"Túl kényelmetlen" - Trump mindent megtesz a kiberbiztonság ellen

Publikálás dátuma
2018.05.22 11:13
Illusztráció: Jaap Arriens / NurPhoto
Fotó: /
Donald Trump amerikai elnök két mobiltelefont használ, de egyiket sem látták el biztonsági berendezéssel, illetve szoftverrel - írja a Politico, és cikke alapján az MTI. Az elnök túl kényelmetlennek nevezi a kiberbiztonsággal kapcsolatos ajánlásokat, és mereven ellenáll még a legalapvetőbb, az egész Egyesült Államok biztonságát szolgáló intézkedéseknek is.

Az elnököt sem a munkatársainak, sem a Fehér Ház számítógépes biztonsággal foglalkozó szakembereinek nem sikerült meggyőzniük a nem biztonságos telefonok használatának veszélyeiről - számol be az újság, kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

Trump egyik okostelefonjáról csakis hívásokat lehet indítani, egy másikon pedig a Twitter-applikáció és néhány előre telepített hírportál található. A két okostelefont a Fehér Ház informatikai, valamint kommunikációs hivatalai bocsátották rendelkezésére. A kommunikációs hivatal ellenőrzi a Fehér Ház teljes hírforgalmát.

Munkatársai többször is nógatták az elnököt, hogy alapvető biztonsági intézkedésként legalább cserélje le havi rendszerességgel a twitterezésre használt készülékét, de Trump hajthatatlan. Ahogyan a Politico idézte a tisztségviselőket: azt válaszolja nekik, hogy "túlságosan is kényelmetlennek" találja a cserélgetést. Legtovább öt hónapon keresztül halogatta Trump, hogy készülékeit biztonsági szakemberek ellenőrzzék. Elődje, Barack Obama az ajánlásoknak megfelelően, havonta átadta a telefonjait ellenőrzésre.

A Fehér Ház nem kommentálta a Politico összeállítását, de egyik - szintén névtelenséget kérő - munkatársa közölte a lappal: látszólag a csakis hívásindításra használt okostelefont szokták cserélni. Ezen egyébként kamera és mikrofon is található, emiatt a szakemberek szerint különösen könnyű prédája lehet a hackereknek. Általuk illetéktelenek kép- és hanganyaghoz juthatnak a Fehér Házból, az Egyesült Államok elnökéről, ezért nem csak Obama, de már George Bush korábbi elnök is megvált mikrofonnal szerelt készülékétől. Trump okostelefonján egyedül a mozgásának követésére alkalmas GPS helymeghatározót kapcsolta ki.

Trump egy bizalmasa, Matt Gaetz republikánus párti szenátusi tag korábban azt nyilatkozta az elnök telefonhasználatáról: korán reggeltől késő esti fogad hívásokat, akár rejtett számokról is.

A Politicónak Nate Jones, a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi terror-elhárítási igazgatója azt mondta: az ország külföldi ellenségei fáradhatatlanul vizsgálják az amerikai kormányzati kommunikáció gyengeségeit, hogy ezeket kihasználva gyűjtsenek információkat, és e tekintetben nincs "keresettebb" információforrás, mint maga az elnök. Jones leszögezte: az elnöknek joga van ugyan nem tudomást venni munkatársai és a szakemberek figyelmeztetéseiről, de tudnia kell, hogy "ha így tesz, komoly veszélybe sodorhatja az országot".

Kifejezetten zavarba ejtőnek nevezte ugyanezt az elnöki szokást Samm Sacks, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának technológia- és Kína-szakértője. Mint Sacks rávilágított, Trump épp egy kereskedelmi háborút kezdeményezett Kínával - egy országgal, amelyik hírhedt arról, hogy ellenfeleiről technológiai eszközökkel szerez bizalmas információkat.

A Politico megjegyezte: a 2016-os elnökválasztási kampányban Donald Trump rendszeresen vetélytársa, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt szemére hányta, hogy külügyminiszterként a hivatalos elektronikus levelezését részben magánszerveren bonyolította, és így titkosított információk is kikerülhettek a külügyminisztériumból. Az elnök akkor úgy nyilatkozott erről, Clinton ezzel "veszélybe, hatalmas veszélybe" sodorta országát, ezért ő "a legkorruptabb, aki valaha indult az elnökségért". Ehhez képest még Trump saját kabinetfőnöke és belbiztonsági minisztere, John Kelly sem volt hajlandó hónapokig lecserélni saját, bizonyítottan feltört okostelefonját.

Szerző
2018.05.22 11:13

Orbán és Semjén mondásai miatt állították a szőnyeg szélére az új magyar nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.11.17 09:36

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Lassanként diplomáciai állóháború alakul ki Magyarország és Ukrajna között.
Kijev bekérette a magyar nagykövetet és határozottan tiltakozott Íjgyártó Istvánnál Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt, írja az atv.hu.  Orbán Vikto, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén azt mondta, hogy Ukrajna olyan ország, amelynek nincs hihető időhorizontja sem a NATO-, sem az EU-csatlakozást illetően. Kijelentette, hogy a mostani ukrán politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt.  Semjén Zsolt ugyanezen a rendezvényen rámutatott: a kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, szerzett jogaitól fosztják meg őket, lényegében az elüldözésük zajlik. Az ukrán külügyminisztérium jelezte a magyar nagykövetnek, hogy fel kell hagyni az olyan tevékenységekkel, amelyek negatívan hatnak a kétoldalú kapcsolatok fejlődésére, különösképpen azon egyezségek megvalósítása során, amelyeket októberben ért el a két külügyminisztérium vezetője a Magyarország és Ukrajna közötti vitás kérdések ügyében.  
2018.11.17 09:36

Gruevszki óriási pénzzel érkezett?

Publikálás dátuma
2018.11.16 18:25

Fotó: AFP/ Robert ATANASOVSKI
A Magyarországra menekült, korábban börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiürítette otthoni bankszámláit. Ez feltehetően még szeptemberben történhetett, amikor a szkopjei fellebbviteli bírósághoz fordult – közölte a Nezavisen című lap. Az internetes újság megjegyzi, ugyan az információ továbbra sem tekinthető hivatalosnak, a rendkívüli főügyész megerősítette, nem tudják zárolni a vagyonát, mert bankszámláin nincs pénz és hivatalosan vagyonnal sem rendelkezik. A kérdés az, hogy ezt a pénzt Magyarországra is magával hozta-e. Ugyancsak a Nezavisen című lapban jelent meg véleménycikk az elmúlt napok történéseiről. Az újság főszerkesztője, Szlobodanka Jovanovszka által jegyzett cikk szerint le kell mondania Orbán Viktor miniszterelnöknek. Mint írta, mindaz, ami történt, sosem látott zavart keltett Szkopjéban, s ilyen még Pakisztánban sem fordulhatna elő, nemhogy más európai országban. 

Mickovszki Budapesten tárgyalt Gruevszki meneküléséről?

A szkopjei kormánypárt, a Macedón Szociáldemokrata Unió (SDSM) azt gyanítja, hogy Hrisztijan Mickovszki, a VMRO-DPMNE jobboldali párt vezetője (2017 végéig a Magyarországon bujkáló Nikola Gruevszki volt az elnöke) azért járt nemrégiben Belgrádban és Budapesten, hogy Gruevszki meneküléséről tárgyaljon. A párt szerint Mickovszkinak meg kell válaszolnia a kérdést, mi célból járt a szerb és a magyar fővárosban Gruevszki elmenekülése előtt.

2018.11.16 18:25