Innen nézve - Magyar tücskök

Álldogáltam a temetőben. Magamba fordulva próbáltam felidézni lassan fél évszázada elhunyt szüleim arcvonásait. A csendet hirtelen csörtető lábdobogás zavarta meg, mintha valaki azt az őzet riasztotta volna meg, amely legutóbb is elém sétált. De nem. Munkásruhás emberek próbáltak menedéket keresni a sírkövek között. „Vigyázzatok, balról jönnek az ellenőrök!” – szólalt meg egy ércesebb hang, aztán egy nő csitította, ne beszéljen olyan hangosan. De nem jött senki. A közeli sírköves feketemunkásai előszállingóztak a sűrűből.

Innen nézve nincs ebben semmi különös, hiszen mindenki tudja, milyen sokba kerül egy vállalkozónak tisztességesen bejelenteni, adminisztrálni az embereit. Még a lebukást kockáztatva is jobban jár, mintha feltenné a kezét, és becsukná a boltját, mondván, nem kap embert, aki elvállalná a porral-piszokkal járó munkát.

Ám nem a sírköves az egyetlen, aki kénytelen feketén dolgoztatni az embereit. A napokban került a kezembe egy jelentés arról, hogy az elmúlt hét évben csaknem kétszeresére nőtt a mezőgazdaságban feketén foglalkoztatottak száma. Ez nem pusztán feltételezés, a munkaügyi ellenőrök által az ágazatban szúrópróba szerűen kiválasztott 3669 munkavállaló közül 1224 feketemunkásként „lebukott”, és még majd ugyanennyi embernél találtak valamilyen „huncutságot”.

Ez a fekete foglalkoztatás egyrészt az állampolgári tudatomat birizgálja, mert panaszkodunk, hogy milyen szegényes állapotok uralkodnak az egészségügyben, mennyire kivéreztettetek a közszolgáltatások, de cinkosan összekacsintunk: mindenkinek élnie kell. Pedig ha a vállalkozók tisztességesen befizetnék a feketén dolgoztatott embereik után az adókat, több jutna ezekre is a költségvetésből. Másrészt minduntalan felháborodom azon a könnyelműségen, ahogyan a harminc-negyven évesek tücsök módjára élnek, nem érdekli őket, mi lesz velük idős korukra. Mi lesz, ha nem lesz erejük, egészségük munkát vállalni? Legális jövedelem, nyugdíj nélkül miből fognak megélni?

Mi, magyarok nem arról vagyunk híresek, hogy gyerekkoruktól öngondoskodásra tanítjuk a csemetéinket. Amikor végre némi állami ösztönzésre vagy három és félmillióan elkezdték hangya módján a magán-nyugdíjpénztárakba rakosgatni a megtakarított pénzecskéjüket, egy szép napon úgy elvette tőlük a „gondoskodó állam”, hogy csak úgy porzott. Cserébe még azt sem ígérte meg – mert nem is tehette -, hogy majd egyszer, öregkorukban, tisztességes nyugdíjjal gondoskodik róluk. Könnyelműen elpancsoltak 3000 milliárdot. Most is jószerével arról hallani, hogy még tíz-húsz évig valahogyan eldöcög a nyugdíjkassza, de aztán alighanem elviszi a gazdasági özönvíz. A fiatalabbak tudomásul vették, hogy időskori bevételeik jó, ha egyharmadát biztosítja majd a nyugdíjkassza.

A rendszerváltás környékén a fizetés kisebbik részét kérhettük bérként, a nagyobbikat kényszervállalkozóként, számlára. Sokan hülyének tartották, aki nem ezt az utat választotta, aztán kiderült, ők voltak az okosak.

Ma már választani sem lehet. Vagy a feketemunka, vagy jobb esetben a minimálbér. Ha nem tetszik? Fel is út, le is út.

Szerző
2018.05.24 08:05

Hadházy Ákos: „Ilyen csak egy banánköztársaságban történhet meg”

Publikálás dátuma
2018.09.25 17:27

Fotó: Facebook/hadhazyakos/
Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházy Ákos független képviselő a miniszterelnökkel szemben – jelentette be lapunknak adott interjújában a független képviselő.
– Mit gondol arról, hogy a közbeszerzéseken folyamatosan arató Garancsi István utaztatja luxus-magánrepülőn Orbán Viktor miniszterelnököt?
– Ez kőkemény korrupció. Ilyen csak egy banánköztársaságban történhet meg. Nehéz szó nélkül hagyni, ezért vagyonnyilatkozati eljárást fogok kezdeményezni a kormányfővel szemben. Orbán ugyanis ajándékot kapott Garancsitól, amiért nem tudjuk mit adott cserébe. Ráadásul egyik nyilatkozatában sem tüntette fel. Egyébként talán nem is a luxusrepülő az igazán durva. Számomra a legfelháborítóbb, hogy egy „noname” nagyágyú, bizonyos Homolya Róbert, aki éveken keresztül az EU pénzek elszórásának és a közbeszerzéseknek volt a fő felelőse luxus-yachtos ajándékokat kap. A „haldokló” nyugaton a Garancsi-Orbán utaztatás, vagy Homolya miatt azonnal kormányválság jönne.

– Ön azt tervezi, hogy egymillió aláírást gyűjt össze, annak érdekében, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Lehetetlen küldetésnek tűnik.
– Sokat kell dolgozni az eredményért. Az elégedetlenség megvan az emberekben, más kérdés, hogy az ellenzék miért nem tudta ezt az érzést egy helyre koncentrálni. Én erre teszek most kísérletet. Nem hiszem, hogy nincs egymillió felelősen gondolkodó magyar, aki tudná: nemet kell mondani a kormánynak. A választási eredmény nem arra volt felhatalmazás, hogy tovább lopjanak Orbánék. Egyébként én is tudom, hogy egy aláírásgyűjtő, aki kicsit is ügyes, egy délután alatt képes 30-40 szignót összeszedni. Ha ezer gyűjtő van, akkor ez egy délután 30-40 ezer aláírás. Lehetőség van arra is, hogy bárki letöltse online a gyűjtőívet. A magyaroknak szimbolikusan is nemet kell mondaniuk a korrupcióra, amelyhez az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kulcskérdés. Nemcsak azért, hogy legyen félnivalója a kormánynak, hanem azért is, hogy az uniós pénzeket megmentsük. Hiszen, ha valamit nem tesz a kabinet, leállnak majd a támogatások.

– Eddig hány szignót gyűjtöttek?
– Nagy az érdeklődés, rengeteg a gyűjtő, néhány nap alatt tízezres nagyságrendről beszélhetünk.

– Kik támogatják az ellenzéki pártok közül az akcióját? – A legtöbbet a Momentum segített, standokkal és számítástechnikai programokkal is. A Jobbik azt válaszolta a megkeresésemre, hogy ők inkább a parlamenti interpellációkban bíznak. A baloldali pártok pedig azt mondták, támogatni fogják az akciót, bár egyelőre nem kaptam értesítést, hogy milyen formában. Az viszont biztos, hogy gyakorlatilag minden párt aktivistája sokat segít már most is.

– Nem beszélt volt pártjáról, az LMP-ről.
– Ott csend van.

A Párbeszéd is feljelent

Hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadása miatt feljelentést tesz a Párbeszéd, emellett vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az ellenzéki párt az Országgyűlés mentelmi bizottságában a miniszterelnök ellen. A Párbeszéd álláspontja szerint ugyanis Orbán Viktor többszörösen is törvényt sértett, amikor elfogadta, hogy különböző külföldi helyszínekre magángéppel szállítsák olyan szereplők, akik ráadásul a magyar gazdaság meghatározó alakjai és jelentősen függnek a kormányzati megrendelésektől.

2018.09.25 17:27

Halász János szerint nem is fontos a kötvénybotrány

Publikálás dátuma
2018.09.25 16:44
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Zárt ülésen hallgatták meg a hírszerzés új főnökét, az ellenzék szóba hozta a letelepedési kötvények ügyében sokasodó botrányokat is. A volt Fidesz-szóvivő szerint viszont ez a téma nem érdekes.
Két óra alatt nem került szóba a kormány által főellenségnek kikiáltott Soros György neve az Információs Hivatal (IH) élére kinevezett Czukor József nemzetbiztonsági bizottságban történt meghallgatásán. A bizottság végül a kormánypárti igenekkel támogatta Czukor személyét a hírszerzés élére, az ellenzék pedig vagy tartózkodott vagy nemmel szavazott. Bár az ülésen elhangzottakat harminc évre titkosították, Mirkóczki Ádám a bizottság jobbikos elnöke az ülés után annyit elmondott, hogy ellenzéki oldalról „érintőlegesen” szóba került és utaltak rá kérdéseikben a letelepedési kötvények ügyében sokasodó botrányokra. Azért csak érintőlegesen, mivel a letelepedési kötvényprogram biztonsági hiányosságairól szóló botrányok elsősorban a másik titkosszolgálathoz, a polgári elhárításhoz, vagyis az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) tartozik. Mint ismeretes, az utóbbi időben egyre több, súlyos biztonsági kockázatot jelentő bűnözőről derült ki, hogy a Rogán Antal által kiagyalt letelepedési kötvényes programban jutottak letelepedési és az EU-n belüli szabad mozgást biztosító engedélyhez. Mirkóczki Ádám elmondta: a következő ülésen külön napirendi pont lesz a kérdés, addigra várhatóan kiderül, hogy az AH kezdeményezésükre felülvizsgálja-e a kiadott letelepedési engedélyeket. Kérdésünkre a bizottsági elnök megpendítette: az IH-vezető meghallgatásakor szó esett az orosz befolyásszerzésről. „Én azt gondolom, hogy a főigazgatónak nincsen rossz logikája ebben a kérdésben” – fogalmazott Mirkóczki, aki szerint az IH szakemberei képesek ellátni az ezzel kapcsolatos feladatokat, a döntő kérdés az, hogy a politika ezzel mit kezd, a kormány használja vagy nem használja erre az IH kapacitását. Arra a kérdésre, hogy a kormány által főellenségnek kikiáltott Soros György neve elhangzott-e Mirkóczki úgy fogalmazott: „úgy emlékszem, hogy nem”. Az ülés után megkérdeztük Halász János fideszes bizottsági tagot arról, hogy mi a személyes véleménye a letelepedési kötvényes botrányokról. „Személy szerint az a véleményem, hogy erről nagyon sokszor nagyon alaposan válaszoltunk, és mi olyan dolgokról szoktunk beszélgetni ami érdekes és fontos” – hárított a volt Fidesz-szóvivő, majd további kérdéseinkre már nem volt hajlandó válaszolni, és elsietett. 
Szerző
2018.09.25 16:44