Eláll a lélegzet - Tánc a levegőben

Publikálás dátuma
2018.04.25 10:17

Fotó: /
Francisca Alvarez (b) és Fanny Gombert, a francia Retouramont társulat tagjai a Miskolci Nemzeti Színház épületére erősített köteleken lógva táncolnak a második Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál nyitóprodukcióján 2018. április 24-én.

A társulatot 1989-ben alapították, azzal a célkitűzéssel, hogy egyfajta kapcsot képezzenek az építészeti struktúrák és a táncművészet között.

A Retouramont a sajátos építészeti tereket bejáró, vertikális táncot műemlékek, illetve modern felhőkarcolók környezetében is bemutatják.

Szungapúrban ezt a produkciót láthatta a közönség 2013-ban:

Szerző
2018.04.25 10:17

A Sziget az átbulizott estéken túl

Publikálás dátuma
2018.08.15 15:21

Fotó: / Draskovics Áfám
Az Óbudai-sziget kissé kieső részén kapott helyet az ArtZone, de annak, akit a koncerteken kívül más is érdekelt, mindenképpen megérte meglátogatni.
A Sziget Fesztivál különös olvasztótégely, nincs olyan kulturális tevékenység, amely ne lehetne fellelhető a több hektáros területen. A számos különféle, egy átbulizott este után is megtekinthető előadás mellett az alkotásra is lehetőség nyílik, és bár a sziget egyik legtávolabbi pontjára kell gyalogolni érte, az ArtZone-ban mindenki kiteljesítheti kreatív énjét. Évről évre újabb és újabb művészeti alkotásokkal, látnivalókkal, foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, akik kedvük szerint válogathatnak a szinte végtelennek tűnő kínálatból. Idén készíthettünk többek közt Romani design kiegészítőket, festhettünk Frida Kahlo portrét, és megöntözhettük az általunk elkeresztelt virágokat a Sziget közösségi kiskertjében. Mindeközben pedig bolyonghattunk a nagy számban magyar tervezők, művészek alkotta művek közt. A számtalan lehetőség közül érdemes volt kipróbálni a Rythem Boksz-ot, amely xilofonszerűen felépülő oldalainak köszönhetően különféle hangokat adott ki a megfelelő érintésre. Elkerülhetetlen volt a központi helyen lévő, A földi örömök szigete elnevezésű installáció, amely Hieronimus Bosch A gyönyörök kertje című művén alapult. Továbbá az ArtZone egy szintén kiemelt pontja volt még Várnai Gyula Békét a világnak! (Peace on Earth!) című alkotása, amely már a 2017-es Velencei Biennálén is szerepelt.
Különlegességekből azonban a Sziget egész területén sem volt hiány, mindenhol színes, ötletes projektekre bukkanhattunk. Nyiráb Márton alkotása, a Love Hands például kedvelt selfie pontja volt a fesztiválozóknak, ugyanis a két kézből formált szív, azon túl, hogy az idei hívószóhoz “a szeretet forradalmához” is kapcsolódott, esténként bámulatos, színes fényvetítéssel egészült ki. Más művek a szabad gondolatokra fókuszáltak, a Psychotropic című alkotás fekete-fehér-színes kérdéseken keresztül közelített többek közt a fesztivál üzeneteihez is – a sokszínűséghez, a toleranciához, a környezetvédelemhez. Ha valaki nem csupán a neves előadók és a nagykoncertek miatt látogatott el az Óbudai Szigetre, most sem csalódhatott. A huszonhat éve dübörgő fesztivál idén is bővítette repertoárját a nem zenei programok és látnivalók terén. Kíváncsian várjuk, mivel állnak elő jövőre!
2018.08.15 15:21
Frissítve: 2018.08.15 17:17