Vulkánkitörés Hawaiin, ezreket evakuálnak - videó

Publikálás dátuma
2018.05.05. 10:50
FOTÓ: KEVAN KAMIBAYASHI / US GEOLOGICAL SURVEY / AFP
Újabb földrengéssorozat rázta meg pénteken Hawaii Nagy Szigetét, és az ottani Kilauea vulkán ismét lávát lövell ki, ezúttal már lakott területre is.

A hatóságok már az előző nap figyelmeztették a vulkán közvetlen szomszédságában élőket - mintegy tízezer embert -, hogy ajánlatos elhagyniuk otthonukat, mintegy 1500 ember távozott is, pénteken pedig további százak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése alapján a legerősebb rengés - 6,9-es - helyi idő szerint pénteken 12.32-kor (közép-európai idő szerint szombat hajnali fél kettőkor) történt. A helyi polgári védelem azonban szökőárriadót nem rendelt el. Ezt a rengést egy órával megelőzte egy 5,3-as, és követte másfél órával egy 5,4-es erősségű rengés.

Szerző

Kampányfüggetlen szex

Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:35
TELJES MELLBEDOBÁS Tíz évvel az elnökválasztás előtt történt, ha egyáltalán megtörtént FOTÓ: DENNIS VAN TINE/DPA
Egyre jobban belebonyolódik az amerikai elnök az állítólagos korábbi szeretőjének fizetett hallgatási pénz zavaros ügyébe.

Donald Trump szerint semmi köze nem volt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányhoz annak, hogy nem sokkal a választás előtt az akkori republikánus elnökjelölt személyes ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stephanie Cliffordnak, aki éppen azon volt, hogy a bulvármédiának beszámoljon Trumppal tíz évvel korábban állítólag lezajlott intim légyottjáról. A 2006-os félrelépés – ha megtörtént – időben nem sokkal követte azt, hogy Trump harmadik felesége életet adott közös gyermeküknek.

Clifford, aki Stormy (vagyis: Viharos) Daniels néven figyelemre méltó karriert futott be a pornófilmszakmában, azt állítja: már zsebében volt a megállapodás, miszerint 15 ezer dollárért beszámol a liezonról, amikor megkereste őt Michael Cohen, aki Trump privát jogi ügyeit intézte akkoriban. A hölgy 130 ezer dollárt kapott, cserébe pedig vállalta a némaságot. Most ettől a kötelezettségvállalásától próbál szabadulni, és arra hivatkozik, hogy a megállapodás szerinte semmis, mert nem Trumppal köttetett.

Miután Cifford pontosan arról beszél mostanság a médiában, amiről megígérte, hogy nem fog beszélni, Cohen máris egymillió dollárra perli őt. Azt persze nem tudni, hogy a szexuális kapcsolat létrejöttére vontkozó állításon túl vannak-e olyan pikáns részletek, amelyek még nem váltak nyilvánossá.

Cohen azt mondja, Trump nem tudott arról, hogy ő a kampány finisében fizetett a nőnek – olyasvalaminek a titokban tartásáért, ami Trump állítása szerint meg sem történt. Az elnök ugyanis tagadja az egész affért.

A minap azonban a Fox News hírcsatornának nyilatkozott és hatalmas vihart kavart Rudi Giuliani, New York korábbi polgármestere, a republikánusok egykor szépreményű politikusa, aki most Trump jogi tanácsadó csapatához tartozik. Elmondta azt, hogy Trump utóbbi megtérítette Cohennek a 130 ezer dollárt.

Giuliani úgy látja, semmi rendkívüli nem történt. Az ő értelmezése szerint Trump, a hallatlanul elfoglalt üzletember – más hallatlanul elfoglalt üzletemberekhez hasonlóan – megbízott egy ügyvédet azzal, hogy folyamatosan intézze a felmerülő ügyeit. Akár fizessen is, ha a szükség úgy kívánja, majd elszámolnak. A megbízó nem követ szoros figyelemmel minden apró-cseprő részletkérdést, szeretőt, dollárszázezret. Vagyis – és jogi szempontból ez a lényeges Giuliani előadásában – Trump a hallgatási pénz kifizetésekor, a választási kampány hajrájában semmiről nem tudott, csak jóval később szerzett minderről tudomást, és térítette meg Cohennek a felmerült költségét.

A Fehér Ház nyugati szárnyának tisztviselői irodái alaposan felbolydultak Giuliani nyilatkozata nyomán. Többen megfogalmazták azon véleményüket, hogy a volt New York-i polgármester túlságosan régen nem foglalkozott büntetőjogi kérdésekkel, és most akaratlanul is bajba sodorta az elnököt, amikor elárulta, hogy Trump kifizette Cohennek a 130 ezer dollárt.

Ez ugyanis – ha valakik nagyon akarják – értelmezhető akár úgy is, hogy Cohen 130 ezer dolláros kampányköltséget hitelezett meg Trumpnak. A Hillary Clintonnal való tévévita napjaiban ugyanis Trump elnöki esélyeire nézve katasztrofális következményekkel járt volna Stormy Daniels történetének a publikálása, vagyis a hallgatási pénz kifizetése nem szigorúan magán-, hanem kampányérdekből történt.

Márpedig Trump nem jelentette be, hogy 130 ezer dollár hitelt kapott Cohentől az elnökválasztási kampányra, vagyis Trump esetében mulasztás mutatható ki. Ha nem hangzott volna el Giuliani azon közlése, hogy Trump megtérítette Cohennek a pénzt, akkor nem merült volna fel a kampányhitel kérdése, és a dolog elvben akár beállítható lett volna úgy – bár valójában senki nem hitte volna el –, hogy Cohen valamilyen ügyvédi átalánydíjazás fejében úgymond „kisebb” összegeket megbízója helyett a saját pénztárcája terhére fizetett ki.

Azt az állítást, hogy a hallgatási pénznek semmi köze nem volt a kampányhoz, nagy mértékben hitelteleníti, hogy az állítólagos szexaffér és a kifizetés között egy évtized telt el, addig senkinek nem volt érdekes, hogy kit fektetett vagy nem fektetett le Donald Trump – egészen addig, amíg elnökjelölt nem vált belőle.

Szerző

A csehek is gyártottak novicsokot?

Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:34
A Moszkva-barát Milos Zeman - AFP fotó

Meglepő kijelentéssel állt elő Milos Zeman cseh elnök. Csütörtök este kifejtette, hogy Csehországban kis mennyiségben állítottak elő novicsok nevezetű mérget, amit a tesztelését követően megsemmisítettek. Ezzel a vegyülettel mérgezhették meg a Nagy-Britanniában élő egykori orosz-brit kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát.

A cseh államfő azt közölte, a katonai hírszerzéstől szerezte a méreggel kapcsolatos új információkat. Egy másik cseh hírszerző szolgálat, a BIS ugyanakkor azt közölte, a tesztelésnek alávetett anyag nem a novicsok volt. Zeman állítólag áttanulmányozta a két hazai hírszerzés jelentését, és ennek alapján jutott arra a következtetésre, hogy „nálunk gyártottak ebből a novicsokból, amit aztán teszteltek is, majd megsemmisítették. Képmutatás elkendőzni, hogy ez nem így volt... önbecsapás lenne mást állítani” – véli a cseh elnök. Mint mondta, azt is lehet tudni, hol kísérleteztek a vegyülettel és azt is, hogy mikor. Szakértők szerint a világon igen kevés olyan laboratórium létezik, ahol képesek ilyen anyaggal kísérleteket folytatni.

Nagy-Britannia az orosz titkosszolgálatot vádolta Szkripal és lánya megmérgezésével. A moszkvai külügyminisztérium visszautasította a vádat és jelezte, hogy akár Csehországból is származhatott az az idegméreg, amellyel az angliai Salisburyban megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripalt és lányát. A cseh védelmi tárcavezető, valamint a külügyminiszter is visszautasították a vádakat. Andrej Babis kinevezett kormányfő pedig kijelentette, az oroszok ezzel minden határon túlmentek. Az moszkvai kormányzat emellett azt is közölte, hogy az anyag Szlovákiából vagy Svédországból is származhatott.

Az esetet követően az Egyesült Királyság és 16 további EU-tagállam, - beleértve Magyarországot is - utasított ki területéről orosz diplomatákat. Donald Trump amerikai elnök 60 orosz diplomata kiutasításáról és a seattle-i orosz konzulátus bezárásáról döntött.

Nem kizárt, hogy az oroszbarát Zeman a moszkvai kormányt próbálta jobb színben feltüntetni.

Szerző