Amikor macskacsaládhoz kerül egy kölyökkutya (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.05 19:17

Fotó: /

Egy kiskutya, miután édesanyját elütötte egy autó, egy macskacsaládhoz került. Az anyaállat az első pillanattól kezdve befogadta az kölyköt, aki, mint a Szeretem az állatokat oldalon található felvételen látszik, hamar beilleszkedett a környezetbe.

Szerző
2018.05.05 19:17

511 kullancs szívta egy óriáskígyó vérét Ausztráliában (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.15 09:09

Fotó: Facebook/Gold Coast and Brisbane Snake Catcher/
Több mint ötszáz kullancsot távolítottak el egy óriáskígyóról Ausztráliában, a hüllőt most vérszegénység miatt kezelik az állatorvosok - írta az MTI a BBC alapján.
A Nike nevű szőnyegmintás pitont a múlt héten egy ház úszómedencéjében fogták be a kígyómentők Queensland állam Gold Coast-partszakaszán. Az állat valószínűleg azért csúszott a vízbe, hogy megszabaduljon a parazitáktól - írta a 24.hu. A hüllőt a Currumbin állatkórházba szállították, ahol az orvosok egy több órán át tartó "műtét" során 511 kullancsot szedtek ki a bőréből.
A kórház közleménye szerint a pitont "csúnya fertőzés" és vérszegénység miatt kezelik. A paraziták azt használhatták ki, hogy a fertőzés miatt az óriáskígyó nem mozgott. A nonprofit állatkórház hozzáfűzte, hogy a piton állapota még rossz, de van remény a teljes felgyógyulására. Ha rendbe jön, visszaengedik a vadonba. 
A kórház a Facebook-oldalán köszönte meg az állat nevében a jókívánságokat. 
A kórházban nemrég egy koalabébi testéről több mint száz kullancsot távolítottak el. Egy erszényeseket védő csoport szerint az állatot akkor támadták meg az élősködők, amikor a feltehetően beteg vagy sérült kölyök a földön üldögélt.
2019.01.15 09:09
Frissítve: 2019.01.15 09:56

Felmérik az erdei fülesbaglyokat, bárki segíthet

Publikálás dátuma
2019.01.14 15:57

Fotó: Pixabay/
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít. A megfigyeléseket péntektől hétfőig, akár okostelefonon is el lehet küldeni.
Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja! Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, illetve kuvik és macskabagoly is csatlakozhat - derül ki az egyesület közleményéből.
A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) zsákmányállat-kínálata áll. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a zavartság miatt látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra.
A baglyok veszélyt nem jelentenek az emberekre, jelenlétük gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos. A madarak ugyanis három-hat kisrágcsálót is elfogyasztanak naponta, ami száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva akár ötvenezer mezőgazdasági kertevő egeret és pockot jelent.    
A felmérésről további információ, és az akár okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlap az egyesület honlapján található. 
Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit tőlük átvéve, 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez. A közlemény szerint a telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérésének kettős célja, hogy az egyesület pontosabb információt kapjon a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, feladata másrészt, hogy a lakosság jobban megismerje a madarak viselkedését.
2019.01.14 15:57