Merénylet a pápa ellen

Publikálás dátuma
2018.05.14 17:00

Fotó: /
Az olasz hatóságok az egyik merénylőt letartóztatták, és a római rendőrfőnökségre szállították.

Terrorista merényletet követtek el szerdán délután II. János Pál pápa ellen. Néhány perccel fél 6 előtt pisztolylövéseket adtak le rá és gyomron lőtték. A merényletet a Szent Péter téren követték el, miközben az egyházfő szokásos nyilvános audienciájára igyekezett.

A pápát azonnal egy klinikára szállították és az esti órákban műtétet hajtottak végre rajta, hogy eltávolítsák testéből a lövedékeket. Romeo Panciroli atya, a Szentszék hivatalos szóvivője közölte, hogy II. János Pál nem vesztette el eszméletét. A lövedékek nem okoztak életveszélyes sérülést, és a pápa állapota kevésbé súlyos, mint amilyennek az első pillanatban vélték.

Az olasz hatóságok az egyik merénylőt letartóztatták, és a római rendőrfőnökségre szállították. A másikat — értesülések szerint — ez ideig még nem tudták elfogni. Úgy tudják, hogy egy 25 éves férfiról van szó, akit a letartóztatottal együtt láttak a Szent Péter téren. A legfrissebb értesülések szerint a letartóztatott férfi török állampolgárnak nevezte magát, A hatóságok most ellenőrzik állításának valósságát.

Római megfigyelők szélsőségesek provokációját sejtik a pápa ellen elkövetett merénylet mögött. Emlékeztetnek arra, hogy II. János Pál az elmúlt hetekben személyes presztízsét is latba vetette azoknak a politikai erőknek az oldalán, amelyek a vasárnapi népszavazással meg akarják tiltani a terhesség-megszakítást Olaszországban.

Az olasz baloldali pártok bírálták a pápa magatartását. Éppen a merénylet perceiben tartották nagygyűlésüket Rómában a Popolo téren. Ezen felszólalt Berlinguer, Craxi, Spadolini, a kommunista, a szocialista, és a republikánus párt főtitkára is. Valamennyien megbélyegezték a terrorakciót. A merénylők — és esetleges megbízóik — feltételezhetően a népszavazási kampánynak ezt a felhevült légkörét akarták kihasználni a terrorakcióra.

A pápával együtt két nőt is lövés ért, az egyiket súlyos állapotban szállították kórházba. Sandro Pertini olasz köztársasági elnök és Arnaldo Forlani miniszterelnök a merénylet után azonnal a pápa betegágyához sietett.

Az olasz szakszervezeti szövetségek (CGIL, CISL, UIL) a merénylet után közös titkársági ülésen úgy döntöttek, hogy csütörtökön félórás általános sztrájkra szólítják fel az olasz dolgozókat.

Népszava 1981. május 14.

Szerző
Témák
2018.05.14 17:00

Orbán: Ha a nagytőke alakít kormányt

Publikálás dátuma
2018.12.12 16:45

Fotó: /
A miniszterelnök a külföldi tőkét elengedhetetlennek nevezte, de - mint mondta - az ő érdekeik nem előzhetik meg a magyar kis- és középvállalkozók érdekeit
Az ország polgárait egyesíteni nem politikai szólamokkal, hanem tettekkel lehet - mondta Orbán Viktor a Fidesz Kossuth téri rendezvényén. A kormányfő a Testnevelési Egyetemen mondott beszédének már ismert elemeire épített: a Mi és Ok szembeállítására, valamint a szocialista párt és a nagytőke párhuzamára. Végül azonban az összefogás és a szeretet erejébe vetett hitről szólt.
Ne kerteljünk! Ne kerteljünk kedves barátaim, tisztelt hölgyeim és uraim. Magyarország minden polgárának tudnia kell: ha a szocialisták alakítanának kormányt, akkor valójában Magyarországon a nagytőke és a pénztőke alakít kormányt.
A kormányfő szerint nem hagyhatják, hogy a szocialista pártnak öltözött nagytőke alakítson kormányt. A külföldi tőkét elengedhetetlennek nevezte, de - mint mondta - az ő érdekeik nem előzhetik meg a magyar kis- és középvállalkozók érdekeit.
Népszava 2002. április 15.
2018.12.12 16:45
Frissítve: 2018.12.12 16:45

Rezsicsökkentés a pártállamban - Nincs új a nap alatt

Publikálás dátuma
2018.12.09 11:00

Fotó: /
Rezsifelelős mozgalom az Elzett gyárban
Komoly politikai nevelésre és az elvi kérdések gyakorlati alátámasztására volt szükség, hogy az értelmiségi dolgozók megértsék: jól végzett munkájuk nélkülözhetetlen a demokráciában, az ország újjáépítésében. Abban a mértékben, ahogy ezt megértették, egyre jobban és egyre szélesebb körben mozdultak meg az értelmiségi rétegek. Különösen a magántisztviselőkre gondolunk, akik munkaversenyben ötletekkel, ésszerűsítéssel egyre méltóbb társai, szövetségesei munkásságnak.
Ilyen újítás történt legutóbb az Elzett gyárban. ahol a Magántisztviselők Szakszervezete által nemrégiben kezdeményezett üzemi könyvelést már bevezették. Az üzemi könyvelés tapasztalatait most a gyakorlatban a rezsifelelős-mozgalom megszervezésével hasznosítják. A rezsifelelős-mozgalomról Berki Mihály, az Elzett kereskedelmi igazgatója mondja a következőket.
Műhelydolgozókból rezsifelelős
— A rezsifelelős minden hó napban megkapja a felelőssége alá eső műhely üzemi könyvelési kivonatát és annak alapján ellenőrzi és csökkenti a rezsiköltséget.
Jancsecz Antal, az üzemi könyvelés vezetője kifejti, hogy a demokráciában az adminisztráció, maga az üzemi könyvelés is, a termelés szerves része. Elmondja Jancsecz elvtárs, hogy a rezsifelelősöket a műhelyből válogatják ki. Éspedig úgy, hogy minden műhely egy másik műhelyből kap rezsifelelőst
— Természetesen a rezsifelelős lelkiismeretesen elvégzi műhelybeli munkáját is, mert az ellenőrző megbízatás nem érintheti a munkabeosztást. Csökkenteni akarjuk a költséget, nem pedig külön költséget támasztani azzal, hogv új ellenőrzőket állítsunk be, vagy pedig új munkásokat azoknak a helyére, akikből rezsifelelősök lettek.
Miből áll a rezsifelelős munkája?
Mindjárt megtudjuk, ha megnézünk néhány javaslatot, amelyet a rezsifelelősök dolgoztak ki. Itt van például Hunyik Nándor szerszámlakatosnak, a szerszámműhely rezsifelelősének javaslata. Bevezetőben alaposan megkritizálja azt a kimutatást, amelyet az üzemi könyveléstől kapott. Hiába írják nekem ide azt, hogy ennyi meg ennyi forint. Azt írják inkább, hogy hány fúró... Abból majd meg tudom állapítani, csökkent-e az e havi fúróköltség. Mi szerszámmal dolgozunk nem forinttal.
Az üzemkönyvelés építő kritikaként fogadta Hunyik javaslatát és a legközelebbi kimutatásban a forint összeg mellett már feltünteti a darabszámot, illetve súlyt és egyéb adatokat. A szerszámműhelynek szóló kimutatásban 17 költségtétel szerepel. Van benne ragasztó, az edzéshez szükséges konyhasó-, lakk-, tisztítószer-, sőt csomagolópapír költség is.
A rezsifelelősök figyelme sok mindenre kiterjed. Például Mikos György, az irodák rezsi felelőse, nem csak azt javasolja, hogy menjen ki a boríték a divatból, inkább hajtogassák össze a levélíveket és ragasszák le, hanem kifogást emel a többmásolat-rendszer ellen is. Mi szükség van arra? — teszi fel a kérdést Mikos György, hogy egyszerű leveleikről 2—3 sőt, olykor öt másolatot is készítsenek.
Így kapcsolódik az Elzettben iroda és műhely, munkás és tisztviselő szándéka és munkája. Így mozdul meg a gyár valamennyi dolgozója, hogy a gyártmány minőségének javítása mellett mind jobban és jobban csökkentse a rezsit.
Népszava 1948. december 9.
2018.12.09 11:00
Frissítve: 2018.12.09 11:06