CEU - "Egyetlen jövőben gondolkodunk"

Publikálás dátuma
2018.05.17 07:09
Fotó: Németh András Péter
Fotó: /
Forrás: CEU

Forrás: CEU

Egyetlen jövőben gondolkodunk. Abban, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) itt marad Budapesten - mondta lapunknak az egyetem egyik professzora, Perczel István. Megírtuk: a CEU teljesített minden feltételt, amit a felsőoktatási törvény tavaly elfogadott módosítása előírt, így már csak New York állam és az Orbán-kormány megállapodására van szükség ahhoz, hogy az egyetem a magyar fővárosban folytathassa tevékenységét. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora jelezte: ha a magyar kormány nyárig nem írja alá a megállapodást, kénytelenek lesznek Bécsbe áthelyezni a székhelyüket.

- Ha a kormány bizonytalan helyzetet teremt, valahogy be kell biztosítani magunkat. Ámde semmi szándékunk elmenni innen - szögezte le Perczel. Szerinte az egyetemnek már korábban is voltak terjeszkedési tervei, egy újabb campus megnyitásának ötlete nem azután került elő, hogy az Orbán-kabinet részéről támadás érte az intézményt. - Ugyanakkor azt kell mondanom, a válság eddig sokat segített, sokkal jobbak vagyunk, mint voltunk. Erősödött az összetartás, az oktatók között elsimultak a belső ellentétek. Ráadásul már szinte az egész világ ismeri a nevünket. Ez is egyik oka annak, hogy a QS-rangsorban (nemzetközi egyetemi besorolás) a CEU öt programja is az első száz közé került.

- Nekem ez az első évem itt. Amikor jelentkeztem, már hallottam arról, hogy a magyar kormány nem szíveli az egyetemet, de ez nem tántorított el - erről Anna beszélt lapunknak, aki Spanyolországból érkezett Budapestre, hogy a CEU-n tanulhasson. Mint mondta, az egyetemi hétköznapokban a történtek ellenére sincs feszültség. Úgy véli, ha a magyar kormánynak sikerül elüldöznie az egyetemet, azzal elsősorban a magyar diákokkal és a CEU magyar dolgozóival tesz rosszat. Nem tartaná a legjobb ötletnek a CEU költözését Andrew, az egyetem egyik amerikai hallgatója sem, szerinte továbbra is itt kellene küzdenie a nyílt társadalom eszméiért. Másrészt Ausztriában kormányzóerő a szélsőjobb, így nem tartja elképzelhetetlennek, hogy előbb-utóbb ott is ugyanaz megtörténik, mint Magyarországon. - Ráadásul Bécs drágább is, mint Budapest - tette hozzá.

Szerző
2018.05.17 07:09

Fidesz: a Soros-hálózat politikusai agresszívan támadtak a köztévés dolgozókra

Publikálás dátuma
2018.12.17 12:24
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett/
Hidvéghi Balázs ezt azután jelentette be, hogy biztonságiak erővel, jogsértően dobták ki Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a tévészékházból, Varju Lászlót pedig tettleg bántalmazták.
 Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre.
Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába – idézi szavait az MTI.
 Ezek jól ismert módszerek, "ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei", így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük - mondta Hidvéghi Balázs. 
A Fidesz kommunikációs vezetője egy alternatív valóságban élhet, hiszen Szél Bernadett Facebook-közvetítéséében vasárnap éjjel és hétfőn reggel tízezrek látták élőben, ahogy a MTVA székházában pont az ellenkezője történik
  • Az épületbe nagy nehezen beengedett parlamenti képviselők egyetlen szerkesztővel, újságíróval nem beszélhettek,
  • A fegyveres biztonsági őrök szinte minden lépésüket akadályozták, végül Hadházy Ákost, egy sikertelen lépcsőmászási kísérlet után szó szerint kihajították az épületből, de kilökdösték Szél Bernadettet is – mindezt törvénysértően,
  • Varju László DK-s képviselőt hat szekuritis lökte földre, falhoz az épületben,
  • A biztonsági brigád rendőröket sem engedett be a székház területére.
2018.12.17 12:24

Folytatják: hétfőn is tüntetnek tévészékháznál

Publikálás dátuma
2018.12.17 11:44
Jelenet a december 16-i, MTVA-székház előtt tartott demonstrációból
Fotó: / Draskovics Ádám
Már nem egy petíció felolvasása a cél, az újabb demonstráció szervezői már az MTVA-t is meg akarják szüntetni.
Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t! - ezzel a címmel hirdetett meg újabb demonstrációt a Kunigunda utcába a „Minden napra egy jótett -Facebook közösség, bejelentésüket az ATV honlapja is közzé tette. 
A délelőtti órákban startoló eseményhez még kevesen csatlakoztak a közösségi oldalon, de az MTVA székházában vasárnap éjjel és hétfőn reggel történtek miatt várhatóan többen is kíváncsiak lesznek rá: tízezrek követték élő Facebook-közvetítésben, ahogy az MTVA  órákon át nem adott lehetőséget ellenzéki parlamenti képviselőknek öt pontos petíciójuk beolvasására, majd jogellenes módon szekuritisok dobták ki az épületből Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, ajtóhoz csapdosták Varju László DK-s politikust.
Vasárnap este, a tüntetéssorozat negyedik napján ezrek tiltakoztak az MTVA épülete előtt a kormányzati döntések - a túlórák önkényes emelése, a különbíróságok elfogadása– miatt. A bejáratnál felsorakozó rohamrendőrök az elmúlt napokhoz hasonlóan többször könnygázt fújtak a nekik feszülő tüntetőkre.
2018.12.17 11:44