát megnyerte az FTC. Hetekkel az idényrajt előtt hogy érzi, milyen szezon várhat a Ferencvárosra?
Nagyon pozitív vagyok. Fiatalok vagyunk, sokat dolgozunk a sikerekért, úgy érzem, nem állíthatnak meg minket! Most még kicsit fáradtak vagyunk, de ez a felkészülés ezen szakaszában természetes, biztos vagyok benne, hogy a szezonkezdésre jó formában leszünk.

Távlati terv a továbbtanulás

Az érettségit követően átmenetileg szünetelteti a tanulmányait Háfra Noémi, aki klubja honlapjának a tavasszal még arról beszélt, hogy szívesen tanulna személyi edzőnek. Főiskola vagy egyetem inkább a távlati tervek között szerepel, amint érdeklődésünkre azt érintett fogalmazott: most egy kis szünet jön.

2018.08.21 13:00
Frissítve: 2018.08.21 13:00

Fucsovics az első fordulóban kiesett Winston-Salemben

Publikálás dátuma
2018.08.21 08:52
Illusztráció: Facebook/Fucsovics Márton
Fotó: /
Fucsovics Márton kiesett az első fordulóban az egyesült államokbeli Winston-Salemben zajló, 778 ezer dollár (210 millió forint) összdíjazású keménypályás férfi tenisztornán - írta az MTI.
A világranglistán karriercsúccsal a  40. magyar játékos a selejtezőből szerencsés vesztesként főtáblára került argentin Guido Andreozzival (118.) csapott össze helyi idő szerint hétfőn, s három játszmában, 2 óra 9 perc alatt szenvedett vereséget.
Eredmény (a viadal honlapja alapján): 1. forduló (a 32 közé jutásért): Andreozzi (argentin)-Fucsovics 6:3, 4:6, 6:0
2018.08.21 08:52