Igazán boldog akar lenni? - Olvasson!

Publikálás dátuma
2018.05.15 07:15
Shutterstock illusztráció
Fotó: /
Sokan jelentkeztek Laurie Santos professzor pszichológia és a jó élet elnevezésű kurzusára a nagyhírű 317 éves amerikai egyetemen, a Yale-en.

Laurie Santos gyermekkorában édesanyjától - aki egy gimnázium tanácsadója volt - kapott útmutatásokat az iskola és az élet területén való boldoguláshoz. Amikor évekkel később a Yale professzora lett úgy találta, hogy a hallgatók kevesebbet foglakoznak az utóbbival – írta meg a The Boston Globe a pszichológus történetét. Miközben jól teljesítettek tanulmányaikban, az a nyomás, ami alatt magukat tartották, rossz hatással volt stressz-szintjükre, mentális egészségükre, alvásmennyiségükre – végeredményben boldogságukra.

Nekik indította azt az osztályt, amely a legnépszerűbb lett az egyetem történetében, 1200 hallgató - az összes diák majd negyede - jelentkezett az év eleji induláskor. A siker példátlan volt: a heti kétszeri előadások a hagyományos pszichológia, a rossz szokások ellen harcoló és jó új szokásokat kialakító önsegítő szemináriumok közti vonalon haladnak. Legtöbbet a tanárnő azon tanításáról beszéltek, ami az „időbőségről” és az „időhiányról” szólt. Santos egy alkalommal azt mondta a hallgatóknak, elmarad az előadás, helyette használják fel kreatívan az idejüket. Ne dolgozzanak, ne tanuljanak, tegyék le a telefonjaikat, csináljanak valamit közösen. A diákok együtt elmentek egy múzeumba, ahol még sohasem jártak, új barátságok alakultak ki. Egy hóvihar is besegített, ugyanis a rá következő nap nem volt oktatás, sokan együtt maradtak egész éjszaka.

A professzor azzal magyarázta a kirívó érdeklődést, hogy a középiskolában a srácok a háttérbe szorítják a saját boldogságukat, arra összpontosítanak, hogy felvegyék őket az egyetemre, ami nem csoda, hogy odáig vezet, hogy az egyetemen aztán segítségre szorulnak a mentális állapotuk miatt. Egy 2013-as kutatás szerint a Yale diákjainak mintegy fele kért valamiféle mentális támogatást egyetemi tanulmányai alatt.

- Tudjuk, hogy a boldogsághoz a legfőbb út a társas kapcsolatokon keresztül vezet, a nagyon boldog emberek sok időt töltenek másokkal – magyarázza Santos, akinek tanításai már kikerültek a Yale falai közül. „A jól-lét tudománya” már az interneten is hozzáférhető, írásbeli és videó tananyagokkal. Egy hónappal az indulása után már 168 országból 78 ezer ember vette fel, ami a legnagyobb szám az online tanfolyamok történetében.

Öt megbízható meglátás

John M. Grohol pszichológus figyelemreméltó tudnivalókat közölt a boldogsággal kapcsolatban.

Mi állítjuk be a boldogságszintünket

Bár ez személyenként változik, körülbelül 50 százaléka boldogságunknak tőlünk függ, a másik fele genetikailag meghatározott. Tehát tudjuk szabályozni, mennyire lehetünk boldogok.

Pénzért nem vehető boldogság

Ha már elértük azt a szintet, hogy tudjuk számláinkat fizetni, és biztosítva van az az életszínvonal, amelyhez felnővén hozzászoktunk, a több pénz nem fog nagyobb boldogságot hozni. Két kivétel van e szabály alól: ha másokra, ajándékokra, jótékonyságra költjük többletbevételünket, vagy a sok pénz jelentősen növeli társadalmi helyzetünket.

Lottónyeremény csak rövid ideig jelent nagyobb boldogságot

A nyeremény után hamar visszatér eredeti boldogságszintünk, hosszabb távon a lottónyertesek nem tűnnek boldogabbnak.

A kapcsolataink kulcsfontosságúak hosszú távú boldogságunkhoz

Persze csak a szilárd, egészséges házastársi kapcsolatnak van ilyen szerepe, de a házas embereké a legerősebb kötődés. Mindamellett a közeli szociális kapcsolatok a legfontosabbak a saját boldogságunkhoz. Minél több ilyennel rendelkezünk, általános boldogságszintünk annál magasabb.

Élményeket gyűjtsünk, ne anyagi javakat

Azok, akik idejüket és pénzüket tapasztalatok gyűjtésére fordítják, például nagy vakációra mennek, vagy csak egy napos kirándulásra az állatkertbe, boldogabbak, mint azok, akik egy nagyobb házat, drágább autót vagy mindenféle anyagi dolgokat vesznek. Ez valószínűleg azért van, mert elménk érzelmi fényképet őriz meg az élményekről, míg a tárgyak nem hagynak ilyen érzelmi lenyomatot, ezek csak mesterséges, időleges boldogságot okoznak.

John M. Grohol arról is ír, hogy sok kritika éri a boldogságkutatókat. Első helyen említi, hogy a pozitív pszichológiai kutatások egyetemi hallgatók bevonásával folynak, akik kreditpontokat kapnak a részt vételért. Ők a korai felnőttkor kezdetén nem reprezentálják a népesség egészét. Ráadásul ezek a vizsgálatok laboratóriumi, kísérleti körülmények között folynak, amelyek nem összehasonlíthatók a való világgal.

2018.05.15 07:15

Tovább dagad Mészáros médiagömböce

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:15

Fotó: MTI-Népszava/
Három megyei napilappal bővül Orbán kedvenc oligarchájának a portfóliója.
A Mediaworks után Heinrich Pecina másik médiacégét is bekebelezi Mészáros Lőrinc érdekeltsége: úgyhogy az Inform Média Lapkiadó Kft.-t is bekebelezi a Mediaworks Hungary Zrt., írja a Zoom.hu. A fúzió várhatóan ősszel zajlik le. (A napilapok tartalmában látható jelei vannak a készülő átvételnek, a horoszkóp már egy ideje a Mediaworks kiadványoktól érkezik, illetve több dizájnelemet is átvettek a lapok. Ami pedig a tartalmat illeti, a kormányt támogató, az ellenzéket lejárató propagandacikkek ugyanabban a formában, ráadásul egy időben jelentek meg a kiadványokban. Ezek alapján csak idő kérdése volt, hogy Mészáros mikor kebelezi be a keleti végeket )
20-50 ezer
példányt vásárolnak naponta az olvasók a megyei napilapokból, ezért is volt sokkal fontosabb a megyei napilappiac megszerzése a kormánypárt számára. A 18 megyei napilapból 13-at a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks birtokol, valamint öt lapon Andy Vajna és a Népszabadságot bezárató Heinrich Pecina osztozik. (Utóbbi kitétel rövidesen múlt idő).
Az Informnak jelenleg három napilapja van, az Észak-Magyarország (BAZ megye), a Kelet-Magyarország (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és a Hajdú-bihari Napló (Hajdú-Bihar megye). Ezeknek megfelelően három megyei hírportál is a portfólióhoz tartozik, a Boon, a Haon és a Szon.      Egyébként Mészáros Lőrinc bólintása nélkül Pecina senkinek nem értékesíthette volna médiaportfólióját, ugyanis hitelezőként a szintén az oligarcha tulajdonában álló MKB Bank bocsátotta rendelkezésére Pecinának azt az összeget, amiért az Inform Médiát megvásárolta. Következésképp a cégre az MKB Bank zálogjogot jegyeztetett be - ez pedig annyit jelent, hogy a pénzintézet engedélye nélkül a kiadó nem adható tovább újabb tulajdonosnak.
2018.08.21 13:15

Szél Bernadett lemondott a társelnökségről és a frakció vezetéséről

Publikálás dátuma
2018.08.21 12:56

Fotó: Népszava/ Vajda József
A pártot egyelőre egy személyben a másik társelnök, Keresztes László Lóránt vezeti.
Marad képviselő és az LMP képviselőcsoportjának tagja, de nem vezeti tovább a frakciót, és a társelnökségről is lemond Szél Bernadett. Aki lényegében nem hajlandó egy fegyelmi harcokba süllyedt pártot tovább irányítani. Emlékeztetőül: magának szélnek is fegyelmit adott a párt etikai bizottsága, és egy féloldalas határozattal eltiltotta attól, hogy bárminemű párttisztségért induljon három éven, miközben abban semmi kivetnivalót nem talált, hogy kitöltse társelnöki mandátumát. Mivel az LMP másfél évente tart tisztújítást, rögvest megindultak a találgatások arról, miszerint az etikai bizottság így akarja elejét venni annak, hogy Széllel futhasson rá a párt a 2022-es parlamenti választásokra. Hogy leköszönése után a párt választ-e társelnököt, vagy átáll az elnöki rendszerre, az egyelőre kérdéses. Ahogy az sem eldöntött, ki vezeti majd a frakciót. Információink szerint két név van a kalapban: az egyik a "talpon maradt" Keresztes László Lóránté, a másik Ungár Péteré. 
2018.08.21 12:56
Frissítve: 2018.08.21 13:21