A Halley-üstökös nem pusztította el a világot

Publikálás dátuma
2018.05.20 12:00

Fotó: /
Smithfielden (Angolország) egy szokatlan természeti tünemény nagy rémületet keltett - A rémmeséktől izgatott fantáziájú emberek hiába ugráltak a kutakba, hiába őrültek meg, nem történt semmi baj

A Halley-üstökös nem pusztította el a világot, még csak egy apró bogárkának se oltotta ki az életét, még csak egy fűszálat se mozgatott meg. A csóváján — ha igaz — keresztülforgott a Föld anélkül, hogy a világ vége bekövetkezett volna. A rémmeséktől izgatott fantáziájú emberek hiába ugráltak a kutakba, hiába őrüllek meg, nem történt semmi baj.

Azok, akik a legrettegettebb éjszakát, a szerdáról csütörtökre virradót, átfélték- vagy átmulatták, azt tapasztalták, hogy sem félni, sem dáridókat csapni nem érdemes. Az üstökösből nem láthattak semmit, a csóvájából sem, de még a csillagászati intézetek műszerei sem vettek észre semmi olyasmit, amiből arra következtethettek volna, hogy a csóvájába belejutottunk, áthaladtunk. A bécsi csillagászok azt mondják, hogy még messze vagyunk a csóvától, a vele való találkozás csak napok múlva történik meg. Ők látták is a csóvát.

Az ógyallai csillagvizsgálóban a kritikus időben különböző megfigyeléseket végeztek. Azt mondják az ógyallai csillagászok, hogy az előzetes számi-tások szerint az üstökösnek csütörtökön reggel 4 óra 29 perckor együttállásba kellett kerülnie a földdel és a nappal, ami azt jelenti, hogy az üstökös akárcsak a napfogyatkozáskor a hold, eltakarja előlünk a napot, mert elvonul előtte. Ez eltakarás természetesen nem idéz elő napfogyatkozást, mert az üstökös magja is oly ritka anyag, hogy a nap mit sem veszthet fényéből.

Az elvonulás egy óra hosszáig tarthatott. Ez idő alatt lefotografálták a napot, de a képen nem látható az üstökös. Arra a kérdésre, hogy belejutott-e a föld az üstökös csóvájába, azt felelik, hogy ha a számítások helyesek voltak, igen, mert az üstökös csóvája a földre irányult s hossza a hetvenmillió kilométert is meghaladja. Hogy mikor léptünk be a csóvába és mikor röpültünk ki belőle, pontosan nem tudható

A Berlinbe érkezett jelentések teljesen megerősítik a szakemberek jóslatát, hogy a főidnek át-haladása az üstökös csóváján semmiféle nevezetesebb tüneményekre nem ad alkalmat. A kísérletek mindenütt negatív eredménnyel végződtek. Távirati zavar sem állott be.

Londoni jelentés szerint Smithfielden (Angolország) egy szokatlan természeti tünemény nagy rémületet keltett. Állítólag kristályszerű felhő látszott az égbolton és a földre pikkelyes apró porszemek hullottak, és ha ez a tünemény nem káprázat, akkor nyilván az üstökös megjelenésével függ össze.

Az üstökösvárás éjszakáján talpon voltak mindenütt. Budapesten is zsibongott az élet. Magaslatokról vigyázták az égboltozatot, persze hiába Rómában, Párisban, Bécsben egész reggelig tartó mulatozások folytak. Éjfél után a lapok különkiadásokban számoltak be a — semmiről.

Népszava 1910. május 20.

Szerző
Témák
2018.05.20 12:00

Amerika "Irán Akciócsoportot" hozott létre

Publikálás dátuma
2018.08.17 07:18
Brian Hook
Fotó: AFP/ Andrew CABALLERO-REYNOLDS
Az akciófilmbe illő névvel bíró bizottság élére az amerikai külügyminisztérium egy Iránnal foglalkozó különmegbízottat is kinevezett.
Az amerikai külügyminisztérium iráni akciócsoportot hozott létre és Iránnal foglalkozó különmegbízottat nevezett ki - jelentette be helyi idő szerint csütörtöki sajtóértekezletén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, írja az MTI.
A miniszter Irán Akciócsoportnak nevezve mutatta be az új különleges munkacsoportot, amelynek az lesz a feladata, hogy koordinálja az Iránnal kötött többhatalmi atomalku amerikai felmondása utáni lépéseket, és megpróbáljon külföldi szövetségeseket szerezni az új amerikai stratégiához. A csoport vezetőjévé, és egyúttal külügyminiszteri különmegbízottá Brian Hook külpolitikai tanácsadót nevezte ki Pompeo.
"Az Irán Akciócsoport lesz felelős a külügyminisztériumon belüli, Iránnal kapcsolatos valamennyi feladat összehangolásáért és irányításáért, és közvetlenül nekem tartozik beszámolni"
- jelentette ki Pompeo. Az amerikai diplomácia vezetője a sajtótájékoztatón elismételte: Washington fokozott gazdasági nyomással kívánja Iránt rábírni arra, hogy hagyjon fel atomprogramjával és a közel-keleti militáns csoportok támogatásával. 
Brian Hook korábban John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval együtt dolgozott azon, hogy a Trump-adminisztráció keményebben lépjen fel Iránnal szemben. A sajtótájékoztatón állította, máris "termékeny megbeszéléseket" folytatott brit, francia és német tisztségviselőkkel Iránról. Ezek az országok, illetve az Európai Unió egyébként határozottan ellenzik, hogy Trump felrúgta az atomalkut, ami okán gazdaságilag is igen nehéz helyzetbe került számos nyugat-európai nagyvállalat.
Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e jelzés értékű jelentősége annak, hogy a munkacsoportot pontosan 65 évvel az 1953-as iráni puccs után hívták életre, Brian Hook azt válaszolta: az időzítés csupán "véletlen egybeesés". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a csoportnak nem a Teheránnal folytatandó párbeszéd helyreállítása a célja és a feladata, mert - mint fogalmazott - "normális kapcsolatok csak azután kezdődhetnek, ha már látjuk, hogy az iráni rendszer komolyan változtatni akar a magatartásán".
2018.08.17 07:18

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56