Intés jöhet Brüsszelből

Publikálás dátuma
2018.05.23 21:00
Shutterstock illusztráció.
Fotó: /

Az Európai Bizottság szerint fennáll a kockázata annak, hogy Magyarország nem tudja tartani a középtávú költségvetési hiánycélt, ezért idén és jövőre olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek visszaterelik a kiigazítási pályára. Biztosítani kell, hogy a nettó elsődleges kormányzati kiadások növekedési üteme 2018-ban ne haladja meg a 2,8 százalékot, 2019-ben pedig a 3,9 százalékot — többek között ezt javasolja az uniós testület szerdán elfogadott országspecifikus ajánlásaiban. A figyelmeztetéssel felérő megjegyzésről a tagállamok pénzügyminiszterei júliusi ülésükön fogják kimondani a végső szót.

Az Európai Bizottság emellett elvárja, hogy a magyar döntéshozók folytassák az adórendszer egyszerűsítését, és csökkentsék az ágazatspecifikus adókat. Sürgeti a döntéshozatal minőségének és átláthatóságának a javítását is, ennek keretében hatékony társadalmi párbeszédet és rendszeres hatásvizsgálatokat szorgalmaz. Továbbra is elengedhetetlennek tartja is hatásosabb korrupció elleni fellépést és az ügyészséget erőfeszítései megsokszorozására szólítja fel. Úgy véli, hogy miközben a hatóságok viszonylag sikeresen leplezik le az alacsonyabb szintű korrupciót, nem fordítanak elég figyelmet a magas köröket behálózó ügyek felgöngyölítésére. “Javítani kell a közbeszerzés átláthatóságát és a versenyt, többek között azáltal, hogy az e-közbeszerzési rendszerből nyert adatokat hozzáférhetővé teszik a nyilvánosság számára” — áll az ajánlásokban.

Az Európai Bizottság fontosnak tartja a munkaerő-tartalékok felszabadítását elsősorban aktív munkaerőpiaci politikák révén. Újólag felhívja a figyelmet az oktatás eredményességének a javítását szolgáló lépések fontosságára, és a minőségi, befogadó oktatás biztosításának a szükségességére a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák számára. Véleménye szerint növelni kell a szociális segély és a munkanélküli ellátás mértékét, valamint a folyósításának időtartamát.

Az országspecifikus ajánlásokkal egyidőben az Európai Központi Bank áttekintette, hogy az eurót nem használó tagállamok hogyan teljesítik a közös valuta bevezetésének a feltételeit.

Megállapítása szerint jelenleg egyetlen ország sem tesz eleget a csatlakozás mind a négy kritériumának. Magyarország kipipálhatja az államháztartásra és a hosszú távú kamatlábak konvergenciájára vonatkozó feltételeket, de nem felel meg az árstabilitásról és az átváltási árfolyamról szóló elvárásoknak.

2018.05.23 21:00

Ha valaki sportoló, annak Magyarország egy 500 milliós adóparadicsom

Publikálás dátuma
2018.11.21 20:19

Fotó: Shutterstock/
Lényegében indoklás nélkül nagyon megemelte az alacsony adózású keret értékhatárát a kormány, a sportolóknak havi több tízmilliós jövedelem után is alig kell valamit befizetni az államkasszába.
Évente duplázódik a kormány jóvoltából a sportolókra megállapított alacsony adózású keret értékhatára. Egy most beadott törvényjavaslat 500 millióra emeli a hivatásos sportolók és a sportegyesületekben körülöttük futkározók, mint szakképzett edző, sportszervező, -irányító, de a sportszövetség vagy a sportszervezet főállású munkavállalói egyszerűsített adózásának (ekho) felső határát. E sajátos adózási forma lényege, hogy legalább a mindenkori minimálbér erejéig az általános adózási feltételeknek megfelelően kell a munkáltatónak és a munkavállalónak is lerónia a közterheket, ám e fölött a munkáltató az adóalap után 19,5, a munkavállaló pedig 15 százalék adót fizet. A kultúra, a filmvilág és az e területeket közvetlenül kiszolgáló  szakmák képviselői, valamint a tömegtájékoztatás művelői is élhetnek ezen adózási formával, ám náluk a felső határ évi 60 millió. A sportolók eleve 125 millióról indultak, amit tavaly 250 millió forintra emelt a parlament, és most ezt duplázhatják meg. Időközben a sportegyesületek is kedvezményt kaptak, nekik nem kell megfizetniük a 19,5 százalékos munkáltatói ekhot, míg a színészeket, újságírókat foglalkoztatók nem részesültek hasonló "kegyben". A sportvilág eme kivételezésének indoklása tulajdonképpen minden esetben elmaradt, hacsak nem fogadjuk el annak azt az érvelést, hogy a sport az egészséges életmód fontos része...
Szerző
Témák
ekho
2018.11.21 20:19

Péntektől olcsóbb lesz a tankolás

Publikálás dátuma
2018.11.21 12:31

Fotó: Népszava/
A benzin átlagára literenként 364 forintra, a gázolajé pedig 415 forintra csökken.
A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken – értesült piaci forrásokból az MTI. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 364 forint, a gázolajé pedig 415 forint lesz. A benzin ára legutóbb szerdán változott, átlagára literenként 4 forinttal, 369 forintra csökkent. A gázolaj ára november közepén módosult, bruttó 3 forinttal 421 forintra csökkent. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző
2018.11.21 12:31
Frissítve: 2018.11.21 12:31