Első kapavágás Pakson, és küzdünk az uniós támogatásokért

Publikálás dátuma
2018.05.16 07:00
BIZAKODÁS Süli János a legtöbb függőben levő kérdés megoldását az időre bízza FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Majd' két évvel eltolták az új atomerőművek átadását, bővül a külgazdasági és külügyminisztérium feladatköre - derült ki a tegnapi miniszteri meghallgatásokon.

Néhány héten belül egy alállomás létesítésével megteszik a Paks 2-es beruházás első kapavágását – közölte tegnapi parlamenti meghallgatásairól távoztában lapunkkal Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli – jelenleg ügyvezető – miniszter. Emellett – a sikertelen első kör után – az első irodaépület megépítése elől is elhárultak a hivatali akadályok. Az erőműblokkok kialakítására vonatkozó létesítési engedély viszont csak 2020-ra születhet meg. Előadásaiban megismételte: az uniós engedélyeztetés miatt a két, egyenként 1200 megawattos nukleáris blokk átadási időpontjára vonatkozó határidőt 22 hónappal, 2026-ra, illetve 2027-re módosították (szerinte ez nem csúszás). Idén is várhatóak kifizetések az orosz állami kivitelező felé, ám ennek mértékét és módját nem kívánta megbecsülni. Azt, hogy eme, orosz állami hitelből állt tételeket az eddigiekhez hasonlóan más, olcsóbb forrásokkal kiváltjuk-e, szintén az adott helyzet dönti majd el – tette hozzá.

A meghallgatásokon szokásához híven védte a beruházást az ezúttal kevéssé vérmes ellenzéki kritikáktól. Amikor aktuálissá válik, szerinte a nagy aktivitású hulladékok végleges tárolása is megoldódik. A már kiégett kazettákat – ideiglenesen, de akár több évtizedig is - a paksi telephelyen őrzik. A végleges elhelyezés tekintetében Boda térségében végeznek kutatásokat. Ugyanakkor a jövőben a kazetták más típusú hasznosítása se kizárt. Süli János kérdésünkre rögzítette: az új tárca szervezetében nem tervez személyi változtatásokat.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt költségvetési bizottság előtti, alig hallható, mégis monstre hosszúságú meghallgatásán kiderült: a parlamenti államtitkári posztra Fónagy Jánost kérte fel. A fideszes politikusveterán az előző ciklusban a megszűnő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) töltött be hasonló posztot. A vagyonpolitikáért Juhász Edit felel majd, aki Bártfai-Mager Andrea előző munkahelyén, az NFM-hez tartozó postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosságon helyettes államtitkárként a közmű- és pénzügyi szolgáltatás ágazatszabályozási és koordinációs ügyeiért felelt. Mostantól pedig a koordinációt Czepek Gábor, az NFM eddigi közigazgatási államtitkára végzi.

A jelölt mindezeken túl alapvetően megismételte az általa hétfőn elmondottakat, kissé több hangsúlyt helyezve a nemzeti vagyon kezelését illető terveire és kevéssé ecsetelve az egyes állami vállalatok felügyelete tekintetében kormánybiztosként elért sikereit. Ugyanakkor a képviselők unszolásra se kívánt semminemű felelősséget vállalni a lakásán működő, volt férjéhez és gyermekeihez köthető cégtemető ügyében. Annak kapcsán, hogy az egyik fiukhoz köthető céget egy takarékszövetkezet hitelezi, miközben a miniszter e területet is felügyelte, leszögezte: a takarékszövetkezetek működésére nincs semminemű, összeférhetetlenséget felvető ráhatása. Úgyszintén nem érzi se összeférhetetlennek, se fárasztónak a számos állami társaság – vagy épp a Mol – vezetői testületeiben betöltött tisztségeit.

Új feladatokkal bővül a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hatásköre - derült ki az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén, ahol Szijjártó Péter miniszterjelöltet hallgatták meg a képviselők, kiemelten a testület illetékességébe tartozó területekről. Az már korábban kiszivárgott, hogy a külföldi hírszerzést folytató Információs Hivatalt is a külügyi tárca vezetője felügyeli. (Ennek részleteit a nemzetbiztonsági bizottság vitatta meg.) Az azonban újdonság, hogy a gazdaságstratégia egyik legfontosabb területe is a régi-új miniszter alá fog tartozni, ugyanis a tárca folytatja majd a jövőben a nemzetközi energetikai tárgyalásokat. Ugyancsak kibővül a feladatkörük a határon átnyúló, úgynevezett Interreg vállalkozásokkal való foglalkozással, valamint az űrkutatással is.

A bizottság ellenzéki tagjai felszólalásaikban elismerték, hogy az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb sikerei a külgazdasághoz fűződtek: nemcsak az export ért el rekordokat, hanem a külkereskedelmi mérleg aktívuma is. Közismert tény, hogy ez elsősorban a Magyarországon működő autógyáraknak köszönhető. A miniszter szerint az a vád, hogy ennek az iparágnak a tevékenysége főleg összeszerelő tevékenységből adódik, nem teljesen megalapozott, s arra hivatkozott, hogy egyre több multinacionális cég szolgáltató, illetve kutató-fejlesztő részlegét hozza Magyarországra, így növekszik a magyar hozzáadott érték aránya. Ellenzéki képviselők ugyanakkor szóvá tették, hogy a magyar kormány olyan, nálunk működő társaságoknak nyújt vissza nem fizetendő támogatást a magyar költségvetésből, amelyek végeredményben luxuscikkeket állítanak elő.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy - az égető munkaerőhiányra tekintettel - már nem az új munkahelyek létesítését honorálják a támogatások, kedvezmények révén, hanem azt, ha egy cég olyan beruházást hajt végre, ahol nem csökkennek az álláshelyek. Annak is kötelezően előírják, hogy a magyar beszállítók arányának minimálisan mekkora mértéket kell elérnie. Erre példaként megemlítette a miniszter, hogy a 76 stratégiai partner cégnél a megállapodások megkötése óta 19 ezer új munkahely létesült, miközben a hazai beszállítók aránya 55-ről 61 százalékra növekedett. Ugyanakkor álláspontja szerint korszerű összeszerelő üzemeket működtetni nem szégyen, hiszen az autóiparban közvetlenül 175 ezer embert foglalkoztattak. Utalt arra is, hogy egyre nehezebb új beruházásokat megszerezni, mert a pályázók világ egyre több országából várják a befektetőket, a verseny tehát fokozódik.

Varga: küzdünk az uniós támogatásokért

A magyar gazdaság teljesítménye 4,4 százalékkal növekedett 2018 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest, felülmúlva ezzel a 4,2 százalékos piaci várakozást - így vezette fel meghallgatását a gazdasági bizottság előtt Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt, aki egyidejűleg a miniszterelnök-helyettesi posztnak is várományosa. Bejelentette, hogy adóemelést nem terveznek, bár a Jobbik a bankoknál ilyesmit javasolt a pénzintézetek kiváló tavalyi eredményei miatt. A cafeteria adókulcsai is maradnak. Az uniós következő gazdasági ciklusának előzetes számai Magyarország számára elfogadhatatlanok, különösen az agrártámogatások 16, és a kohéziós támogatás 10 százalékpontos lefaragása. Magyarország azzal vigasztalódik, hogy egy sor nyugat-európai ország is elégedetlen. A kamarai törvény nem változik, de Varga Mihály is elismerte, hogy a vállalkozások számára a regisztrációs díjukért több szolgáltatást kellene nyújtani. A tárcája összetételéről később nyilatkozik a miniszter, két poszton ígért változást.

Magyarország függő gazdaság - vélekedtek az ellenzéki képviselők, hiszen már a külföldön dolgozó magyarok százezres tömegének hazautalásait sem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár voltak olyan ötletek, hogy a kivándoroltak helyét ukrán, pakisztáni, esetleg kínai vendégmunkásokkal töltsék fel - a miniszter szerint ez nem járható út, ő még mindig a belső mobilitáshoz fűződő támogatásoktól vár csodákat. Szijjártó Péter megvédte a sokat bírált, külföldi magánkézben lévő kereskedőház-hálózatot, elismerte hogy működésük milliárdokba került, de mégis hasznosnak tekintette ezeket. Ugyancsak hitet tett amellett, hogy az Eximbanknak fontos szerepe van a kkv-k hitelezésében, amit egyébként tagadnak. A Budapest-Belgrád vasútvonal építéséről azt mondta, hogy még három közbeszerzési pályázat elbírálása folyik. Továbbra is négy államtitkár lesz a KKM-ben, az eddigiek közül Mikola István és Íjgyártó István távozik, nagykövetek lesznek, Menczer Tamás eddigi külügyi szóvivő és Sztáray Péter pedig a magyar NATO-nagyköveti posztról érkezik.

A bizottságok kormánypárti többségének támogató szavazatai nyomán eljövendő posztjukra mindannyian alkalmasnak találtattak.

Kancellárból helyettes államtitkár
Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak nevezett gigatárca miniszteri várományosa, Palkovics László tegnap a vállalkozásfejlesztési bizottságban ismételte meg hétfői kiselőadását. Újdonságként annyi derült ki, hogy a személyesen általa irányított tudás- és innovációmenedzsment-államtitkárság utóbbi területért felelős helyettes államtitkára Szigeti Ádám - az Óbudai Egyetem eddigi kancellárja, korábban pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási kutatás-fejlesztési főosztályvezetője - lesz. A szak- és felnőttképzésért hasonló poszton Pölöskei Gáborné, Áder János köztársasági elnök húga felel majd.

Szerző
Témák
Paks
2018.05.16 07:00

Mégsem gyárthat mostantól bárki Rubik-kockát?

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:52
A kockából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerteFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ TIM WHITBY
Fotó: /
A híres kockát gyártó cég szerint a játék továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák engedély nélküli gyártása és értékesítése jogszabályt sérthet.
Néhány napja több helyen megjelent, így mi is írtunk arról, hogy a nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta, törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. A döntést a Fővárosi Törvényszék megerősítette, majd idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta ezt. Az első értelmezések szerint a gyakorlatban azt jelentette: bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát. Ez azonban a játékot gyártó cég szerint nem igaz, a végzés egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Rubik-kocka oltalma Magyarországon megszűnt volna - írja most a hvg.hu egy frissen kiadott közleményre hivatkozva. Eszerint a döntés valójában nincs érdemi hatással a Rubik-kocka magyarországi oltalmára.
A gyártó szerint a döntésnek semmilyen joghatása nincs arra az uniós védjegyre, amely a Rubik-kocka formáját és kialakítását oltalmazza, és amely Magyarországot beleértve az egész EU-ra kiterjed.
"Mivel ezen védjegy érvénytelensége tekintetében jogerős döntés még nem született, a védjegyet érvényes és érvényesíthetőnek kell tekinteni".

A közlemény arról is szót ejt, hogy a Rubik-kocka védjegyek jogtulajdonosa számos olyan EU-s, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza. A gyártó szerint egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét megállapította volna. Harmadszor, tették hozzá, a kérdéses bírósági döntés a védjegynek csak a magyarországi részét érinti, vagyis a védjegy oltalma alá tartozó egyéb országokban a nemzetközi védjegy továbbra is érvényes.
A kockát gyártó cég szerint a Rubik-kocka továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák gyártása és értékesítése a jogosult engedély nélkül a védjegy- és szerzői jogi jogszabályokat sértheti.
2019.02.15 18:52

Garancsi üzlettársa vette meg a McDonald's minden magyar érdekeltségét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:28

Fotó: Shutterstock/
A McDonald's Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi tulajdoni érdekeltségét. Scheer az Orbánt reptető Garancsi építőcégének vezérigazgatója is.
Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald's Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (DL) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald's éttermeket. 
Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa. A Marketről még azt érdemes tudni: a cég mostanság nem kevés stadiont és sportlétesítményt épít, és a kormányfőt magángépen reptető Garancsi István többségi tulajdonában áll. A Fidesz-közeli Figyelő az év vállalatának választotta tavaly,
a díjat Orbán Viktor személyesen adta Scheer kezébe.
A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani. A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul majd le, pénzügyi feltételei nem publikusak.
2019.02.15 17:28
Frissítve: 2019.02.15 17:46