Glioblasztóma - Agytumort okozhat a mobiltelefon?

Publikálás dátuma
2018.05.09 07:17
Egyelőre folyik a szakértők vitája, hogy érdemes-e tartani a telefonoktól
Fotó: /

Angliában 1995 és 2015 között duplájára emelkedett a glioblasztómás esetek száma: 100 ezer ember között 20 éve 2,4 megbetegedés volt, napjainkban öt - tették közzé egy tanulmányban szigetországi tudósok. Szerintük ez kapcsolatban lehet a mobiltelefon használatával. A glioblasztóma az egyik legagresszívabb rákféle, az agyban alakul ki, megelőzni nem lehet, mert nem ismerjük a kiváltó okait. Az angliai felmérés csak magára a betegség előfordulására vonatkozott, a direkt kiváltó okokat nem vizsgálták, de a kutatók rámutattak néhány életviteli tényezőre, amelyek elősegíthetik a betegség kialakulását. Alasdair Philips, a tanulmány vezető szerzője szerint a „mobiltelefon valóban az egyik legvalószínűbb kiváltó ok, ezt azt támasztja alá, hogy sokszor a fül melletti területen, a halántéklebenyben és a homloklebenyben jelenik meg a tumor". Ez a rákfajta azonban igen ritka, és ha a telefonozás szerepet is játszhat a kialakulásában, a személyes kockázat igen alacsony. Más tudósok tagadják, hogy a telefon alacsony szintű sugárzása okozhat rákot, a használat sokszorosan növekedett, a megbetegedések száma azonban kisebb mértékben. CT készülékek röntgen sugárzását, a levegőszennyezést, az atomkísérletek maradványsugárzását vetik fel okként.

Szerző
2018.05.09 07:17

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14