Hercegi esküvő - Mindenki potenciális terrorista

Publikálás dátuma
2018.05.08. 07:37
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas
Sok rajongó várja világszerte, hogy a hercegi pár május 19-én végre kimondja a boldogító igent. A biztonsági erők számára azonban az lehet az év legizzasztóbb napja.

Nem túlzás, hogy Henrik herceg és jegyese, Meghan Markle esküvője az év talán legjobban várt társasági eseménye. Hasonló érdeklődést utoljára akkor lehetett tapasztalni, amikor Henrik édesanyja, Diana walesi hercegné és Károly herceg 1981-ben egybekeltek.

Az elmúlt három évtizedben azonban sok minden változott, így az egyik nagy különbség a két esküvő között a komoly – és igen valós – terrorveszély. A brit rendőrség már jó előre figyelmeztette a közvéleményt, hogy a nagy napon mindenkire potenciális terroristaként, veszélyforrásként tekintenek majd. Ez komoly kihívás, tekintve, hogy – a Reuters hírügynökség beszámolója szerint – több mint százezer, zászlólengető, éljenző ember fogadja majd a boldog párt az utcán.

„Ez óriási feladat. Lehetetlen átkutatni azt a több tízezer embert, akik az utcán fognak várakozni. Bárki lehet terrorista. Még az is, aki betegesen rajong a királyi családért. Márpedig belőlük igen sok van. Aztán ott vannak azok is, akik figyelemre vágynak… a tömegben állók mind potenciális terroristák” – sorolta a veszélyforrásokat Bob Broadhurst, a rendőrség egykori tagja, aki Harry bátyja, Vilmos herceg és Kate Middleton hét évvel ezelőtti esküvőjének egyik biztonsági felelőse volt.

Az esküvő kevesebb mint két hét múlva lesz a Londontól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő városkában, Windsorban. A ceremóniát a kastályban található Szent György-kápolnában celebrálják majd.

Alig két héttel a nagy esemény előtt már a csatornafedeleket is megvizsgálják Windsorban és a következő napokban tovább szigorítják a biztonságot Fotó: AFP/Geoff Pugh

Alig két héttel a nagy esemény előtt már a csatornafedeleket is megvizsgálják Windsorban és a következő napokban tovább szigorítják a biztonságot Fotó: AFP/Geoff Pugh

Az egyébként igen nyugodt és csöndes városka élete jóval az esküvő előtt felbolydult. Az ott élők már áprilisban megfigyelhették, hogy több a rendőr, fegyveresek járőröznek az utcákon, olykor hű társaikkal, a rendőrségi ebekkel. Az esküvő napján még több egyenruhás lesz, így azoknak, akiknek nincs halaszthatatlan dolguk Windsorban, vagy nem a ceremóniára mennek, érdemes lesz elkerülni a várost. A gépkocsival vagy vonattal érkezőket ugyanis szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd május 19-én. Egy rendőrségi közlemény szerint minden „gyanús csomagot, amely veszélyt jelenthet, azonnal eltávolítanak”.

Bob Broadhurst – aki a 2012-es londoni olimpia idején, és Károly herceg második esküvőjén is biztonsági felelős volt – arról is beszélt, hogy bár a rendőrök embert próbáló feladat előtt állnak, ügyelniük kell, hogy a biztonsági intézkedések semmi esetre se befolyásolják az esemény menetét. Úgy kell felelniük a pár, a vendégek, és az emberek biztonságáért, hogy szinte láthatatlanok. „Úgy kell biztosítani az esküvőt, hogy az közben egy örömteli esemény maradjon, s a pár, a vendégek és a látogatók is boldogok legyenek” – mondta a szakértő.

Nagy-Britanniában „komoly” szintű a terrorveszély, ami azt jelenti, hogy bármikor előfordulhat egy támadás. Az elmúlt évben öt olyan esemény volt, amelyet később terrorcselekménynek minősítettek. Ezekben összesen 36 személy vesztette életét. A merényletek többsége gázolás volt, két alkalommal pedig késes támadás. Broadhurst szerint ezek a fajta, „könnyen” kivitelezhető, nem túl költséges akciók sokkal komolyabb veszélyt jelentenek, mint a régebbi, „klasszikus” – így például pokolgépes – terrorista merényletek.

A veszély ellenére azonban a veterán biztonsági szakértő szerint nincs ok a pánikra. „A biztonsági készültség miatt erősen kétlem, hogy az esküvő célpont lesz. De ugyanakkor ott van a windsori városközpont, és London belvárosa. Azt semmiképp sem szeretnénk, hogy míg Windsorban ünnepelnek, addig Londonban merényletet kövessenek el” - hívta fel a figyelmet Broadhurst.

Szerző

Folytatódik a katalán szappanopera

Publikálás dátuma
2018.05.08. 07:32
Megannyi kétes lépése ellenére nem ábrándultak ki honfitársai a volt vezetőből Fotó: AFP/Odd Andersen
Pártja továbbra is kiáll a több mint fél éve bujkáló Carles Puigdemont egykori katalán vezető mellett. Az elhúzódó krízis a többi autonóm régió gazdaságára is súlyos hatással lehet.

A jelek nem sikerült kiábrándítania a pártja tagjait Carles Puigdemontnak, a Junt per Catalunya (JuntsxCat) ugyanis ismét azt szeretné, ha a jelenleg berlini „önkéntes száműzetésben” élő politikus lenne a katalán régió vezetője. Az El País spanyol napilap információi szerint szeretnék, ha ez legkésőbb jövő hét hétfőn valósággá válna. Eduard Pujol, a párt szóvivője szerint ezzel a döntéssel hűek lennének a december 21-i előrehozott regionális voksolás eredményéhez, hiszen ezen a függetlenségpárti erők kerültek fölénybe.

Puigdemontot a függetlenségi mozgalomban betöltött szerepe miatt Spanyolországban és egész Európában – egyebek között – zendülés, lázadás és hűtlen kezelés miatt körözik. A több évtizedes börtönbüntetés elkerülése érdekében először Belgiumba utazott, majd európai utazásai közben végül március 25-én, Németországban kapta el a rendőrség, jelenleg itt várja, hogy kiadják-e Spanyolországnak. Párttársai azonban nem menekülésként értékelik, hogy más függetlenségpárti politikusokkal ellentétben börtön helyett az emigrációt választotta. Noha a jelenlegi helyzet kialakulásában ő is jelentős szerepet játszott – akárcsak a madridi vezetés – úgy vélik, Puigdemont a legalkalmasabb arra, hogy vezesse a régiót, ahol a tavaly decemberi előrehozott választások óta nem sikerült vezetőt választani. Ennek érdekében a függetlenségpárti többségű parlament pénteken elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a régió elnökjelöltjét annak távollétében is megválaszthassák. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Puigdemont – Berlinből – előterjesztheti a programját, s a katalán törvényhozásban voksolhatnak a személyéről akkor is, ha nincs jelen. Ez ideális megoldás lenne Puigdemontnak. Bár korábban azt ígérte, hogy hazatér, amennyiben a decemberi regionális választást a függetlenségpárti erők nyerik, később azt bizonygatta, hogy a távolból is lehet vezetni egy régiót.

A törvénymódosítás a várakozásoknak megfelelően nagy felháborodás követte, a madridi központi kormány jelezte, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon. A katalán parlament egységpárti képviselői sürgették a függetlenségpártiakat, hogy olyan személyt jelöljenek, aki „törvényes” módon lehet elnök, s a megválasztása keresztülvihető. A szocialisták szerint Puigdemont jelölése nem más, mint „időhúzás”, hiszen aligha lehet keresztülvinni a gyakorlatban. Válaszként csupán annyi érkezett a JuntsxCat részéről, hogy ha most nem is sikerül végigvinni az elképzelésüket, később biztosan diadalt aratnak.

Márpedig az idő nagyon szorítja a függetlenségpártiakat. Az elkövetkező hetek döntő jelentőségűek lesznek. Amennyiben nem sikerül május 22-én vezetőt választani, feloszlatják a parlamentet, és új választásokat írnak ki. Katalóniában a decemberi választások óta négy sikertelen próbálkozáson vannak túl. Az elhúzódó válság nem csupán a katalánoknak vagy a madridi vezetésnek rossz hír, hanem a többi autonóm régiónak is. A kormányzó Néppárt (PP) és a szocialisták (PSOE) regionális vezetői is sürgetik Mariano Rajoy kormányfőt, hogy ne várja meg, míg Katalóniában új kormány alakul, hanem mihamarabb dolgozzák ki az autonóm régiók új finanszírozási modelljét. Hétfői sajtóértesülések szerint az ország többi részén már igen türelmetlenek, és szeretnék, ha a miniszterelnök végre megkezdené a tárgyalásokat velük, és prezentálná az elképzeléseit, hiszen a katalán függetlenségpártiak jó előre jelezték, hogy semmiképp sem hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni. A finanszírozási rendszer reformja 2014 óta húzódik, és Rajoy korábban azt ígérte, hogy ebben a hónapban megkezdődnek a tárgyalások, amire szakértők szerint különösen az oktatás és az egészségügy fejlesztése miatt van nagy szükség.

Inog Netanjahu kormánykoalíciója

Publikálás dátuma
2018.05.08. 07:31
Netanjahu mindenáron elkerülné egy előre hozott parlamenti választás kiírását Fotó: AFP/Menahem Kahana
Az izraeli liberális demokrácia bástyájának tartott Legfelsőbb Bíróság jogkörét korlátozná a Benjamin Netanjahu miniszterelnök mögött álló koalíció.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság (LB) jogkörének megnyirbálását ellenzi a Mose Kahlon pénzügyminiszter vezette Kulanu párt, amely nélkül nincs meg a kormányzáshoz szükséges többsége Benjamin Natanjahunak. A kabinet már többször bírálta a LB-t, amely szerintük túl széles jogkörökkel rendelkezik, holott az Izraeli Demokrácia Intézet szerint 1992 és 2017 között a testület összesen 18 törvényt nyilvánított érvénytelennek – ami más demokráciákhoz képest valójában alacsony közbelépési arányt jelent, hangsúlyozza az izraeli média.

A Jogalkotási Miniszteri Bizottság 11 tagja rábólintott a tervezetre, amely lehetővé tenné a 120 tagú knesszet számára, hogy a LB által már elutasított törvényeket is egyszerű, 61-es többséggel megszavazzák.

A helyzet kényességét jelzi, hogy maga Netanjahu is a szavazás elhalasztását kérte, a tanács ennek ellenére döntött így. A jobbközép Kulanu párt, - amelynek 10 képviselője nélkül nincs koalíciós többség, - a jogállamiság aláaknázását, egyben a koalíciós szerződés megsértését látja a tervezetben. A vasárnapi döntés is Mose Kahlon pártelnök, pénzügyminiszter távollétében született. A knesszet tervek szerint szerdán már napirendre tűzi a kérdést. Az indítványt prioritásként kezelik a nacionalista pártok az illegális afrikai bevándorlók sorsa miatt. Ahhoz azonban, hogy ki tudják toloncolni a menedékkérőket, először a knesszetnek el kell fogadnia egy, az alkotmánybíróságként is működő LB döntését felülíró jogszabályt. A testület ugyanis felfüggesztette a kitoloncolás végrehajtását, tavaly augusztusban pedig úgy döntött, hogy Izrael nem állíthatja elő 60 napnál hosszabb időre azokat az illegális bevándorlókat és a menedékkérőket, akik megtagadják a külföldre távozást. Ezzel a kormányzati menekültpolitika megváltoztatására kényszerítették a Netanjahu-kabinetet.

A 15 tagú Legfelsőbb Bíróságot a liberális demokrácia bástyájának tekintik, és épp ezt kifogásolja Ajelet Saked igazságügyi miniszter, aki a testület összetételét is megváltoztatná, arra hivatkozva, hogy a konzervatív izraelieknek reprezentatívabb képviseletre van szükségük.

Az izraeli koalíció enélkül sem igazán stabil. Márciusban épp hogy túléltek egy válságot. Akkor is Kahlon adott ultimátumot a kabinetnek, hogy ha két héten belül nem szavazzák meg a 2019-es költségvetést, pártja kilép a koalícióból. A viszályt az okozta, hogy közben a Jahadut Hatora ortodox párt a büdzsé megszavazását a kötelező katonai szolgálatra vonatkozó törvényjavaslatuk elfogadásához kötötte. Az ortodoxok mentességet akarnak a katonai szolgálat alól tagjaik számára. Csakhogy mindkét formációra szükség van a kormány életben tartásához. Ez esetben is a Legfelsőbb Bíróság a „ludas”, mert 2017-ben eltörölte a vallásos tanuló ultraortodox férfiakat katonai szolgálat alól mentesítő törvényt, arra hivatkozva, hogy az sérti a törvény előtti egyenlőség elvét. Ebben a kérdésben viszont elsősorban a volt külügy-, jelenleg védelmi miniszter Avigdor Liberman és világi radikális pártja, a Jiszráel Beitenu a szószóló évek óta. Amennyiben az ultraortodoxok kérése teljesülne, nemcsak a Kahlon, hanem Lieberman pártja is kilépne a koalícióból.

Egyes vélemények szerint Netanjahunak nem lenne kedve ellenére egy előrehozott választás, márcsak azért sem, mert az ügyészség több, őt és családját is érintő ügyben vizsgálódik. Előrehozott választáson most még nyerhetne pártja, a Likud, mégha nem is tudna önmagában kormányt alakítani, ami már nem lehetséges, ha benyújtják ellene a vádiratot.

Már szerelik a jelzőtáblákat
Angol, héber és arab nyelvű, az amerikai nagykövetséget jelző táblákat kezdtek szerelni tegnap Dél-Jeruzsálemben. A külképviseletet május 14-én nyitják meg hivatalosan a vitatott státusú városban, közölte tegnap az ynetnews.

Szerző