Hazai kincseink - A Csörgő-völgy erdőrezervátum (fotó)

Publikálás dátuma
2018.05.09. 10:31

Komka Péter, az MTI fotósa készítette a felvételt a foltos szalamandráról (Salamandra salamandra) a Csörgő-völgy erdőrezervátumban Mátraszentimre közelében 2018. május 8-án. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő védett erdőterületen minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek annak érdekében, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak, és azok megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak.

Szerző

A történelem vizsgával folytatódott az érettségi

Publikálás dátuma
2018.05.09. 10:09
Illusztráció: MTI/Máthé Zoltán
A történelem írásbelikkel folytatódtak ma az érettségi vizsgák a középiskolákban.

Az ipari forradalomról és a nyilasok uralmáról szóló esszéfeladatot választhatta a történelemből középszinten érettségizők többsége - legalábbis erről számoltak be az Eduline-nak nyilatkozó diákok, és ez a véleménye az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium szaktanárának is.

(Az első ipari forradalomról, a KGST-országokról, háromszáz évvel ezelőtti etnikai változásokról és a nyilasuralomról is írhattak esszét a diákok a középszintű töriérettségi második részében.)

Szabó Roland, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyar-történelem szakos tanára, az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének megbízott oktatója szerint a gazdasági és etnikai váltazásokat és folyamatokat tárgyaló témák kevésbé népszerűek, mivel kevesebb a jól megjegyezhető történeti tényanyag. „A rövid esszék közül az ipari forradalomra vonatkozó feladat valószínűleg népszerűbb lesz, ám itt is fontos annak a fölismerése, hogy alapvetően az ipari fejlődés következményeiről kellett írni. A hosszú esszék közül biztos vagyok benne, hogy a nyilasuralom lesz a népszerűbb. Több tényanyag és a viszonylag átfogóbb források miatt” – magyarázta.

Az Eduline-nak nyilatkozó diákok is ezeket az esszéfeladatokat választották. „Az ipari forradalomról szóló feladatot a források használatával és az atlasszal könnyebben meg lehetett oldani” – mondta Réka, aki az egyik budapesti gimnáziumban végez idén.

Szerző
Frissítve: 2018.05.09. 13:49

A németek nem akartak Pétervár ellen menni

Publikálás dátuma
2018.05.09. 10:07

A hadügyminisztérium képviselője, egy kérdésre válaszolva, vajon a német csapatok valóban Pétervár ellen nyomulnak-e elő, kijelentette, hogy a legfelsőbb hadvezetőség erről semmit nem tud.

(Berlin, május 8. — „M. T. I") A birodalmi gyűlés főbizottságában a keleti kérdés további tárgyalásánál Wiesberger tábornok, a hadügyminisztérium képviselője, egy kérdésre válaszolva, vajon a német csapatok valóban Pétervár ellen nyomulnak-e elő, kijelentette, hogy a legfelsőbb hadvezetőség erről semmit nem tud.

Noske képviselő (szociáldemokrata) annak megakadályozását kéri, hogy a német csapatok valahogyan harcba keveredjenek az oroszokkal. A kormány Estlandra és Livlandra vonatkozó ünnepélyes nyilatkozatait nem tartja be. Az ottani lakosság többségével szemben erőszakot követnek el. A szónok ezután az ukrán ügyekbe való beavatkozás ellen beszél. Az ukrán rendcsinálási politikát, amely Oroszországba is átnyúlik, bizalmatlansággal kell tekinteni. Egyebek között megemlíti, hogy osztrák üzérek szabadon vásárolhatnak gabonát Ukrajnában. Braun államtitkár erre azt válaszolja, hogy azt az élelmiszermennyiséget, amely a határon át Ausztriába megy, az osztrák részbe beszámítják.

Erzberger képviselő (centrum) szemére veti a kormánynak, hogy nincs szilárd terve és szilárd célja. A nyugati sikerekkel együtt szemlátomást változtatta nézeteit.

Népszava 1918. május 9.

Szerző