Vb 2018 - Orosz huligánoktól tartanak

Publikálás dátuma
2018.05.17 07:51
Két éve a stadionban is összecsaptak az angolok és az oroszok Fotó: AFP/Valery Hache
Fotó: /
Az alig egy hónap múlva kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság kapcsán nem csak a stadionokban számítanak nagy küzdelemre: igazi kihívást jelent a szervezők számára a huliganizmus féken tartása.

Marseille, 2016 júniusa: a francia város utcái valódi csatatérré változtak a futball Európa-bajnokság első hétvégéjének idején.

Az akkor hadban álló felek, az angolok és az oroszok már az egymás elleni mérkőzést megelőző napokban is városszerte, illetve az 1-1-re végződő csoportmérkőzést követően a stadionban is véres botrányt okoztak. Persze, ezen a Stade Vélodrome-ban a riválisok elkülönítéséről és megfelelő „őrzéséről” nem gondoskodó szervezőkön kívül talán kevesen lepődtek meg, hiszen az alkohol hatására jellemzően megbotránkoztatóan és agresszíven viselkedő britek egy csoportja és a huliganizmust életformaként felfogó, harcművészetekben is jártas, bevallottan a balhé lehetősége miatt útra kelő oroszok „kemény magja” hasonló magatartással korábbi tornákon is jó néhány alkalommal szerzett kétes hírnevet magának és hazájának.

Vészjósló hangok egyébként már a több tucatnyi súlyos sérülttel végződő marseille-i összecsapás előtt is kifejezték aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy a következő nagy világverseny, az idén Oroszországban sorra kerülő világbajnokság újabb „bandaháborúk” helyszíne lesz. A nyugtalanságot leginkább az a félelem táplálja, hogy a rettegett oroszok ezúttal gyakorlatilag hazai pályán „vadászhatnak” a számukra nem szimpatikus országok drukkereire. Elsősorban újfent az Angliából érkezők lehetnek célkeresztben: sajtóhírek szerint a házigazdák a siker érdekében már szövetkeztek is az argentinokkal.

Persze, mindezt a helyi szervezőbizottság sem nézi tétlenül. Vlagyimir Putyin korábban határozottan arra utasította az orosz belbiztonsági szolgálat vezetőit, hogy minden olyan cselekedetet csírájában fojtsanak el, amely emberéletet veszélyeztethet, az államfő ráadásul hangsúlyozta: Marseille nem ismétlődhet meg orosz földön.

Két éve a stadionban is összecsaptak az angolok és az oroszok Fotó: AFP/Valery Hache

Két éve a stadionban is összecsaptak az angolok és az oroszok Fotó: AFP/Valery Hache

Egy éve, amikor a Mundial főpróbájának tekinthető Konföderációs Kupa előkészületei zajlottak, az orosz belügyminisztérium egy 191 nevet tartalmazó listáról beszélt, amelyen azoknak a neve szerepelt, akik Franciaországban erőszakos cselekmények részesei voltak. A tárcát vezető Anton Guszev akkor azt közölte, hogy az érintetteket a 2017-es tornáról és a vb-ről is kitiltották, s hasonló szankciók vonatkoznak a külföldön nyilvántartott bajkeverőkre is. Ezzel összhangban a múlt héten Argentína és Oroszország megállapodást írt alá annak érdekében, hogy meggátolják a dél-amerikai ország legveszélyesebb „szurkolóinak” a jelenlétét a nyári világbajnokságon – egyes híradások szerint az orosz fél nagyjából 3000 ember adatait kapta meg.

Nos, abban nagyjából biztosak lehetünk, hogy a rendező ország karhatalmi ereje mind a 11 vb-városban brutális erődemonstrációt tart majd, ám ennek ellenére is valódi veszélyt jelentenek a világversenyre ünnepelni érkező szurkolókra és a közbiztonságra azok, akik a nemzetközi kupasorozatokban még a jelenleg zajló szezonban is többször hallattak magukról. Az idényt a Bajnokok Ligájában kezdő Szpartak Moszkva tábora szeptemberben, Mariborban például egy görögtűzszerű rakétát lőtt ki a játékvezetőre, a februári, Athletic Bilbao–Szpartak Európa-liga-mérkőzés előtti rendbontások során pedig egy rendőr életét vesztette. Nem túl jó hírek ezek a világbajnokság évében.

A többség abban bízik, hogy a vb egy hónapja alatt minden kizárólag a játékról szól majd. Senki nem szeretne újra olyan képeket látni, mint Marseille után.

Egy ötlet a feszültségoldásra: szexbabák
Hat- és tízezer forintnak megfelelő rubelért lehet majd szobát kapni a moszkvai városközpontban megnyitott bordélyházban, amelynek már a neve is beszédes: Dolls Hotel. Aki ugyanis nemcsak aludni szeretne, az némi felárért igénybe veheti a mesterséges intelligencia által vezérelt, egyes beszámolók szerint megdöbbentően valósághű élményt nyújtó szexrobotok szolgáltatásait is. „Rengeteg külföldi vendégre számítunk, elsősorban Angliából, de amennyiben az edzőik megengedik, várjuk a labdarúgókat is” – jelentette ki a szálló tulajdonosa, Dimitrij Alekszandrov, aki hozzátette: vállalkozása mindenkinek jó, hiszen segít levezetni a feszültséget a tornára érkezőknek.

2018.05.17 07:51

Mindenképpen a csoportkör kapujába lép a Vidi

Publikálás dátuma
2018.08.13 18:37

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A magyar bajnokcsapat kedvező helyzetből várja a Malmö elleni párharc kedd esti, felcsúti visszavágóját a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában.
A hazai futballközeg szeme a MOL Vidi FC-re irányul – s nem csupán azért, mert a székesfehérváriakon kívül egyetlen másik magyar csapat sincs már versenyben a nemzetközi kupaporondon.
A fehérváriak a helyi élvonal képviseletében régen látott lehetőség kapujában állnak, viszonylag ritkán adatik meg ugyanis, hogy NB I-es klub a BL csoportkörének „előszobájában”, a 4. fordulóban, azaz a rájátszásban szerepelhessen. A Vidinek svéd riválisa búcsúztatásával erre lenne alkalma, hasonlóra legutóbb 2010 nyarán volt példa, amikor a Debrecen ki is vívta az őszi szereplés jogát. Ezúttal a Vidi múlt heti, malmői döntetlenje ad okot a bizakodásra, a kinti 1-1 ugyanis az idegenben szerzett gólt előnyben részesítő szabály miatt a magyar aranyérmesnek kedvez.
„Mást nem tudok mondani, mint az eddigi találkozók előtt: nagyon fontos mérkőzés vár ránk” – jelentette ki Marko Nikolic, a Vidi vezetőedzője a hétfői sajtótájékoztatón. – Úgy érzem, hogy a csapatom maximálisan felkészült, ugyanakkor tudjuk, hogy a visszavágón is 100 százalékos koncentrációval kell majd játszanunk. A játékosok jó mentalitással készültek, így ezzel nem is lesz gond. Az elmúlt években csoportkörös tapasztalatokat szerzett a Malmö, úgyhogy az 1-1-es idegenbeli eredmény ellenére egyáltalán nem lefutott a továbbjutás kérdése, nagyon oda kell figyelnünk. Amint korábban is elmondtam, nagy álmunk, hogy minél tovább meneteljünk Európában, egyelőre szép történet számunkra a kontinentális kupaszereplés. Reméljük, hogy ez az álom folytatódhat a visszavágó után is.”
A Vidi „kupakalandja” egyébként akkor sem ér véget, ha a 2015-ben és 2016-ban is főtáblára jutó svédek megfordítják a párharc állását. A párosítás győztesére a BL-rájátszás (és a szintén 1-1-ről folytatódó AEK Athén–Celtic Glasgow összecsapás győztese) vár, a vesztesre pedig az Európa-liga kvalifikációjának 4. fordulója, s várhatóan a dán Midtjylland. Az a csapat, amely a keddi, felcsúti találkozó (20.00, tv: M4 Sport) után győztesen hagyja el a pályát, függetlenül az utolsó BL-selejtező eredményétől garantáltan ott lehet az Európa-liga csoportszakaszában – magyar együttesnek ennél nagyobb motiváció aligha kell az utóbbi évek egyik legfontosabb meccse előtt.

Nem foglalkoznak a gyeppel

A MOL Vidi FC az NB I 4. fordulójában már pénteken letudta a maga bajnokiját, 1-1-re végzett a Debrecennel. A találkozó nem csupán arról marad emlékezetes, hogy a címvédő Tamás Krisztián bombagóljával a rendes játékidő ráadásában mentett pontot, hanem a felcsúti gyepszőnyeg gyalázatos állapotáról is, melyről akkor Marko Nikolic is kinyilvánította a véleményét. A tréner hétfőn a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a „fű olyan lesz, amilyen, nekünk nem a gyeppel, hanem a játékkal kell foglalkozunk. Mindig azokra a dolgokra koncentrálunk, amire hatásunk lehet.”

Folytatódhat a vándorlás

A magyar bajnokcsapat új székesfehérvári arénája még készül, az ideiglenes otthonként szolgáló felcsúti stadion viszont a továbbiakban nem felel meg az európai szövetség előírásainak, ezért amennyiben a Vidi továbbjut a Malmö ellen, a BL rájátszásában már a budapesti Groupama Arénában játszhatná hazai mérkőzését. Amennyiben a fehérváriak az El 4. fordulójában lesznek érdekeltek, a következő hazai selejtezőre még Felcsúton kerülne sor, ám a csoportkör találkozóira (bármelyik sorozatban) biztosan az Üllői úton.

2018.08.13 18:37
Frissítve: 2018.08.13 18:47

Nem adja fel - Usain Bolt Ausztráliában lehet futballista

Publikálás dátuma
2018.08.11 13:00
31 évesen kezdene új karriert
Fotó: AFP/ STEPHANE ALLAMAN
Nem mond le vágyáról, a profi labdarúgó-karrierről a világ leggyorsabb embere, aki talán „a Világ másik végén” kap esélyt nagy célja elérésére.
Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok sprinterként, az atlétika ünnepelt sztárjaként vonult vissza tavaly nyáron. A 31 éves jamaikai azonban a sportolásról nem mondott le, elhatározta, hogy profi labdarúgóként folytatja pályafutását.
Bolt március végén egy hétig Dortmundban edzett, abban bízott, hogy teljesítményével meggyőzi a német együttes vezetőit, és talán lehetőséget kap az első csapatnál is. A nagy álom számára azonban kedvenc klubja, a Manchester United lenne. A német klubnál több zárt kapus tréningen és egy nyilvános gyakorláson vett részt, utóbbin – több mint száz újságíró előtt – az egymás közötti játék során szép gólt is fejelt.
Fizikailag nagyon jó állapotban van, a gyorsasága is megfelelő – mondta Boltról nagy derültséget keltve Peter Stöger, a Borussia akkori vezetőedzője.
„Ügyes srác, jól kezeli a labdát, a passzai is egész jók, de ahhoz, hogy profi futballista legyen több hónap edzésre és komoly egyéni képzésre van szüksége. Egy labdarúgó-mérkőzés egészen más jellegű terhelést jelent, mint a futás, erre fel kell készíteni a szervezetét. Bolt az edzéseken egyszer sem ütközött, cselezni és szerelni sem tud igazán, amíg ezeket a dolgokat nem tanulja meg, nem tudom elképzelni őt komoly csapatnál, hiába rendelkezik fantasztikus fizikai adottságokkal.”
A korábbi sprinter twitter-oldalán többször is félreérthető bejegyzéseket jelentetett meg: idén tavasszal azt írta ki, hogy „leszerződtem egy komoly csapathoz, találjátok ki, melyikhez!” Pár nap múlva kiderült, aláírt egy megállapodást arról, hogy júniusban jótékonysági mérkőzésen a sztárok együttesében lép pályára a Manchester United vegyes csapata ellen az Old Traffordon. A találkozó után a szigetországi sajtó nagyon pozitívan írt Bolt teljesítményéről, de szerződést egyetlen klub sem kínált neki.
Bolt Dél-Afrikába ment, ahol ismét csak edzéslehetőségeket kapott. Profi szerződést azért nem kínáltak neki, ami Dortmundban is a kifogás volt vele szemben: alapdolgokat nem tudott mérkőzés közben megfelelő szinten végrehajtani.
A világklasszis sportoló nem adta fel, július közepe óta Ausztráliában tréningezik: kedden videó üzenetben jelentette be, hogy szerződést írt alá a Central Coast Mariners csapatához. Az ausztrál szövetség pár órával később közleményt adott ki, eszerint Bolt megállapodott a klubbal, hogy határozatlan ideig ott edzhet. Hogy tétmeccsen is pályára léphet-e az együttesben, azt egyelőre nem tudni.
2018.08.11 13:00
Frissítve: 2018.08.11 13:07