Kézilabda -Tizenegy év után újra bajnok a Szeged

Publikálás dátuma
2018.05.20 19:01
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Fotó: /
A MOL-Pick Szeged 58-57-es összesítéssel nyerte a férfi kézilabda-bajnokság 2017/2018-as kiírásának fináléját, miután vasárnap a Telekom Veszprém elleni visszavágón csupán háromgólos vereséget szenvedett (29-26-ra nyertek a bakonyiak) Veszprémben. A csongrádi csapat 1996 és 2007 után története harmadik aranyérmét szerezte.

Veszprém belvárosa szinte teljesen kiürült pünkösdvasárnap délutánra. A nyarat idéző napsütésben oly’ kellemesen lengedezett a szél, hogy az ember szinte érezte benne a közeli Balaton érintését, így nem meglepő, hogy sokan inkább a város zajától távol töltötték az ünnepnapot.

Azok, akik mégis maradtak, feltűnően egyfelé vették az irányt: már órákkal a párharc kezdetét megelőzően megindultak a – jellemzően csapatuk valamelyik volt vagy jelenlegi mezét viselő – drukkerek a Veszprém Aréna irányába, a hazai szurkolók törzshelye előtti buszmegálló előtt pedig már jóval a kezdés előtt is lengtek a zászlók, szóltak a dalok.

Hiába, nagy meccset rendeztek az arénában – az idény utolsó mérkőzését.

Persze, egy Veszprém–Szeged bárhol, bármelyik sorozatban szuperrangadó, ha férfi kézilabdáról van szó, ezúttal viszont az aranyérem volt a tét. Az áhított sikerhez előzetesen az a Szeged állt közelebb, amelynek az idényéről az ősszel (amikor szinte megmagyarázhatatlan pontvesztések sorát produkálta az együttes) már-már lemondtak, a múlt vasárnapi „odavágón” viszont négygólos előnyt szerzett.

A tétnek megfelelően a feszültség szinte tapintható volt az első labdaérintés előtt. A bemutatásnál elsőként pályára lépő szegediek szemmel láthatóan nagyon koncentrálva várták, hogy a helyi műsorközlő parkettre szólítsa a veszprémieket is, akik egymást és a közönséget hergelve készültek a mindent eldöntő összecsapásra. A hangulatra előzetesen nem lehetett panasz: a kékbe öltözött szektoron kívül pirosba borult az Aréna, mintegy 5000 ember várta, hogy a csapatok eldöntsék, ki a jobb.

Még mielőtt útjára indult volna a labda, egy sportszerű gesztus keretében a pályára szólították Zubai Szabolcsot is, aki bár még a Szeged keretének tagja volt, a következő idénytől a másodosztályba kieső Orosháza csapatát erősíti. A Szegeddel kapcsolatban a közelmúltban nem túl hízelgően nyilatkozó Zubait a veszprémiek nevében Gulyás Péter köszöntötte – mindez azért különösen pikáns, mert a volt válogatott játékos korábban azt mondta, nem számít rá, hogy Szegeden hasonlóban része lesz.

A finálé második mérkőzése aztán szegedi szempontból álomszerűen kezdődött: a meglévő fór előbb Mario Sostaric révén öt, majd Jonas Kallman góljának köszönhetően hatgólosra duzzadt, egy másik sportágból kölcsönzött hasonlattal élve tehát repülőrajtot vett a vendégcsapat. A teljesen ledöbbent házigazda szurkolói a 7. minutumban, 4-1-es szegedi vezetésnél már ébresztőt fújtak, csapatuk azonban nem találta a kékek ellenszerét: a 17. percben 5-11-et mutatott az eredményközlő. „Hol a csapatunk?” – kántálta a közönség.

A kék lelátórészen hangoskodóknak a folytatásban is több öröm jutott. Stas Skube tarthatatlan volt, a vendégek pedig magabiztosan kézilabdázva növelték előnyüket: az első fél óra végén 17-14-re vezetett a Szeged, amely ekkor összesítésben héttel állt jobban. Hazai szempontból a feladat majdnem annyira reménytelennek tűnt, mint akkor, amikor a Veszprém kiesésével végződő márciusi Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágója előtt szintén héttel volt lemaradva a bakonyi együttes.

A térfélcserét követő első pillanatokban Mikler Roland fontos védéssel jelentkezett, majd Dragan Gajic hetesből hozta fel kettőre a Veszprémet. A differencia hamarosan elillant, a 40. percben Blaz Blagotinsek egalizált (először a visszavágón), kettővel később pedig miután Renato Sulic vezetéshez juttatta a házigazdát, a szegedieket felkészítő Juan Carlos Pastor időt kért. A veszprémi lendületet ugyanakkor a szusszanásnyi szünet sem fékezte: Gajic találata után tovább közeledett a Veszprém – a gól pillanatában valami egészen elképesztő hangrobbanástól remegtek meg a sportcsarnok falai.

Támadásban több pontatlanság jellemezte a következő perceket, a találkozó és a szezon utolsó 600 másodpercére 22-21-es veszprémi vezetésnél fordultak a felek. Az egész összecsapásra jellemző felfokozott hangulatban zajló végjáték – az előzményekhez hasonlóan – hősies küzdelmet hozott, alig egy perccel lefújás előtt például hárommal is vezetett a Telekom, mely a legvégén a végső győzelemért támadhatott, újabb fordulatot azonban már nem tartogatott az idény.

Tizenegy év után újra Szegedre került az aranyérem – óriási szegedi ünneplés vette kezdetét a Veszprém Arénában.

2018.05.20 19:01

Pálinkás József: a Fidesz bukik, a kérdés csak az, hogy mikor

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:45

Fotó: Népszava/
A Fideszben meggyőződéssé vált, hogy a választásokat az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni. A korábbi miniszter és MTA-elnök szerint viszont egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók a Fidesztől is, ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország.
A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről nemrég menesztett tudós szerint ha gazdasági problémák adódnak, az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is. Márpedig Pálinkás szerint a magyar társadalom a '90-es évek óta elfordult az értékektől, az országban szinte kizárólagosan az anyagi érdek dominál. "Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt" - fogalmazott.
"A véleményüket szabadon elmondókat sokszor szégyenpadra ültetik, megalázzák. Ez történik tudósokkal, értelmiségiekkel, vagy akár olyan intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia"
- tette hozzá Pálinkás, arra vonatkozóan, hogy polgári középosztály ugyan nincs az országban, ám annak értékrendjét felhasználják, sőt kiforgatják bizonyos jobboldali körök.
"Jó lenne megérteni, hogy politikai választások megnyerése a törvényhozásra és a kormányzásra ad felhatalmazást, a sport, a tudományos, a művészeti és a gazdasági tevékenységek eredményességének és értékeinek megítélésére nem" - mondta az MTA volt elnöke, aki az első Orbán-kormány munkájában államtitkárként és miniszterként vett részt, 2002 után pedig megalapította és vezette a Fidesz kulturális tagozatát. Ez a tagozat viszont "túl jól" működött egyes fideszesek szerint. "Akkoriban vált egyre erősebbé a Fideszben az az irányzat, amelyik azt képviselte, hogy nem a hosszabb távon, nagyobb összefüggésekben gondolkodó néhány tízezer értelmiségi az érdekes. A választásokat közérthető, elsősorban az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni" - mondta el.
Ugyanakkor a három kétharmados Fidesz-győzelem ellenére is azt mondja Pálinkás. a populizmus nem járható út.
Nem az a kérdés, csődöt mond-e az ösztönökre ható politika, hanem csak az, mikor mond csődöt
- nyilatkozta. Ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország, egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók akár a Fidesztől is.
2018.08.17 09:45
Frissítve: 2018.08.17 09:51

Magyarországra ráborul az oroszok árnyéka - de a kormányt nem érdekli

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:30

Fotó: Shutterstock/
A sajtószabadság korlátozásával ideális környezetet biztosít a kormány az orosz befolyási törekvéseknek – derült ki a European Values nevű elemzőközpont jelentéséből, amely szerint Európában Magyarországon tapasztalható az egyik legintenzívebb Kreml-hatás. 
A 99 oldalas dokumentum, írja a 444.hu, három kritérium mentén vizsgálódott: elismeri-e az ország vezetése a befolyásolási szándék veszélyét; milyen lépéseket tesz a fenyegetésre reagálva; az ismert intézkedéseiknek milyen eredményük lett. Mindhárom kérdést egy nulla és öt közötti skálán osztályozták, ahol a kisebb mértékű befolyást a magasabb pontszám jelentette. Magyarország igen rosszul szerepelt, a megszerezhető 15 pontból ugyanis csak 2-t kapott. Ezzel azonban nem hazánkban a legrosszabb a helyzet, hanem a nulla pontos Görögországban és a szintén pont nélküli Ciprusban, amelyeket a jelentésben szimplán "kollaboránsként" jellemeztek. Magyarország osztályzata azért ilyen borzasztóan rossz, mert - a jelentés szerint - a hatalomban levők "kritikus tömege" tagadja vagy alulbecsüli a fenyegetés létét, nyilvánosan a titkosszolgálatok sem aggódnak, a politikai vezetés pedig gyengíti az ország ellenállóképességét - például a sajtószabadság korlátozásával. Persze Magyarország nincs egyedül a tagadással: nem hajlandó szembe nézni a fenyegetés létét Ausztria, Luxemburg, Málta, Portugália és Olaszország sem. Leginkább a 13 pontos Svédország és Nagy-Britannia, illetve a 15 pontos Észtország, Lettország és Litvánia vannak tisztában a veszéllyel és küzdenek az orosz befolyás ellen. A jelentés arra is kitér, hogy Magyarország Oroszországra támaszkodik a Brüsszel elleni küzdelmében, ráadásul a kormánypárti sajtó gyakran hivatkozik az orosz állami média anyagaira. A hazai titkosszolgálatokról azt írják, hogy egyes tagjaik gyaníthatóan inkább az orosz nyomulást vizsgáló magyar újságírók befolyásolásán, esetenként megfélemlítésén dolgoznak.
Szerző
2018.08.17 09:30
Frissítve: 2018.08.17 09:38