Igazán boldog akar lenni? - Olvasson!

Publikálás dátuma
2018.05.15 07:15
Shutterstock illusztráció
Fotó: /
Sokan jelentkeztek Laurie Santos professzor pszichológia és a jó élet elnevezésű kurzusára a nagyhírű 317 éves amerikai egyetemen, a Yale-en.

Laurie Santos gyermekkorában édesanyjától - aki egy gimnázium tanácsadója volt - kapott útmutatásokat az iskola és az élet területén való boldoguláshoz. Amikor évekkel később a Yale professzora lett úgy találta, hogy a hallgatók kevesebbet foglakoznak az utóbbival – írta meg a The Boston Globe a pszichológus történetét. Miközben jól teljesítettek tanulmányaikban, az a nyomás, ami alatt magukat tartották, rossz hatással volt stressz-szintjükre, mentális egészségükre, alvásmennyiségükre – végeredményben boldogságukra.

Nekik indította azt az osztályt, amely a legnépszerűbb lett az egyetem történetében, 1200 hallgató - az összes diák majd negyede - jelentkezett az év eleji induláskor. A siker példátlan volt: a heti kétszeri előadások a hagyományos pszichológia, a rossz szokások ellen harcoló és jó új szokásokat kialakító önsegítő szemináriumok közti vonalon haladnak. Legtöbbet a tanárnő azon tanításáról beszéltek, ami az „időbőségről” és az „időhiányról” szólt. Santos egy alkalommal azt mondta a hallgatóknak, elmarad az előadás, helyette használják fel kreatívan az idejüket. Ne dolgozzanak, ne tanuljanak, tegyék le a telefonjaikat, csináljanak valamit közösen. A diákok együtt elmentek egy múzeumba, ahol még sohasem jártak, új barátságok alakultak ki. Egy hóvihar is besegített, ugyanis a rá következő nap nem volt oktatás, sokan együtt maradtak egész éjszaka.

A professzor azzal magyarázta a kirívó érdeklődést, hogy a középiskolában a srácok a háttérbe szorítják a saját boldogságukat, arra összpontosítanak, hogy felvegyék őket az egyetemre, ami nem csoda, hogy odáig vezet, hogy az egyetemen aztán segítségre szorulnak a mentális állapotuk miatt. Egy 2013-as kutatás szerint a Yale diákjainak mintegy fele kért valamiféle mentális támogatást egyetemi tanulmányai alatt.

- Tudjuk, hogy a boldogsághoz a legfőbb út a társas kapcsolatokon keresztül vezet, a nagyon boldog emberek sok időt töltenek másokkal – magyarázza Santos, akinek tanításai már kikerültek a Yale falai közül. „A jól-lét tudománya” már az interneten is hozzáférhető, írásbeli és videó tananyagokkal. Egy hónappal az indulása után már 168 országból 78 ezer ember vette fel, ami a legnagyobb szám az online tanfolyamok történetében.

Öt megbízható meglátás

John M. Grohol pszichológus figyelemreméltó tudnivalókat közölt a boldogsággal kapcsolatban.

Mi állítjuk be a boldogságszintünket

Bár ez személyenként változik, körülbelül 50 százaléka boldogságunknak tőlünk függ, a másik fele genetikailag meghatározott. Tehát tudjuk szabályozni, mennyire lehetünk boldogok.

Pénzért nem vehető boldogság

Ha már elértük azt a szintet, hogy tudjuk számláinkat fizetni, és biztosítva van az az életszínvonal, amelyhez felnővén hozzászoktunk, a több pénz nem fog nagyobb boldogságot hozni. Két kivétel van e szabály alól: ha másokra, ajándékokra, jótékonyságra költjük többletbevételünket, vagy a sok pénz jelentősen növeli társadalmi helyzetünket.

Lottónyeremény csak rövid ideig jelent nagyobb boldogságot

A nyeremény után hamar visszatér eredeti boldogságszintünk, hosszabb távon a lottónyertesek nem tűnnek boldogabbnak.

A kapcsolataink kulcsfontosságúak hosszú távú boldogságunkhoz

Persze csak a szilárd, egészséges házastársi kapcsolatnak van ilyen szerepe, de a házas embereké a legerősebb kötődés. Mindamellett a közeli szociális kapcsolatok a legfontosabbak a saját boldogságunkhoz. Minél több ilyennel rendelkezünk, általános boldogságszintünk annál magasabb.

Élményeket gyűjtsünk, ne anyagi javakat

Azok, akik idejüket és pénzüket tapasztalatok gyűjtésére fordítják, például nagy vakációra mennek, vagy csak egy napos kirándulásra az állatkertbe, boldogabbak, mint azok, akik egy nagyobb házat, drágább autót vagy mindenféle anyagi dolgokat vesznek. Ez valószínűleg azért van, mert elménk érzelmi fényképet őriz meg az élményekről, míg a tárgyak nem hagynak ilyen érzelmi lenyomatot, ezek csak mesterséges, időleges boldogságot okoznak.

John M. Grohol arról is ír, hogy sok kritika éri a boldogságkutatókat. Első helyen említi, hogy a pozitív pszichológiai kutatások egyetemi hallgatók bevonásával folynak, akik kreditpontokat kapnak a részt vételért. Ők a korai felnőttkor kezdetén nem reprezentálják a népesség egészét. Ráadásul ezek a vizsgálatok laboratóriumi, kísérleti körülmények között folynak, amelyek nem összehasonlíthatók a való világgal.

2018.05.15 07:15

Cornstein: Elszomorít, hogy távozni látom a CEU-t

Publikálás dátuma
2018.12.13 12:46

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A budapesti nagykövet az oroszoknak kiadott fegyverkereskedők miatt is bírálatokat fogalmazott meg. Szerinte ezek az ügyek igencsak megnehezítik az USA és Magyarország kapcsolatát.
Az Országgyűlés külügyi bizottságában, csütörtökön felszólalt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David B. Cornstein. Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatáról kiemelte, hogy a két országot mélyen gyökerező viszony fűzi össze.
„Mint minden hosszútávú kapcsolatban, a mienkben is voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de – mint minden egészséges kapcsolatban – úrrá lettünk ezeken a nézetkülönbségeken, és az őszinte és tiszteletteljes párbeszéd révén erősebbek lettünk és közelebb kerültünk egymáshoz”
– fogalmazott a nagykövet.
Hozzátette, hogy amikor úgy gondolta, a barátai hibát követnek el, kötelességének érezte, hogy azt mondja: „Hé… szerintem most nem jól döntöttél.” Így például nem rejtették véka alá, hogy a CEU távozása Budapestről rossz volt Magyarország számára.
„Őszintén elszomorít, hogy a CEU-t távozni látom. Azt is világossá tettük, hogy rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett. Nem értettünk egyet ezekkel a döntésekkel, és ezt meg is mondtuk”
– szögezte le Cornstein.
A nagykövet szerint ezek nem könnyítik meg az USA és Magyarország közötti kapcsolatok továbbfejlesztését, inkább igencsak megnehezítik azt.
Ezt követően Ukrajnáról beszélt, és hangsúlyozta, hogy Oroszország teszteli a Nyugatot, jobban mint bármikor. Kiemelte, hogy Ukrajna háborúban álló ország, és 2014 óta több mint tízezer ukrajnai halt meg az orosz agresszió következtében.
„Ez a háború egy Magyarországgal határos országban zajlik, a NATO küszöbén. Ez nem alkalmas idő arra, hogy a NATO abbahagyja együttműködését Ukrajnával. A NATO nem olyan szervezet, amelyet etnikai kisebbségekkel, nyelvekkel vagy iskolákkal kapcsolatos vitákban történő közvetítésre hoztak létre. Ha ezeket a vitákat behozzuk a NATO-ba, ezzel gyengítjük azt és gyengítjük Magyarország biztonságát”
– fűzte hozzá.
Cornstein azt mondta, hogy Magyarország Ukrajna oktatási politikájával kapcsolatos aggodalmait felvetik az ukrán kormánynak, azt akarják, hogy mindkét fél hamarosan megoldásra jusson. Azonban úgy érezik, hogy NATO-szövetségesekként az ukrajnai reformok támogatásának a legjobb módja a tárgyalás Ukrajnával, nem pedig az ukrán NATO kapcsolatok blokkolása. Úgy fogalmazott:
„a tágabb képet kell szem előtt tartanunk. Putyint nem érdekli a nemzeti szuverenitás. Az ő elképzelése egy új impérium. Ha Ukrajna elesik, Magyarország az orosz agresszió frontvonalába kerül.”
A budapesti nagykövet mindemellett közölte: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy segítse a Magyar Honvédséget felszerelésének modernizációjában. Szerinte egyébként a két ország védelmi kapcsolatát „sok nemzet megirigyelheti”, „jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt a szoros kapcsolatot egy új Védelmi Együttműködési Megállapodás elfogadásával formalizáljuk”. Kitért arra is, hogy egy olyan időszakban, amikor a NATO ismét szemben találja magát Oroszországgal, szövetségeseiknek meg kell találniuk a módját annak, hogy diverzifikálják energiaforrásaikat.
2018.12.13 12:46
Frissítve: 2018.12.13 12:48

Mágikus és asszonymunkát tiltó nap a mai

Publikálás dátuma
2018.12.13 12:42
Molnár László és fia Péter, tardi hagyományőrzők Lucaszéket készítenek
Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor
Luca napja volt a Gergely-naptár bevezetése előtt az év legrövidebb napja, amelyhez számos népszokás, hagyomány is fűződik.
A néphit szerint ezen a napon tilos az “asszonyi munka”; a mosás, vasalás, fonás, szövés, varrás, kenyérsütés. Aki a tilalmat megszegi, azt Luca nagyon keményen megbünteti. Sütni viszont lehetett, sőt molnárkalácsot szinte kötelező volt, és ilyenkor sütötték meg a szentestére szánt, lisztből és vízből készült ostyát is. A gazdasszonynak sokat kellett ülnie, hogy a kotlósa is jó ülős legyen, és babot kellett fejtenie, hogy kifejtse a tyúkból a tojást - írta a Sokszínű Vidék
Sok helyen Luca napon a búzát, kukoricát kis tálkába szórták, meleg, világos helyre tették, és karácsonyig öntözgették. A szemek „szintjét” kövekkel emelték meg. Ha magasra hajtottak ki, bő termést várhattak a következő évre. A hajtatásból azt is megjövendölték, hogy az közelgő év egyes hónapjaiban mennyi csapadékra számíthatnak a földeken, és milyen időjárás várható.
Szokás volt a termékenységvarázslás is. A legények hosszú gerendát és szalmát vittek be a házba. Ráültek a póznára, és hosszan mondogatták a kotyoló verset, néhol közben vizet öntöttek rájuk. Ezeken nem volt szabad megsértődni, de közbeszólni sem, mert az megtöri a varázslatot.
Ha a lány Luca napjától karácsonyig minden nap almába harapott, majd az utolsó falattal kiment az utcára, az első szembejövő lett a férje. Aki szép akart lenni, az Luca napján a vízbe tett almából evett, és abban a vízben mosdott meg.
A Luca-kalendárium a karácsonyig terjedő 12 nap időjárásából próbált következtetni a jövő évre. Ha például december 13-án havazott, az a jóslat szerint azt jelentette, hogy az év első hónapja havas lesz.
Luca nevét szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni, Svédországban ilyenkor örömtüzeket gyújtottak. A téli napforduló a boszorkányok napja lett, mert a hosszú éjszaka miatt a gonosz erők ilyenkor árthatnak legtöbbet a varázslataikkal.

Luca-széke

Ezen a napon kezdték faragni az ötszög alakú Luca székét. Kilencféle fát – kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát – használtak hozzá, és karácsonyig el kellett készülnie. A hiedelem szerint a szék készítője a december 24-én az éjféli misén ráülve megláthatta, hogy a gyülekezet tagjai közül kik a boszorkányok.
Témák
Luca-nap
2018.12.13 12:42