Nincs köze a maffiához - Vádat emelnek ellene

Publikálás dátuma
2018.05.17 14:15
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Vádat emeltek befolyással üzérkedés bűntette miatt egy többszörösen büntetett előéletű budapesti férfi ellen, aki magát Szemjon Mogiljevics ismert orosz alvilági személy fiának mondva 900 millió forintot próbált kicsalni egy büntetőügy gyanúsítottjától - tájékoztatta a Békés Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

A 40 éves budapesti férfi igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy a politikai élet befolyásos szereplőivel - például Áder Jánossal és Pintér Sándorral, derül ki az Ügyészség közleményéből -, magas beosztású állami tisztségviselőkkel, nagyhatalmú bűnözői körökkel szoros kapcsolatban áll. Így, mint állította, problémás ügyeket el tud intézni, és követelések behajtásában is hatékony segítséget tud nyújtani.

Internetes oldalakon azt híresztelte, hogy orosz-ukrán bűnözői körökkel is jó kapcsolatot ápol. Ezt azzal igyekezett alátámasztani, hogy ő - az FBI körözési listájának élbolyában is évekig szereplő, maffiavádakkal illetett, Magyarországon Szeva bácsiként ismert - Szemjon Mogiljevicsnek a fia.

Így próbálta meg 2017 végén telefonon rávenni egy bűnügy gyanúsítottját, hogy fizessen neki 900 millió forintot, amivel állítása szerint a gyanúsított az "apja" cégét megkárosította. Ennek fejében azt ígérte, egy telefonhívással megszüntetteti az ellene folyó eljárást. A hívott fél azonban elzárkózott a pénz megfizetése elől és feljelentést tett.

Az Orosházi Járási Ügyészség a férfit befolyással üzérkedés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt - olvasható a közleményben.

Szerző
2018.05.17 14:15

Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:27

Fotó: / Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.)   Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
2019.02.15 19:27

Bayer újra a bíróság elé állhat, most Nagy Blanka leprolizásáért

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:00

Fotó: / Vajda József
A lovagkeresztes publicistával párhuzamosan a kormánysajtó is újabb négy sajtó-helyreigazítási per elé nézhet.
Öt jogi eljárás indult amiatt, hogy a kormánymédia össztüzet zúdított Nagy Blankára, és minden áron le akarta járatni a kormányt keresetlenül kritizáló  gimnazistát, mondta a Népszavának a diáktüntetőt védő Litresits András. (Emlékeztetőül: az MSZP felajánlotta, hogy jogi védelmet biztosít Nagy Blankának, és miután a lány élt ezzel a lehetőséggel, Litresits vette kezébe az ügyet - a jogász egyébként a szocialista párt delegáltja az Országos Választási Bizottságban.)
Az öt eljárás közül az egyik egy magánvádas feljelentés becsületsértés miatt, Bayer Zsolttal szemben
- magyarázta Litresits, aki ezt a héten nyújtotta be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügy nagyjából márciusban vagy áprilisban juthat el a tárgyalásig. Ehhez először is az kell, hogy a bíróság egyetértsen abban, hogy a kormánypárti publicista nem egyszerűen véleményt nyilvánított, mikor az EchoTV-ben többek közt kretén barom állatnak nevezte Nagyot. A következő állomás egy nem nyilvános békítő tárgyalás lenne. Ha Bayer itt megjelenik, és bocsánatot kér, a sértegetett diáktüntető pedig megbocsát, akkor az ügy itt véget is érhetne.
"Ám Blankának az nem nagyon segít, ha egy sötét szobában elnézést kér Bayer azért, ahogy tévében beszélt róla az egész ország előtt"
- fogalmazott Litresits. Így jó eséllyel tovább gördül az eljárás. Az ügyvéd azzal érvel majd, hogy a szavak, amikkel a lovagkeresztes publicista a diákot illette, a Büntető törvénykönyv felsorolása szerint alkalmasak a becsület megsértésére. Ráadásul Bayer kifejezetten egy konkrét személyről beszélt így - miközben Nagy Blanka egy tüntetésen általánosságban a Fideszt szidta.
A héten kapta meg a sajtó-helyreigazítási kérelmet a Ripost, a Figyelő, az Origo és a Lokál
- mondta a másik négy eljárásról a diáktüntető védője. A Ripostban jelentek meg ugyanis az arról szóló hazugságok, hogy Nagy Blanka különböző tárgyakból bukásra állna. Ezt azonnal átvette a másik három kormányközeli médium, a Figyelő, az Origo és a Lokál. A helyreigazítási kérelemre elvileg nagyon hamar válaszolniuk kellene, ha nem teszik, 5 napon belül meg kell jelentetniük egy helyreigazító közleményt. Ennek hiányában indulhat ellenük is a per - az eljárásnak szintén márciusban lehet meg az eredménye.
"Higgyünk abba, hogy egy normális országban, ahol egy 19 éves lánynak nem kell elviselni és eltűrni, hogy a kormánypropaganda Bayer Zsolttal az élén a szájára veszi, illetve a célpontjává teszi"
mondta el Litresits arról, mi a célja az eljárásoknak. Nem a pénz a lényeg, hanem helyretenni a dolgokat, hangsúlyozta. Vagyis Nagy Blanka az őt ért személyiségjogi sérelmeket akarja reparálni, illetve kompenzálni.

Sorban vesztik el a pereket

Bayer Zsolt nemrég pert vesztett Hadházy Ákossal szemben is. Az ügy hasonló: a bírósági ítélet indoklásában egyebek mellett kimondta, hogy a kifejezés, amit a Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének tulajdonosa jelentős nyilvánosság előtti használat, "az érintett megalázását, emberi mivoltának sárba tiprását eredményezi".
A kormánysajtó szintén sorra bukja az eljárásokat: az Átlátszó által kikért adatok szerint 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2.

2019.02.15 19:00
Frissítve: 2019.02.15 19:00