A Halley-üstökös nem pusztította el a világot

Publikálás dátuma
2018.05.20 12:00

Fotó: /
Smithfielden (Angolország) egy szokatlan természeti tünemény nagy rémületet keltett - A rémmeséktől izgatott fantáziájú emberek hiába ugráltak a kutakba, hiába őrültek meg, nem történt semmi baj

A Halley-üstökös nem pusztította el a világot, még csak egy apró bogárkának se oltotta ki az életét, még csak egy fűszálat se mozgatott meg. A csóváján — ha igaz — keresztülforgott a Föld anélkül, hogy a világ vége bekövetkezett volna. A rémmeséktől izgatott fantáziájú emberek hiába ugráltak a kutakba, hiába őrüllek meg, nem történt semmi baj.

Azok, akik a legrettegettebb éjszakát, a szerdáról csütörtökre virradót, átfélték- vagy átmulatták, azt tapasztalták, hogy sem félni, sem dáridókat csapni nem érdemes. Az üstökösből nem láthattak semmit, a csóvájából sem, de még a csillagászati intézetek műszerei sem vettek észre semmi olyasmit, amiből arra következtethettek volna, hogy a csóvájába belejutottunk, áthaladtunk. A bécsi csillagászok azt mondják, hogy még messze vagyunk a csóvától, a vele való találkozás csak napok múlva történik meg. Ők látták is a csóvát.

Az ógyallai csillagvizsgálóban a kritikus időben különböző megfigyeléseket végeztek. Azt mondják az ógyallai csillagászok, hogy az előzetes számi-tások szerint az üstökösnek csütörtökön reggel 4 óra 29 perckor együttállásba kellett kerülnie a földdel és a nappal, ami azt jelenti, hogy az üstökös akárcsak a napfogyatkozáskor a hold, eltakarja előlünk a napot, mert elvonul előtte. Ez eltakarás természetesen nem idéz elő napfogyatkozást, mert az üstökös magja is oly ritka anyag, hogy a nap mit sem veszthet fényéből.

Az elvonulás egy óra hosszáig tarthatott. Ez idő alatt lefotografálták a napot, de a képen nem látható az üstökös. Arra a kérdésre, hogy belejutott-e a föld az üstökös csóvájába, azt felelik, hogy ha a számítások helyesek voltak, igen, mert az üstökös csóvája a földre irányult s hossza a hetvenmillió kilométert is meghaladja. Hogy mikor léptünk be a csóvába és mikor röpültünk ki belőle, pontosan nem tudható

A Berlinbe érkezett jelentések teljesen megerősítik a szakemberek jóslatát, hogy a főidnek át-haladása az üstökös csóváján semmiféle nevezetesebb tüneményekre nem ad alkalmat. A kísérletek mindenütt negatív eredménnyel végződtek. Távirati zavar sem állott be.

Londoni jelentés szerint Smithfielden (Angolország) egy szokatlan természeti tünemény nagy rémületet keltett. Állítólag kristályszerű felhő látszott az égbolton és a földre pikkelyes apró porszemek hullottak, és ha ez a tünemény nem káprázat, akkor nyilván az üstökös megjelenésével függ össze.

Az üstökösvárás éjszakáján talpon voltak mindenütt. Budapesten is zsibongott az élet. Magaslatokról vigyázták az égboltozatot, persze hiába Rómában, Párisban, Bécsben egész reggelig tartó mulatozások folytak. Éjfél után a lapok különkiadásokban számoltak be a — semmiről.

Népszava 1910. május 20.

Szerző
Témák
2018.05.20 12:00

Szakszervezetek tüntettek a volt elnök menedékkérelme miatt

Publikálás dátuma
2018.11.21 19:52

Fotó: AFP/ ERNESTO BENAVIDES
Felháborítónak tartják, hogy egyes befolyásos emberek kibújhatnak az igazságszolgáltatás alól azzal, hogy más országokban az üldözött szerepében tetszelegnek.
Perui szakszervezetek vonultak utcára Limában, hogy az uruguayi nagykövetség épületénél tiltakozzanak az egykori elnök, Alan Garcia menedékkérelme ellen - írja az Euronews. A volt perui államfő három napja lépett be a diplomáciai épületbe, miután egy korrupciós ügyben folytatott vizsgálat miatt a hatóságok megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.
"Hisszük, hogy mindenkinek egyenlő tárgyalás jár"
- nyilatkozta Manuel Coronado, a perui dolgozók szakszervezetének elnöke. Szerinte csak az igazságszolgáltatás, a felelősségre vonás alól akar kibújni Garcia. A vád szerint
Alan Garcia 100 ezer dollár kenőpénzt fogadott el,
egy vasúthálózat építésével kapcsolatban. A perui ügyészség a nyomozás tervezett idejére, 18 hónapra tiltotta meg a volt elnöknek, hogy elhagyja az országot. Garcia ezután kért menedékjogot az uruguayi követségen.
2018.11.21 19:52

Árvákon segítő fiatal olasz nőt raboltak el fegyveresek Kenyában

Publikálás dátuma
2018.11.21 18:01

Fotó: AFP/
Egyértelműen az önkéntesként dolgozó nő volt a támadók célpontja, állítják szemtanúk. Két gyereket lelőttek.
Fegyveresek elraboltak egy olasz önkéntest Kenyában, a szomáliai határ közelében szerdán - írja a Reuters. Szemtanúk szerint szomáliaiul beszéltek az Ak-47-es gépkarabélyokkal felfegyverkezett támadók. Három embert, köztük gyerekeket lőttek le, miközben elhurcolták a 23 éves olasz nőt.
Az elrabolt nő az Africa Milele munkatársa, árva gyerekeknek segített. "Nincsenek szavak arra, ami történik. Silvia, mindannyian veled vagyunk" - kommentálta a történteket a szervezet.
"Az olasz hölgy volt a célpontjuk"
- nyilatkozta a Reutersnek egy tanú. Megerősítette ezt egy fotós, Ronald Kazungu is, aki az elrabolt nővel dolgozott. Ő úgy látta, hat támadó egészen addig a vendégházig követte az elrabolt önkéntest, ahol lakott. Épp a torkánál fogva tartották a nőt, mikor Kazungu megpróbált közbelépni, ám ekkor leütötték őt.
Távozás közben kezdtek lövöldözni a támadók. Egy 10 éves fiúnak a szemét találták el, egy 12 évesnek pedig a combját. Egy felnőtt férfit is lelőttek.
Az olasz külügy egyelőre csak annyit nyilatkozott, átnézik a jelentést. Még egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a történteket, és senki sem jelentkezett váltságdíjért.
2018.11.21 18:01