Hadházy: A kormány már csak a néptől fél

Publikálás dátuma
2018.05.08 16:09
Hadházy Ákos a május 8-i kormányellenes tüntetésen. Forrás: Népszava/Koncz Tamás
Az Orbán-kabinet választások útján sem leváltható: ahhoz, hogy változzon valami, a lakosság külső nyomására lesz szükség. Hadházy Ákos LMP-s politikus a keddi kormányellenes tüntetésen nyilatkozott lapunknak.

– Részt vesz a parlament alakuló ülésén, leteszi az esküt?

– Nem, nem most teszem le. Ebben van némi önzés is, hiszen így legalább nem kell Farkas Flóriánnal – egy köztörvényes bűnözővel  – és a miniszterelnökkel együtt részt vennem az eseményen. A másik okom, hogy valamilyen formát kellett találnom a tiltakozásnak; ez a parlament nem nevezhető legitimnek, jobban örültem volna, ha ma egyetlen ellenzéki képviselő sem jött volna el az alakuló ülésre. Később én is esküt teszek, de igyekszem úgy dolgozni, hogy azzal ne legitimáljam a fennálló hatalmat.

– A kormányellenes tüntetés résztvevői viszont arról beszélnek, hogy aki ellenzékiként beül a parlamentbe, az a Fidesz-KDNP kollaboránsa lesz.

– A kételyek jogosak. A dilemma ugye az, hogy bármilyen jól végzi dolgát egy ellenzéki parlamenti képviselő, azzal mintegy törvényes keretet ad a kormánypárt munkájának. Ráadásul, választásokkal valószínűleg már nem lehet megbuktatni a jelenlegi rendszert, a kormány pedig a jelek szerint igazságszolgáltatás és a szabad sajtó maradékának bedarálására készülhet. Abban, hogy ez így alakult, az ellenzéki pártoknak is nagy szerepe van. Mindezzel együtt én kész vagyok az eskütételre, és meg is fogom indokolni döntésemet.

– Magyarán, most indokokat keres a mandátum felvételéhez?

– Az okaim eddig is megvoltak, de csak később beszélek róluk.

– Hogyan képzeli a folytatást? Számíthatunk újabb korrupciós botrányok feltárására?

– Igyekezni fogok, a szándék és az eszközök mindenesetre megvannak a tényfeltáró munkához. A gépemen most is sok korrupciógyanús eset anyagait tárolom – egészen elképesztő, hogy rögtön a választások után újra belekezdtek a lopásba, ráadásul ugyanolyan módszerekkel zajlik minden, mint korábban.

– Mit tehet, tehetnek a kormányzati kétharmad túlsúlyával szemben?

– Ha az ellenzék képes a valódi együttműködésre, az jelenthet némi reményt, de ehhez komoly külső nyomásra, a választók, a polgárok figyelmeztetésére is szükség lesz. Ott tartunk, hogy számos dolgot már csak a nép kényszeríthet ki a kabinettől, a parlamenti pártok nem: például az állami propaganda megszüntetését, vagy azt, hogy a kormánytól független korrupció ellenes szervezet álljon fel; sőt, a jelek szerint külső kényszer kell az ellenzék megújulásához is.

– A korábbi hírekkel ellentétben nem volt kordon a parlament körül, annál több viszont a rendőr a Kossuth téren. 

– Ügyes trükk, hiszen a rendőrsorfalat nem lehet lebontani (korábban a Jobbik parlamenti képviselői ígértek be kordonbontást – a szerk.). A rendőrök ugyanakkor tisztelegnek a a politikusoknak, az embereket pedig nem engedik be a térre. Ez is jól mutatja szerintem, hogy a kormány fél a magyar néptől, de az ellenzéket nem tekinti ellenfélnek.

– Az előbb tárgyalt a Koppány otthonvédő csoport egyik aktivistájával, aki egy devizahiteles család hajnali kilakoltatásáról számolt be. Mit tehetnek a devizaadósok védelmében?

– A tömeges kilakoltatások megakadályozása lenne most ellenzék egyik fő feladata, de erre nem megoldás a századik beadott, majd elkaszált törvényjavaslat, a parlamenti felszólalások sora. Itt is számítunk a lakosság támogatására, akcióira.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző