Újabb csoportos erőszak Indiában

Indiában továbbra is gyakori a nők elleni erőszak. A rendőrség ezúttal 15 személyt vett őrizetbe, akik a gyanú szerint a Raja Kundra nevű településen csoportosan erőszakoltak meg egy 16 éves kislányt, majd később felgyújtották őt. Öt embernek sikerült elmenekülnie. Egy helyi illetékes szerint a kislány még élt, amikor felgyújtották. Családjának közlése szerint három ittas férfi csütörtökön este rabolta el egy esküvői menetről, majd egy közeli erdőben erőszakolták meg. A kislány apjának kérésére különös büntetéssel, 100 felüléssel, illetve 625 eurós kártérítéssel sújtották a gyanúsítottakat.

Indiában egyes a „bölcsek tanácsához” hasonlítható testületek helyi szinten próbálják kezelni a bűncselekményeket. Egyrészt azért, mert az igazságszolgáltatás malmai az országban is lassan őrölnek, másrészt pedig azért, mert az állami igazságszolgáltatási rendszer meglehetősen drága, sokan ki sem tudnák kifizetni a perköltséget. A helyi, idősekből álló bölcsek tanácsa azonban általában nagy tekintélynek örvend. Az indiai viszonyokra viszont jellemző, hogy miután az apa kezdeményezte a tettesek megbüntetését, többen felháborodásukban behatoltak a házába, a lányt benzinnek öntötték le, majd felgyújtották. A fő gyanúsított továbbra is szökésben van. Az áldozat családját rendőri védelem alá helyezték.

Indiában a hatóságok képtelenek megakadályozni a nők elleni erőszakot. 2012-ben Újdelhiben egy buszban többen megerőszakoltak egy diáklányt. Halála után heteken át tüntettek az országban az erőszak ellen. A kormányzat ennek hatására bejelentette: a jövőben keményebb büntetéssel sújtják a nemi erőszakot elkövetőeket. Az intézkedés azonban nem hozta meg a várt hatást. 2017-ben egy német turistát erőszakoltak meg Dél-Indiában. Az eset Európában is nagy visszhangot keltett.

Szerző
2018.05.08 07:38

„Az idő majdnem lejárt” – Aggódnak a Brexit-megállapodás leszavazása miatt az uniós vezetők

Publikálás dátuma
2019.01.16 07:32

Fotó: AFP/ TAYFUN SALCI / ANADOLU AGENCY
Az Európai Bizottság elnöke arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy a lehető leghamarabb tisztázza szándékait, Donald Tusk pedig a rendezetlen kilépés megemelkedett kockázatára hívta fel a figyelmet. A spanyol külügyminiszter szerint a brit kormányfőnek három napja van, hogy bemutassa „a B-tervet”.
Jean-Claude Juncker az MTI összefoglalója szerint közölte: az EU nem akar rendezetlen Brexitet, de kedd este megnőtt ennek a kockázata. Az Európai Bizottság mindazonáltal folytatja a felkészülést a brit kilépésre – jelentette ki. Juncker hangsúlyozta, hogy a decemberben elfogadott brit kiválási megállapodás tisztességes kompromisszum és a lehető legjobb ajánlat az unió részéről, amely a körülményekhez képest a leginkább csökkenti a Brexit által az európai polgárok és vállalkozások számára okozott károkat.
„Ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk az Egyesült Királyság rendes és szabályos kilépését az Európai Unióból”
– fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.
Közölte, hogy az Európai Bizottság és különösen Michel Barnier uniós brexit-ügyi főtárgyaló időt és erőt fektetett a megállapodás kialakításába, a tárgyalások során az unió nagyfokú találékonyságot és a rugalmasságot mutatott.
„Arra kérem az Egyesült Királyságot, hogy a lehető leghamarabb tisztázza szándékait. Az idő majdnem lejárt”
– fogalmazott Juncker.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyancsak a rendezetlen kilépés megemelkedett kockázatára és pozitív megoldás szükségességére figyelmeztetett kedd esti Twitter-üzenetében.
„Ha a megállapodás lehetetlen, és senki sem akar megállapodás nélküli kiválást, akkor kinek lesz végül bátorsága, hogy kimondja, mi az egyetlen pozitív megoldás?”
– tette fel a kérdést Tusk.
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke eközben azt üzente, hogy a londoni szavazás eredménye „rossz hír”. Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Királyságban élő mintegy 3,6 millió uniós állampolgár és a nagyszámú unióban lakó és dolgozó brit állampolgár sorsa miatt. Charles Michel belga kormányfő kijelentette, hogy a belga kormány biztosítja polgárai jogait és megvédi a vállalkozásokat, konkrét lépéseket tesz és készít elő egy bizonytalan időszakra. Az unióban maradó 27 tagország korábban hangsúlyozta, hogy a megállapodás az egyetlen lehetséges forgatókönyv, most a britek feladata, hogy vállalják a választásuk következményeit – emlékeztetett.
„A labda most még inkább, mint valaha a brit oldalon pattog”
– fogalmazott.
Mark Rutte holland miniszterelnök is sajnálatát fejezte ki, de – mint Twitter-üzenetében írta – tiszteletben tartja a szavazás eredményét. Szerinte a megállapodás visszautasítása nem jelent automatikusan rendezetlen kiválást. Közölte, hogy Hollandia és az EU továbbra is a jelenlegi megállapodást támogatja, de minden lehetséges forgatókönyvre felkészül. Az Egyesült Királyság feladata eldönteni, hogy melyik utat választja – tette hozzá Rutte.

A 27-ek egységes fellépését sürgeti a román uniós elnökség

George Ciamba román európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a román uniós elnökség higgadtságra int és a 27-ek egységes fellépését szorgalmazza. Szerinte a döntésre számítani lehetett, legfeljebb az elutasításnak a vártnál „rosszabb aránya” keltett meglepetést. A román uniós elnökség lebonyolításáért felelős miniszter rámutatott, hogy a következő lépéseket a brit kormánynak és Thereza Maynek kell megtennie. Románia uniós elnökként a 27 uniós tagállam egységének kifejezését szorgalmazza. Ciamba szerint az uniós és nemzeti szintű szabályozás terén is folytatódnak az előkészületek a „legrosszabb forgatókönyv” esetére, de úgy vélekedett: nem kell félelmet kelteni az emberekben, még nem vált bizonyossá, hogy az Egyesült Királyság uniós tagsága megállapodás nélkül fog megszűnni. Emlékeztetett: a brit külügyminiszter azt ígérte, hogy az Egyesült Királyságban élő európai uniós állampolgároknak egy rendezetlen kilépés esetén is ugyanazon jogokat biztosítják, mint amit a Brexit feltételrendszeréről szóló – a londoni alsóház által most elvetett – megállapodás tartalmazott.

Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása a lehető legrosszabb megoldás.
„Ez egy keserű nap Európának”
– írta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a Twitteren.
Hozzátette: „mi felkészültünk, de egy rendezetlen Brexit valamennyi lehetőség közöl a legrosszabb, az EU-nak is, de különösen Nagy-Britanniának”. A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer a Twitteren ugyancsak azt írta, hogy a rendezetlen kiválás a legrosszabb az összes lehetőség közül. Német hírportálok beszámolói szerint egy berlini pártrendezvényen mondott beszédében azt is közölte, hogy van még idő a rendezetlen Brexit elhárításához, és most az a legfontosabb, hogy mindenki „őrizze meg a nyugalmát”.
Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt eközben a brit polgárok akaratának tiszteletben tartását szorgalmazta. Ettore Lichere, az M5S politikusa, a római szenátus külügyi bizottságának elnöke úgy nyilatkozott: a britek a 2016-os referendummal a Brexit mellett döntöttek és a „népakaratot” tiszteletben kell tartani. Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, volt olasz kormányfő pedig közösségi oldalára azt írta, a „Brexit katasztrófa és senki sem tudja, hogyan lábaljon ki belőle”. Renzi hozzátette:
„nem éri meg kilépni az EU-ból (..) eddig az Egyesült Királyság szárnyalt, most az összeomlás jeleit mutatja”.
Osvaldo Napoli, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa, az olasz parlament külügyi bizottsága tagja szerint a brit alsóház mostani döntése kihat az európai parlamenti szavazásra is, hiszen addig nehezen lehet új Brexit-megállapodást kidolgozni.
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök úgy fogalmazott: „a megállapodás a lehető legjobb, egy nem rendezett kilépés az EU számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne”. Mint írta, Spanyolország erre az esetre készenléti intézkedéseken dolgozik, prioritásként kezelve az állampolgárok jogait. Josep Borrell spanyol külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a negatív eredményre lehetett számítani, de arra nem, hogy ilyen nagy lesz a különbség az elutasító és a támogató voksok között. Hozzátette: a brit kormányfőnek három napja van, hogy bemutassa „a B-tervet”. A képviselők álláspontja szerinte „elég világos”, mivel több mint a kétszer annyian utasították el a javaslatot, mint ahányan támogatták, annak ellenére, hogy ismerik a lehetőségeket és a figyelmeztetéseket.      
Eközben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a megállapodás nélküli Brexit rossz megoldás lenne az Egyesült Királyság számára, valamint az Európai Unió (EU) szempontjából is.
„Uniós partnereinkkel együtt viszonyulunk majd az ügyben teendő új brit javaslatokhoz”
– közölte a lengyel miniszterelnök.
Hozzátette: „Megteszünk mindent, hogy állampolgáraink és cégeink számára lehető legtöbb kiszámíthatóságot és biztonságot szavatoljunk”. Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes pedig közölte: a brit kormánynak a további cselekvés tervét kellene bemutatnia az elveszített parlamenti szavazás után. „Várunk az új brit javaslotokra” – szögezte le. Hozzáfűzte: Varsó együttműködik majd az uniós partnerekkel a leendő brit javaslatokra reagáló „részletes és minél konstruktívabb” állásfoglalás előkészítésében. Leszögezte, hogy bár a lengyel kormány nem kívánja a megállapodás nélküli Brexitet, intenzíven készül erre az eshetőségre is.

Londonnak „csodatevő államférfira” volna szüksége

„A brit olyan nemzet, amelynek elkeseredetten szüksége van egy vezetőre” – ezzel a címmel közölt kommentárt internetes oldalán a New York Times című lap a kedd esti brit parlamenti szavazásról. A lap történelmi jelentőségűnek nevezte a szavazást, és úgy vélte, hogy Londonnak „csodatevő államférfira” volna szüksége. „De sajnos Theresa Maye és Jeremy Corbynja van” – írta a Times publicistája, Jenni Russell. A szerző Nicholas Soames brit konzervatív politikusra, Winston Churchill unokájára hivatkozott, aki idézte nagyapja egyik kedvenc és gyakran idézett költőjének, Edwin J. Millikennek a szavait: „Ki a felelős a zörgő vonatért? A tengelyek recsegnek és a kapcsolók feszülnek. Az iram felhevült, a csúcshoz közeli, a mozdonyvezető süket, és a vonatfütty hiába sivít az éjszakába. Ki a felelős a zörgő vonatért?”. „Ezt senki nem tudja” – válaszolta meg a kérdést a publicista, hozzátéve, hogy a londoni kormány, a parlament, a politikai pártok és az egész ország reménytelenül kettészakadt a Brexit megvalósításának ügyében. „A brit politika világa felrobbant – és hasonlóképen felrobbantak a politika normái is” – állapította meg Jenni Russell. A véleményíró felhívta a figyelmet arra: hasonló vereség esetén egy miniszterelnöktől azt várják, hogy lemondjon, de – tette hozzá – senki nem számít arra, hogy Theresa May a héten benyújtja a lemondását, annál is kevésbé, mert már a szavazást megelőzően közölte, hogy az eredménytől függetlenül mindenképpen posztján marad. Izraelben a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás kudarcánál sokkal nagyobb figyelmet kapott a médiában a szerdára jósolt jeruzsálemi hóesés, és általában a nagyobb hírügynökségek cikkeit vették át a lapok. Kivételt jelentett Ansel Pfefernek a Háárec című újságban megjelent elemzése, amely szerint valószínű, hogy a parlamenti szavazás kudarca után meghosszabbítják a Brexit eredetileg március 29-ig meghatározott időpontját, mert szinte senkinek sem áll érdekében a megegyezés nélküli brit távozás az Európai Unióból. A szerző szerint ez ugyanis azt jelentené, hogy élelmiszert és gyógyszert sem tudnának a britek venni, sőt, még a pilóták sem tudnák, hogy miként irányítsák repülőgépeiket a nemzetközi egyezmények nélkül. Pfefer szerint mindkét nagy párt vezetője kudarcot vallott, ami pártoktól független parlamenti egyezséghez vezethet egy enyhébb kilépésről, vagy akár egy megismételt népszavazásról, s egyre nő annak az esélye, hogy mivel nem képesek megegyezéssel kilépni, sehogy sem fognak távozni az EU-ból.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök nem kíván lemondani, viszont az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be kormánya ellen, és ezt az alsóház már szerdán tárgyalja is. May a voksolás után kijelentette: bízik abban, hogy kormánya bizalmat kap, és ezután megkezdi egyeztetéseit az alsóházi képviselőkkel a megállapodásról. Londoni elemzői vélemények szerint még mindig annak van a legnagyobb esélye, hogy a kilépési megállapodást valamilyen formában a parlament később elfogadja.
2019.01.16 07:32

Oroszbarát támadók Kárpátalján: megkukult a külügyminisztérium

Publikálás dátuma
2019.01.16 07:30

Fotó: MTI/ Nemes János
Amióta kiderült, hogy egy putyinista állhat az ungvári gyújtogatás hátterében, a magyar kormányt kevésbé aggasztja az eset.
Nem hajlandó kommentálni a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium azt, hogy egy krakkói bírósági tárgyaláson elhangzott: Manuel Ochsenreiter putyinista, szélsőjobboldali német újságíró rendelte meg és pénzelte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának tavaly februári felgyújtását. A lengyel hatóságok három ismert, szélsőjobboldali, oroszbarát lengyel aktivistát gyanúsítottak meg a támadással. Közülük a Szabad Európa Rádió információi szerint Michal Prokopowicz vallotta be a bíróságon, hogy a német újságírótól kapták a parancsot és a pénzt az akcióra. A három férfit hetekkel az ungvári gyújtogatás után vették őrizetbe Lengyelországban. Az eset kapcsán Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke közölte: az ügyben tájékoztatást kérnek az Információs Hivataltól (IH). A külügy nem mindig volt olyan hallgatag az ügyben, mint most. A gyújtogatás után bekérették az ukrán nagykövetet, majd a tárca közleményében Ukrajnára mutogatott, mondván az országban előretörőben vannak a politikai szélsőségek. A minisztérium most viszont egyetlen kérdésünkre sem válaszolt, így arra sem, hogy a magyarellenes provokáció kapcsán kértek-e bármilyen magyarázatot Oroszországtól.
A 43 éves, bevándorlásellenes Ochsenreiter a német AfD párt volt tanácsadója. Sajtóhírek szerint szoros kapcsolatot ápol a Kremllel, és rendszeresen szerepel az orosz propagandamédiumokban. A lengyel sajtó, így a Tvp.info szerint a lengyel hatóságok egyenesen azt gyanítják, hogy az orosz titkosszolgálat állt az ungvári akció mögött. A cél az lehetett, hogy a támadást az ukrán szélsőségesekre fogják, tovább mérgesítve a Budapest és Kijev közötti, az ukrán nyelvtörvény miatt amúgy is feszült viszonyt.
Kőszeghy Elemér, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője – aki a támadás idején éppen Ungváron volt – úgy emlékezett vissza: ha volt is szándék a magyar-ukrán kapcsolat elmérgesítésére, a tavalyi támadás éppenséggel az ellenkezőjét váltotta ki, a gyújtogatás után a helyi szláv lakosság szolidaritást vállalt a megtámadott magyar közösséggel. A lengyel támadók a neonáci szimbólum 88-as számot festették fel a központ falára, hogy ukrán szélsőjobboldaliakra tereljék a gyanút. Azonban az amatőr elkövetők pillanatok alatt lebuktak: saját nevükön lépték át az ukrán határt, helyi benzinkúton vették meg a Molotov-koktél gyújtóanyagát, közös szállodában laktak, végül hazafele menet az egyikük nagyobb mennyiségű ukrán cigarettát vásárolt, ami után a határon kénytelen volt vámot fizetni, így nyoma maradt az utazásuknak, a lengyel elhárítás pedig pillanatok alatt lefülelte őket.
2019.01.16 07:30
Frissítve: 2019.01.16 07:30