Jégkorong-vb - Magyarország-Olaszország 3-2

Publikálás dátuma
2018.04.23 23:50
Fotók: Tóth Gergő
Fotó: /
A képre kattintva galéria nyílik!

Harmadszorra csak sikerül!

A magyar jégkorong-válogatott szurkolói legalábbis nagyon reménykedtek, hogy kedvenceik végre legyőzik az olasz válogatottat egy budapesti világbajnokságon, ha már 2011-ben és 2013-ban éppen a taljánokon bukott el a feljutás a legmagasabb osztályba. Előbb hosszabbításban, utóbb egy szűk, 2-1-es vereségen múlt a nagy álom, mely természetesen ebben az esztendőben is téma a magyar csapattal kapcsolatban. Még akkor is, ha a nyitónapon a kazahoknak gólt sem sikerült lőnie – három kapott ellenében – a finn Jarmo Tolvanen dirigálta válogatottnak, miközben az olaszok 3-1-re legyőzték a lengyeleket. Akik aztán hétfőn a vasárnap a britek ellen is zakózó, amúgy éppen az A- csoportból érkező szlovénok ellen javítottak, vagyis, aki előzetes esélyekről és papírformáról értekezett a vb kapcsán, máris új elméleteket gyárthatott.

A magyar csapattal kapcsolatban például többen emlegették, hogy míg az utolsó felkészülési meccsen az ukránok ellen kilenc percre veszítette el a fonalat – és kapott egy négyest -, addig a kazahok ellen már csak négyre – ebből lett, ugye, a mínusz három -, vagyis a matematika azt diktálta volna, hogy ezen a találkozón már ne legyen üresjárat, persze a jégen a számtani sorozatoknak kevés a jelentőségük. Sokkal inkább az kellett a sikerhez, hogy a elöl és hátul is eredményesebb legyen a válogatott, azaz sikerüljön végre gólt lőni, illetve eladott korongokkal ne hozza felettébb kellemes helyzetbe az ellent. Az előbbi érdekében Tolvanen kicsit belenyúlt a sorokba, Galló Vilmos és Chris Bodo helyet cseréltek az első két sorban. Szintén a reményeket táplálta, hogy a magyar csapat az elmúlt három évben rendre legyőzte az olaszokat, ráadásul a 2015-ös vébén éppen egy kazahok elleni, a vasárnapinál is súlyosabb vereséget követően…

Ehhez képest alig öt perc elteltével máris hátrányba került a hazai csapat, ugyanis Simon Kostner kékvonalas lövése olyan szerencsétlenül pattant meg a kapu előtt eleső Tommaso Traverse korcsolyáján, hogy Vay Ádám feje felett a kapu jobb sarkába hullott. A magyar válogatott szinte azonnal válaszolhatott volna, ám a túloldalon Andreas Bernardnak sokkal nagyobb szerencséje volt a megpattanó pakkokkal. Ahogy Vaynak is egy zúgó kapuvasnál, és az Egyesült Államokban pallérozódó kapusnak amúgy is akadt dolga bőven, hiszen az olaszok minden szögből lőttek, az első harmadban éppenséggel négyszer annyit – 16 alkalommal – próbálkoztak, mint a magyarok.

Vélhetően erre hívta fel a figyelmet Tolvanen is az első szünetben, ugyanis támadásban pörgősebb hokira váltott a hazai csapat, s ennek hamar meg is lett az eredménye: Sofron István bombáját ugyan bernard kitornászta, a kipattanót azonban Andy Sarauer bevágta – a vébé 82. percében megszületett az első magyar gól! Mely láthatóan átszakított egy gátat, s innetől lőttek is rendesen a mieink, már csak az irányzék hibádzott. Mégis az ellenfél talált be, ráadásul ismét egy hulló korong lett majdnem Vay veszte, szerencsére a bírók szabálytalanságot láttak. Aztán mégis elnémult a lelátó, ugyanis szabályos gólt is szereztek az olaszok, ráadásul emberhátrányból… Ezúttal azonban nem örülhettek sokáig, ugyanis még ugyanabban a fórban sikerült az egyenlítés Vas Jánosnak köszönhetően. A játékrész végén előbb egy hazai pergőtűzön lelkesedett, majd egy kiállításon háborgott a nagyérdemű, mely annyiban örülhetett, hogy kedvenceik végre megnyertek egy harmadot – annak már kevésbé, hogy a kapura lövési arány 14-33-ra változott. Persze oda.

Az eredmény viszont 3-2-re ide, rögtön a záró periódus elején, Sebők Balázs ugyanis pimasz csel után kilőtte a bal alsót, ami természetesen az ellent paprikázta fel, így a magyar csapat hosszú percekig saját harmadába szorult, ám Vay rendíthetetlennek bizonyult. Pedig ekkor az olaszoknál már egyre többet voltak jégen a honosított tengerentúliak, akik erőltették a fizikális hokit, s megpróbáltak kiállításokat kiprovokálni, ám a hazaiak, ha egyre fáradtabban is, de rendkívül fegyelmezetten tették a dolgukat, így szépen fogyott az idő. Fél perccel a vége előtt már állt az egész lelátó, az ellenfél pedig levitte a kapusát, de ez sem segített, így a második magyar meccsen megszületett az első győzelem.

Harmadszorra csak sikerült!

Magyarország megérkezett a vébére.

Divízió 1-es világbajnokság, Budapest:

Magyarország-Olaszország 3-2 (0-1, 2-1, 1-0)

Gól: Sarauer (Sofron, Galló, 22.), Vas J. (Sebők, Galló, 33., emberelőny), Sebők (Wehrs, 42.), illetve Traverse (S. Kostner, Zanatta, 5.), Larkin (S. Kostner, Deluca, 32., emberhátrány).

Kiállítás: 6, illetve 6 perc.

További eredmény: Lengyelország-Szlovénia 4-2 (1-0, 2-1, 1-1)

2018.04.23 23:50

Német Kupa: kiesett a címvédő

Publikálás dátuma
2018.08.20 19:06

Fotó: DPA/ Jürgen Froome
Az első fordulót sem élte túl a címvédő Eintracht Frankfurt a labdarúgó Német Kupában. Adolf Hütter vezetőedző csapata a negyedosztályú Ulm otthonában szenvedett 2-1-es vereséget. Ezt megelőzően 1996-ban a Kaiserslautern esett ki az első körben, miután előtte megnyerte a sorozatot.
„Nincs magyarázat a kiesésünkre, az Ulm harcosabb volt, a bajnoki rajt előtt talán időben jött ez a pofon, hogy mindenki megértse, minden meccset az elsőtől az utolsó percig komolyan kell venni”
– mondta a lefújás után Adolf Hütter, a frankfurtiak vezetőedzője.
Az Eintracht augusztus 12-én a Szuperkupáért rendezett találkozón hazai pályán kapott ki 5-0-ra a Bayern Münchentől.
A másik élvonalbeli búcsúzó a VfB Stuttgart, amely a harmadik osztályban szereplő Hansa Rostock otthonában kapott ki 2-0-ra.
Szenvedett a Bayern München, amely a 81. percben szerezte meg Robert Lewandowski révén az 1-0-s győzelmet érő gólt a negyedik vonalban játszó Drochtersen/Assel ellen. A bajorok az első félidőben egyszer sem lőttek kapura.
„Amíg ellenfelünk bírta erővel, nagyon szervezetten és jól játszott" – értékelt Niko Kovac, a müncheniek szakvezetője. 
– Nem aggódtam, biztos voltam benne, hogy nyerünk, de az első 45 perccel nem voltam elégedett. Többet kellett volna tennünk a gólszerzésért. A kupában azonban a lényeg a továbbjutás, és az megvan.
A magyarokat foglalkoztató klubok közül a Hoffenheim 6-1-re nyert a harmadik vonalban szereplő Kaiserslautern vendégeként, Szalai Ádám végig a pályán volt. Gulácsi Péter védte az RB Leipzig kapuját, a lipcseiek 0-1-ről fordítva 3-1-re múlták felül a negyedik ligás Viktoria Kölnt. 
Szerző
2018.08.20 19:06

A Dzsudzsák, a Vidi és az évi 1 milliárd

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:30

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Dzsudzsák pénzkereseti lehetőségeit, a Vidi stratégiáját, illetve a focista képességeit tekintve valószínűleg nem igazol Fehérvárra a futballista.
Langymeleg hirlapi kacsának minősíti a 24.hu azt a sajtótalálgatást, miszerint Dzsudzsák Balázs a Vidihez igazolna. Emlékeztetőül: szombaton a ripost azt írta, hogy Dzsudzsák Balázs hajlandó lenne lemondani egy évnyi átlagos fizetésének – egy milliárd forint – a feléről, ha a Vidi le akarná igazolni. Sőt, a lap azt is írta, „információink szerint komolyra fordultak a tárgyalások ezért a havi cirka 48 millió forintért akár haza is jönne”. Kérdés: milyen erősítést jelentene Dzsudzsák a Vidinek, ha egyáltalán? Dzsudzsáknak nem a védekezés az erénye, ellenben a Vidi Európában kifejezetten a szervezett védekezésre és abból induló kontrákra épít. Így a bal lábas szélső csak akkor jelentene erősítést, ha a tíz évvel ezelőtti, éppen a PSV-be igazoló önmagát idézné, hiszen akkor még nemzetközi szinten is egyedülálló indulósebességgel bírt. A 31 éves Dzsudzsák azonban messze áll a 21 évestől. Sebessége megkopott, nemzetközi szinten például Sallai Roland jelenleg jobb nála a posztján. Hónapokig nem készült csapattal, információnk szerint három hete kapott lehetőséget egy hazai klubnál. Az edzettségi szintje kérdéses. Fizikai felépítése újabb hónapokat vesz igénybe, ezért a Vidinek ilyen drága játékost vásárolni badarság – hazai szintre a hamarosan záródó piacon sokkal olcsóbban kap jobbat. Ráadásul Dzsudzsák 31 évesen nem engedheti mag magának, hogy kispadra igazoljon, és alighanem sem ő, sem a menedzsmentje nem szeretne az elvárt fizetési szintből sokkal lejjebb adni. Ha még létre is jöhetne az üzlet, de Dzsudzsáknak addig még van négy éve, amit pénzzé tud tenni az arab, a kínai, vagy számára legjobb esetben az amerikai piacon. Úgyhogy a 24.hu szerint  Fehérváron nem foglalkoznak komolyan az üggyel.
2018.08.20 12:30