"Büntethető alakok" - Kijelentése miatt bírságolták a román államfőt

Publikálás dátuma
2018.05.09. 16:55
Klaus Iohannis román államfő. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Kétezer lejre - 136 ezer forintnak megfelelő összegre - bírságolta szerdán a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Klaus Johannist - számol be a maszol.ro. A román államfő politikusokra utalva - szabad fordításban - a „büntethető alakok” kifejezést használta egy sajtónyilatkozatában.

Klaus Johannist februárban panaszolta be a Lumea Justiției (Az igazságügy világa) nevű, többnyire igazságügyi témákkal foglalkozó portál. Beadványukban idézték az államfőt, aki egyebek mellett azt mondta a korrupcióellenes ügyészséget kritizáló politikusokról: „néhány (...) büntethető alak összefogott, hogy hiteltelenítse azokat, akik nyomozást folytattak ellenük”. A feljelentők szerint az ilyen kifejezések az EU-ban diszkriminációnak számítanak.

A CNCD testülete szerdai ülésén 5-4-es szavazataránnyal döntött az államfő megbírságolása mellett. A diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba a Maszolnak elmondta, a feljelentésben kifogásolt román kifejezés nehezen fordítható magyarra, hiszen a román nyelvben sem használják személyekre, csupán magára a büntetőjog szakterületére. Asztalos az államfő megbírságolása ellen szavazott, mert szerinte ez a kijelentése bőven belefér a szólásszabadság gyakorlatába. Szerinte az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlata is szavatolja ezt a fajta szabadságot a közéletben.

Az Államelnöki Hivatal közölte: Klaus Johannis politikai jellegűnek tekinti, ezért megfellebbezi a bíróságon a CNCD szerdai döntését.

Szerző

Öngyilkos merénylők és fegyveresek együtt csaptak le a rendőrségre (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.09. 16:05
A támadások egyik helyszíne. Fotó: Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY
Több nagy robbanás történt röviddel egymást követően Afganisztán fővárosában, Kabulban szerdán - írja az Euronews.

Az első támadásban Kabul nyugati részén először egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrkapitányság előtt, majd tűzpárbaj alakult ki a fegyveresek és a rendőrök között.

A második merényletet a belvárosban követték el. Egy robbanást követően két fegyveres be akart jutni az ottani kapitányságra, de lelőtték őket.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadásokat.

Szerző

Rálőttek egy újságírónőre Montenegróban

Publikálás dátuma
2018.05.09. 14:33
Az Olivera Lakic elleni támadás helyszíne. Fotó: SAVO PRELEVIC / AFP
Rálőttek egy montenegrói oknyomozó újságíróra kedd este. A támadás miatt szerdán több száz újságíró és civil vonult utcára, azt követelve a hatóságoktól, hogy biztosítsák a biztonságos munkát az újságírók számára.

Olivera Lakic leggyakrabban korrupcióval és bűnözéssel foglalkozó cikkeket írt a balkáni országban. A fegyveresek lakása előtt támadtak rá a fővárosban, Podgoricában. Lakicot a lábán érte a lövés, azonnal kórházba vitték, sebesülése nem életveszélyes - tudósít az Euronews.

— Amint megtudtuk, hogy mi történt, azonnal zár alá vettük a lövöldözés közvetlen környékét, illetve lezártuk a városba be- és az onnan kivezető utakat. A nyomozás jelenleg is tart – mondta Vesko Damjanovic, a montenegrói rendőrség igazgatója.

Az Olivera Lakic cikkeit közlő napilap főszerkesztője elmondta, hogy az újságíró őt hívta a támadás után, és azt mondta, hogy odalépett hozzá egy férfi, majd lábon lőtte, majd támadói elfutottak. Az újságírónő jobb lába sérült meg, kórházba szállították, nincs életveszélyben - közölték a hatóságok.

Az újságírónőt hat évvel ezelőtt már összeverték, miután egy dohánygyár körüli homályos üzleti ügyekről írt. A támadót később elfogták és elítélték, ám a felbujtó kilétére soha nem derült fény - írja az MTI. Olivera Lakic hat évvel ezelőtt és most is a cigarettacsempészettel kapcsolatos cikkeket közölt lapjában.

Az utóbbi 15 évben legalább egytucatnyi támadás érte a montenegrói újságírókat - hívták fel a figyelmet szerdán azok a tiltakozók, akik a kormány székháza előtt gyűltek össze. A főként újságírókból, civilekből és ellenzéki politikusokból álló tiltakozó tömeg azt követeli a kormánytól, hogy mihamarabb göngyölítse fel az ügyet, és tegye lehetővé, hogy az újságírók biztonságban dolgozhassanak.

Szerző
Frissítve: 2018.05.09. 15:23