Jégkorong-vb - Magyarország-Szlovénia 1-4

Publikálás dátuma
2018.04.26 00:00
Fotók: MTI/Kovács Tamás
Fotó: /

Az olaszok elleni hétfői győzelemnek köszönhetően jelentős teher került le a magyar jégkorong-válogatottról, ám sokáig nem örömködhetett a finn Jarmo Tolvanen dirigálta nemzeti csapat, ugyanis szerda este talán legnagyobb mumusa, Szlovénia ellen kellett jégre lépnie legjobbjainknak a budapesti divízió 1-es világbajnokságon. Egy esetleges győzelemmel a körbeveréseknek köszönhetően – a nap másik két mérkőzésén is meglepetés született – lőtávolon belül maradt volna a nagy álom, az A-csoportba jutást jelentő első két hely valamelyike. Csak hát éppenséggel a szlovén az a válogatott az elmúlt két évtized gyakori ellenfelei közül, mely ellen a magyar csapat tétmérkőzésen még sohasem tudott nyerni, de még rendes játékidős döntetlenre sem futotta ellenük – a 30 meccsből ötször diadalmaskodtunk, mind felkészülési összecsapáson, legutóbb az idei vébé előtt.

Ráadásul az A-csoportból tavaly kihulló délnyugati szomszéd borzalmasan, a britek és a lengyelek elleni két vereséggel kezdte a vébét, s három játéknap után az utolsó helyen szégyenkezett, vagyis számukra is létfontosságúvá vált a derbi, s nehéz volt elképzelni, hogy cseh, finn és orosz csapatokban edződő sztárjaik harmadszor is olyan kilátástalanul játszanak, mint vasárnap és hétfőn. Hogy nagy a baj a délszlávoknál, azt a keddi csapat-válságtanácskozás is sejtetni engedte, melyről kevés szivárgott ki a sajtó felé, de az azért kiderült, a szlovénok a szinte vállalhatatlan start ellenére sem tettek le a feljutásról – ami, ugye azt jelentette, hogy a hátralévő három meccsüket rendes játékidőben hozniuk kell.

Ennek érdekében finn kapitányuk, Kari Savolainen belenyúlt a sorokba, s meglehetősen felspannolva küldte jégre tanítványait, akik rengeteg ütközéssel próbálták jelezni dominanciájukat, ráadásul minden szögből lőttek: az első öt percben az egyetlen magyar kísérlettel szemben kilencet jegyzett fel a statisztika, Vay Ádám azonban állta a sarat a hazai ketrec előtt. Egészen a hetedik perc végéig, amikor egy kapu mögött eladott korongot a Fehérvárban játszó Ales Music passzolt vissza a kék vonalhoz, Aleksandar Magovac pedig durván kilőtte a bal felső sarkot. Ahogy az első két mérkőzésén, így szerda este is hátrányba került a magyar válogatott, a kérdés immár az volt, a kazahok vagy az olaszok elleni folytatás következik?

Nagy Krisztián kiállítása előbbit sejtette, de a hátrányban előbb Sofron István ütközte végig a szlovén csapatot a támadóharmadban, majd Vas János vette el a korongot, a bizonytalanul kimozduló Gasper Kroseljtől, ám végül az üres kapu mellé csúsztatott. Mint utóbb kiderült, ez volt a nyitóharmad legnagyobb magyar helyzete, sőt a két hazai előnyből is a szlovénoknak akadt több lehetőségük, s láthatóan nem találtuk a az ellenszert a délszlávok játékára, melyet a 9-24- es lövésszám is jelzett. Emellett az sem tűnt biztatónak, hogy a publikum rendre Vay nevét skandálta…

Ahogy a meccs, úgy a második játékrész első lövése is a mieinké volt, ezután azonban megint a fejét fogta a publikum, hiszen Szirányi Bence sokadik eladott korongjából ismét a vendégek alakítottak ki ziccert – szerencsére Vay korrigálta a bekk hibáját. Az ezt követő előnyben sem sikerült érdemleges helyzetet felmutatni, ám néhány másodperccel a fór lejárta előtt a vébé eddig is legjobb magyar játékosa, Sebők Balázs lépett ki két védő között és lőtte ki a bal alsót – ez már sokkal inkább az olasz, mintsem a kazah meccset idézte.

Sokáig azonban nem örülhetett a közönség az egyenlítésnek, mert az egész tornán feltűnően bizonytalan magyar védők közül a 30. percben ezúttal Garát Zsombor ügyetlenkedett a kapu mögött, Jan Urbas pedig köszönte, s közelről bevágta Bostjan Golicic centerezését, így megint kezdődhetett a küzdelem az egalizálásért. Gól helyett azonban be kellett érni a sorozatban – nagy nehezen – kivédekezett emberhátrányokkal, illetve a reménnyel, hogy Vay ihletett formája megmarad a végéig – 40 perc alatt 38 lövést hárított, ami egy meccsre is sok.

A záró húsz perc elejére sikerült valamelyest megfékezni a szlovén nehéztüzéreket, sőt csatáraink többször is megmozgatták Kroseljt, sőt, emberhátrányból Sofron került ziccerbe, de gyengén a szlovén kapusba lőtt, majd Hári Jánosra jött ki egy üres kapus figura, de érthetetlen módon nem sikerült a gólvonal mögé paskolnia a pakkot. Látva a bajt, a magyar ziccereket, Savolainen időt kért, de nem sikerült megtörnie a mieink lendületét, ami egy újabb hazai előnyben testesült meg. Melyben Sebők hiába készítette le kétszer is tökéletesen a korongot, a társak nem tudták kihasználni a helyzetet, majd, ahogyan ez lenni szokott – egy újabb magyar védő hibáját kihasználva – megugrottak a vendégek, s Golicic biztos kézzel fejezte a négy az egy elleni támadást… Majd bő egy perc múlva Sabahudin Kovacevic is betalált, igaz már az üres magyar kapuba, Tolvanen ugyanis mezőnyjátékosért cserébe lehívta Vayt, ám a próbálkozás hat másodperc alatt kudarcba fulladt, s ezzel végleg el is dőlt a mérkőzés.

Melyen a mutatott játék alapján teljesen megérdemelt szlovén siker született, a magyar válogatott megint csak nem tudta legyőzni tétmeccsen a délnyugati szomszédot, s cseppet sem mellékesen csütörtök este a lengyelek ellen azzal a tudattal kell jégre lépnie, hogy egy esetleges újabb kudarccal nagyon nehéz helyzetbe kerül…

Divízió 1-es világbajnokság, Budapest:

Magyarország-Szlovénia 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)

Gól: Sebők (Hári, Wehrs, 26., emberelőny), illetve Magovac (Music, Ograjensek, 7.), Urbas (Golicic, Verlic, 30.), Golicic (Kuralt, 56.), Kovacevic (Kuralt, 57.).

Kiállítások: 12, illetve 14 perc.

További eredmények: Olaszország-Kazahsztán 3-0 (2-0, 1-0, 0-0), Nagy-Britannia- Lengyelország 5-3 (2-1, 0-3, 3-0).

A világbajnokság állása: 1. Kazahsztán 6 (9-4), 2. Olaszország 6 (8-4), 3. Nagy-Britannia 6 (9-10), 3. Szlovénia 3 (7-8), 5. Lengyelország 3 (8-10), 6. Magyarország 3 (4-9).

2018.04.26 00:00

Mindenképpen a csoportkör kapujába lép a Vidi

Publikálás dátuma
2018.08.13 18:37

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A magyar bajnokcsapat kedvező helyzetből várja a Malmö elleni párharc kedd esti, felcsúti visszavágóját a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában.
A hazai futballközeg szeme a MOL Vidi FC-re irányul – s nem csupán azért, mert a székesfehérváriakon kívül egyetlen másik magyar csapat sincs már versenyben a nemzetközi kupaporondon.
A fehérváriak a helyi élvonal képviseletében régen látott lehetőség kapujában állnak, viszonylag ritkán adatik meg ugyanis, hogy NB I-es klub a BL csoportkörének „előszobájában”, a 4. fordulóban, azaz a rájátszásban szerepelhessen. A Vidinek svéd riválisa búcsúztatásával erre lenne alkalma, hasonlóra legutóbb 2010 nyarán volt példa, amikor a Debrecen ki is vívta az őszi szereplés jogát. Ezúttal a Vidi múlt heti, malmői döntetlenje ad okot a bizakodásra, a kinti 1-1 ugyanis az idegenben szerzett gólt előnyben részesítő szabály miatt a magyar aranyérmesnek kedvez.
„Mást nem tudok mondani, mint az eddigi találkozók előtt: nagyon fontos mérkőzés vár ránk” – jelentette ki Marko Nikolic, a Vidi vezetőedzője a hétfői sajtótájékoztatón. – Úgy érzem, hogy a csapatom maximálisan felkészült, ugyanakkor tudjuk, hogy a visszavágón is 100 százalékos koncentrációval kell majd játszanunk. A játékosok jó mentalitással készültek, így ezzel nem is lesz gond. Az elmúlt években csoportkörös tapasztalatokat szerzett a Malmö, úgyhogy az 1-1-es idegenbeli eredmény ellenére egyáltalán nem lefutott a továbbjutás kérdése, nagyon oda kell figyelnünk. Amint korábban is elmondtam, nagy álmunk, hogy minél tovább meneteljünk Európában, egyelőre szép történet számunkra a kontinentális kupaszereplés. Reméljük, hogy ez az álom folytatódhat a visszavágó után is.”
A Vidi „kupakalandja” egyébként akkor sem ér véget, ha a 2015-ben és 2016-ban is főtáblára jutó svédek megfordítják a párharc állását. A párosítás győztesére a BL-rájátszás (és a szintén 1-1-ről folytatódó AEK Athén–Celtic Glasgow összecsapás győztese) vár, a vesztesre pedig az Európa-liga kvalifikációjának 4. fordulója, s várhatóan a dán Midtjylland. Az a csapat, amely a keddi, felcsúti találkozó (20.00, tv: M4 Sport) után győztesen hagyja el a pályát, függetlenül az utolsó BL-selejtező eredményétől garantáltan ott lehet az Európa-liga csoportszakaszában – magyar együttesnek ennél nagyobb motiváció aligha kell az utóbbi évek egyik legfontosabb meccse előtt.

Nem foglalkoznak a gyeppel

A MOL Vidi FC az NB I 4. fordulójában már pénteken letudta a maga bajnokiját, 1-1-re végzett a Debrecennel. A találkozó nem csupán arról marad emlékezetes, hogy a címvédő Tamás Krisztián bombagóljával a rendes játékidő ráadásában mentett pontot, hanem a felcsúti gyepszőnyeg gyalázatos állapotáról is, melyről akkor Marko Nikolic is kinyilvánította a véleményét. A tréner hétfőn a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a „fű olyan lesz, amilyen, nekünk nem a gyeppel, hanem a játékkal kell foglalkozunk. Mindig azokra a dolgokra koncentrálunk, amire hatásunk lehet.”

Folytatódhat a vándorlás

A magyar bajnokcsapat új székesfehérvári arénája még készül, az ideiglenes otthonként szolgáló felcsúti stadion viszont a továbbiakban nem felel meg az európai szövetség előírásainak, ezért amennyiben a Vidi továbbjut a Malmö ellen, a BL rájátszásában már a budapesti Groupama Arénában játszhatná hazai mérkőzését. Amennyiben a fehérváriak az El 4. fordulójában lesznek érdekeltek, a következő hazai selejtezőre még Felcsúton kerülne sor, ám a csoportkör találkozóira (bármelyik sorozatban) biztosan az Üllői úton.

2018.08.13 18:37
Frissítve: 2018.08.13 18:47

Nem adja fel - Usain Bolt Ausztráliában lehet futballista

Publikálás dátuma
2018.08.11 13:00
31 évesen kezdene új karriert
Fotó: AFP/ STEPHANE ALLAMAN
Nem mond le vágyáról, a profi labdarúgó-karrierről a világ leggyorsabb embere, aki talán „a Világ másik végén” kap esélyt nagy célja elérésére.
Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok sprinterként, az atlétika ünnepelt sztárjaként vonult vissza tavaly nyáron. A 31 éves jamaikai azonban a sportolásról nem mondott le, elhatározta, hogy profi labdarúgóként folytatja pályafutását.
Bolt március végén egy hétig Dortmundban edzett, abban bízott, hogy teljesítményével meggyőzi a német együttes vezetőit, és talán lehetőséget kap az első csapatnál is. A nagy álom számára azonban kedvenc klubja, a Manchester United lenne. A német klubnál több zárt kapus tréningen és egy nyilvános gyakorláson vett részt, utóbbin – több mint száz újságíró előtt – az egymás közötti játék során szép gólt is fejelt.
Fizikailag nagyon jó állapotban van, a gyorsasága is megfelelő – mondta Boltról nagy derültséget keltve Peter Stöger, a Borussia akkori vezetőedzője.
„Ügyes srác, jól kezeli a labdát, a passzai is egész jók, de ahhoz, hogy profi futballista legyen több hónap edzésre és komoly egyéni képzésre van szüksége. Egy labdarúgó-mérkőzés egészen más jellegű terhelést jelent, mint a futás, erre fel kell készíteni a szervezetét. Bolt az edzéseken egyszer sem ütközött, cselezni és szerelni sem tud igazán, amíg ezeket a dolgokat nem tanulja meg, nem tudom elképzelni őt komoly csapatnál, hiába rendelkezik fantasztikus fizikai adottságokkal.”
A korábbi sprinter twitter-oldalán többször is félreérthető bejegyzéseket jelentetett meg: idén tavasszal azt írta ki, hogy „leszerződtem egy komoly csapathoz, találjátok ki, melyikhez!” Pár nap múlva kiderült, aláírt egy megállapodást arról, hogy júniusban jótékonysági mérkőzésen a sztárok együttesében lép pályára a Manchester United vegyes csapata ellen az Old Traffordon. A találkozó után a szigetországi sajtó nagyon pozitívan írt Bolt teljesítményéről, de szerződést egyetlen klub sem kínált neki.
Bolt Dél-Afrikába ment, ahol ismét csak edzéslehetőségeket kapott. Profi szerződést azért nem kínáltak neki, ami Dortmundban is a kifogás volt vele szemben: alapdolgokat nem tudott mérkőzés közben megfelelő szinten végrehajtani.
A világklasszis sportoló nem adta fel, július közepe óta Ausztráliában tréningezik: kedden videó üzenetben jelentette be, hogy szerződést írt alá a Central Coast Mariners csapatához. Az ausztrál szövetség pár órával később közleményt adott ki, eszerint Bolt megállapodott a klubbal, hogy határozatlan ideig ott edzhet. Hogy tétmeccsen is pályára léphet-e az együttesben, azt egyelőre nem tudni.
2018.08.11 13:00
Frissítve: 2018.08.11 13:07