"Hahóóó, facebookosok!" - Orbán Viktor megmutatta második unokáját (fotó!)

Publikálás dátuma
2018.05.21 12:20
Bővül a család... - Forrás: OV/Facebook
Fotó: /

Pünkösdhétfő reggelén a következő bejegyzés jelent meg Magyarország miniszterelnökének Facebook-oldalán: 

A kis Johannának egészséget, sok sok örömet és jobb, békésebb, emberségesebb hazát, világot kívánunk. 

Kora délután már egy fotó is megjelent a miniszterelnök Facebook profilján:

Szerző
2018.05.21 12:20

Báb-Lázár

Lázár látta a példákat, és elvonult magától. Legalábbis a látszat ez volt.
Orbán bábjaival foglalkoztam egy héttel ezelőtt ezeken a hasábokon, arra tettem kísérletet, hogy bemutassam: a miniszterelnök mindenre és mindenhez megtalálja a megfelelő szereplőt; választ magának dúvadot, intelligens ábrázatút, olyat is, aki hajlandó magából hülyét csinálni. Mindenki teszi a dolgát, játssza – az egyébként testhez álló - szerepét. (Csak egy kis kitérő: még sosem jutott eszembe, hogy annak idején Kosztolányi Dénes, vagy mostanság Németh Szilárd szerepeltetése rendezői tévedés lenne.)
Bevallhatom: amikor ezekről a figurákról írtam, sorra jelentek meg előttem az Orbán által használt politikusok, Szijjártótól Gulyás Gergelyen át Novák Katalinig. Odaképzeltem őket a mondataim, a jelzőim mögé, és megerősítve éreztem magam. És csak most, az azóta történtek ismeretében döbbenek rá: egyáltalán nem jutott eszembe Lázár János. Valószínűleg azért nem, mert őt – minden általam vélt hibájával együtt – autonóm személyiségnek gondoltam, olyannak, akivel még Orbánnak is birkóznia kell. Ez a szemünk előtt zajló birok – amely olykor Rogán Antallal, máskor Tarlós Istvánnal szemben mutatkozott meg – nem törte szét Lázár személyiségét, úgy tűnt, megőrizte szuverenitását; bukása is nagyjából ebből következett. No meg abból is, hogy a hódmezővásárhelyi politikust gyakran emlegették Orbán utódaként, de nem mint akit maga az „Elnök” nevel ki, hanem mint aki majd képes lesz megtörni az orbáni hegemóniát, és átvenni a hatalmat. 
Ma már láthatjuk: butaság volt erre gondolni. Nem sokan jelentkeztek be eddig Orbán-utódul vagy a trónfosztást elősegítőül, de akik ezt tették, mind megkapták a maguk – lássuk be, Orbán Viktor logikáját követő – büntetését. Áder János – akkori hírek szerint igen gyér nyelvtudással – Brüsszelbe lett száműzve, hogy később átvegye a schmittpáli örökséget; tudjuk, hogy ez mit jelent. A tervezett puccsban felbukkanó társa, Schmidt Mária is talonba került, hogy aztán az Elnök leghűségesebb szolgálójaként bukkanjon fel újra.
Lázár látta ezeket a példákat, és elvonult magától. Legalábbis a látszat mindenképpen ez volt. A parlament utolsó sorába ült – nem foglalt el két széket, mint elődje, Rapcsák András, de jelképesen ezt üzente. Márpedig Orbán nem csupán a vele szemben alternatívaként felbukkanó embereket nem szereti, az ilyen üzeneteket sem. És hozzányúlt ahhoz a fegyverhez, amelyhez nála jobban senki nem ért. A megalázás fegyveréhez. Dohányzás elleni biztossá nevezte ki. Vagyis elindította a kálvária útján, be kell járnia az összes stációt, hogy visszataláljon az Úrhoz. Hogy megtanulja, ki az úr a háznál. Néhány hónapja még ő volt Orbán után az első. Most kinevezték őt az Orbán utáni utolsónak. Hogy a feladata pontosan mi lesz, teljesen mindegy. Mindenki tudja, hogy korábban pont az ellenkező szerepet vitte; a dohánylobbi erősítésén, egy új lobbi kialakításán fáradozott. 
Hogy most min fáradozik, nem tudom. Nem tudom, miért vállalta el ezt a szerepet, mitől bábosodott el ő is. Lehet, hogy mégsem olyan jó ott hátul, az utolsó sorban.
2018.08.18 09:00
Frissítve: 2018.08.18 09:54

Megnégyszerezte tavalyi bevételét az év legjobban fizetett színésznője

Publikálás dátuma
2018.08.17 11:50
Illusztráció: AFP
Fotó: /
A hollywoodi filmcsillag, Scarlett Johansson 2018-ban a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes magazin szerint.
A Marvel filmstúdió Bosszúállók-sorozatának Fekete Özvegye 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között az amerikai magazin becslése szerint. A 33 éves színésznő, aki 2017-es bevételeinek megnégyszerezésével taszította le tavalyi trónjáról Emma Stone-t, a szuperhősmozi negyedik epizódjában is visszatér a mozivászonra 2019-ben - írta az MTI.
A legjobban fizetett színésznők rangsorában második lett Angelina Jolie 28 millió dollárral. Az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő visszatérése a listára elsősorban a Demóna című családi film második részéért kapott gázsijának köszönhető. Harmadik helyen végzett Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral. A sztár bevételeinek döntő hányadát a reklámszerződéseiből befolyó összegek teszik ki. Aniston bevételei várhatóan jövőre szöknek egekbe, amikor az Apple cég drámasorozatának forgatását elkezdik. A sorozatban a lista ötödik helyén álló Reese Witherspoon (16,5 millió dollár) lesz a partnere, a két színésznő állítólag 1,25 millió dollárt fog kapni fejenként és epizódonként.
Negyedik lett Jennifer Lawrence, akinek két legutóbbi filmje, az Anyám! és a Vörös veréb ugyan nem teljesített jól a mozikban, de a színésznő számára még mindig biztos bevételi forrást jelent az X-Men sorozatban való közreműködése, valamint jelenleg a Dior divatházzal van szerződése. A Forbes-toplista tízes élmezőnyébe jutott továbbá Mila Kunis, Julia Roberts, Cate Blanchett, Melissa McCarthy és Gal Gadot.
A lista első tíz helyezettje összesen 186 millió dollár adózás előtti bevételre tett szert a vizsgált időszakban, ami 16 százalékkal haladja meg a 2017-es évben elért 172,5 millió dollárt. A Forbes adatai a Nielsen, a ComScore, a Box Office Mojo és az IMDB adatbázisaiból, valamint filmipari szakemberekkel készült interjúkból származnak.
Egy 2016-os tanulmány szerint a szöveges szerepek mindössze 28,7 százalékát kapják női karakterek a filmekben. Mindez azt jelenti, hogy a színészekhez képest a színésznőknek kevesebb lehetőségük van nagy bevételhez jutni. Idén mindössze két színésznőnek sikerült átlépnie a 20 millió dolláros határt, 2017-ben még háromnak, 2016-ban pedig négynek. Az idei tízes mezőnyből kimaradt Amy Adams, Emma Watson, Charlize Theron és a tavalyi első helyezett Emma Stone is, a vizsgált időszakban nekik nem sikerült 10 millió dollárnál többet keresniük.
2018.08.17 11:50