"Ötletem sincs, mitől élek még mindig" - Mondta a 128 éves asszony

Publikálás dátuma
2018.05.17 15:43
Koko Isztambulova, 2018 május 13-án. Fotó: ZarnaevSaid / Sputnik
Fotó: /
Az egész hosszú életet „Isten büntetésének” tartja, és azt kívánja, bárcsak fiatalon meghalt volna Koku Isztambulova. A papírjai szerint 128 éves orosz asszony lehet a valaha legtovább élt ember - számol be a Daily Mail alapján a 24.hu.

A 129. születésnapját júniusban betöltő Koku Isztambulova, aki az orosz kormány szerint a világ legidősebb embere. A születésnap azonban nem ok arra, hogy boldogan ünnepeljen, a nő ugyanis „büntetésnek” tartja hosszú életét.

Isztambulova elmondása szerint egyetlen egy boldog napja sem volt az életének, mindig csak keményen dolgozott a kertben. Soha nem volt ideje pihenni vagy szórakozni, munka közben pedig elszaladt mellette az idő. „Fáradt vagyok. A hosszú élet számomra egyáltalán nem Isten ajándéka, hanem büntetés” – mondta el a nő.

„Már biztos vagyok benne, hogy az életem nem volt boldog” – nyilatkozta, visszaemlékezve arra, hogyan bujkált a német tankok elől a második világháború alatt, valamint arra, milyen volt száműzetésben élni. A Csecsenföldről származó nő felidézte, hogy túlélte az orosz polgárháborút, a második világháborút, egy sztálini gulágot és a két csecsen háborút is. Eltemette már összes gyerekét is - utolsóként Tamara nevű lánya halt meg, 2013-ban, 104 évesen.

„Visszanézve szomorú életemre azt kívánom, bárcsak fiatalon meghaltam volna” – közölte Iszatmbulova. Akinek fogalma sincsen arról, hogy mi lehet hosszú életének a titka. Mint elmondta, sok hozzá hasonlóan sokáig élő ember sportolással, vagy valami különleges étellel tartja fitten magát, „de nekem ötletem sincs arra, mitől élek még mindig”. Isztambulova egyébként jó egészségi állapotban van, el tudja látni magát, bár a látása kezd komolyan romlani.

Az orosz hatóságok szerint Isztambulova 1889. június 1-én született, legalábbis ez a dátum szerepel belső útlevelén. Azonban nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy helyes-e az adat, mert a második csecsen háború alatt minden régi irata megsemmisült. 128 évével egyébként nem csak a jelenleg élő legidősebb ember lehet a földön, hanem a valaha legtovább élt ember is.

Szerző
2018.05.17 15:43

Mérgező babák üldögéltek a boltok polcain

Publikálás dátuma
2018.12.18 10:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A magyar hatóságok kínai gyártmányú játékbabák ezreit semmisítették meg, mert a törvényben megszabottnál jóval magasabb volt bennük a betiltott, veszélyes vegyi anyagok mennyiség.
Közép- és Kelet Európai régió négy országának közös akciója eredményeként 31 590 kínai babát semmisítettek meg, ezeken kívül elkoboztak több mint 722 ezer egyéb, nagy részben kínai játékot is, amelyek komoly kockázatot jelentettek volna a gyerekere. A hatóságok aggodalmát az váltotta ki, hogy ezek 92 százalékuk rendelkezett CE címkével, ami azt jelenti, megfelelnek az európai egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak. „Örvendetes, hogy a hatóságok elkobozzák a veszélyes játékokat, de sajnos a játszmában vesztésre állnak. A ftalátokat (veszélyes vegyi anyag - lásd keretes írásunk) például már 20 éve betiltották, de még mindig feltűnnek. A gyártók a törvényeket nem tartják be, a kényszerítő eszközök nem elég hatásosak. Közben az ipar kihasználja a szörnyű lassúsággal életbe lépő európai szabályozásokat. A ftalátoknak már hét fajtáját tiltották be a több száz közül” - közölte Tatiana Santos, aki az Európai Környezetvédelmi Irodánál (EEB) a téma specialistája. Nem csak babák, hanem más játékok, és a legkülönfélébb fogyasztási cikkek is tartalmazhatnak veszélyes mennyiségben mérgező anyagokat, miközben a csökkentésük érdekében folytatott erőfeszítések megakadtak. A civil szervezetek szerint ez egyrészt a nem egységes EU szabályok miatt van, másrészt az ipar lobbitevékenységének a következménye. A legtöbb mérgezett áru – darabszámra – azonban valóban a játékok között található, ami azért is különösen veszélyes, mert a gyerekek bőrfelülete testsúlyukhoz képest nagy, így a bőrön keresztül felszívódó anyagok rájuk nagyobb mértékben hatnak. A babák bőre vékonyabb, így jóval gyengébb védelmet nyújt, mint a felnőtteké, és immunrendszerük, idegrendszerük is kevésbé fejlett. Az elmúlt években sorra derül fény arra, milyen veszélyes vegyületek vesznek körül mindennapjainkban minket. Múlt héten a ragacsos műanyagjátékok (slime) majdnem feléről derült ki, hogy nem felelnek meg az európai előírásoknak. Még 2016-ban ellenőriztek 29 országban 5625 különböző terméket, amelyeken nagyon magas arányban tartalmaztak visszavont ftalátokat, ezeket különösen magas kockázatúnak minősítettek. Minden öt játékból egy nem felelt meg az európai törvényi előírásnak, a REACH-nak, azaz az EU 2006-os rendeletének, amely a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szól. Ez 1400 anyagot minősített betiltandónak, de egy évtized múlva még mindig csak mindössze 43-at vontak ki a forgalomból. A karácsonyi veszélyek nem csak a műanyag árukban rejtőznek. Novemberben például a svéd vegyianyag ügynökség azt derítette ki, hogy az ünnepi gyertyák a törvényben megszabottnál jóval magasabb mértékben tartalmaznak ólmot, kadmiumot, paraffinokat, és égéscsökkentő anyagokat. 

Így mérgeznek

A ftalátok szerves vegyületek, amelyek lassú párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből, főként a PVC lágyítására használják őket. Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben fordulnak elő, de még gyermekjátékokban is. Megtalálhatók élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben egyaránt, a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át a kábelszigetelésekig, valamint csövek, autóalkatrészek, adalékanyagok, festékek, lőszerek és szerszámok műanyag részeiben is. Gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutathatunk ftalátszennyezést. A szervezetbe elsősorban élelmiszerrel – a csomagolóanyagokról –, valamint porral belélegezve kerülhetnek. A ftalátok használatát az Európai Unióban a szaporodási képességet illetve a gyermek fejlődését károsító hatásai miatt korlátozzák. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsíthatják.   

2018.12.18 10:30
Frissítve: 2018.12.18 10:30

Ismeretlen életformák tobzódnak a lábunk alatt

Publikálás dátuma
2018.12.12 12:00

Fotó: /
Óceánkutatás A világ összes óceánjánál kétszer nagyobb az a biomassza, amely a lábunk alatt lévő földben tenyészik, ahol jóval nagyobb számban élnek mikrobák mint azt eddig gondoltuk.
15 és 23 milliárd tonnára teszik tudósok azoknak a mikrobáknak az össztömegét, amelyek a föld alatt élnek. Az ökoszisztéma egészen 5 ezer méter mélységig terjed ki. A Guardian beszámolója szerint a Mélységi Karbon Megfigyelőállomás (Deep Carbon Observatory) tudományos felfedezése alapján több százszor annyit nyomnak a föld mélyében lévő élőlények, mint amennyit az jelenleg élő 7 milliárd ember együttesen. A talajlakók annak ellenére érik el ezt az imponáló mennyiséget, hogy sokszor extrém hőmérséklet, táplálékhiány, hatalmas nyomás uralkodik rajtuk. A kutatók szerint az ott található mikrobafajok sokféleségben vetekszenek az Amazonas-régió és a Galápagos-szigetek élővilágával. Ugyanakkor ez az ökoszisztéma még jórészt érintetlen, mert eddig az emberek csak közvetlenül a felszín alatti réteget bolygatták.  A kutatócsoportot ötvenkét ország 1200 tudósa alkotja, közöttük geológusok, mikrobiológusok, fizikusok és kémikusok vannak. 10 éve folyó kutatásaik eredményét tárták most előzetesen a világ elé. A mintákat több mint öt kilométeres mélységből és tengeralatti helyszínekről fúrás útján gyűjtötték, hogy felállítsák az ökoszisztémák modelljeit, és megbecsüljék, mennyi szenet tartalmaznak. Az eredmények azt jelzik, hogy a Föld ősbaktérium és baktérium állományának 70 százaléka a felszín alatt él, köztük olyanok, amelyek kénes forrásokban, vagy 121 fokos tengermélyi hidrotermális lyukakban élnek. Olyan szervezet is él több millió éve 2,5 kilométer mélyen a föld alatt, amely energiáját nem a napból nyeri, hanem metánt állít elő. Ez kevés energiát ad ahhoz, hogy osztódjon, szaporodjon, de elég ahhoz, hogy meggyógyítsa sérült részeit. Rick Colwell az Oregoni Állami Egyetem mikrobiológusa szerint a Föld alatt vannak olyan mikroorganizmusok, amelyek évezredekig is képesek életben maradni, hiába a magas nyomás, a fényhiány és a magas hőmérséklet. Alig mozognak, legfeljebb a tektonikus elmozdulások, földrengések, kitörésekkel együtt változtatnak helyet. A tudósok szerint felfedezéseiket két technikai újdonság tette lehetővé: a fúrások, amelyek képesek mélyen behatolni a földkéregbe, és a mikroszkópok fejlődése, amelyekkel lehetővé vált az mikroméretű életformák megfigyelése. A kutatók próbálják megállapítani, hol lehetnek az élet lehetőségeinek határai, jelenleg ezt 122 Celsius fokra teszik, de nem kizárt, hogy a rekord tovább növekszik, ha műszereik felbontása finomabbá válik. Továbbra is rejtély, vajon az élet a felszínről költözött a mélybe, vagy fordítva. Rejtély, mi a mikrobák szerepe a kémiai folyamatokban, és mi az együttes szerepük a Föld és az élet fejlődősében. 
2018.12.12 12:00
Frissítve: 2018.12.12 12:00