Intés jöhet Brüsszelből

Publikálás dátuma
2018.05.23 21:00
Shutterstock illusztráció.
Fotó: /

Az Európai Bizottság szerint fennáll a kockázata annak, hogy Magyarország nem tudja tartani a középtávú költségvetési hiánycélt, ezért idén és jövőre olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek visszaterelik a kiigazítási pályára. Biztosítani kell, hogy a nettó elsődleges kormányzati kiadások növekedési üteme 2018-ban ne haladja meg a 2,8 százalékot, 2019-ben pedig a 3,9 százalékot — többek között ezt javasolja az uniós testület szerdán elfogadott országspecifikus ajánlásaiban. A figyelmeztetéssel felérő megjegyzésről a tagállamok pénzügyminiszterei júliusi ülésükön fogják kimondani a végső szót.

Az Európai Bizottság emellett elvárja, hogy a magyar döntéshozók folytassák az adórendszer egyszerűsítését, és csökkentsék az ágazatspecifikus adókat. Sürgeti a döntéshozatal minőségének és átláthatóságának a javítását is, ennek keretében hatékony társadalmi párbeszédet és rendszeres hatásvizsgálatokat szorgalmaz. Továbbra is elengedhetetlennek tartja is hatásosabb korrupció elleni fellépést és az ügyészséget erőfeszítései megsokszorozására szólítja fel. Úgy véli, hogy miközben a hatóságok viszonylag sikeresen leplezik le az alacsonyabb szintű korrupciót, nem fordítanak elég figyelmet a magas köröket behálózó ügyek felgöngyölítésére. “Javítani kell a közbeszerzés átláthatóságát és a versenyt, többek között azáltal, hogy az e-közbeszerzési rendszerből nyert adatokat hozzáférhetővé teszik a nyilvánosság számára” — áll az ajánlásokban.

Az Európai Bizottság fontosnak tartja a munkaerő-tartalékok felszabadítását elsősorban aktív munkaerőpiaci politikák révén. Újólag felhívja a figyelmet az oktatás eredményességének a javítását szolgáló lépések fontosságára, és a minőségi, befogadó oktatás biztosításának a szükségességére a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák számára. Véleménye szerint növelni kell a szociális segély és a munkanélküli ellátás mértékét, valamint a folyósításának időtartamát.

Az országspecifikus ajánlásokkal egyidőben az Európai Központi Bank áttekintette, hogy az eurót nem használó tagállamok hogyan teljesítik a közös valuta bevezetésének a feltételeit.

Megállapítása szerint jelenleg egyetlen ország sem tesz eleget a csatlakozás mind a négy kritériumának. Magyarország kipipálhatja az államháztartásra és a hosszú távú kamatlábak konvergenciájára vonatkozó feltételeket, de nem felel meg az árstabilitásról és az átváltási árfolyamról szóló elvárásoknak.

2018.05.23 21:00

Mészáros ősszel már tényleg a leggazdagabb magyar lesz

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:25
Mészáros Lőrinc
Fotó: Népszava/
Hat társaság részesedéseivel töltik fel az Opus Nyrt.-t, ezzel drasztikusan megemelkedik a vállalat piaci értéke.
Augusztus végére alapvetően változik meg Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének, az Opus Nyrt.-nek a tőkepiaci súlya - írja a Zoom.hu. A volt felcsúti polgármester érdekkörében lévő vállalat februárban jelentette be, hogy hat vállalkozást – a Mészáros-birodalom legnagyobbjait – az Opus Global alá rendezi. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalára akkor felkerült tájékoztató szerint a
  • Mészáros és Mészáros Kft., a
  • R-Kord Építőipari Kft., a
  • Visonta Projekt Kft., a
  • Kall Ingredients Kft., a
  • Geosol Kft. és a
  • Mátrai Erőmű Zrt.
üzletrészeinek apportjával közvetlen és közvetett módon tulajdont szerez az említett cégekben az Opus Nyrt. Februárban még azt jelezték a folyamat végére, hogy az Opus saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet. Az augusztus elejei közzététel viszont már úgy fogalmaz: a konszolidáció után a vállalat saját tőkéje jóval meghaladja majd a 100 milliárd forintot. És ez még csak nem is biztos, hogy a tökéletes kalkuláció: a portál számításai szerint ez inkább a 200 milliárd forinthoz lesz közel.
Vagyis Mészáros Lőrincnek az év elején még 2-300 milliárdosra becsült, tőzsdei cégekben lévő vagyona megduplázódhat - ezzel pedig valóban Magyarország leggazdagabb emberévé válik.
Az így lezajló konszolidációnak ugyanakkor érdekes hatása lehet az átláthatóságra is: a tőkepiaci törvény és egy ehhez 2008-as pénzügyminisztériumi rendelet szerint ugyanis bejelentési kötelezettség alá esik minden olyan információ, mely a társaság gazdasági életét jelentősen befolyásolja.
2018.08.17 09:25

Emelkedett a gázolaj ára

Publikálás dátuma
2018.08.17 07:20
Illusztráció
Fotó: Népszava/
A Mol Nyrt. emelte bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változott.
A változással a gázolaj literenkénti átlagára 405 forintra nőtt, a benziné 398 forint maradt.
Az üzemanyagok ára legutóbb múlt szerdán változott, akkor a benzin literje 2 forintos csökkenéssel 398 forintra, a gázolajé 4 forintos csökkenéssel 402 forintra mérséklődött.
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.
A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző
2018.08.17 07:20